Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131274 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chatrik

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #2895 dnia: Czerwca 22, 2012, 11:44:07 »
    Czytałem FAQ i zrobiłem wszystko co wiedziałem jak zrobić ale nadal to samo.
    jak chciałem uaktualnić bibliotekę c++ to wyskoczyło mi że mam już najnowszą bibliotekę.
    Zainstalowałem paczke wydajnościową, zrobiłem zmiane pomięci wirtualnej i zainstalowałem patcha który niby miał pomóc.

Może znacie jakiegoś innego dobrego moda który jest bardziej kompatybilny

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #2896 dnia: Czerwca 22, 2012, 12:03:07 »
    No cóż Floris potrafi być wymagającym modem ;)

Chatrik jeśli szukasz dobrych modów to osobiście mogę polecić "Prophesy of Pendor" i "1257 ad"
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline dothis

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2897 dnia: Czerwca 22, 2012, 14:13:17 »
    Dla osób, które mają problem z zacinaniem się gry polecam rozwiązanie, na które wpadłem wczoraj :) Wystarczy zrzucić grę na pasek (jeśli sys+d nie działa, to włączcie menadżer zadań (ctrl+alt+del), a następnie wróćcie do gry. Problem rozwiązany  :)

Offline rav12

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2898 dnia: Czerwca 22, 2012, 14:26:43 »
    siema znowu ja, chciałbym zapytać jak pobrać florisa 2.4 bo tylko widze 2.5

Offline Adziorroo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2899 dnia: Czerwca 22, 2012, 15:38:46 »
    http://i.imgur.com/EAGVb.jpg

Taki błąd mi wyskakuje, sposoby z FAQ starałem się stosować i cały czas. Problem występuje podczas próby dojścia do turnieju, bitwa czy wejście do karczmy w tym samym mieście nie crashuje.

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2900 dnia: Czerwca 22, 2012, 21:47:26 »
    Problem z pamięcią? Mi w 99% gier pomaga uruchomienie w trybie zgodności z win XP SP3.

Offline Adziorroo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2901 dnia: Czerwca 22, 2012, 22:07:56 »
    Uruchomiłem - ten sam błąd.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2902 dnia: Czerwca 23, 2012, 10:33:19 »
    Dla osób, które mają problem z zacinaniem się gry polecam rozwiązanie, na które wpadłem wczoraj :) Wystarczy zrzucić grę na pasek (jeśli sys+d nie działa, to włączcie menadżer zadań (ctrl+alt+del), a następnie wróćcie do gry. Problem rozwiązany  :)
    Tak to stary sposób ale mało skuteczny bo działa na objawy a nie przyczyny ;) Sedno problemu leży w pamięci to znaczy trzeba zmienić wartość pamięci wirtualnej i wpis w pliku boot.ini (zazwyczaj potem problem znikał)

siema znowu ja, chciałbym zapytać jak pobrać florisa 2.4 bo tylko widze 2.5
    Na dole strony z linkami do 2.5 jest coś takiego jak "Changelog" (chyba tak się pisze) i tam są linki do wszystkich poprzednich wersji Florisa.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein

Offline zonk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2903 dnia: Czerwca 23, 2012, 16:33:35 »
    kilka bzdurnych pytan - jest cos takiego jak battle size changer :>
    jakiego sprzetu wymaga walka maksymalnej ilosci wojska?
    co jest obciazane bardziej? grafika, czy RAM i proc?
    dual pIII i grafika 256 ram na 2GB RAM radzil sobie niezle do ok 100, przy 150 lubilo zaciac i klatkowac
    sprzet wymieniony z koniecznosci, jak na razie mam sporo zasobow to marnowania  ;)
    teoretycznie, jak sobie warband z floris extended powinien radzic na sprzecie dual xeon 2.8 + 8 GB ram?
    grafika w ostatniej kolejnosci do upgradeu - kwestia ceny, i zastosowan sprzetu  - warband w wolnej chwili ;) nie jest to glowne zastosowanie - z konfigu sie nie smiac, sprzet pracuje i na siebie zarabia

dodam ze pamieci wirtualnej puki co wogule nie uzywam :>

do tego dziwny problem mam - spadla mi mozliwa liczba jednostek - ze 170 na 150 przy obronie miasta... wtf??

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2904 dnia: Czerwca 23, 2012, 22:17:38 »
    kilka bzdurnych pytan - jest cos takiego jak battle size changer :>
    jakiego sprzetu wymaga walka maksymalnej ilosci wojska?
    co jest obciazane bardziej? grafika, czy RAM i proc?
    dual pIII i grafika 256 ram na 2GB RAM radzil sobie niezle do ok 100, przy 150 lubilo zaciac i klatkowac
    sprzet wymieniony z koniecznosci, jak na razie mam sporo zasobow to marnowania  ;)
    teoretycznie, jak sobie warband z floris extended powinien radzic na sprzecie dual xeon 2.8 + 8 GB ram?
    grafika w ostatniej kolejnosci do upgradeu - kwestia ceny, i zastosowan sprzetu  - warband w wolnej chwili ;) nie jest to glowne zastosowanie - z konfigu sie nie smiac, sprzet pracuje i na siebie zarabia

dodam ze pamieci wirtualnej puki co wogule nie uzywam :>

Wow ja mam problemy z ortografią i literówkami ale ty... Zanim wyślesz wklej to do word`a aby sprawdzić czy nie masz błędów i literówek.

Z tego co widzę floris ciągnie najbardziej z karty graficznej aby wyświetlać lepsze tekstury i z RAM`u aby je gdzieś przechowywać.
    Procek Przy tego typu grach nie powinien być obciążany zbytnio (musi tylko ogarniać AI ludków ale z tego co można zauważyć nie są zbyt inteligentni).

A ostatnie zdanie w cytacie udowadnia jak mało wiesz o komputerach. Taka informacja dla wszystkich:
    Pamięć wirtualna to rozszerzenie pamięci RAM. Ponieważ komputer często nie jest w stanie trzymać wszystkich potrzebnych i zaraz potrzebnych plików, musi je gdzieś składować aby nie szperać po całym dysku (jak ktoś wie jak działa dysk twardy to wie co daje przeniesienie wszystkich plików w jedno miejsce). I od tego jest pamięć wirtualna, czyli zarezerwowana na te potrzebne pliki przestrzeń na dysku. Oczywiście nie jest tak, ze można pozbyć się RAM`u a komputer będzie działał na samej pamięci wirtualnej bo pobieranie z dysku jest wolniejsze od pobierania z RAM`u. Więc dokupienie kostki 2GB RAM da więcej niż powiększenie pamięci wirtualnej o 4GB. Tak więc działanie komputera bez pamięci wirtualnej jest wolne ( i często się tnie). Co udowadnia, że najprawdopodobniej nie wyłączyłeś pamięci wirtualnej i nawet nie wiesz, że komputer z niej korzysta bez jakiejkolwiek interwencji (ona jest potrzebna aby ją usunąć, zmniejszyć, ale najczęściej powiększyć).

Dlatego powiększanie pamięci wirtualnej pomaga w przypadku kiedy gry korzystają z dużych ilości danych (takich jak tekstury czy modele).
    Miałem dużo czasu to sobie napisałem tai wywód.

Offline zonk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2905 dnia: Czerwca 24, 2012, 01:32:24 »
    "Z tego co widzę floris ciągnie najbardziej z karty graficznej aby wyświetlać lepsze tekstury i z RAM`u aby je gdzieś przechowywać.
    Procek Przy tego typu grach nie powinien być obciążany zbytnio"

podziekowal pieknie, wlasnie o to mi sie rozchodzilo.

czyli - im wiecej RAM i im potezniejsza karta graficzna (trzeba bedzie jakiegos potworka sobie sprawic ;) ) tym wiecej ludkow po ekranie bedzie biegalo i sie mordowalo wzajemnie? detale jestem w stanie ustawic na low byle byly wielkie bitwy :)

na brak polskich czcionek chwilowo nic nie poradze - system anglojezyczny i takiz uklad klawiatury... worda brak

Skrabek troche jednak wiem o sprzecie ;)
    swapa (tudziez plik wymiany, pamiec wirtualna) jesli sprzet pozwala (2GB + RAM) zawsze wylaczam
    oszczedza dysk.. i wbrew pozorom nie zauwazylem spadku wydajnosci, czestszego zawieszania sie itd.
    uptime sprzetu to czesto miesiac, czasem nawet kwartal :)

zwroc jeszcze uwage na ilosci RAM o jakich mowie... mam 4GB RAM (upchane ladnie w 4 slotach, kosci po 1 GB) co juz sugeruje 64 bity i win 7 lub xp64  coby toto obsluzyc (lub sztuczki ;) - mowie o rozbudowie do 8GB (fizycznie) - wykorzystam, spokojnie - sprzet typowo do obrobki grafiki, za mniejsza kase niz wydales na karte graficzna ;)

maksymalnie co jest w stanie plyta obsluzyc to 16 GB swoja droga.. (tyle ze ceny kostek 2GB nie sa jeszcze zachecajace ...)

poprzedni sprzet (ktory dzielnie sie spisywal przez kilka ostatnich lat to 2x pIII 1000 Mhz 2 GB RAM Rimm i jakis smieszny geforce 5700 256 MB RAM  + 40 GB dysk szajsung ;) dziala do tej pory... co przy czestym swapowaniu nie byloby mozliwe Warbandna tym dzialal chociaz troche wolno.. ba, vikingr dal sie odpalic, ale florisa niestety... o wersi extended moglem zapomniec

teraz - 2.8 xeon 4 GB ram i gf 128 MB - dziala ale lubi przymulic przy duzych bitwach...

moze juz w poniedzialek (jak paczka ze sprzetem dojdzie) bedzie 2x 2.8 xeon 8GB RAM i szybszy dysk
    gdyby jakis naprawde tani ssd 40 GB udalo dorwac, to w calosci poszedlby jako swap zapewne na fat16 jak czasami sie kiedys robilo na wolniejszym sprzecie ;)

troche wypadlem z obiegu jesli chodzi o nowy sprzet, ale costam jeszcze pamietam ;) doczytaj detale, przeanalizuj,  a pozniej sie mozesz posmiac z tego gamonia co na pentium III warbanda odpalal i gral ;)

Offline skejt966

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2906 dnia: Czerwca 24, 2012, 11:17:47 »
    Siemka mam problem
    wyskakuje mi taki błąd:get_shader failed for: water_shader_mud_high
    wie ktoś jak to rozwiązać bardzo chciałbym sobie pograć a tu nie wesoło ??
    Szybką pomoc potrzebuję !
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2012, 14:42:54 wysłana przez skejt966 »

Offline PStalak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2907 dnia: Czerwca 24, 2012, 11:56:18 »
    Witam,mam pytanie,czy wersja spolszczenia która jest w 1 poście będzie dobrze działała na wersji moda 2.53?? Z góry dzięki za odpowiedź.

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2908 dnia: Czerwca 24, 2012, 12:57:02 »
    @Zonk. Karta graficzna przelicza ci jaki piksel ma zostać wyświetlony np: koleś z zbroją o rozmiarze tekstury 4096x4096, wielkości czterech pikseli na ekranie... Jednak odległość i pozycje na mapie obliczy procek, więc tak czy siak jak zwiększysz liczbę obiektów (w tym przypadku wojaków) to procek będzie musiał przeliczać ich umiejscowienie i przemieszczanie się plus więcej "myślących obiektów". Ale dwa góra cztery mocne rdzenie wystarczą. I bądźmy szczerzy mało jaka gra i program wykorzystuje cztery i więcej rdzeni.

Jakoś nie wierzę, że usunięcie pamięci wirtualnej przyśpiesza prace, a już na pewno nie podczas działania kilku programów. Wiele formatów używanych w M&B jest skompresowana więc można wywnioskować, że floris (pliki które jak wspomniałem są skompresowane zabierają 3GB, dekompresowane pewnie nawet i z 5GB) plus podstawowe pliki M&B (w wymaganiach jest 512 MB) plus Steam (pewnie około 256MB) i plus WIN 7 (1GB) powinny zabierać koło 6GB, więc nie wrzucenie części tych plików na dysk aby później je szybko odczytać (np: jak pojawiają się nowe jednostki z innym uzbrojeniem), powoduje ściny lub nawet brak możliwości grania (są gry gdzie niemożliwość wrzucenia do pamięci komputera uniemożliwia włączenie ich).

Jeśli kupisz SSD to nawet wirtualnej dla tego nie musisz ustawiać, SSD są tak szybkie, że wystarczy na nim zainstalować WB i będzie ładowany do RAM szybciej niż z wirtualnej na HDD. A 8GB RAM`u dźwignąć powinno ci całego florisa, bez przeładowywania. No ale takiego Maksa Pejna (36GB na dysku zajmuje) to nie obejdzie bez ścinek. A grafika bez 1GB i procek bez dwóch rdzeni to słabo...

Ale skończmy offtopować o sprzęcie.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2909 dnia: Czerwca 24, 2012, 13:32:20 »
    Witam,mam pytanie,czy wersja spolszczenia która jest w 1 poście będzie dobrze działała na wersji moda 2.53?? Z góry dzięki za odpowiedź.
    Powinno być wszystko w porządku bo raczej nowych dialogów nie dołożono.