"Z tego co widzę floris ciągnie najbardziej z karty graficznej aby wyświetlać lepsze tekstury i z RAM`u aby je gdzieś przechowywać.
Procek Przy tego typu grach nie powinien być obciążany zbytnio"
podziekowal pieknie, wlasnie o to mi sie rozchodzilo.
czyli - im wiecej RAM i im potezniejsza karta graficzna (trzeba bedzie jakiegos potworka sobie sprawic ;) ) tym wiecej ludkow po ekranie bedzie biegalo i sie mordowalo wzajemnie? detale jestem w stanie ustawic na low byle byly wielkie bitwy :)
na brak polskich czcionek chwilowo nic nie poradze - system anglojezyczny i takiz uklad klawiatury... worda brak
Skrabek troche jednak wiem o sprzecie ;)
swapa (tudziez plik wymiany, pamiec wirtualna) jesli sprzet pozwala (2GB + RAM) zawsze wylaczam
oszczedza dysk.. i wbrew pozorom nie zauwazylem spadku wydajnosci, czestszego zawieszania sie itd.
uptime sprzetu to czesto miesiac, czasem nawet kwartal :)
zwroc jeszcze uwage na ilosci RAM o jakich mowie... mam 4GB RAM (upchane ladnie w 4 slotach, kosci po 1 GB) co juz sugeruje 64 bity i win 7 lub xp64 coby toto obsluzyc (lub sztuczki ;) - mowie o rozbudowie do 8GB (fizycznie) - wykorzystam, spokojnie - sprzet typowo do obrobki grafiki, za mniejsza kase niz wydales na karte graficzna ;)
maksymalnie co jest w stanie plyta obsluzyc to 16 GB swoja droga.. (tyle ze ceny kostek 2GB nie sa jeszcze zachecajace ...)
poprzedni sprzet (ktory dzielnie sie spisywal przez kilka ostatnich lat to 2x pIII 1000 Mhz 2 GB RAM Rimm i jakis smieszny geforce 5700 256 MB RAM + 40 GB dysk szajsung ;) dziala do tej pory... co przy czestym swapowaniu nie byloby mozliwe Warbandna tym dzialal chociaz troche wolno.. ba, vikingr dal sie odpalic, ale florisa niestety... o wersi extended moglem zapomniec
teraz - 2.8 xeon 4 GB ram i gf 128 MB - dziala ale lubi przymulic przy duzych bitwach...
moze juz w poniedzialek (jak paczka ze sprzetem dojdzie) bedzie 2x 2.8 xeon 8GB RAM i szybszy dysk
gdyby jakis naprawde tani ssd 40 GB udalo dorwac, to w calosci poszedlby jako swap zapewne na fat16 jak czasami sie kiedys robilo na wolniejszym sprzecie ;)
troche wypadlem z obiegu jesli chodzi o nowy sprzet, ale costam jeszcze pamietam ;) doczytaj detale, przeanalizuj, a pozniej sie mozesz posmiac z tego gamonia co na pentium III warbanda odpalal i gral ;)