Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131277 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #30 dnia: Lutego 12, 2011, 13:51:45 »
    Pax, pax dominus.

Ja też mam dużo pracy w życiu i przystępując do spolszczenia nie jest powiedziane, że będzie zrobione na wczoraj.

Pozdrawiam.

Offline nocny lowca

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #31 dnia: Lutego 14, 2011, 10:34:26 »
    Prace nad spolszczeniem poszły w ruch czy nadal szukasz odpowiednich ludzi ?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Lutego 15, 2011, 11:57:15 »
    Prace nad spolszczeniem moda zaczynam w ten piątek.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Lutego 16, 2011, 10:46:58 »
    Mam kilka pytań.
    Czy mod ten jest kompatybilny z najnowszym patchem, czy może patche nie mają wpływu na tego moda?
    Czy zainstalowawszy tegoż moda będę mógł również bez przeszkód grać w Native?
    Czy jeżeli zainstaluję tego moda to stracę save'y z Nativa, czy może będą osobne sloty do zapisywania, a może nawet będę mógł przenieść swoją postać i Królestwo z Native'a do tego moda?

Rozumiem, że należy ściągnąć to co jest pod jednym z linków po Download
    Download: Easyshare, MultiUpload, MegaUpload or Torrent
    MBRepository: The Music and The rest of the Basic Pack
    A czym jest to MBRepository?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2011, 10:54:04 wysłana przez AdrianC »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Lutego 16, 2011, 12:07:55 »
    Witam.

Czy mod ten jest kompatybilny z najnowszym patchem, czy może patche nie mają wpływu na tego moda?

Tak, jest kompatybilny z patchem 1.134.

Czy zainstalowawszy tegoż moda będę mógł również bez przeszkód grać w Native?

Tak będziesz mógł grać również w Native. Jedynie musisz zmienić w oknie modułów nazwę moda Floris Expanded Mod Pack 2.3 na Native i odwrotnie.

Czy jeżeli zainstaluję tego moda to stracę save'y z Nativa, czy może będą osobne sloty do zapisywania

W Warbandzie każdy mod tworzy osobny folder Save. Tak więc nie masz czym się martwić, save nie stracisz.

...ciach...a może nawet będę mógł przenieść swoją postać i Królestwo z Native'a do tego moda?

Tak, możesz przenieść Save z Native do Floris Expanded Mod Pack 2.3. Aby jednak działały, musisz pobrać odpowiednie pliki z jednego z tych źródeł:  Easyshare, DepositFiles lub MegaUpload

Z tych źródeł ściągniesz Mod Floris Expanded Mod Pack 2.3 Easyshare, DepositFiles, MultiUpload, MegaUpload lub z Torentów Pirate Bay, Isohunt

Ja z MBRepository nic nie ściągałam.

Jeżeli drzewko rozwoju żołnierzy w Floris Expanded Mod Pack 2.3 przytłacza cię, możesz ściągnąć plik z jednego z tych źródeł, by cieszyć się takim samym drzewkiem jakie jest w Native i bez żadnych dodatkowych itemów, czyli przedmiotów posiadanych przez wojaków: Easyshare, DepositFiles MegaUpload

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2011, 12:16:20 wysłana przez Jagoda »

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Lutego 16, 2011, 13:17:56 »
    Skoro ściągam mod v. 2.3.7, to po co mam jeszcze ściągać patch aktualizujący moda od v. 2.2 do 2.3.7?
    Jeżeli w modzie załaduję save'a z Nativa, to rozumiem, że wszystkie opcje dostępne w modzie będą na tym save'a działały?
    A jak się ma do tego drzewko rozwojowe jednostek? Czy posiadane przeze mnie jednostki w Native dostosują się do nowego drzewka? Tzn. czy będę mógł je dalej rozwijać zgodnie z nowym drzewkiem i czy np. zmieni się ich wygląd dostosowany do tego w modzie?

Właśnie ściągnąłem paczkę z modem i widzę, że jest w niej folder Native. Czyli jeśli go wypakuję tam gdzie trzeba to zastąpi mi folder Native. jak więc będę mógł grać w normalnego Native'a? :/

Niby wszystko zrobiłem, stworzyłem folder moda w Modules i tam wszystko wrzuciłem. Tylko z tymi dwoma tekstowymi plikami mogłem coś sknocić bo to trochę skomplikowane(mogłabyś wrzucić na jakiś serwer te dwa pliki już zmienione tak jak wymaga tego mod?). Uruchomiłem grę na Modzie, ale jakichś specjalnych zmian nie widzę :/ Tylko inne sztandary były na początku do wyboru, a tak to wszystko wygląda identycznie, no i... mam w wersji polskiej, a chyba powinna być angielska :/
    « Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2011, 20:09:02 wysłana przez AdrianC »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Lutego 16, 2011, 22:31:12 »

Skoro ściągam mod v. 2.3.7, to po co mam jeszcze ściągać patch aktualizujący moda od v. 2.2 do 2.3.7?
    A po kiego diabła zasysasz patcha ? Ten Patch jest dla użytkowników, którzy posiadali wersję 2.2 Link który ci podałam jest dla 2.3. Na chłopski rozum, nawet w tym dziale masz napisane tytuł wątku Floris Expanded Mod Pack 2.3. To jest tak jakbyś kupił Warbanda zaktualizowanego do wersji 1.134 i chciał pobrać patch 1.134.

Jeżeli w modzie załaduję save'a z Nativa, to rozumiem, że wszystkie opcje dostępne w modzie będą na tym save'a działały?
    Nie wiem, nie próbowałam się w to "bawić". Myślę, że musisz przekopiować save z folderu Native do folderu save Floris Expanded Mod Pack 2.3. Następnie użyć plików, które konwertują save z Native do Floris Expanded Mod Pack 2.3.

A jak się ma do tego drzewko rozwojowe jednostek? Czy posiadane przeze mnie jednostki w Native dostosują się do nowego drzewka? Tzn. czy będę mógł je dalej rozwijać zgodnie z nowym drzewkiem i czy np. zmieni się ich wygląd dostosowany do tego w modzie?

Myślę, że tak. Jak już pisałam nie bawiłam się w konwertowanie plików, z native do Floris Expanded Mod Pack 2.3. Moim zdaniem, tak bynajmniej nakazywał rozsądek jednostki zostaną przekonwertowane na te odpowiadające swoim doświadczeniem.

Właśnie ściągnąłem paczkę z modem i widzę, że jest w niej folder Native. Czyli jeśli go wypakuję tam gdzie trzeba to zastąpi mi folder Native. jak więc będę mógł grać w normalnego Native'a? :/

Nic nie zastąpi. Doskonale powienieś wiedzieć, że pliki w twoim systemie zostają tylko w tedy zastąpione, jeżeli posiadają taką samą nazwę. A jak widzisz nazwa folderu Native różni się od Floris Expanded Mod Pack 2.3. Masz przekopiować lub rozpakować folder Floris Expanded Mod Pack 2.3. do Folderu Modules.

Przykład:
    E:\Gry\Mount Blade Warband\SteamApps\common\mountblade warband\Modules - Tu powinien być rozpakowany folder Floris Expanded Mod Pack 2.3. Gdy modyfikacja została sukcesywnie rozpakowana i umieszczona w odpowiednim folderze możemy rozpocząć grę na danej modyfikacji. Należy pamiętać o tym, by po aktywowaniu ikony z grą, wybrać modyfikację Floris Expanded Mod Pack vX.X w oknie wyboru modułu.

Niby wszystko zrobiłem, stworzyłem folder moda w Modules i tam wszystko wrzuciłem. Tylko z tymi dwoma tekstowymi plikami mogłem coś sknocić bo to trochę skomplikowane(mogłabyś wrzucić na jakiś serwer te dwa pliki już zmienione tak jak wymaga tego mod?).
    Z jakimi dwoma plikami ? Mod Floris Expanded Mod Pack 2.3 jest w wersji angielskiej. Jeżeli uruchomiłeś w polskiej, to znaczy, że uruchomiłeś Native.

Jak pisałam wcześniej
    Należy pamiętać o tym, by po aktywowaniu ikony z grą, wybrać modyfikację Floris Expanded Mod Pack vX.X w oknie wyboru modułu.
    Należy wybrać w oknie modyfikacji moduł Floris Expanded Mod Pack 2.3

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Lutego 16, 2011, 22:44:05 »
    Hmm, co do języka, to być może mam wersję polską, bo zrobiłem kopię folderu Native(żeby tak zrobić wyczytałem na forum TW w dziale dotyczącym moda Floris), zmieniłem nazwę na nazwę tego moda i wrzuciłem tam te pliki z paczki, przez co mam w tym nowym folderze m.in. folder Languages z Native, bo w tej paczce z modem takiego folderu nie ma.
    Uruchamiam grę w wersji Moda i Menu w grze mam po polsku, jak tworzę postać to wszystko jest po polsku. Nie wiem jak się mają kwestie dodane przez moda, bo nie wiem czy już na początku są jakieś nowości.

Podałaś link do pliku o nazwie: Floris Expanded Mod Pack Update 2.2 - 2.3.7z i dokładnie to ściągnąłem.

Edit:
    Wrzuciłem te pliki i save'y z Native'a.
    Od razu po załadowaniu gry wypytano mnie o zatrudnienie pomocników.
    Problem pojawia się tylko z banerem... Mam inny niż w Native, a gdy wchodzę w Ekwipunek to wywala mi różne Errory o problemie z banerem...
    Po wejściu do Miasta też jakieś błędy :/

Ehhh, chyba będzie trzeba zacząć grę od nowa :(
    « Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2011, 23:22:40 wysłana przez AdrianC »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Lutego 17, 2011, 09:47:49 »

Skoro masz w wersji polskie, to czy mógłbyś zamieścić swoje screenshoty ?

Uruchamiam grę w wersji Moda i Menu w grze mam po polsku, jak tworzę postać to wszystko jest po polsku. Nie wiem jak się mają kwestie dodane przez moda, bo nie wiem czy już na początku są jakieś nowości.

W takim razie musiałeś coś namieszać, ponieważ na samym początku jest już zupełnie inne menu tworzenia naszej postaci. Ciekawą i wspaniałą innowacją jest to, że możemy stworzyć zupełnie losową postać przez komputer, a raczej po przez pojedyncze naciśnięcie przycisku Randomize

(click to show/hide)

(click to show/hide)

Jak widzisz na drugiej fotce jest zupełnie nowe menu. A ty mówiłeś, że menu masz po polsku i w dodatku beż żadnych innowacji. Ale miło popatrzę na "twoją" spolszczoną wersję tego moda :D Może nie będę musiała zarywać wolnych weekendów i wieczorów, by mieć moda w wersji polskiej :D
    Pozdrawiam.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Lutego 17, 2011, 10:38:22 »
    Hmmm, ja mam Menu z Native'a :/ W polskiej wersji językowej ma wszystko to co jest po polsku w Native. Natomiast to co dodaje mod, jak np. zatrudnienie pomocników w mieście(sprawdziłem na save'a z Native) jest już po angielsku.
    Widać, to przez to, że w folderze z modem mam część folderów z Native'a. Spróbuję tak jak Ty mówisz, czyli wrzucić do folderu moda, tylko to co jest w paczce, bez Tworzenia kopii Native'a.

Tylko, że w ten sposób będzie brakowało m.in. tych dwóch plików, które należy edytować.

Zresztą sama instrukcja instalacji mówi by nadpisać wszelkie pliki, które będą tego wymagały. Rozumiem więc przez to, że nalezy nadpisać zawartość folderu Native.
    Jak możesz to zrób screeny folderu Modules i tego z Modem. Być może to mi jakoś pomoże.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2011, 10:56:53 wysłana przez AdrianC »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Lutego 17, 2011, 11:49:21 »
    Geez... Nic nie nadpisujesz. Pobierz mod, wypakuj go sobie gdzie chcesz, to może nawet być Pulpit. Następnie wejdź do rozpakowanego folderu, po czym raz kliknij lewym przyciskiem myszki na folderze, który ma nazwę Floris Expanded Mod Pack 2.3. Następnym krokiem jest kliknięcie prawym przyciskiem i z zakładki wybierz opcję kopiuj lub wytnij Następnie idziesz do folderu Modules w grze Warband, i po wejściu do tego folderu wklejasz folder Floris Expanded Mod Pack 2.3.
    JA nic nie podmieniałam, nic nie nadpisywałam, po prostu wkleiłam. Nie wiem jak mogłabym prościej to tobie wyjaśnić. Bo to co TY zrobiłeś, to sknociłeś sobie całą modyfikację. W grze będzie CI brakowało tekstu, a nawet wysypywało do "windy". A potem ludzie piszą na forach, że mod do dupy, bo ciągle się sypie.
    Zresztą napisz mi jakich plików tobie brakuje, bo mi niczego nie brakowało. Czy ktoś jeszcze ma jakieś problemy z brakującymi plikami ? Bo może faktycznie coś jest nie tak. Lecz z tego co ja pamiętam, to nie miałam żadnych problemów z plikami, z nadpisywaniem i bóg wie z czym jeszcze.

Nie wiem, ale dla mnie instalacja jest dziecinnie prosta:

• Pobierz
    • Rozpakuj
    • Wytnij/Kopiuj
    • Wklej
    • Ciesz się grą

W folderze Modules powinny znajdować się dwa foldery Native i Floris Expanded Mod Pack 2.3.

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Lutego 17, 2011, 11:56:28 »
    Paczka z modem zawiera następujące rzeczy:
    Foldery:
    Native
    Pliki:
    add to item_kinds1.txt
    add to module.ini.txt
    Instructions.txt

W folderze Native w paczce z modem znajdują się:
    Foldery:
    Music
    Resource
    SceneObj
    Sounds
    Textures
    Pliki:
    main.bmp
    music.txt
    sounds.txt

W związku z tym nie ma plików:
    item_kinds1.txt
    module.ini.txt

I wielu innych, które znajdują się w podstawowym "Native", ale być może są one nie potrzebne. Nie wiem, nie znam się na tym. Ale jeżeli ktoś mówi, że mam jakiś plik edytować, to wypadałoby żeby on był :P No chyba, że mam zmienić ten w folderze podstawowym "Native"

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Lutego 17, 2011, 11:59:41 »
    A zrobiłeś tak jak Ci napisałam we wcześniejszym poście ?

Offline AdrianC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Lutego 17, 2011, 12:01:20 »
    Czyli mam nie edytować tych plików?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Lutego 17, 2011, 12:16:07 »
    Paczka z modem zawiera następujące rzeczy:
    Foldery:
    Native
    Pliki:
    add to item_kinds1.txt
    add to module.ini.txt
    Instructions.txt

W folderze Native w paczce z modem znajdują się:
    Foldery:
    Music
    Resource
    SceneObj
    Sounds
    Textures
    Pliki:
    main.bmp
    music.txt
    sounds.txt

W związku z tym nie ma plików:
    item_kinds1.txt
    module.ini.txt

I wielu innych, które znajdują się w podstawowym "Native", ale być może są one nie potrzebne. Nie wiem, nie znam się na tym. Ale jeżeli ktoś mówi, że mam jakiś plik edytować, to wypadałoby żeby on był :P No chyba, że mam zmienić ten w folderze podstawowym "Native"

Jak to ...ciach...Paczka z modem zawiera następujące rzeczy...ciach... Dlaczego ciągle czepiasz się tego Native, zostaw go w spokoju. Udawaj że go tam nie ma, nie wiem.

Nic nie edytujemy. Gdy RAR-em lub ZIP-em rozpakujesz mod Floris Expanded Mod Pack 2.3 to folder Floris Expanded Mod Pack 2.3 wklej do folderu z grą, który nazywa się Modules

Tak powinien wyglądać folder Modules
    (click to show/hide)

Dwa foldery Native i Floris Expanded Mod Pack 2.3.

A tak jego zawartość, czyli folderu Floris Expanded Mod Pack 2.3
    (click to show/hide)

Nie wiem, sądziłam, że jestem twarda, ale zaczynam wymiękać. Jeszcze trochę i kupię sobie bilet do Ciechocinka :/