Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131259 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diego16d

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #2070 dnia: Stycznia 31, 2012, 19:02:21 »

Offline Bujawka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2071 dnia: Stycznia 31, 2012, 19:16:37 »
    2.5 nie ma jeszcze spolszczenia : ) - Wiem, że brzmię teraz jak jakiś nieuk który nie umie języka angielskiego ale chciałbym zobaczyć na czym polega Floris i już na 2,5 będzie mi łatwiej : )

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2072 dnia: Stycznia 31, 2012, 20:55:05 »
    Czy jest już może TweakMB dla florisa 2.5??? Nie bardzo wiem gdzie tego szukać a wujek google nie był zbyt pomocny;]

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2073 dnia: Stycznia 31, 2012, 21:46:31 »
    Czy jest już może TweakMB dla florisa 2.5??? Nie bardzo wiem gdzie tego szukać a wujek google nie był zbyt pomocny;]
    Co Ty gadasz...
    Google-> TweakM&B, pierwsza pozycja http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=101731.0

Pod tym linkiem znajduje się lista kompatybilnych modów z przedostatnią wersją...

WARBAND
    Native 1.143
    1257 AD SVN Rev 65
    Brytenwalda 1.38
    Diplomacy 4.1
    Diplomacy 4.2
    Floris Mod Pack 2.40
    Prophecy of Pendor 3.42
    Sword of Damocles: Warlords 3.90

Piszę przedostatnią, ponieważ na ostatnich stronach w/w tematu pokazała się informacja, że nowsza wersja została wydana, a mody z nią kompatybilne to Native invasion oraz brytenwalda 1.39.
    W następnej odsłonie znajdzie się również Florsi 2.5.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2074 dnia: Stycznia 31, 2012, 22:41:13 »
    Tyle to i ja znalazłem;]. Widzę, że na pierwszej stronie jest wymieniony tylko Floris Mod Pack 2.4. Tak więc pytam czy nie ma 2.5 bo może 1-szy post nie jest nieaktualny. A ostatnich stron przyznam się, że nie czytałem ;D. Mimo wszystko dzięki za info:d.

Offline Johny8888

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2075 dnia: Lutego 01, 2012, 02:23:11 »
    Witam! Gram w wersji Gameplay wszystko chodzi dobrze lecz mam straszną ochotę zagrać w wersję rozszerzoną, moja skrzynka to:

Intel Pentium III Xeon 3,2 GHz; 2 Gb RAM; GeForce GT 520 z 1 Gb;

Wersji rozszerzonej nie udźwignie. Do końca nie wiem czy problem leży w niewystarczająco dobrym sprzęcie czy coś innego stawia opór. Dlatego też mam pytanie czy jest to wina słabego PC? A jeśli tak to orientuje się ktoś może jakiego sprzętu potrzeba by odpalić Florisa 2.5 w wersji Expanded?
    Kto nas pęta i kto ma klucz do naszej wolności? To ty! Masz wszelką potrzebną ci broń a teraz walcz!

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2076 dnia: Lutego 01, 2012, 08:47:02 »
    Witam! Gram w wersji Gameplay wszystko chodzi dobrze lecz mam straszną ochotę zagrać w wersję rozszerzoną, moja skrzynka to:

Wersji rozszerzonej nie udźwignie. Do końca nie wiem czy problem leży w niewystarczająco dobrym sprzęcie czy coś innego stawia opór. Dlatego też mam pytanie czy jest to wina słabego PC? A jeśli tak to orientuje się ktoś może jakiego sprzętu potrzeba by odpalić Florisa 2.5 w wersji Expanded?

Możesz spróbować, choć masz mało pamięci.Dla Expaned zalecane jest 4GB.
    Ale podobno ludzie ze słabszymi PC radzą sobie, tak więc spróbuj zainstalować z uwzględnieniem zaleceń w FAQ dotyczących zmian w plikach stronnicowania, boot.ini, defragmentacji, instalacji na partycji systemowej, itp.Nie nastawiaj się na tekstury High, cieniowanie, itp.
    Pamiętaj o pliczku particle_systems.txt, który przywraca native'owski kurz, bez tego zapomnij o graniu, bo ten z florisa mocno obciąża sprzęt.

Swoją drogą, wersja Gameplay, jest wersją Expanedz ze słabszą grafiką....

Offline Coper

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2077 dnia: Lutego 01, 2012, 13:07:00 »

Gram na expanded a mój złom jest podobny:
    Intel(R) Core(TM)2 CPU          6600  @ 2.40GHz (2 CPUs)
    2048MB RAM
    NVIDIA GeForce GT 240/1gb
    W większych bitwach trochę tnie ale można z tym żyć

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2078 dnia: Lutego 01, 2012, 15:10:26 »
    Mam problem z freelancerami. Otóż gdy spotykam ich w jakiejś tawernie i proponuję przeniesienie na mój dwór to typek kasuje mi 10tyś i zgadza się na to. Jednak po tej kwestii ja nie mam żadnej do wyboru. Klikałem wszystkie możliwe klawisze i punkty ekranu ale nijak nie mogę zakończyć rozmowy;[. Jedynym wyjściem jest alt+f4. Czy to problem moda czy wina leży po mojej stronie? Dodam, że nic nie majstrowałem przy plikach florisa i gram na wersji angielskiej. Zależy mi na tych jednostkach a ganianie po świecie, żeby dostać 13-16 rekrutów raczej mi nie odpowiada.

Offline Johny8888

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2079 dnia: Lutego 01, 2012, 15:53:38 »
    Możesz spróbować, choć masz mało pamięci.Dla Expaned zalecane jest 4GB.
    Ale podobno ludzie ze słabszymi PC radzą sobie, tak więc spróbuj zainstalować z uwzględnieniem zaleceń w FAQ dotyczących zmian w plikach stronnicowania, boot.ini, defragmentacji, instalacji na partycji systemowej, itp.Nie nastawiaj się na tekstury High, cieniowanie, itp.
    Pamiętaj o pliczku particle_systems.txt, który przywraca native'owski kurz, bez tego zapomnij o graniu, bo ten z florisa mocno obciąża sprzęt.

Swoją drogą, wersja Gameplay, jest wersją Expanedz ze słabszą grafiką....

Właściwie to obeznałem się z tematem Florisa i jego FAQ bardzo dobrze i do tej pory z każdym problemem sobie radziłem. Kolega z gorszym sprzętem nie miał problemu z grą w wersji Expanded, dlatego też wydało mi się to dziwne. Wszystko poza podmianą particle zrobiłem według FAQ już dawno, mimo tego Expanded nie działał jak trzeba. Po podmianie particle wraz ze zmniejszeniem grafiki do minimum wszystko śmiga jak najbardziej dobrze. Teraz zostało tylko znaleźć optymalne ustawienia grafiki, które ucieszą oko i dadzą grze chodzić. Dziękuje ałtsajder, jesteś wielki :)

PS

Wyrazy szacunku za pracę nad projektem polonizacyjnym do 2.5. Oby Wam się darzyło i mnożyło :)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2012, 16:13:23 wysłana przez Johny8888 »
    Kto nas pęta i kto ma klucz do naszej wolności? To ty! Masz wszelką potrzebną ci broń a teraz walcz!

Offline jaromirjagr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2080 dnia: Lutego 01, 2012, 16:38:49 »
    jak już się zaczęły rozmowy o sprzęcie to się podłączę.
    zadałem niedawno na forum, w odpowiednim dziale, pytanie jaki sprzęt jest potrzebny, żeby cieszyć się maksymalnymi ustawieniami grafiki i maksymalnym rozmiarem bitwy. Zero odpowiedzi. Napisałem więc to samo na angielskim forum i dowiedziałem się, że 8 RAMU (system 64bit), dwurdzeniowy procesor oraz karta graficzna 1GB. Dokładnie takiego kompa kupiłem, ale do maksymalnych ustawień graficznych i płynnej gry jest mi bardzo daleko.

W związku z tym, że floris wymaga o wiele więcej niż podstawka - rodzi się pytanie: czy ktoś z was gra na najwyższych ustawieniach (grafika i bitwa), na jakiej rozdzielczości ekranu (jeśli to ma znaczenie, nie znam się na sprzęcie). Może ktoś z was wie jak sprawdzić ile wymaga od komputera nasza gra? Może jacyś znajomi gracze w klanach by wiedzieli?

Tak żeby można było współczesnym i potomnym graczom powiedzieć, jaki sprzęt mają kupić, by nie stracić ani szczypty przyjemności.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #2081 dnia: Lutego 01, 2012, 16:45:35 »
    ....Wyrazy szacunku za pracę nad projektem polonizacyjnym do 2.5. Oby Wam się darzyło i mnożyło :)
    A dzięki bardzo :)
    Oj mnoży się i darzy, zwłaszcza oczopląs i różne różniste zajęcia ;)
    Na razie ja zrobiłem jakieś 33% swojej roboty (no w ten weekend będę miał trochę czasu to się poprawię)

Mam problem z freelancerami. Otóż gdy spotykam ich w jakiejś tawernie i proponuję przeniesienie na mój dwór to typek kasuje mi 10tyś i zgadza się na to. Jednak po tej kwestii ja nie mam żadnej do wyboru. Klikałem wszystkie możliwe klawisze i punkty ekranu ale nijak nie mogę zakończyć rozmowy;[. Jedynym wyjściem jest alt+f4. Czy to problem moda czy wina leży po mojej stronie? Dodam, że nic nie majstrowałem przy plikach florisa i gram na wersji angielskiej. Zależy mi na tych jednostkach a ganianie po świecie, żeby dostać 13-16 rekrutów raczej mi nie odpowiada.
    A masz swój zamek?! Jeszcze tego nie robiłem bo nie miałem posiadłości więc nie wiem czy to błąd gry. A tych rekrutów to nie jest tak mało, z czasem coraz więcej i więcej (raz miałem ponad dwudziestu).
    Te jednostki nie są aż tak dobre. Lepiej zgromadzić kilku rodockih strzelców, jazdę można zaciągnąć od swadii albo łowcy głów też się sprawdzają (jak dać im wsparcie kilku najemnych jeźdźców), a na piechotę można nordów albo najemników i nikt nie podskoczy :)

Edit: Jaki sprzęt jest najlepszy to pewnie najstarsi górale nie wiedzą:)
    Ja gram w rozdzielczości 1024:768 ustawienia praktycznie max (no trawę trochę zmniejszyłem bo za gęsta była, ilość ciał na 20 no kurz bo też mnie trochę wnerwiał). Wielkość bitwy na 210 A sprzęt :
    4 GB ram (1333MHz)
    AMD Athlon II X3 450 (3.2 GHz)
    Radeon HD 6670 1gb
    system 7-64 bity (oryginalny)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2012, 16:52:27 wysłana przez adamk23 »
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline jaromirjagr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2082 dnia: Lutego 01, 2012, 18:45:22 »
    nie jaki najlepszy, tylko jaki by wystarczył, żeby pociągnąć grę na rozdzielczości 1900x1200 na max grafice i przy 1000 nordyckich piechurach :)

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #2083 dnia: Lutego 01, 2012, 18:55:35 »
    nie jaki najlepszy, tylko jaki by wystarczył, żeby pociągnąć grę na rozdzielczości 1900x1200 na max grafice i przy 1000 nordyckich piechurach :)
    Chyba sprzęt NASA by nie wystarczył :P
    1000 jednostek to ciężko na native uciągnąć a co dopiero Floris. Ja się cieszę że na takich ustawieniach mi chodzi. Ludzie, gdzie by to się pomieściło te 1000 chłopa, przecież  to nie Total War :)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Coper

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2084 dnia: Lutego 01, 2012, 19:17:48 »
    Chyba sprzęt NASA by nie wystarczył :P
    1000 jednostek to ciężko na native uciągnąć a co dopiero Floris. Ja się cieszę że na takich ustawieniach mi chodzi. Ludzie, gdzie by to się pomieściło te 1000 chłopa, przecież  to nie Total War :)

Bez przesady :)
    ASUS P6T7 WS
    INTEL CORE i7 x980 (podkręcony do 4,5GHz)
    6x 2GB 2200MHz
    4x Nvidia GTX480 (1,5GB na kartę)
    8x HDD 1TB (RAID 0) + 2SSD 80GB (RAID 0)
    do tego chłodzenie wodne + azotowe (do procesora

Taki gadzet by to udzwignoł + 4 monitory  ;)