Gram i polecam ten mod. Mialem problemy po zainstalowaniu wersji Extended (miedzy innymi tez wymieniony przez Ciebie blax123) jednak po zmianie na wersje Gameplay wszystko dziala pieknie bez zadnych problemow. Mam pytanie dotyczace wlascicieli ziemskich. Kupilem kilka akrow ziemi w Shariz (jestem lennikiem Sultanatu). Czy ziemia bedzie generowac dochod przez caly czas? Tzn zbiore po tygodniu pieniadze, a za tydzien wroce i znow bede mogl zebrac? Na jakiej zasadzie dziala ten system ziem pod uprawe bo szczerze mowiac zupelnie tego nie rozumiem.
Ps: Czy jest mozliwosc doinstalowania dodatkowych przedmiotow z wersji Extended na wersje Gameplay?
Wybaczcie brak polskich znakow.
1.)Znając życie, to wszystkie tego typu problem są związane w brakiem pamięci.Piki stronicowania, zmiany w boot.ini, itp., mają na celu zwiększenie wydajności, ale nie gwarantują działania.
2.)Tak.Inwestycje w ziemie przynoszą dochody co dwa tygodnie, ale tylko do miast, które tych ziem potrzebują.Dobrą inwestycją jest wykup ziem wokół miast przechodzących z rąk do rąk.To trochę niedorzeczne, ale tak jest.
Ciągłe oblężenia, przejmowanie, znoszone karawany, zabijani wieśniacy, plądrowane okoliczne wsie, obniżają zasobność miast, co pozytywnie odbija się na zapotrzebowaniu żywność.
W tym momencie wkraczamy my, właściciele okolicznych ziem uprawnych, na które jest ogromne zapotrzebowanie.
Tak więc.Miasta dobrze prosperujące nie mają zapotrzebowania na ziemie, co odbija się na naszych zarobkach.
Ilość użytkowanych ziem jest podana przy rozliczeniu.Powiedzmy:
Jesteś właścicielem 250 akrów, miasto wykorzystuje 198 - za to masz płacone
Zastanawiasz się skąd mam 250 akrów?Jak już wcześniej wspomniałem, miasta dręczone przez wojnę mają ogromne zapotrzebowania, tak więc opłaca się inwestować w przygotowanie nieuprawianej ziemi.Jest drogo, ale po kilku tygodniach wszystko Ci się zwróci.
W oknie rozliczeń w rubryce saldo masz podaną kwotę, którą udało CI się uzbierać z czynszu.Ja tocząc wojnę nie odwiedzałem Shariz przez kilka tygodni.Taki pech, że o miasto biły się trzy frakcje Swadia, Sarranidzi i Rhodocy.Po dwóch miesiącach miałem tam prawie 100 000.
To samo tyczy się Halmar, Uxhal, Dhirim - ciągła wojna i ogromna kasa.
3.)teorytycznie tak, ale jak w praktyce?
Jeżeli przedmioty w Basic mają te same kody co w Expanded, to da radę coś zrobić.Jeżeli nie, to byłyby problemy, ponieważ ekwipunek jednostek nie jest ustawiany na podstawie nazw przedmiotów, tylko za pomocą kodów.Musiałbyś modyfikować plik troops, co wymagałoby rozpoczęcia rozgrywki.
Szczerze mówiąc(pisząc), prościej jest obniżyć wymagania Expanded niż rozszerzyć Basic o przedmioty.