Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131277 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pietruch43

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #270 dnia: Kwietnia 06, 2011, 14:28:20 »
    Jest różnica zobaczyłem to gdy ściągnąłem 7zipa bo już nie brakowało mi tych plików(czyli tych textures coś tam).

A co do tych bitew nie wiem czy mi uciągnie na razie mam na 400 żołnierzy.

@ałtsajder
     Jeśli chodzi o błąd z c+++ skorzystałem z twojego linka.
    Czyli :
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6171.msg125846;topicseen#msg125846

Miłej gry!

Dziękuje :P

EDIT: Nie wie ktoś gdzie są pliki językowe gry ??
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 06, 2011, 19:32:42 wysłana przez pietruch43 »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #271 dnia: Kwietnia 09, 2011, 11:54:07 »
    korkoranek, w temacie o diplomacy PL
    A więc tak:

- odpalasz diplomacy w trybie okienkowym
    - następnie odpalasz gre (musisz wczytać stan, albo zacząć nową)
    - na górze ekranu jest chyba w zakładce view coś takiego jak create league file i klikasz w opcje mark translate items with {***} czy coś w ten gust
    - tworzy Ci się w folderze z grą folder new_language
    - odpalasz w nim pliki, które chcesz przetłumaczyć ( w przypadku diplomacy to będzie głównie Dialogs)
    - tłumaczysz te linijki gdzie przy których widzisz znak {***} (po przetłumaczeniu linijki usuń znak ponieważ w przeciwnym wypadku będzie go widział w grze)
    - jak już uporasz się z dialogami (jak ja tłumaczyłem diplomacy pod 1257ad to doszłem do wniosku, że potrzebna jest do tego wielka cierpliwość, ale mam nadzieję, że jak się bierzesz za spolszczanie to już ją posiadasz :)) to skopiuj pliki, które tłumaczyłeś do "lokalizacja M&B"/Modules/languages/pl
    - jeżeli zrobiłeś wszystko według tego co napisałem to właśnie zrobiłeś swoje pierwsze (chyba:)) spolszczenie.

Porady:

Używaj programu Notepad++, a nie zwykłego notatnika (przekonasz się, że to bardzo ułatwia życie :))
    Diplomacy nie zmienia nazw miast, jednostek itd więc możesz spokojnie uruchomić moda ze skopiowanymi plikami z nativa (no chyba, że odrazu w modzie jest w languages folder pl) i z niego utworzyć new_language

Offline pietruch43

• Użytkownik
    « Odpowiedź #272 dnia: Kwietnia 09, 2011, 12:31:59 »
    Dzięki, ale chodziło mi o moda bo ja tych plików nie posiadam sprawdzałem każdy folder w modzie i nie wiem gdzie wgrać te pliki.

Jak rekrutować lordów bo gdy do nich podjeżdżam to nie chcą ze mną rozmawiać o tych sprawach czy coś w tym stylu ?
    Wiem ze powinna być jakaś opcja u kanclerza z rekrutowaniem ale ja niestety jej nie posiadam.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2011, 12:41:14 wysłana przez pietruch43 »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #273 dnia: Kwietnia 09, 2011, 18:54:34 »
    Dzięki, ale chodziło mi o moda bo ja tych plików nie posiadam sprawdzałem każdy folder w modzie i nie wiem gdzie wgrać te pliki.

Jak rekrutować lordów bo gdy do nich podjeżdżam to nie chcą ze mną rozmawiać o tych sprawach czy coś w tym stylu ?
    Wiem ze powinna być jakaś opcja u kanclerza z rekrutowaniem ale ja niestety jej nie posiadam.

1.Przetłumaczę Ci na Floris:
    a.)Włącz luncher M&B,
    b.)configure, video, start windowed(gra uruchomi się w trybie okienkowym)
    c.)włącz floris, wczytaj, albo rozpocznij grę
    d.)W prawym lewym rogu masz zakładki File, View, kliknij na drugie
    e.)teraz na create league file druga opcja "non-tralnslate...coś tam", ok
    Teraz w głównym folder z M&B warband utworzył Ci się nowy folder new_language
    Tłumaczysz linijki z {***} (po przetłumaczeniu linijki usuń znak ponieważ w przeciwnym wypadku będzie go widział w grze)

Powodzenia!

2.A masz jakieś wolne ziemie, żeby im je oddać?Z tego co wiem, to Floris korzysta z diplomacy mod, a tam taka opcja była - musisz mieć coś do zaoferowania - ziemie.
    Jeżeli się mylę, to mnie poprawcie.

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #274 dnia: Kwietnia 09, 2011, 19:13:37 »
    Mam problem z Florisem (i żeby tylko z tym modem ;( ). Chodzi o to, że w trakcie bitwy po prostu mi się zawiesza gra, potem mi skacze ten obraz z akcją kawałek dalej i spowrotem (i tak w kółko), za po chwili wystakuje mi error, którego nie mogę przeczytać, bo jak przełączam na pulpit to mam okienko errora całe białe. Wie może ktoś co można zrobić, żeby takie coś się nie pojawiało, albo czym może być to spowodowane ?
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #275 dnia: Kwietnia 09, 2011, 19:33:52 »
    Shagrath spróbuj tego http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6171.msg125846;topicseen#msg125846  no i jeszcze ściągnij sobie nowe biblioteki Visual C++.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #276 dnia: Kwietnia 09, 2011, 20:11:21 »
    Dzięki, jestem twoim dłużnikiem ;)
    Gdyby nie ty to pewnie bym za bardzo nie miał co robić przez niedzielę (i nie tylko).
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline alekPL0

• Użytkownik
    « Odpowiedź #277 dnia: Kwietnia 09, 2011, 21:58:20 »
    Ogólnie to nie gram na modach więc nie wiem o tym prawie nic ale czy w plikach modu nie powinno być takich folderów jak languages,music,resource itd? W tym modzie są tylko pliki tekstowe i przez to nie moge uruchomić(kiedy włączam grę nawet nie pokazuje mi się nazwa tego moda w tym okienku z wyborem modyfikacji). Wyjaśni mi ktoś jak to zainstalować?
    OMFGJELOL

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #278 dnia: Kwietnia 09, 2011, 23:13:38 »
    1.
    Zwróć uwagę co ściągnąłeś?Mi to wygląda na patch 2.4 dla wersji 2.3 o wadze 47 MB.
    2.
    Możliwe, że coś źle Ci się pobrało, pobierz jeszcze raz.

Offline pietruch43

• Użytkownik
    « Odpowiedź #279 dnia: Kwietnia 10, 2011, 11:01:32 »
    Ja tez nie posiadam pliku languages ale gra chodzi normalnie.
    Może ktoś napisać gdzie on powinien się znajdować ?

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #280 dnia: Kwietnia 10, 2011, 12:20:00 »
    Shagrath nie ma za co :) Cieszę się, że mogłem pomóc.

Ja tez nie posiadam pliku languages ale gra chodzi normalnie.
    Może ktoś napisać gdzie on powinien się znajdować ?

Coś mi się zdaje, że tego folderu to po prostu nie ma bo i u mnie takowy nie istnieje a i w spakowanej jeszcze paczce sprawdzałem i też go tam nie widziałem.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein

Offline pietruch43

• Użytkownik
    « Odpowiedź #281 dnia: Kwietnia 10, 2011, 17:34:57 »
    Mam pytanie a mianowicie czy wam tez wyskakuje błąd gdy nie macie żadnego wasala a po zdobyciu zamku towarzysz mówi coś w stylu do kogo ma należeć ten zamek i są 2 opcje ze dla wasal albo ze dla siebie i jak wybierasz pierwsza opcje to wyskakują mi takie czerwone linijki po lewej stronie ale gra chodzi normalnie tylko w tym zamku nic nie mogę robić.

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #282 dnia: Kwietnia 11, 2011, 13:15:13 »
    adamk23 kiedyś Cię za to na piwo zaproszę xP

Offline bad18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #283 dnia: Kwietnia 14, 2011, 23:05:15 »
    Witam, mam pewien problem z instalacją tego moda...
    Generalnie WYDAJE MI SIĘ, że postępuje zgodnie z instrukcją. Pobrałem plik z MegaUpload (link z pierwszej strony tematu).
    No i, mam tam plik Floris Expanded Mod Pack 2.3 i Readme.txt
    Oczywiście ten pierwszy plik cały wklejam do Modules, tam gdzie jest Native.
    Potem odpalam gre i w oknie autostartu zaznaczam zamiast Native-> Floris Expanded Mod Pack 2.3
    Robie graj i gra się uruchamia. Gdy pasek się ładuje i dochodzi do INI gra się crashuje i wyskakuje błąd:
    "Unable to open file: CommonRes/fur_armors_a.brf" ...

Gre reinstalowałem 3x i za każdym razem to samo. Mam spatchowaną, "czystą" (bez modów) grę.
    Nie jest to wina gry tylko moda (mojej złej instalacji pewnie) bo normalnie bez niego gra działa.

Czy to może być wina spolszczenia? Z tym, że spolszczenie jest przecież w folderze Native więc jak się ma do FEMP?
    Jutro po południu jeszcze raz zreinstaluje gre, tym razem bez spolszczenia.

EDIT:

uff... uporałem się, nie wiem czemu 2.4 nie działało, 2.3 chodzi. Mimo wszystko jest kolejny problem.
    Mod jest strasznie spartaczony jeśli chodzi o crashe. Co chwila mnie wywala, bo nie może wczytać jakichś tekstur albo np. Runtime Error (za długie wczytywanie obszaru).
    Mój sprzęt: Geforce 260GTX Palit 1.7 GB, AMD Phenom II x4 3.2 GHz, 4 GB RAM, Windows7. Nie jest źle.
    Zmniejszyłem mimo wszystko ustawienia do medium. Czar modu (poprawa grafiki) nieco prysł a mimo, że wywala mnie już nie tak często to niemal 90% bitew= crash.
    Gram na v1.34

Wiem, że wielu graczy walczy z tym problemem. Problemem crashów. Jak macie jakąś skuteczną metodę to proszę o radę;)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2011, 12:20:00 wysłana przez bad18 »

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #284 dnia: Kwietnia 15, 2011, 17:54:52 »
    Mamy bardzo skuteczną metodę:
    1. Instalacja najnowszych sterowników i Visual C++ (bardzo pomaga)
    2.Zwiększeni wielkości pliku stronnicowego (pomaga jeszcze bardziej)
    3.Jeśli masz 32 bitowego windowsa to zmień też wpis w pliku boot.ini (pomaga tak samo jak i punkt nr.2)
    4.Zmniejszenie jakości grafiki i liczby woja (pomaga najbardziej xD)

Jak zmienić plik stronnicowy to można spokojnie w necie znaleźć a co do punktu 3 :http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6171.255