:D
Co do ustawień bitwy, to chciałabym coś dodać od siebie. Nie wiem dlaczego, ale gdy w opcjach zaznaczymy możliwość użycia w bitwie więcej jednostek, to poziom trudności rośnie. Dla mnie, to bez sensu. Pozwólcie, że wytłumaczę.
Mamy 150 wojaków i tyleż samo nasz przeciwnik. Rozmiar bity ustawiony mamy na 100 co oznacza, że my jak i AI może wystawić po 50 jednostek, z czego będą wspierane dwiema kolejnymi fazami wsparcia. Niestety nie mamy wpływu na to jakie jednostki przybędą pierwsze na pole bitwy. Mogą to byś silniejsze lub słabsze jednostki. Tak więc jak dla mnie jest to zdecydowanie trudniejsze walczyć mniejszymi oddziałami.
Floris Expanded Mod Pack 2.3 posiada w sobie modyfikację, za pomocą której możemy zdecydować jakie jednostki przybędą pierwsze, w jakich ilościach i temu podobne. NA wstępie możemy od razu ustawić jakie i gdzie mają zajmować pozycje naszych jednostek, dzięki temu po paru sekundach od rozpoczęcia bitwy nasze jednostki stoją w świetnie uformowanych szykach. Oczywiście z początku jest trudno rozdzielić i odpowiednio ulokować jednostki, ale jak to powiadają praktyka czyni mistrzem.
Jak dla mnie jest to bardzoooo przydatna opcja w takcie bitwy, a raczej przed :D
Więc taka opcja jest bardzo przydatna dla marszałków, książąt jak i królów, którzy dysponują słabszym sprzętem, jak i dla tych którzy wolą sami dowodzić i rozporządzać swoją armią, a nie jak ma to miejsce, przez AI.
Pozdrawiam.