1. Skąd mam wziąć aksamit ?
2. Gram na florisie czy ci łowcy głów na słoniach są dobrzy ?
3. Gdzie mogę kupić najlepszy możliwy łuk i morgensztern ?
3. Jak planować walkę z piechotą, konnicą w obleganiu zamków i ich obronie ?
4. Do oblężeń zestaw dwuręczny miecz i łuk to dobry zestaw czy lepiej kuszę broń miotaną może jakiś topór ? A do obrony ?
5 Do walki w polu ciężki koń, broń jednoręczna+tarcza + lanca dobry zestaw ?
6. Jaka dobra broń do ogłuszania przeciwników ?
@1: Od Rhodoków, w mieście Jekalla jest najwięcej. Aksamit - czerwona bela płótna, nie jest tania. Zawsze możesz otworzyć faktorię, najlepiej u Kheglitów lub Sarranidów i samemu zgarniać aksamit.
@2: Tak, są jedni z najlepszych (jak dla mnie). Nie zauważyłem aby jakikolwiek z lordów posiadał owe jednostki a ciężko ich ubić i sieją spore spustoszenia w szeregach wroga. Osobiście ustawiam ich, jako ostatnich do bitwy, na wypadek gdybym został zaatakowany przez liczniejsze siły wroga i za każdym razem ratują mi dupsko przed niewolą.
@3: Bronie są losowo dostarczane do sklepów w miastach. Tak więc -"szukajcie a znajdziecie".
@3: Do ataku i obrony używaj piechoty a nie jezdnych. Do oblężenia skieruj na pierwszą linie łuczników i kuszników do zlikwidowania "snajperów", następnie piechotę. Do obrony tak samo: najpierw strzelcy obsadzeni default'owo, piechota obsadzona przy wejściach na mury.
@4: Do oblężenia korzystaj z łuku tudzież kuszy + dwa sloty strzał/bełtów, tarcza oraz broń która posiada przebijanie bloku, krótka i szybko waleczna. Do obrony łuk/kusza + trzy sloty amunicji i dwu ręczniak (ciężki miecz lub topór). Początkowo ustawiasz, się na flance i ostrzeliwujesz atakujących a przede wszystkim tych co włażą po drabinach lub na wieży oblężniczej. Dajesz rozkaz bronienia wejść na mury. Gdy zabraknie ci amunicji, podejdź do drabiny/wieży oblężniczej i rozłupuj każdemu czachę, który znajdzie ci się w zasięgu broni.
@5: Koń ciężko zbrojny, tarcza, miecz/topór jednoręczny i lanca, najlepiej od Sarranidów, ta która ma długość około 300.
@6: Buzdygan dwuręczny.
Ps. To są moje spostrzeżenia i każdy powinien sam obrać taktykę.