Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Uprzyjemnić sobie grę (+ czy jest możliwa zmiana sztandaru?)  (Przeczytany 6960 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Muffin

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Uprzyjemnić sobie grę (+ czy jest możliwa zmiana sztandaru?)
    « dnia: Stycznia 27, 2011, 15:02:40 »
    Witajcie, gram w M&B Warband Singleplayer, Nativ, i ver. standardowo 1.134, gry może świetnie nie ogarniam, gram na poziomie trudności 60% jednak i nawet w taki sposób nie ogarniam przejmowania własnoręcznie zamku - chcę stworzyć własne państwo, mam około setny dzień. W każdym bądź razie potrzebuje kogoś kto ogarnia i potrafił by mi polepszyć Single Playera, może jakiś ciekawszy mod, dodatki z ulepszeniami i takimi podobnymi. Wszystko aby gra była jeszcze lepsza.( pomijam jedynie mody które całkowicie zmieniają rozgrywkę jak mody + broń palna, po prostu chcę ,,zachować erę")

Jeszcze jedno, na początku wybrałem sobie nie podobający mi się sztandar (chciałbym go zmienić bo wnioskuje, że państwo będzie miało taki..) jest to możliwe?

Mile widziane sugestie i pomoc w grze. Aktualnie jak już napisałem chciałbym zdobyć jakiś zamek aby stworzyć królestwo. Czytałem, i Nordycki Huskarl do oblężenia byłby najlepszy - w jaki sposób go ogarnąć? Poza tym, przy oblężeniu jaki wybierać ekwipunek - dużo strzał aby zdjąć przeciwników ? Taktyka, etc.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2011, 15:16:40 wysłana przez Muffin »

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    Odp: Uprzyjemnić sobie grę (+ czy jest możliwe..?)
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 27, 2011, 15:42:23 »
    Mówiło się już o takich rzeczach trochę, ale co tam. Co do sztandaru to się nie da zmienić - jak raz wybrałeś to jesteś na niego skazany do końca gry. Z tymi modami to... jest dział na forum przeznaczony dla modów (klikasz "Forum Tawerny Four Ways" i szukasz niżej). Ja osobiście gram bez modów, ale może taki mod Dyplomacy, lub Battle Sizer. Poszukaj o nich, na bank coś znajdziesz. Co do oblężenia to działa tak: Przeciwko tobie stoi cały garnizon zamku/miasta i broni się seriami po iluś tam żołnierzy (zależy jak ustawiłeś rozmiar bitwy) i tak walczy dopóki ci żołnierze się nie skończą). Atakujący ma tak samo seriami wsparcie (gdy część jego zginie w walce, przybywa wsparcie), ale niezależnie o ilości ogólnej swych wojsk ma tylko z jakichś 300 żołnierzy w bitwie (maksymalnie), czyli ma ograniczone wsparcie. Jeśli twoja postać padnie to bitwa automatycznie nie udana (chyba, że padłeś pod sam koniec kiedy twoi prawie kończyli z wrogiem - to jako atakujący). Jako obrońca to jeśli padniesz ty a masz żołnierzy w garnizonie to nie przegrasz dopóki się nie skończą. Najlepszą jednostką na oblężenia są Huskarlowie. By ich mieć jedziesz do królestwa Nordów, do ich wiosek i normalnie najmujesz rekrutów, by ci po treningu i bitwach z chłopa z siekierą zmienili się w czołga jakim jest Huskral (tylko podczas ich treningu inwestujesz w piechurów (wojownicy) a nie myśliwych (łucznicy). Huskarl jest najlepszy do oblężeń (choć długo się go trenuje), ale w bitwie w polu IMO najlepsza jest ciężka kawaleria (Swadiański Rycerz najlepszy). A co do ekwipunku to na oblężenie polecam broń jednoręczną + tacza (okrągła Huskarlska/ Pawęż/Ciężki Pawęż), z broni dystansowej możesz łuk + 2 komplety strzał (oczywiście wszystko najlepszej jakości). To by było na razie na tyle z moje strony.

Pozdrawiam!.

Offline Muffin

• Użytkownik
    Odp: Uprzyjemnić sobie grę (+ czy jest możliwa zmiana sztandaru?)
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 27, 2011, 17:06:32 »
    No właśnie dość długo ich się trenuje a podczas walki giną bo są słabi.. Wywaliłem wszystkie jednostki, a z bohaterami npc się rozstałem i mam zamiar sam sobie jakoś nabić doświadczenie i lecieć w szkolenie, następnie będę łaził i cały czas werbował - tylko oni będą słabi, jak ich wtedy trenować ? (na czym ,,expić'') Proszę o radę w tym kierunku ;)

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 27, 2011, 17:58:17 »
    zbierz paru npc daj all szkolenie wtedy porzadna armia bd Ci sie szkolic sama w tydzien bd mial juz ladna armie do walenia;)

npc minimum 4-5

Offline Godfrey

• Użytkownik
    • SacredBand
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 27, 2011, 20:08:49 »
    Co do zmiany sztandarów w trakcie gry to tu jest link.
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=5111.0

Offline acoaco122

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 27, 2011, 20:17:10 »
    Fap-fap!(ale to tylko chwilowe)
    Sory za offtop.
    "Aut inveniam viam aut faciam"

Offline Muffin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 29, 2011, 01:06:25 »
    Dziękuję za rady, bardzo cenne.
    W razie czego jeszcze bym pisał oraz czekam na pomoc ds. uprzyjemnienia rozgrywki (itemy itp)

EDIT: Miałbym jeszcze pytanie.
    Bo są różne atrybuty, i niektóre liczą się  od tego kto ma danego najwięcej a niektóre sumują. Mógłby ktoś mi powiedzieć które jak działają ?

Proponuję zapoznać się z opcją

Tak tak przepraszam. Bo właściwie to na jednym forum siedzę gdzie mamy scrypt vB i po napisaniu postu pod postem sumują się one. Poza tym, mao widoczne to "zmień" =)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2011, 19:17:29 wysłana przez Muffin »

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 02, 2011, 15:52:09 »
    EDIT: Miałbym jeszcze pytanie.
    Bo są różne atrybuty, i niektóre liczą się  od tego kto ma danego najwięcej a niektóre sumują. Mógłby ktoś mi powiedzieć które jak działają ?

Z tego co zrozumiałem z pytania to, by było tak:

Karta postaci:

Atrybuty:
    - Siła              \
    - Zręczność      \ o ich działaniu można poczytać w prawym górnym
    - Inteligencja    / rogu ekranu po najechanie na nie kursorem
    - Charyzma    /

Atrybuty (lewa kolumna ekranu) wzmacniają po prostu naszą postać. Pozwalają też nam na rozwijanie "Umiejętności" (środkowa kolumna ekranu). Każda umiejętność jest przypisana do jednego atrybutu (np: za MOCNY CIOS, WYTRZYMAŁOŚĆ odpowiada siła, za PRZYWÓDZTWO, HANDEL charyzma, inteligencji podlega TAKTYKA, SZKOLENIE a zręczności WŁADANIE BRONIĄ, ATLETYKA). Umiejętności wzmacniają nasza postać - to oczywiste, ale żeby je "kupić" musimy rozwijać 4 główne atrybuty. I tak np: kupiłeś +1 do MOCNEGO CIOSU, by móc kupić kolejne +1 do tej umiejętności musisz zainwestować 3 punkty w SIŁĘ. Jak to zrobisz to możesz kupić +1 do mocnego ciosu i powtarzasz operacje. To samo dla wszystkich umiejętności i atrybutów.

Maksymalne rozwinięcie każdej umiejętności to 10, więc by móc na przykład opanować TAKTYKĘ +10, potrzebujesz 30 pkt. INTELIGENCJI.

Nie da się w grze jednak zrobić mistrza we wszystkim (przynajmniej grając uczciwie) więc musisz zdecydować jaką postacią będziesz grać. Na każdy poziom dostajesz po 1 pkt do rozdania na atrybuty i na umiejętności (chyba) a jako, że 20 pierwszych lvl'i wbija się szybko to kolejne wchodzą strasznie dłuuuuuuuuuuuuugo. Mi się udało najwyżej wbić 44 lvl, więc rozdaj punkty mądrze. Aha, i nie rozdawaj pkt. w umiejętnościach od razu po wbiciu lvl.  Poczekaj, aż wbijesz +3 do jakiegoś atrybutu i odblokujesz kolejny szczebel umiejętności które uznasz za ważne. Bo nie warto marnować pkt. na umiejętności podrzędne dla Ciebie. Od tego są towarzysze w grze (np. Artimenner na inżyniera, Jeremus na medyka, Borcha na zwiadowce, itp.).

Sprawności (prawa kolumna ekranu) są zdobywane na polu bitwy i o dziwo... sprawiają, że lepiej władamy danym rodzajem broni.

Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam!

Offline Muffin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2011, 16:10:23 »
    No właściwie to nie ;p
    Wszystko to wiem, pomyliło mi się i chodziło mi o umiejętności - gdy się tak rozpisałeś miałem nadzieję, że zrozumiałeś moją pomyłkę ;p
    W każdym razie napisze jaśniej, a tak przynajmniej mi się wydaję.
    Po prostu będę miał z trzech npc kompanów stale w drużynie ( więc jak im to rozdysponować? Np Artimenerowi będę kontynuował inżynierie(jak zauważyłem, w inżynierii liczy się bohater z największym skillem) + coś jeszcze resztę mianuję w przyszłości lordem ( więc im będę wkładał przywództwo i te sprawy).
    Chcę wiedzieć czy tropienie jest brane od tego kto ma najwięcej tego skilla, czy może się sumują, jak to jest z chirurgią i innymi.

Osobiście swoim lecę w kierunku szkolenia, chirurgi, przywództwa.. ( i czy jest sens bohaterom npc lecieć w chirurgię? - to chcę wiedzieć.)

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 02, 2011, 16:43:56 »
    .................... Skille dzielą się na trzy rodzaje: osobiste, dowódcy, drużyny. Osobiste działają tylko na postać, która je posiada (np: mocny cios, atletyka, mocny naciąg). Dowódcy, czyli osobę która kieruje oddziałem (w swoim to zawsze będziesz ty, ale np. taki wasal Alayen będzie dowódca swego więc to on będzie "rozdawał" innym tą umiejętność (np: Przywództwo). Drużynowe to takie, które opanowuje jedna postać a korzysta cały oddział (np: chirurgia, taktyka, inżynieria, tropienie, handel, itp.). Tylko skille drużynowe (wszystkie z tej grupy) podlegają temu, że rozdaje je postać o najwyższym ich poziomie w drużynie. No i poradzę Ci tak: jak chcesz dawać ludzi na wasali to nie dawaj takiego Jeremusa, Artimnnera, Borchy, ew. Lezalita. ponieważ ich umiejętności Ci się przydadzą w drużynie. Nie dawaj im też przywództwa. Wasalami mianuj tych co nie są tak przydatni dla drużyny np: Alayena, Beharusta, Nizara i to właśnie im (i sobie) ŁADUJ W PRZYWÓDZTWO i mianuj wasalami. I nie - skille drużynowe się nie sumują.

Offline Muffin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 02, 2011, 17:53:10 »

Ok dzięki Shiroken995, w takim razie wprowadził mnie w błąd..
    zbierz paru npc daj all szkolenie wtedy porzadna armia bd Ci sie szkolic sama w tydzien bd mial juz ladna armie do walenia;)

npc minimum 4-5

Czyli rozumiem, że szkolenie wystarczy, że będzie robiła jedna osoba?
    Poza tym czy byłbyś w stanie doradzić mi w jakie skille powinienem pakować (chyba nie opłaca się chirurgi...  bo któryś jest już typem "kierunek>lekarz"

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 02, 2011, 19:21:18 »
    Co do NPC to jeszcze tyle, że nie trzeba robić, by każdy przydawał się w boju (od tego jesteś Ty i żołnierze), lecz przydawał się ogólnie. Taki Jeremus (lekarz) będzie bardziej przydatny jak dasz mu 30 inteligencji (ja tak zrobiłem i miał taktykę, chirurgię, opatrywanie ran i pierwszą pomoc na 10), niż gdybyś zrobił z niego kolejnego koksa z wielkim toporzyskiem.

Dobór skilli to zależy na co się nastawiasz. Właściwie dwa opłacalne wybory to wojownik/strzelec, lub dowódca. U dowódcy ważne jest, by miał dużo (najlepiej max.) przywództwa i ewentualnie możesz też dać zarządzanie więźniami. Handel się nie opłaca, bo to broszka Marnida (ładuj mu w charyzmę). Jak zrobisz przywództwo +10 (charyzma)  to najlepiej możesz ładować w umiejętności bojowe. W ten sposób, możesz też zrobić wprawnego żołnierza (choć nie będzie naprawdę dobry). Jakbyś chciał zrobić wojownika to przywództwo nie ma takiego znaczenia. Wybierasz te umiejętności, zależnie od broni, którą władasz. Masz tu na przykład takiego mojego własnego woja, który jest zarazem czołgiem i terminatorem http://img703.imageshack.us/f/mb40e.jpg/. Możesz też zawsze zrobić strzelca na łuk, czy oszczep (lepiej to pierwsze), ale kusza jest też mocna i ma taka zaletę, że w nią nie musisz pakować żadnych punktów (w przeciwieństwie do łuków i oszczepów). Choć do strzelania to łuk najlepszy.

Przydatne też są książki (jak masz kasę to kup i przeczytaj wszystkie). To jednak tylko moje opinie i rady, Ty graj jak chcesz oczywiście. Inni forumowicze też może coś poradzą.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2011, 19:30:36 wysłana przez Shiroken995 »

Offline Muffin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 02, 2011, 19:29:22 »
    Właściwie jak gram to łuk/dwuręczna broń. Dzięki za rady i czy mógłbyś może pomóc jakoś na dniach szczegółowo(mam także na myśli manufaktury..)? Nie chcę niczego zepsuć i później żałować, że mam coś niepotrzebnego w statystykach, w dodatku chcę zainwestować w stworzenie miejsc pracy i aby opłacały one żołd ;). Poza tym wczoraj pobrałem tego moda http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6360.0 , litusa i costum commandera. Nie wiem czy lepiej to pierwsze czy litus i czy mógłbym mieć cc w któryś z nich ;-)

Offline Shiroken995

• Użytkownik

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 05, 2011, 19:47:12 »
    Ogółem szkoda, że nie można zmienić sztandaru. Chociażby mogliby dać drugi wybór gdy się już podbije Calradie. Oczywiście jeśli podbije się ją za pomocą swoich wasali a nie jako wasal kogoś ;]
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.