Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131345 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #225 dnia: Marca 21, 2011, 12:21:03 »
    Możliwe, że samo patchowanie jest przyczyną. Spróbuję ściągnąć całość od nowa. Ja używam też paczki tweaków, ale tylko po to, żeby zwiększyć rozmiar pola bitwy i ilość pocisków w kołczanach, spróbuję też zagrać bez tego. Nie dałoby się jakoś bezinwazyjnie zwiększyć wielkosć pola bitwy? Te warbandowe nie pozwalają się czasem przyzwoicie ustawić.

Ciekawe, gdzie będą te wejścia do podziemi, czy bezpośrednio z mapy, czy np. z kryjówek bandytów, albo miast.
    Skoro dodali morskie szlaki handlowe, to mogli wgrać gotowy mod dodający możliwość kupna statku i stoczenia bitew na statkach z korsarzami (widziałem takie coś w el Arte de la Guerra)

No i spytam o kompatybilność zapisów, jak z tym jest przeważnie  w Floris Expanded?

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #226 dnia: Marca 21, 2011, 12:36:26 »
    A dziękuje za poradę ale znalazłem już rozwiązanie z tym błędem "RGL shaders: out of video memory" wystarczy z patcha nie kopiować folderu "Sounds" i na wszelki wypadek pobrać hotfixa http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=162354.0

PS. Co do zapisów to mi się uruchomił save ale czy wszystkie opcje dodane z patcha działają to nie wiem.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #227 dnia: Marca 21, 2011, 12:44:12 »
    Możliwe, że samo patchowanie jest przyczyną. Spróbuję ściągnąć całość od nowa. Ja używam też paczki tweaków, ale tylko po to, żeby zwiększyć rozmiar pola bitwy i ilość pocisków w kołczanach, spróbuję też zagrać bez tego. Nie dałoby się jakoś bezinwazyjnie zwiększyć wielkosć pola bitwy? Te warbandowe nie pozwalają się czasem przyzwoicie ustawić.

Ciekawe, gdzie będą te wejścia do podziemi, czy bezpośrednio z mapy, czy np. z kryjówek bandytów, albo miast.
    Skoro dodali morskie szlaki handlowe, to mogli wgrać gotowy mod dodający możliwość kupna statku i stoczenia bitew na statkach z korsarzami (widziałem takie coś w el Arte de la Guerra)

No i spytam o kompatybilność zapisów, jak z tym jest przeważnie  w Floris Expanded?

1. Podaj mi ten mod/skrypt sama z chęcią bym go wypróbowała, bo faktycznie pola bitew faktycznie pozostawiają wiele do życzenia. Ale moim skromnym zdaniem, uważam, że nie będzie działało. Autor tej modyfikacji załączył ponad 60 modów i raczej jakby FLoris miałby być kompatybilny z tym skryptem, który zwiększa pole bitwy lub ilość pocisków w kołczanach, to na pewno już dawno znalazł by się w tym zestawie. :(
    Ale podaj mi link lub prześlij mi na @ z chęcią wypróbuję :D

2. Też nie wiem. Pogramy, zobaczymy ;)

3. Tak Save jest kompatybilne z nowsząwersją modyfikacji. Należy jedynie pamiętać o tym, by w Moje Dokumenty, gdzie znajduje się folder z naszym Save, czyli Mount&Blade Warband Savegames zmienić z Floris Expanded Mod Pack 2.3 na  Floris Expanded Mod Pack 2.4

A dziękuje za poradę ale znalazłem już rozwiązanie z tym błędem "RGL shaders: out of video memory" wystarczy z patcha nie kopiować folderu "Sounds" i na wszelki wypadek pobrać hotfixa http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=162354.0

U mnie to samo  "RGL shaders: out of video memory". Na trzy uruchomienia raz wyskoczyło mi  "RGL shaders: out of video memory". Po ponownym uruchomieniu gry wszystko ładnie zadziałało. Nawet z zainstalowanymi plikami z folderu Sounds ;)
    Tak więc adamk23 nie do końca jest z tym "nie" kopiowaniem folderu Sound. Osobiście uważam, że warto poszukać tej informacji na stronie twórcy modu. Możliwe, żę jakieś rozwiązanie się nalazło.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #228 dnia: Marca 21, 2011, 12:54:38 »
    U mnie na 10 uruchomień było 10 błędów więc innego wyboru jak kombinowanie nie było :( A co do rozwiązania to autor moda podał dwa hotfixy ale nawet z nimi nie działało więc trzeba było wywalić ten "sounds" a jak sam napisał o tutaj http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,162353.0.html że u niektórych te pliki działają a u innych niestety nie. Co prawda to chyba są inne modyfikacje dźwięków ale i sam patch dodaje sporo pliczków do tego folderu.

Editvv: Jagoda widziałem grafikę ale przy moich ustawieniach to dużo nie zobaczę xD. Może i wywalenie tego skryptu by pomogło ale skoro już działa ok to nie będę mieszał bo jeszcze całkiem rozwalę :)
    « Ostatnia zmiana: Marca 21, 2011, 13:12:13 wysłana przez adamk23 »
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #229 dnia: Marca 21, 2011, 13:05:56 »
    Moim zdaniem to wina grafiki. Wywal skrypt HD mapy. Widziałeś grafikę mapy? Istne cudo. Miasta palą się prawdziwym ogniem. I może dlatego jest napisane  "RGL shaders: out of video memory" Ponieważ szata mapy wym,aga więcej pamięci. U mnie na 5 uruchomień 1 wywaliło, ale to tylko w tedy się przytrafiło, gdy wczytywała sie gra, a ja ją zminimalizowałam i zaczęłam pisać na forum. Widocznie dlatego zabrakło pamięci do obsługi grafiki. Moim zdaniem to jedyne sensowe wytłumaczenie. No ale cóż, ja się tam nie znam, jestem tylko dziewczyną :D

« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2011, 13:26:24 wysłana przez Jagoda »

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #230 dnia: Marca 21, 2011, 14:12:15 »
    TweakMB:http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,101731.0.html
    Możliwości zmian jest strasznie dużo. Wiem, że współgra z wczesną wersją Florisa, więc nie powinno być problemów, o ile nie zmienia się jednej z kilku bardziej zaawansowanych opcji. Obsługa prosta jak rozwalenie looterów.

No ale cóż, ja się tam nie znam, jestem tylko dziewczyną :D
    Nie ma to jak wygodne, pasujące do wszystkiego wytłumaczenie :)

edit: Próbował ktoś używać game boostera? To program, który podobno na czas grania w daną grę wyłącza niektóre niepotrzebne procesy i przekierowuje pracę sprzętu tak, żeby zajął się głównie tą grą. Po wyłączeniu gry ten tryb można wyłączyć i wrócić do normalnego.
    « Ostatnia zmiana: Marca 21, 2011, 14:19:16 wysłana przez Hrabia Darkula »

Offline shady

• Użytkownik
    « Odpowiedź #231 dnia: Marca 21, 2011, 16:20:22 »
    Nie wiecie czy da się użyć sejwów z wersji 2.3?

了解敵人和自己的,可以打一百年仗是不是指的失敗

http://www.viva.org.pl

Mam nieregulaminowa i za wysoka sygnaturka, wiec ja ucieli

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #232 dnia: Marca 21, 2011, 20:15:46 »
    Nie wiecie czy da się użyć sejwów z wersji 2.3?

Tak wiemy!!! Post Jagody ten nad moim przedostatnim :) Czytanie ze zrozumieniem się kłania :P

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #233 dnia: Marca 21, 2011, 21:37:07 »
    Próbował ktoś używać game boostera? To program, który podobno na czas grania w daną grę wyłącza niektóre niepotrzebne procesy i przekierowuje pracę sprzętu tak, żeby zajął się głównie tą grą. Po wyłączeniu gry ten tryb można wyłączyć i wrócić do normalnego.
    Ja go używam. W trybie gra na moim komputerze odzyskuje 80 -90mb ram zajętych przez programy o których nawet nie mam pojęcia. Dodatkowym sposobem na polepszenie wydajności moda jest wsadzenie go do Dzikich Pól, dzięki temu steam nie zabiera nam dodatkowych ramów. Jedyna wada to to że nie da się ustawić żołnierzy na polu bitwy powyżej 150.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #234 dnia: Marca 21, 2011, 21:55:25 »

Tak wiemy!!! Post Jagody ten nad moim przedostatnim :) Czytanie ze zrozumieniem się kłania :P

A ja myślałam, że wystarczająco dokładnie napisałam informacje o możliwości używania save z poprzedniej wersji >>>Link<<<

@ Hrabia Darkula dzięki za link. Na pewno nie omieszkam przetestować. :D

@ Araden ja tam generalnie preferuję większą ilość mięsa na polu bitwy :D Ale ze względu na to, że mod Florisa zawiera w sobie mod Pre-battle Orders & Deployment v0.81, który daje graczowi zaawansowane menu wyboru i zarządzaniem naszych rezerw. Wykorzystanie tego Game Boostera może okazać się całkiem dobrym rozwiązaniem, dla osób, które maja problemy z płynnością gry. Co jak co, ale mod Expanded ma mimo to pewne wymagania sprzętowe.

Offline maik2000

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #235 dnia: Marca 22, 2011, 14:58:25 »
    Chciałbym wiedzieć gdzie jest patch 2.4 do florisa (gdzieś go niewidze).

Edit: Już nie trzeba. Znalazłem sobie na stronce TaleWorlds.
           Link jakby ktoś nie wiedział:(jeżeli gdzieś było proszę o wyrozumiałość)
    « Ostatnia zmiana: Marca 22, 2011, 16:07:22 wysłana przez maik2000 »
    Mount & Blade - Gra nie na śmierć ale za życie.

Offline misieq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #236 dnia: Marca 23, 2011, 18:17:19 »
    witam!
    pamiętam, że w wersji wcześniejszej 2.3 była możliwoś zmiany kultury wioski - chodzi raczej o trenowanych w niej żołnierzy, np: swadia zajmuje zamek i wioskę nordów; zwykle w podbitej wiosce rekrutowaliśmy dalej jednostki nordów, ale jest skrypt, który zmienia rekrutowanych wojaków w zależności od obecnego właściciela. i o ten skrypt mi chodzi - jest on obecny w 2.4? jeżeli nie, przybliżyłby mi ktoś, co i jak zrobić, żeby BYŁ - gdzieś widziałem na forum, ale już nie pamiętam... (chodzi głównie o sam skrypt - bo wkleić wystarczy do scripts?)
    dzięki!

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #237 dnia: Marca 23, 2011, 22:04:20 »
    Taka możliwość jest. Gdy zdobędziemy miasto, możemy ogłosić się królem lub królową w tedy otrzymamy możliwość ustawienia kultury dla naszego królestwa. Ona zadecyduje jakie jednostki będą werbowane w naszym królestwie. Jeżeli chodzi o to jaki skrypt, to dodaje go mod Diplomacy.

Offline Dawidous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #238 dnia: Marca 25, 2011, 18:53:41 »
    Tak przy okazji to Wy rozmawiacie już o 2.4. Więc to off-topic. Pisałem, żebyście pisali tu:
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6630.30
    A wy nie, bo to zbyt ogólny temat.
    (przy okazji off-topicu to ja też to robię więc...)

Macie bardzo dużo problemów z nowym patchem? Bo mi wcześniej nie działał ani podstawowy, ani rozszerzony. Ściągałem z każdego źródła. A nie chcę znowu ściągać żeby się znów zawieść.

Offline lenczu1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #239 dnia: Marca 26, 2011, 09:44:19 »
    Witam
    Pisałem już o moim problemie kilka postów wcześniej lecz nikt nie pomógł,
    wiec piszę raz jeszcze : otóż gdy jeżdżę po mapie jest wszystko OK, lecz gdy wchodzę do jakiegoś miejsca czy na mapę bitewna
    moja postać po prostu "lata" przenika przez ściany.
    zainstalowałem patcha z 2.3 na 2.4 ale dalej jest to samo.
    Pomóżcie proszę bo wiem że to jest spoko mod i bardzo chciałbym w niego pograć