Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131309 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #2640 dnia: Marca 26, 2012, 12:35:24 »
    Mogę ze zwykłego chłopa półboga zrobić ale jaki wtedy sens będzie miała gra? Akurat we florisie drzewka jednostek są całkiem dobrze zbalansowane więc nie bawię się troop editorem.
    Najemnicy z założenia mają być drodzy i średnio silni. O ile sprawdzają się gdy potrzebujemy szybko niezłych jednostek to jako trzon armii byli by do niczego.
    No nie gadaj...Najemni miecznicy, to u mnie standard w garnizonach.Łatwi do zdobycia(są trzonem w karawanach, a więc najliczniejszymi więźniami bandytów), duże tarcze, i całkiem nieźli w walce.
    W przypadku grania Swadią, świetnie uzupełniają braki w ich piechocie.

Offline Krygor4

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2641 dnia: Marca 26, 2012, 14:46:46 »
    Według mnie najemnicy mają wyczesanych kawalerzystów
    Nie wszystko jest tym, na co wygląda. Czasami trzeba siępoprostu zastanowić. Na tym polega życie

Offline Dracko8989

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2642 dnia: Marca 26, 2012, 16:46:51 »
    Witam, mam problem. Mianowicie chodzi o tekstury, gram na Floris Expanded Mod v 2.5. Większośc tekstur mam czarne, a podczas bitew to już totalna porażka, tekstury nie są czarne ale zamieniają się w jakieś tęczowane cośie. Jeżeli miał ktoś taki problem prosze o pomoc.

Jeżeli będzie potrzeba zamieszcze screeny.

Offline Bilu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2643 dnia: Marca 26, 2012, 16:49:53 »
    Witam mam pytanie odnosnie tego moda. Zainstalwoalem moda Floris Gameplay Mod i na poczatku mam duuzo opcji do wybrou. Nie wiem za bardzo co mnei czeka po wybraniu ich wiec zapytam, uzywam tutejszego spolszczenia. Nie wiem na poczatku czy wybrac Wojska rozszerzone czy przeobione, bo nei wiem czym sie to rozni, ktos mi wytlumaczy i powie przy ktorej opcj igra jest przyjemniejsza? Jeszcze chcialbym wiedziec co to ta mgla wojny i zebranie towarzyszy te opcje. I czy jesli mam w spolszczeniu przy nazwach jednostek jakies litery i cyfry np. c5 l4 to to normalne bo to spolszczenie ma bugi? Z gory dzieki, najbardziej mnei cieakwi odpowiedz na pierwsze pytanei odnosnei jednsotek.

Offline Lutter

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2644 dnia: Marca 26, 2012, 17:22:43 »
    Już śpieszę z wyjaśnieniem.

Wojska rozszerzone - są to wojska z wersji Expanded, na każdą frakcję [w tym także najemników, najemniczki, bandyci] przypada po 25 jednostek a maksymalny poziom rozwoju to siódmy*. Najbardziej obciąża komputer, jednak jeśli masz co najmniej 2GB RAM, i procesor o dwóch rdzeniach 3,0GHz powinno pójść bez problemów. Oczywiście, należy nie przesadzać z battle sizerem...
     Wojska przerobione - jest to uboższa wersja powyższego, gdyż zawiera "jedynie" po 15 jednostek na każdą frakcją a maksymalnie można osiągnąć szósty poziom rozwoju jednostki*.
     Mgła Wojny - na mapie nie widać żadnych lokacji. Dopiero musisz samemu je znaleźć. Jeśli nie przeszkadza Ci brak widoku lokacji na mapie dopóki sam ich nie znajdziesz to możesz to zaznaczyć, jednak ja osobiście odradzam, bo i tak jak grałeś w native to znasz mniej-więcej rozstaw mapy.
     Zebranie towarzyszy - w mieście do którego trafisz po rozpoczeciu gry od razu w karczmie będą wszyscy towarzysze. Oczywiście, nie będzie wszystkich na raz, bo karczma nie pomieści ich, dlatego będziesz musiał kilkukrotnie odwiedzić karczmę [wchodzisz, przeglądasz kto jest, najmujesz kogo chcesz, wychodzisz i od razu wchodzisz itd, przynajmniej tak to zrozumiałem jak czytałem o tej opcji, bo sam z niej nigdy nie korzystałem].
     Jeśli chodzi o litery i liczby przy jednostkach - wszystko jest jak trzeba. Ma to ułatwienie rozpoznanie jednostki. "C" to skrót od "Cavalery" czyli kawaleria. "I" to "Infantry" czyli piechota, a "A" oznacza "Archer" czyli strzelec. Natomiast liczby przy tym oznaczają rozwój danej jednostki. Np I5 oznacza, że jest to jednostka piesza 5 poziomu*.

* - Nie chodzi o poziom jednostki tylko jej poziom rozwoju, czyli umiejscowienie w drzewku rozwoju jednostek.

PS: Trochę zawile napisałem, ale mam nadzieję, że będziesz wiedzieć o co chodzi ;)

Offline Bilu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2645 dnia: Marca 26, 2012, 17:29:15 »
    Dzieki wielkie, wszystko zrozumialem. A jest gdzies w grze drzewko tych jednostek?

Offline Dracko8989

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2646 dnia: Marca 26, 2012, 17:33:02 »
    Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie????

Witam, mam problem. Mianowicie chodzi o tekstury, gram na Floris Expanded Mod v 2.5. Większośc tekstur mam czarne, a podczas bitew to już totalna porażka, tekstury nie są czarne ale zamieniają się w jakieś tęczowane cośie. Jeżeli miał ktoś taki problem prosze o pomoc.

Jeżeli będzie potrzeba zamieszcze screeny.

Offline Ryuu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2647 dnia: Marca 26, 2012, 19:27:34 »
    Przyczyn tego mogą być kilka pierwsza to że możesz posiadać cracka drugi to złe sterowniki do karty graficznej może być tak że najnowsze wcale nie są najlepsze  a może być to po prostu wina jakiegoś błędu podczas ściągania pliku pozdrawiam

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #2648 dnia: Marca 26, 2012, 19:34:31 »
    Dzieki wielkie, wszystko zrozumialem. A jest gdzies w grze drzewko tych jednostek?
    Tak jest w zakładce raporty, ostatnia opcja.

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Dracko8989

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2649 dnia: Marca 26, 2012, 20:24:43 »
    Przyczyn tego mogą być kilka pierwsza to że możesz posiadać cracka drugi to złe sterowniki do karty graficznej może być tak że najnowsze wcale nie są najlepsze  a może być to po prostu wina jakiegoś błędu podczas ściągania pliku pozdrawiam

Tak, gram na cracku. Za niedługo kupie orginalke. Ale skoro to może być wina cracku, to jak ją obejść?? Jakiś program?

PS: Dzięki za wszystkie odpowiedzi, które napisaliście lub napiszecie. Bardzo bym chciał pograć, w szególności jak jestem w pracy kiedy mam chwile wolną :) I przepraszam za błędy interpunkcyjne, ortograficzne heh nie ma ludzi idealnych, każdy popełnia błędy.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2650 dnia: Marca 26, 2012, 20:31:15 »
    Nie sądzę, żeby to była wina cracka. To jest raczej problem ze sterownikami graficznymi/kartą. Zaktualizuj sterowniki albo zainstaluj te, które ukazały się jakoś kiedy warband wychodzi(v260 coś jak masz nvidię).

Offline Dracko8989

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2651 dnia: Marca 26, 2012, 20:39:48 »
    Nie sądzę, żeby to była wina cracka. To jest raczej problem ze sterownikami graficznymi/kartą. Zaktualizuj sterowniki albo zainstaluj te, które ukazały się jakoś kiedy warband wychodzi(v260 coś jak masz nvidię).

Dzięki za rade, karte graficzną mam od Radeona HD 6850. Pobiore stery i odpowiem czy działa :)
    ...
    « Ostatnia zmiana: Marca 26, 2012, 21:01:19 wysłana przez Dracko8989 »

Offline Ryuu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2652 dnia: Marca 26, 2012, 21:24:34 »
    Sam kiedyś miałem podobny problem z inna grą tęcze na teksturach itp i zmiana sterowników pomogła ale również to że posiadasz cracka może powodować różne błędy w grze ewentualnie ten mod ma duże wymagania i może być tak że karta nie udźwignie wszystkich tekstur 

Offline Dracko8989

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2653 dnia: Marca 26, 2012, 21:44:29 »
    Częściowo poradziłem sobie (Gdyby ktoś miał podobny problem to zmieniłem directa na 7). Podczas walk nie mam już tęczy na broniach i reszty. Wczytuje żołnierzy, tylko podczas bitwy mam w większości biały teren, wywala błędy na czerwono że nie mogło otworzyć plików. Na to jakieś sugestie?
    « Ostatnia zmiana: Marca 26, 2012, 22:15:53 wysłana przez Dracko8989 »

Offline Ninos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2654 dnia: Marca 26, 2012, 22:39:18 »
    Siemanko, jestem nowy na forum, jak i również w sprawach modowania ;) Mam pytanie dotyczące Florisa. W wersji 2.4 występowało coś takiego jak banki. Da radę "dodać" je jakoś do najnowszej wersji, 2.5? Prosiłbym o szybką odpowiedź, ostrzegam, żę jestem troche niegoranięty w tych sprawach, ale myśle że sobie poradzę ;-)