Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131264 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baixista

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #165 dnia: Marca 08, 2011, 18:57:20 »
    Ja mam również błąd, dość dziwny ponieważ nigdzie nie znalazłem go u kogoś innego. Instaluję moda zakładam grę, i sobie gram. Wszystko pięknie, do momentu gdy jest bitwa - czasami ekran się zatrzymuje, słyszę tylko odgłosy, ale jeżeli schowam grę do paska i otworzę z powrotem to już działa, aczkolwiek od czasu do czasu jest czarny ekran i już nic nie poradzę :/ Czasem wyskoczy mi error, czasami gdy np. chcę udać się na arenę gra mi się ścina i muszę resetować komputer o.0.  Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #166 dnia: Marca 08, 2011, 20:20:41 »
    Caell gadasz głupoty. Wyszkolenie jest ważne ale bez odpowiedniego dowodzenia i taktyki dobrze wyszkolony i uzbrojony żołnierz nic nie zrobi. W walkach na morzu ma większe znaczenie wyszkolenie i jakość okrętów ale taktyka też odgrywa ważną rolę. Gdyby Grecy stali na czystym terenie to zostali by zmieceni przez Persów ale dzięki temu że siedzieli w wąwozie, mimo że przeciwnik miał kilkukrotną przewagę do ataku mógł wysłać tylko podobną ilość ludzi co mieli Grecy. Gdyby Finowie atakowali w ładny słoneczny dzień to zostali by starci w proch przez karabiny maszynowe. Gdyby Polacy pod Kircholmem zaatakowali Szwedów to bitwę by przegrali i husaria by nie pomogła. Dzięki pozorowanej ucieczce, to Szwedzi zaatakowali przy tym tylko połową sił. W żadnym z tych przykładów, a można by jeszcze ich mnożyć, strona słabsza nie wygrała bitwy przez atak na hurra. Wykorzystała odpowiednie szyki, teren, pogodę, błędy przeciwnika i to jest właśnie taktyka.
    Bitwa o Stalingrad. Zima. Żołnierze radzieccy umierają z głodu. Przeziębieni, bez domu i okrycia.
    Pomyliły ci się strony. To Niemcy umierali z głodu, bez domu i okrycia. Rosjanie mieli najlepsze mundury zimowe o których Niemcy mogli tylko pomarzyć i jedzenia im na pewno nie brakowało. NKWD zaczęło rozstrzeliwać w taki sposób jak opisałeś dopiero pod Stalingradem wcześniej czegoś takiego nie było a i później raczej to już nie było na taką skalę. Moskwa została ocalona bez pomocy NKWD.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #167 dnia: Marca 08, 2011, 22:35:35 »
    1) Zwykły chłop nie miałby szans 1 na jednego z wyszkolonym rycerzem w zbroi. Co, zbroję płytową przebije? Wystarczy, że piechota ustawi się w szyk. Wtedy nawet przewaga liczebna nic nie da. Konnicy natomiast nie zabiją, choćby nie wiem co robili. Pierwsza szarża skutecznie zniszczy ich psychologicznie i fizycznie. Armia zacznie się wycofywać, tudzież uciekać. Uciekającą armię wybije lekka kawaleria.

Kawaleria nawet nie musi szarżować, by zniszczyć ich morale. Wystarczy że ustawi się w szyku, a chłopi na dzień doby załamią się psychicznie. Co najmniej 1/3 ucieknie z pola bitwy, już przed jej rozpoczęciem. Kwiat rycerstwa czyli mocno opancerzona kawaleria z długimi kopiami, nie miała sobie równych przez ładnych kilka set lat. Oczywiście mówię o bitwie w szczerym  polu.

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #168 dnia: Marca 08, 2011, 23:28:24 »
    Mam taki mały problem z nazwami jednostek, otóż przed nazwą każdej jednostki jest litera i numer, rozumiem, że to są numery systemowe, ale czemu widać je w grze, to nie mam pojęcia. Poza tym jest strasznie niestabilny, jak już niektórzy pisali.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #169 dnia: Marca 09, 2011, 08:39:31 »
    Kawaleria nawet nie musi szarżować, by zniszczyć ich morale. Wystarczy że ustawi się w szyku, a chłopi na dzień doby załamią się psychicznie. Co najmniej 1/3 ucieknie z pola bitwy, już przed jej rozpoczęciem. Kwiat rycerstwa czyli mocno opancerzona kawaleria z długimi kopiami, nie miała sobie równych przez ładnych kilka set lat. Oczywiście mówię o bitwie w szczerym  polu.
    Niemieckie chłopstwo wsparte naukami Lutra żadnych rycerzy się nie bało. Walczyło bitnie bo miało dobrą motywację i to się nazywa wysokie morale.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #170 dnia: Marca 09, 2011, 13:02:59 »
    Mam taki mały problem z nazwami jednostek, otóż przed nazwą każdej jednostki jest litera i numer, rozumiem, że to są numery systemowe, ale czemu widać je w grze, to nie mam pojęcia. Poza tym jest strasznie niestabilny, jak już niektórzy pisali.

Ten temat nie jednokrotnie był już poruszany na tym forum. Jeżeli masz przykładowo I3 oznacza to, że posiadasz piechotę która znajduje sie na 3 poziomie. Im poziom wyższy tym lepsza jednostka.Bardzo przydatna jest to opcja w chwili pojmowania jeńców, tuż zaraz po bitwie lub gdy widzimy wrogą jednostkę, to wiemy na jakim poziomie posiada swoje jednostki. W grze znajduje sie sporo nowych jednostek, których ja sama nie jestem jeszcze w stanie ich spamiętać. Jak dla mnie, to jest doskonały pomysł i wcale mi to jakoś nie przeszkadza. A5 oznacza łucznika na 5 poziomie. C6 Rycerz(kawaleria) poziom 6. H4 oznacza konnego łucznika/kusznika na czwartym poziomie.

(click to show/hide)

Nie stabilny ? Ja żadnych problemów z nim nie miałam, a jestem tylko dziewczyną. Może spowodowane to jest nieumiejętnym instalowaniem moda ? Lub generalnym bałaganem w katalogu z grą ? Ludzie piszą, że maja problemy, bo takich i takich plików im brakuje. Po pierwsze niektórzy z nich mają pirata, bo plik exe nie jest częścią modyfikacji. Tak samo jest w przypadku folderu commonsRes Geez. Przecież ten plik też nie jest częścią modyfikacji. Błędy z C++ ? Panowie, to że gra się sypie nie znaczy że jest zła modyfikacja. Może macie nie odpowiednie sterowniki, bałagan na dysku lub w folderze z grą. Mi ani razu gra się nie wysypała, a już gram ładnych kilka tygodni. 
    « Ostatnia zmiana: Marca 09, 2011, 13:09:44 wysłana przez Jagoda »

Offline dom

• Użytkownik
    « Odpowiedź #171 dnia: Marca 09, 2011, 20:41:01 »
    Czesc wszystkim, ktos moze mi wytlumaczyc co jest nie tak z tym modem? - na nativie moge normalnie rozegrac bitwe 200 vs 200 - bez zaciecia, a tutaj w sumie kolo 150 i tnie jak cholera, ktos ma podobny problem, moze jest jakis ptach na to?

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #172 dnia: Marca 09, 2011, 20:48:19 »
    Nie sądziłem, że znaki jednostek są zamierzone, skoro tak, to zwracam honor. Na tej wersji Floris Expanded, w którą grałem poprzednio nie było tego, więc nabrałem, podejrzeń i nawet nie szukałem.
    Co do stabilności, to sypie się zdecydowanie zbyt często, ale skoro mówisz, że nie powinno, to w kręgu podejrzeń pozostają tylko sterowniki

Czesc wszystkim, ktos moze mi wytlumaczyc co jest nie tak z tym modem? - na nativie moge normalnie rozegrac bitwe 200 vs 200 - bez zaciecia, a tutaj w sumie kolo 150 i tnie jak cholera, ktos ma podobny problem, moze jest jakis ptach na to?

Floris Expanded ma duże wymagania, głównie z powodu paczki graficznej gutkafiutka i innych ulepszeń. Jeśli chcesz żeby był płynniejszy, możesz zainstalować Basic, albo pobawić się z samodzielnym instalowaniem okrojonego z grafiki Expanded (temat "Floris Basic PLUS | Floris Expanded LITE") Z tego co wiem, usuwanie grafik przez plik module nie daje dużo, choć powinno.
    « Ostatnia zmiana: Marca 09, 2011, 20:53:45 wysłana przez Hrabia Darkula »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #173 dnia: Marca 09, 2011, 21:34:48 »
    Zawsze można spróbować pobawić się z ustawieniami graficznymi. To na pewno może pomóc, bo jakby nie było to szata graficzna w tym modzie jest znacznie poprawiona. Użytkownicy "słabszych maszyn" mogą faktycznie mieć problemy. Ja wiem, że na moim komputerze nie miałam żadnych problemów, nawet tocząc bitwy nawet do 600 woja na polu, nie mam z tym problemów. Owszem, czasem przyhaczy, to normalne, ale generalnie daje radę.

Offline dom

• Użytkownik
    « Odpowiedź #174 dnia: Marca 09, 2011, 22:40:23 »
    Tylko, że moj pecet do najsłabszych nie należy...

i5, 4 rdzeniowy
    4 g ram
    gefroce 460

Strasznie mnie to dziwi... bo to jest praktycznie nie możliwe, przy nativie, normalnie bez cięcia grałem 200 na 200 - naraz. A tu mam na całym polu w sumie 60 zawodników i nie pogram, pobawiłem się zmniejszeniem grafiki, dałem na low wszystko dalej to samo, ktoś może zna rozwiązanie? może mod jeszcze raz zainstalować, co radzicie? - inaczej normalnie nie da się w to grać, a szkoda, bo fajne możliwości są..

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #175 dnia: Marca 10, 2011, 00:08:19 »
    Problem stary jak świat wynikający z silnika gry.
    http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,131274.0.html tu masz odpowiedź jak nie znasz angielskiego użyj google tłumacza.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #176 dnia: Marca 10, 2011, 09:20:45 »
    Tylko, że moj pecet do najsłabszych nie należy...

i5, 4 rdzeniowy
    4 g ram
    gefroce 460

Ja mam i7 3.2 GHz
    6 G Ram
    GeForce 480 (Zotac)

I... gra śmiga aż miło. Zaczyna się dławić gdy na ekranie mam ponad 700 jednostek, ale nadal można grać.

Offline dom

• Użytkownik
    « Odpowiedź #177 dnia: Marca 10, 2011, 10:48:40 »
    Jeszcze rz zainstalowalem moda, wszystko wrocilo do normy :) - jestem happy. Jeszcze jedno odnoscie zarządzania, co tydzien, mam jakby raport wydatkow i przychodow, tylko tyle, ze ta kasa nie rosnie mi fizycznie, bo niewidze zwikeszonej sumy - zatem gdzie ona jest?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #178 dnia: Marca 10, 2011, 10:58:28 »
    Jeżeli masz własne królestwo to znajduje się ona w twoim skarbcu. Aby dowiedzieć się więcej, to musisz pogadać z człowiekiem, który pracuje dla ciebie jako twój osobisty skarbnik. Jeżeli nie masz królestwa to pieniądze powinny, a raczej muszą być na twoim osobistym "koncie". Upewnij się też, że twoje przychody faktycznie są na plusie :D

Offline przemo77777

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #179 dnia: Marca 10, 2011, 11:58:23 »
    na jakim etapie jesteście w tworzeniu spolszczenia i kiedy zamierzacie je umieścić ?