Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131262 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rhobar

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #705 dnia: Lipca 07, 2011, 16:38:57 »
    Pani Jagodo, ramu mam 4GB, poszedłem szlakiem wskazanym przez was i czytałem strona po stronie, post po poście, trafiłem w końcu na forum telewords na dział z błędami, w konfiguracjach, zamiast direct 9 dałem direct 7 i wszystko śmiga ;) Dziękuje za szybką pomoc i życzę powodzenia w dalszym podboju świata M&B .

Offline Karwi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #706 dnia: Lipca 07, 2011, 16:48:14 »
    To chyba pierwszy mod, który wciągną mnie na tyle, że podbiję własnym państwem całą Carladie od początku do końca;]. Zostało mi już tylko lekko nadgryzione królestwo Vaegirów. Czy da się jakoś kazać lordom podbijać na własną rękę? Dość już mam tego, że na każdy zameczek muszę osobiście organizować kampanię i brać udział w oblężeniu. Wedle nadzorcy wojska mam u moich 63 lordów 12937 wojaków w garnizonach i 9463 w polu. Myślę, że taką armią powinni zdołać podbić kilka zamków beze mnie prowadzącego ich za rączkę;/.

O ile mi wiadomo, chyba masz możliwość mianowania marszałkiem jednego z twoich lordów.
    Wtedy powinien on się zachowaywać jak zwykły marszałekm wzywać na kampanie i podbijać

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #707 dnia: Lipca 07, 2011, 21:55:24 »
    Właśnie mam wyposażonych:)

A dokłądnie w takiej kolejności:

Horseman Mace, Shield (nie pamiętam nazwy), Dark Justice Lance, Dziryty.
    Może powodem że nie "kraszuje" Warbanda, jest fakt iż nigdy nie zmieniam na obuch.

Dokładnie. Ja zawsze wyposażałam ich najpierw w Dark Justice Lance, Złotą tarczę Imperialną a potem Horseman Mace. Gdy rozpoczynała mi się bitwa i jechałam na czele szarżującej mojej kawalerii to aktywowałam konsole rozkazów F12, w której wybierałam zmianę taktyki i broni, na obuchową. Gdy kliknęłam na okienko Broń obuchowa. Przez chwilę słyszałam zgrzyt zmieniającej się broni po czym wywalało mnie do windy. Oczywiście nie za każdym razem ale dość często. Dlatego Obecnie moi Rycerze Syonu nie posiadają Dark Justice Lance. A jest to moja ulubiona broń.

To chyba pierwszy mod, który wciągną mnie na tyle, że podbiję własnym państwem całą Carladie od początku do końca;]. Zostało mi już tylko lekko nadgryzione królestwo Vaegirów. Czy da się jakoś kazać lordom podbijać na własną rękę? Dość już mam tego, że na każdy zameczek muszę osobiście organizować kampanię i brać udział w oblężeniu. Wedle nadzorcy wojska mam u moich 63 lordów 12937 wojaków w garnizonach i 9463 w polu. Myślę, że taką armią powinni zdołać podbić kilka zamków beze mnie prowadzącego ich za rączkę;/.

Tak jak pisze Karwi.

Pani Jagodo, ramu mam 4GB, poszedłem szlakiem wskazanym przez was i czytałem strona po stronie, post po poście, trafiłem w końcu na forum telewords na dział z błędami, w konfiguracjach, zamiast direct 9 dałem direct 7 i wszystko śmiga ;) Dziękuje za szybką pomoc i życzę powodzenia w dalszym podboju świata M&B .

Tak też o tym czytałam na TW. Ale o ile się nie mylę to padła już taka odpowiedź, żeby zmienić DX9 na DX7. W każdym razie ciesze się, że problem został rozwiązany i będziesz dzielił sięz nami swoimi przeżyciami w Floriosie.

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #708 dnia: Lipca 07, 2011, 22:56:15 »
    Troche musi boleć, kiedy gra się na DX 7 mając 4 gB ramu pod maską...

Zauważyłem, że gdy przed bitwą wybieram opcję "Choose who will join to your battle" mogę wybrać zaledwie 13 żołnierzy.

Offline Bandaro123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #709 dnia: Lipca 08, 2011, 02:44:45 »
    No a ja dalej nie mogę ;/
    Zmieniłem jeszcze raz plik boot.ini, rezultatem było wyświetlanie rozdzielczości 800x600 i 4-bitowa głębia kolorów! To o to chodziło? I zauważyłem że nie mogę zbytnio zwiększyć plików stronnicowania, tzn powyżej 4092 już się nie da. To wina tego że za mało miejsca na dysku systemowym dałem?

Na Directx 7 udało mi się odpalić bitwę z 60 ludźmi, gdzie zarobiłem porządnie jakimś ostrym przedmiotem od lorda w łeb :) Po bitwie którą oglądałem wąchając kwiatki od spodu, próbowałem zapisać ale zawiesiło, nawet nie wiem jaki błąd wyskoczył bo jedynym wyjściem było resetowanie komputera. Za drugim podejściem oberwałem między oczy strzałą od łucznika, ale tym razem zaraz po wzięciu 1 więźnia znów zawiesiło - i znów reset.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #710 dnia: Lipca 08, 2011, 09:01:41 »
    Troche musi boleć, kiedy gra się na DX 7 mając 4 gB ramu pod maską...

Zauważyłem, że gdy przed bitwą wybieram opcję "Choose who will join to your battle" mogę wybrać zaledwie 13 żołnierzy.

Poważnie?? No proszę, nawet nie wiedziałam. Sądziłam, że można więcej ludzi przypisać do bitwy :/ A może masz mały Battlesize. Ale co jak co, ale ja osobiście uważam, że im mniejszy Battlesize tym bitwa jest trudniejsza :/ No, ale to moje zdanie. O wiele łatwiej prowadzi i wygrywa mi sie bitwy gdy uczestniczy cała moja armia przeciwko wrogiej armii. Jakoś łatwiej, lepiej mogę rozdysponować szyki bojowe i strategię.

No a ja dalej nie mogę ;/
    Zmieniłem jeszcze raz plik boot.ini, rezultatem było wyświetlanie rozdzielczości 800x600 i 4-bitowa głębia kolorów! To o to chodziło? I zauważyłem że nie mogę zbytnio zwiększyć plików stronnicowania, tzn powyżej 4092 już się nie da. To wina tego że za mało miejsca na dysku systemowym dałem?

Na Directx 7 udało mi się odpalić bitwę z 60 ludźmi, gdzie zarobiłem porządnie jakimś ostrym przedmiotem od lorda w łeb :) Po bitwie którą oglądałem wąchając kwiatki od spodu, próbowałem zapisać ale zawiesiło, nawet nie wiem jaki błąd wyskoczył bo jedynym wyjściem było resetowanie komputera. Za drugim podejściem oberwałem między oczy strzałą od łucznika, ale tym razem zaraz po wzięciu 1 więźnia znów zawiesiło - i znów reset.

No ja nie wiem jak ci poradzić. Prawda jest taka, że możemy podać jakieś drobne rozwiązania, ale tak naprawdę każdy sam musi dojść do tego co może poprawić wydajność i umożliwi nam granie w Florisa :/

Pozdrawiam

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #711 dnia: Lipca 08, 2011, 11:05:17 »
    Fakt każdy musi sam dojść co i jak. Sam robiłem wszystko co się dało żeby pograć w Florisa i wszystko było ok aż do zeszłego tygodnia kiedy to zaczęło wywalać mnie do windy bez powodu. Pierwsza myśl: za dużo jednostek ok zmniejszyłem ich ilość no ale dalej wywala, no to może za dużo kolorowej jazdy to się przerzuciłem na ciężką piechotę ale dalej zdarza się wywalenie. Jagoda pisała o przedmiotach "Dark" no to pozbyłem się ich i przerobiłem w troop editor wszystkie jednostki które takowe rzeczy posiadały i zadowolony rozpocząłem bitwę a tu crash na sam koniec :/. Jedynie zmiana na dirext 7 pomaga ale są pewne niedogodności w postaci dziwnych tekstur na kilku zbrojach.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #712 dnia: Lipca 08, 2011, 13:45:57 »
    Co do rozwiązywania problemów, no cóż. Raczej każdy z forumowiczów pomorze ile morze. W każdym razie został założony FAQ przez forumowicza adamk23, który ma na celu rozwiązywanie wszelkich problemów i niedogodności. Wielokrotne pisanie postów typu "mam problem ... RGL lub C++" nie ma sensu, jeżeli odpowiedź znajduje sie już w Mini FAQ.
    Pozdrawiam.

Offline k4r00

• Użytkownik
    « Odpowiedź #713 dnia: Lipca 08, 2011, 14:33:40 »
    Dzień dobry wszystkim :)

Od jakiegoś czasu jestem na forum, ale zarejestrowałem się specjalnie, by spytać Was, drodzy użytkownicy, o poradę. Mianowicie mam problem z modem Floris Expanded Mod Pack 2.41a. Wszystko hula pięknie aż miło, lecz gdy chcę kogoś zaatakować (przykładowo pierwsze zadanie od kupca) i klikam na: "Atakuj", bądź "Poprowadź atak", gra wywala mnie do windy z takim oto komunikatem:

Microsoft Visual C++ Runtime Error Library
    Program: E:\Gry\Mount&Blade Warband\mb_warband.exe
    This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way. Please contact...bla,bla,bla.

Wiem co oznacza sama wiadomość, ale nie wiem jak się pozbyć tego błędu. Nie jestem zbytnio obeznany w sprawach Visual C++, ale wydaje mi się, że wszystkie sterowniki są zaktualizowane. Ustawienia graficzne zmieniłem na minimalne, wraz z ustawieniem na Directx7. Błąd ten sam.

Czy muszę zaktualizować sterowniki? Pytam, żeby się upewnić i bardzo proszę o wyrozumiałość.
    Serdecznie dziękuję za ewentualną podpowiedź/pomoc.

Pozdrawiam.

Offline Karwi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #714 dnia: Lipca 08, 2011, 14:38:27 »

Ja mam 80Gb wolnego, format na NTFS. I powinno się dać.
    Ale niestety mam XP i system nie chce więcej dać.

Dokładnie. Ja zawsze wyposażałam ich najpierw w Dark Justice Lance, Złotą tarczę Imperialną a potem Horseman Mace. Gdy rozpoczynała mi się bitwa i jechałam na czele szarżującej mojej kawalerii to aktywowałam konsole rozkazów F12, w której wybierałam zmianę taktyki i broni, na obuchową. Gdy kliknęłam na okienko Broń obuchowa. Przez chwilę słyszałam zgrzyt zmieniającej się broni po czym wywalało mnie do windy. Oczywiście nie za każdym razem ale dość często. Dlatego Obecnie moi Rycerze Syonu nie posiadają Dark Justice Lance. A jest to moja ulubiona broń.

U mnie startują z kopią, po zatrzymaniu zmieniają na buławe automatycznie. Jaki mają skill obu broni?? Bo nader często w 2.3 np. Rolf po zbiciu z konia atakowa lancą. Powód? Wysoki poziom lancy. Teraz punkty daje tylko i wyłącznie w 1h i nie ma tego problemu.

Fakt każdy musi sam dojść co i jak. Sam robiłem wszystko co się dało żeby pograć w Florisa i wszystko było ok aż do zeszłego tygodnia kiedy to zaczęło wywalać mnie do windy bez powodu. Pierwsza myśl: za dużo jednostek ok zmniejszyłem ich ilość no ale dalej wywala, no to może za dużo kolorowej jazdy to się przerzuciłem na ciężką piechotę ale dalej zdarza się wywalenie. Jagoda pisała o przedmiotach "Dark" no to pozbyłem się ich i przerobiłem w troop editor wszystkie jednostki które takowe rzeczy posiadały i zadowolony rozpocząłem bitwę a tu crash na sam koniec :/. Jedynie zmiana na dirext 7 pomaga ale są pewne niedogodności w postaci dziwnych tekstur na kilku zbrojach.

Dziwne, ale ja nigdy przenigdy nie dostałem crasha z Warbandem. Nie liczę tych z początku.
    Fakt, że gra zacina się nie miłosiernie jak jest 200 osób na ekranie, ale nie zatnie się tak by trzeba było go chociażby minimalizować.

Offline Haller

• Użytkownik
    • Ponad gór omglony szczyt...
    « Odpowiedź #715 dnia: Lipca 08, 2011, 16:23:00 »
    Mam takie małe, oczywiste pytanko:

Jeżeli chcę powiększyć ilość żołnierzy biorących udział w bitwie, potrzebuję battlesizer'a, tego podstawowego do Warbanda?
    Jaką ilość proponujecie wybrać tak aby przyjemnie się grało? : )
    "Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
    Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
    Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite."

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #716 dnia: Lipca 08, 2011, 19:02:37 »
    k4r00 FAQ się kłania. Nawet post wyżej Jagoda pisze o tym by z takimi błędami tam zaglądać. Fakt jest to Mini FAQ ale jak ktoś chce to niech otworzy wszystkie spoilery i będzie miał BIG FAQ :P

@Karwi ja też nie miałem większych problemów aż do tej pory może tak jest tylko na tym zapisie bo mam już ponad 500 dzień a jak to było przy PoP to po tylu dniach zdarzały się błędy :/

@Haller ilość  wojsk zależy tylko od tego ile twój sprzęt da radę uciągnąć. Jak dla mnie im więcej tym lepiej :)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Satia

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #717 dnia: Lipca 08, 2011, 20:19:06 »
    Mam takie małe, oczywiste pytanko:

Jeżeli chcę powiększyć ilość żołnierzy biorących udział w bitwie, potrzebuję battlesizer'a, tego podstawowego do Warbanda?
    Jaką ilość proponujecie wybrać tak aby przyjemnie się grało? : )

Programik battlesizer wystarczy...
    Dobrze się gra przy <400 jednostkach bo powyżej zamki nie wytrzymują naporu broniących się botów, oraz komputer fiksuje przy dużych ilościach wojsk - przez co stosuje dziwne taktyki (u mnie objawiają się ustawieniem wojska w linię i zmierzanie do krańca mapy obracając się...)
    Przy 800 jednostkach na mapie robi się straszny bałagan ;/

Swoją drogą u mnie nigdy nie było żadnych błędów tutaj wypisanych :D
    (No może raz, pamięć mi się przepełniła na co poskutkowało ustawienie tekstur na żądanie...)
    Pomimo tego że posiadam 8 giga ramu... :D (swoją drogą ten mod ma duże wymagania)

P.S.
    Uważajcie na zamki, większość (głównie nowych) jest źle zrobiona, drabiny są źle postawione, niema ścieżek dla botów, układ murów zamków jest niekorzystny, niedopasowanie elementów oraz brak odpowiednich zabezpieczeń by boty się nie blokowały...
    « Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2011, 20:22:37 wysłana przez Satia »

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #718 dnia: Lipca 08, 2011, 20:25:16 »
    Z przyczyn  idiotycznych w niego nie gram ale te wszystkie errory to wina Polished Landscapes by Gutek-Fiutek i innych modyfikacji grafiki...Zauważyłem to grając w moda Hundred Years War - raz miałem takie ladżusy że wyskoczyło mi to windows c+++.Zresztą wszyscy mają problem związany z grafiką :P
    (click to show/hide)

PROBLEM?

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #719 dnia: Lipca 08, 2011, 21:25:57 »
    Z przyczyn  idiotycznych w niego nie gram ale te wszystkie errory to wina Polished Landscapes by Gutek-Fiutek i innych modyfikacji grafiki...Zauważyłem to grając w moda Hundred Years War - raz miałem takie ladżusy że wyskoczyło mi to windows c+++.Zresztą wszyscy mają problem związany z grafiką :P
    (click to show/hide)

Sprawdź temat na TW "Floris Basic PLUS | Floris Expanded LITE"

Poważnie?? No proszę, nawet nie wiedziałam. Sądziłam, że można więcej ludzi przypisać do bitwy :/ A może masz mały Battlesize. Ale co jak co, ale ja osobiście uważam, że im mniejszy Battlesize tym bitwa jest trudniejsza :/ No, ale to moje zdanie. O wiele łatwiej prowadzi i wygrywa mi sie bitwy gdy uczestniczy cała moja armia przeciwko wrogiej armii. Jakoś łatwiej, lepiej mogę rozdysponować szyki bojowe i strategię.

Chodziło mi tylko o opcję wyboru żołnierzy przed bitwą. Normalnie mam bitwy na 100 ludzi. Kiedy rozpoczynam bitwę, mam normalną liczbę jednosktek, ale w oknie wyboru jednoskek przed bitwą mogę wybrać najwyżej 13, bez względu jak duża jest bitwa.

Aha, ktoś zauważył u siebie 'dodatki' do nazw lordów, ja mam to samo, da się tego jakoś pozbyć?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2011, 22:17:11 wysłana przez Hrabia Darkula »