Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131257 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JohnyMnemonic

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #840 dnia: Lipca 22, 2011, 22:02:14 »
    Nasuwa się pytanie,czy to ze sprzętem jest coś nie tak,czy może ten mod jest optymalizowany pod ATI,bądz pod wszystkie chipy graficzne,natomiast reszta wybitnie pisana pod karty nVIDII???
    Jest oczywiście jeszcze jedna możliwość,że po prostu ten mod jest sam w sobie niedopracowany!!!!
    Zero optymalizacjii!!!!  Dlatego macie problemy z C++...czy tam RGL.

Ja tam w ten badziew nie pogram, polecam Brytenwalde albo Prophecy of Pendor
    « Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2011, 22:06:38 wysłana przez JohnyMnemonic »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #841 dnia: Lipca 23, 2011, 07:15:46 »
    Nasuwa się pytanie,czy to ze sprzętem jest coś nie tak,czy może ten mod jest optymalizowany pod ATI,bądz pod wszystkie chipy graficzne,natomiast reszta wybitnie pisana pod karty nVIDII???
    Jest oczywiście jeszcze jedna możliwość,że po prostu ten mod jest sam w sobie niedopracowany!!!!
    Zero optymalizacjii!!!!  Dlatego macie problemy z C++...czy tam RGL.

Ja tam w ten badziew nie pogram, polecam Brytenwalde albo Prophecy of Pendor

Oczywiście że nie pograsz. Mając PC-ta nie wystarczy tylko nacisnąć przycisk Power, jak to się niektórym wydaje :D Ja mam nvidie, a wcześniej miałam ATI i wątpię by rodzaj karty, a raczej marka miała cokolwiek do powiedzenia. Szanowny panie JohnyMnemonic skoro ta modyfikacja to taki niestabilny badziew to dlaczego, ja grając w ten badziew od lutego nie mam ani jednego problemu. Żadnego komunikatu C++ lub RGL. Co do optymalizacji też nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2011, 07:20:55 wysłana przez Jagoda »

Offline szpsz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #842 dnia: Lipca 23, 2011, 09:02:13 »
    Oczywiście że nie pograsz. Mając PC-ta nie wystarczy tylko nacisnąć przycisk Power, jak to się niektórym wydaje :D Ja mam nvidie, a wcześniej miałam ATI i wątpię by rodzaj karty, a raczej marka miała cokolwiek do powiedzenia. Szanowny panie JohnyMnemonic skoro ta modyfikacja to taki niestabilny badziew to dlaczego, ja grając w ten badziew od lutego nie mam ani jednego problemu. Żadnego komunikatu C++ lub RGL. Co do optymalizacji też nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń.

Ponieważ masz to szczęscie, że na twoich podzespołach działa dobrze ?
    Umiem robić nieco więcej na swoim PC niż nacisnąć power, a mimo to nie mogę tego przeskoczyć.

Choć pozbyłem się już tekstur nieba na ziemi i temu podobnych krzaków.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #843 dnia: Lipca 23, 2011, 09:13:37 »
    To nie szczęście. Floris Expanded Mod Pack jest wymagającą modyfikacją, ale nie sądzę by kto, kto ma dobry komputer miał problemy tylko dlatego że ma inne sterowniki, które nie są kompatybilne z Florisem. Dla mnie jest to po prostu nie do ogarnięcia. karta graficzna to karta graficzna. Jeżeli jest tak jak piszesz to zdajesz sobie z tego sprawę ile wersji gier musiało by pojawiać się na rynku ? Bo każda z nich musiałaby być napisana pod inny rodzaj jak i konfigurację systemową. Więc nie pisz mi o szczęściu.
    Zresztą o ile się nie mylę, to są osoby, które mają słabe kompy a mimo to lepiej lub gorzej chodzi Floris. Co prawda musieli ograniczyć ustawienia graficzne, ale na pewno nie mają takich problemów jak C++ lub RGL. Więc jak to uzasadnisz?
    Zresztą kolejnym dowodem może być to, że jak wejdziesz na forum TW to zobaczysz, że są rzesze ludzi którym ta modyfikacja działa bez jakichkolwiek problemów. Ich też nazwiesz szczęściarzami?
    Ja przykładowo nic nie kombinowałam by mój Floris działał prawidłowo. Ściągnęłam, rozpakowała, wkleiłam i uruchomiłam modyfikację. To wszystko, jedynie co to zainstalowałam nową grę, sprawdziłam sterowniki, a tuż przed uruchomieniem zrobiłam update mojego windowsa. Nic, ale to zupełnie nic więcej nie robiłam.
    Ale wiesz co? Masz rację, jestem szczęściarą. Serio. Nawet nie wiesz ile frajdy faje mi ta modyfikacja Florisa, jest po prostu genialna. Szkoda tylko, że nie wszystkim dane jest cieszyć się nią.
    A jeżeli chodzi o ten wątek, to raczej już w nim nic nie napiszę, bo ciągle piszę to samo. W sumie mógł to być całkiem ciekawy wątek, ale tak nie jest. Niczego w nim nie można się doczytać po za tym, że to, czy tamto nie działa. Z początku tego problemu nie było. Co dziwniejsze 100% postów z pretensjami, że to czy tamto nie działa to są zazwyczaj osoby, które dopiero rozpoczęły swoją egzystencję  na tym forum :/. Ostatnio wiele się mówi o multikontach na tym forum ;)
    Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2011, 09:19:04 wysłana przez Jagoda »

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #844 dnia: Lipca 23, 2011, 11:02:47 »
    Bo to jest główny problem z "nowymi" nie sprawdzą, nie poszukają, nawet nie poczytają pierwszych stron tematu bo to za długo :/ Nie to żebym był jakimś weteranem tawerny który się wymądrza, ale zanim napisałem pierwszy post (to już będzie ponad pół roku temu) to przeszukałem dokładnie forum, przeczytałem od deski do deski wątek o modzie z którym miałem problem i dopiero wtedy zadałem nurtujące mnie pytanie. Nie zwalałem winy na modyfikacje bo skoro chodziła bez problemów u większości użytkowników to znaczy, że jest dobrze zrobiona a wina leży wyłącznie w moim sprzęcie. I jeszcze raz napiszę że mam słaby sprzęt (AMD Athlon 64 3200+ (2Ghz) , Geforce 6200 256 mb, 1,5 gb RAM- firmy nie pamiętam , system XP sp3 ) i jakoś Floris działa :) (też szczęściarz ze mnie)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline szpsz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #845 dnia: Lipca 23, 2011, 11:16:58 »
    Tutaj nie chodzi tyle o szczescie co o pecha.

Jeżeli już tak dokładnie wertujesz forum anglojęzyczne, to sprawdzisz, że tam także mają z tym problemy.
    To tam znalazłem odpowiedź odnośnie tekstur nieba zamiast podłoża itp - więc tak ! Wertowałem także zagraniczne forum.
    Niestety, występuje coś takiego jak NIEKOMPATYBILNOŚĆ.
    Zdarza się iż dana gra nie działa np na danych seriach kart graficznych.
    Np The Saboter nie działał z tego co pamiętam na całej linii ati radeon hd 4800 series.
    Z resztą większość problemów z teksturami dotyczy właśnie karty radka 48XX, co świadczy o tym, że najpewniej soft jest skopany.
    Ostatni update poprawia niektóre błędy, lecz pewne mogą pozostać.
    Podobnie może być z innymi podzespołami - w wyniku czego, pomimo iż mam lepszą konfiguracje pc to floris nie działa.

Skąd się to bierze ? Mogą to być choćby konflikty w programowaniu.
    Podobnie często występuje problem z sp3 na niektórych seriach procesorów AMD.

Inaczej wygląda sprawa gdy grę wydaje komercyjna firma, która na tym zarabia.
    Wtedy muszą zadbać o to, by projekt działał na każdej kombinacji - oraz mają na to więcej czasu/środków/wiedzy.
    Inaczej wygląda sprawa, gdy mówimy o modach, gdzie często są one wydawane niekomercyjnie oraz za darmo.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #846 dnia: Lipca 23, 2011, 12:17:19 »
    Ze wszystkimi modyfikacjami do Warbanda miałem ten sam problem dotyczący C++. Lecz dzięki życzliwości jednego z forumowiczów, który zaproponował mi zwiększenie rozmiaru pliku stronicowania zlikwidowałem ten problem. Mój komputer nie jest pierwszej młodości, gram na najniższych ustawieniach zazwyczaj, ale dzięki zmianie rozmiaru pamięci wirtualnej mój problem zniknął. Nie wiem, może, któryś z was jeszcze nie próbował tego zrobić? Zawsze można sprawdzić...

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #847 dnia: Lipca 23, 2011, 12:35:09 »

Ze wszystkimi modyfikacjami do Warbanda miałem ten sam problem dotyczący C++. Lecz dzięki życzliwości jednego z forumowiczów, który zaproponował mi zwiększenie rozmiaru pliku stronicowania zlikwidowałem ten problem. Mój komputer nie jest pierwszej młodości, gram na najniższych ustawieniach zazwyczaj, ale dzięki zmianie rozmiaru pamięci wirtualnej mój problem zniknął. Nie wiem, może, któryś z was jeszcze nie próbował tego zrobić? Zawsze można sprawdzić...

Ja miałem ten problem zaraz po wydaniu AD1259 pre10(wtedy też opisany został sposób na zwiększenie wydajnościhttp://forums.taleworlds.com/index.php/topic,131274.0.html - źródło), od tej chwili,  działają mi wszystkie(na dość wysokich ustawieniach) oprócz tego(do wersji 2.4, niestety, nawet na najniższych).Ostatnio zainstalowałem Brytenwaldę, w której również zastosowali nowy system "kurzenia", gra w walce w zwarciu, czasami się przytnie,(fps spadnie do 20), ale o C++ runtime, czy rgl, nie ma mowy...czyli coś musi być na rzeczy....

Jagoda, masz rację!
    Temat ten z "Floris Expanded Mod Pack" stał się Mount and blade Warband - modyfikacje i problemy techniczne, ale jal dyskutować na temat gry, która potencjalnym graczom nie działa...?
    Warto więc założyć(przypiąć) taki temat w tym dziale, tak aby więcej nie zaśmiecać poszczególnych wątków dotyczących modyfikacji.
    Na wstępie mógłby zawierać wszelkie, dotychczas znane opcje zwiększenia wydajności, które potencjalny użytkownik musiałby zastosować, zanim zadałby pytanie

Pozdrawiam!

Offline szpsz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #848 dnia: Lipca 23, 2011, 14:04:15 »
    a nie da sie tego dymienia wywalic ?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #849 dnia: Lipca 23, 2011, 14:32:49 »
    a nie da sie tego dymienia wywalic ?

słyszałem, że można, ale wszystkie efekty - pozbawione sensu moim zdaniem

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #850 dnia: Lipca 23, 2011, 14:48:24 »
    Dymienie? Spróbuj odznaczyć opcję "Systemy cząsteczkowe". Jeżeli odznaczysz tą opcję nie powinieneś widzieć żadnego dymu, kurzu czy deszczu. Znacznie poprawia wydajność.

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #851 dnia: Lipca 23, 2011, 20:40:15 »
    Zaczęło mnie irytować zacinanie się Florisa przy bitwach nawet na najmniejszych detalach, więc z ciekawości przełączyłem na wysokie i ... gra chodzi płynniej.
    To jest coś strasznego...

Offline Colder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #852 dnia: Lipca 24, 2011, 02:50:11 »
    Helooł ludziska!

Mam 2 pytania:

1. Co daje opcja "Bardzo szanuję Twój ród i pragnę do niego należeć"?  Gość mnie przyjął jednak nie bardzo wiem co to dało. :o

2. Nie da się w tym modzie zostać królem swadii c`nie? :/

Dzięki za odpowiedź.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #853 dnia: Lipca 24, 2011, 11:53:50 »
    1. Możesz dołączyć do rodziny lorda. Z tego co pamiętam daje ci to spore bonusy do relacji z członkami rodziny ale też pogarsza je z jej wrogami.
    2. Nie. Królować możesz tylko we własnym państwie. Ale możesz zostać marszałkiem co też da ci sporo władzy.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #854 dnia: Lipca 24, 2011, 15:38:50 »
    Mod wydaje się być bardzo fajny. Nieco dziwne animacje walki bardziej przypominające szermierkę niż średniowieczne tłuczenie się ciężkimi kawałkami stali.
    Spoko opcji i przyjemny klimat zachęca do gry. Niestety błędy C++, zacinająca się gra w sposób taki iż pokazują się 2 klatki na okrągło (co prawda pomaga zminimalizowanie i od minimalizowanie gry, lecz zbłedami C++ już się nie da tak.) Uniemożliwia mi granie w tego moda.

Wielu ludzi ma ten sam problem i to nie jest wina tego że potrafią nacisnąć tylko Power. Próbowałem wielu rzeczy samemu oraz każdej z podanych tutaj. Jedynie co się stało po wykonaniu jednego z zaleceń ze strony TW to do listy doleciał jeszcze błąd RGL.

I uprzedzając zapewne 89 % pytań napisanych lub pomyślanych  Tak mam najnowsze aktualizacje i tak zmieniałem plik stronicowania