Już śpieszę z wyjaśnieniem.
Wojska rozszerzone - są to wojska z wersji Expanded, na każdą frakcję [w tym także najemników, najemniczki, bandyci] przypada po 25 jednostek a maksymalny poziom rozwoju to siódmy*. Najbardziej obciąża komputer, jednak jeśli masz co najmniej 2GB RAM, i procesor o dwóch rdzeniach 3,0GHz powinno pójść bez problemów. Oczywiście, należy nie przesadzać z battle sizerem...
Wojska przerobione - jest to uboższa wersja powyższego, gdyż zawiera "jedynie" po 15 jednostek na każdą frakcją a maksymalnie można osiągnąć szósty poziom rozwoju jednostki*.
Mgła Wojny - na mapie nie widać żadnych lokacji. Dopiero musisz samemu je znaleźć. Jeśli nie przeszkadza Ci brak widoku lokacji na mapie dopóki sam ich nie znajdziesz to możesz to zaznaczyć, jednak ja osobiście odradzam, bo i tak jak grałeś w native to znasz mniej-więcej rozstaw mapy.
Zebranie towarzyszy - w mieście do którego trafisz po rozpoczeciu gry od razu w karczmie będą wszyscy towarzysze. Oczywiście, nie będzie wszystkich na raz, bo karczma nie pomieści ich, dlatego będziesz musiał kilkukrotnie odwiedzić karczmę [wchodzisz, przeglądasz kto jest, najmujesz kogo chcesz, wychodzisz i od razu wchodzisz itd, przynajmniej tak to zrozumiałem jak czytałem o tej opcji, bo sam z niej nigdy nie korzystałem].
Jeśli chodzi o litery i liczby przy jednostkach - wszystko jest jak trzeba. Ma to ułatwienie rozpoznanie jednostki. "C" to skrót od "Cavalery" czyli kawaleria. "I" to "Infantry" czyli piechota, a "A" oznacza "Archer" czyli strzelec. Natomiast liczby przy tym oznaczają rozwój danej jednostki. Np I5 oznacza, że jest to jednostka piesza 5 poziomu*.
* - Nie chodzi o poziom jednostki tylko jej poziom rozwoju, czyli umiejscowienie w drzewku rozwoju jednostek.
PS: Trochę zawile napisałem, ale mam nadzieję, że będziesz wiedzieć o co chodzi ;)