Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mapy/ pomysły, uwagi oraz zgłaszanie błędów  (Przeczytany 34413 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Mapy/ pomysły, uwagi oraz zgłaszanie błędów
    « dnia: Stycznia 24, 2011, 23:16:19 »
    Tak jak w temacie. Proszę zgłaszać swoje pomysły na nowe mapy; te najciekawsze zostaną wcielone w życie. Prosiłbym również aby zgłaszać błędy i sugestie do istniejących map. Podajcie nazwę mapy, opiszcie problem i najlepiej zróbcie screena.

Mapy które już występują:

1. Zbaraż(oblężenia)
    Obrona:
    Spora twierdza łatwa do obrony i trudna do zdobycia. Posiada dwa działa na murach i jedno działo przed bramą pomiędzy okopami, którymi jest otoczona brama.
    3 drabiny po których można wejść, oraz brama którą można zniszczyć.
    Atak:
    Cztery działa i trzy tarcze do zbudowania, oraz dość długa droga do celu.
    Modyfikacje mapy:
    Dodanie tunelu prowadzącego do jakiegoś magazynu lub innego budynku w twierdzy. Ostatnią barierą będzie słaba ściana do zniszczenia za pomocą kilofa
    Dodanie słabej ściany, którą można wysadzić baryłką prochu.
    Dodanie wieży uzbrojonej w działo(jak w filmie)

2.Manor(oblężenia)
    Ubogi dworek otoczony palisadą.
    Obrona:
    Brama z której można dobrze odpierać ataki na bramę. Palisada. Możliwość wejścia na jeden z budynków gospodarczych. Dworek w którym możną długo się bronić strzelając przez okna. Ostatnim punktem obrony jest piętro z jedną drogą wejścia.
    Atak:
    Atakujący mają liczne przeszkody terenowe zza których mogą prowadzić ogień dobrzy strzelcy. Dworek nie jest duży więc łatwo go otoczyć i wejść tylnym wejściem lub zniszczyć palisadę.
    Modyfikacje mapy:
    Dodanie tarczy lub dwóch atakującym.
    Dodanie stopnia palisadom dzięki którym będzie można po nich chodzić i się bronić, stopień na tyle wysoki by obrona czuła się tam bezpiecznie tylko w pozycji przykucniętej.
    Dodać opuszczone wozy lub inne śmieci za którymi atakujący mogli by się skryć.

3.Dolina
    Obrona:
    Atak:
    Modyfikacje mapy:

4.Island
    Obrona:
    Atak:
    Modyfikacje mapy:

5....wkrótce więcej.

Poniżej mapy, które się podobają wszystkim i/lub tylko twórcom moda, ale nikt nie miał nic przeciwko:

1. Oblężenie klasztoru Częstochowskiego(na razie brak szczegółów).
    Obrona:
    Atak:
    Modyfikacje mapy:

2. Przeprawa przez rzekę(bitwa dla małej ilości graczy).

Obrona:
    Atak:
    Modyfikacje mapy:

3. Obrona portu.(Okręt vs. Port
    Obrona:
    Port uzbrojony w armaty, ale nie umożliwiające zwycięstwo na tym poziomie obrony, a raczej jako złagodzenie siły atakujących. Góra dwa działa, okręt nie będzie się poruszał.
    Najbardziej w głębi portu, jakiś budynek, w którym obrońcy będą mogli się bronić dłużej, a który będzie poza zasięgiem armat okrętu(zasłonięty budynkami portowymi), między "ostatnim bastionem" a budynkami portowymi powinien być nie duży plac(wielkość jak ten w Krakowie) z niewielką ilością przedmiotów za które będą mogli chować się atakujący i wycofująca się obrona.
    Żeby nie było łatwo proponuję w "ostatnim bastionie" dać jakieś małe działo, ale nie wewnątrz tylko przed wejściem do niego.
    Budynki portowe z nielicznymi otworami/oknami itd na "ostatni bastion", oraz na plażę.
    Miasto może być w stylu Karkowa.
    Zastanawiam się jeszcze nad kanałami prowadzącymi do "ostatniego bastionu", ale nie wiem czy od plaży czy od budynków portowych?
    Atak:
    Okręt uzbrojony w działa, dodatkowo w pobliżu łódki którymi będzie można podpłynąć do brzegu.
    Modyfikacje mapy:
    brak

3. Przeprawa przez rzekę(bitwa dla dużej ilości graczy).
    Obrona:
    3/2 mapki to strona rzeki na której się bronią
    Posiadają od 5 do 8 armat i płaski teren, delikatnie schodzący w dół przy rzece.
    Spalony most i 3 lub 4 miejsca w których atakujący mogą się przeprawić.
    Dalej w głąb obóz obrońców, namioty wozy itd.
    Atak:
    Zaraz przy rzece wzniesienie, dzięki któremu atakujący mogą maskować swoje ruchy.
    Modyfikacje mapy:
    brak
    « Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2011, 16:30:34 wysłana przez b@rtu$ »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: Mapy/ pomysły, uwagi oraz zgłaszanie błędów
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 25, 2011, 11:06:21 »
    Już podawałem ten problem w wątku o sugestiach, ale się przypomnę: Na mapie Lake jest spawn w wodzie, przez co kiedyś zabierało nam trochę życia, a teraz dodatkowo tracimy całą amunicję. A jakiś pomysł na mapę.... niedługo wrzucę ^^
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline shady

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 25, 2011, 12:57:46 »
    Mapka w której na środku twierdza połorzona jest na wzgórzu.
    Można rozgrywać oblęzenia.

了解敵人和自己的,可以打一百年仗是不是指的失敗

http://www.viva.org.pl

Mam nieregulaminowa i za wysoka sygnaturka, wiec ja ucieli

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 25, 2011, 15:22:12 »
    Mapa Zbaraż

Propozycje:

1. Dodać wieżę oblężniczą z działkiem [film xD]. Niszczenie obiektów przy użyciu granatów i dział funkcjonuje już poprawnie, byłoby to fajne urozmaicenie dla trybu "siege", a obrońcy w końcu mieliby porządny obiekt do obstrzeliwania ;)

2. Przy szańcach obronnych [tych z naostrzonymi palami] można by dodać małe drabinki. Na te szańce ciężko się dostać [wiem, że można, ale mimo wszystko], a lepiej przejść na wprost niż omijać je po bokach, w trakcie szturmu jest to duża strata czasu.

Przy okazji. Wały ziemne budowane przez inżynierów są chyba niezniszczalne. Ani granaty ani działa ich nie ruszają. Nie wiem czy da się z tym coś zrobić, ale byłoby miło gdyby można je było zniszczyć.

Mogę dorobić coś takiego, że granaty i działa będą odpowiednio obniżały pozycję wału, co będzie wyglądało, jak jego niszczenie - inżynier będzie mógł odbudowywać niszczony dział.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2011, 15:25:50 wysłana przez Daedalus »

Offline ivox13

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 26, 2011, 16:59:23 »
    Wiem, że nie powinienem ale muszę zapytać...

Otóż mam Dzikie pola ale nie mam Warbanda. Tu na forum ktoś pytał czy da się instalować modyfikacje pod Warbanda na dzikie pola i podobno można. Ja próbowałem na najnowszej wersji WFAS'a, i po skończeniu ładowania jest obrazek menu a na nim żadnych opcji. Jeżeli naprawdę się tak da, to mógłby mi ktoś powiedzieć jak?

Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 26, 2011, 18:18:44 »
    Żaden mod dedykowany pod tryb multi nie będzie działał z Dzikimi Polami, bo to by nie miało sensu (wystarczyłoby bowiem do Dzikich Pól wrzucić moduł Native i miałoby się dwie gry multiplayer w cenie jednej). WFaS jest obecnie tylko na multi, więc siłą rzeczy działać nie ma prawa.

Inna sprawa, że to nie jest temat do takich pytań.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 26, 2011, 19:09:55 »
    Mam taka propozycje na fajną bitwę.
    Odwzorować oblężenie Chocimia z 1621r.Tutaj podaje link do mojego filmu o tej brawurowej bitwie Polaków http://www.youtube.com/watch?v=b5c0vh0Pa_4.
    Można by jeszcze dodać jakieś ciekawe aspekty.Wizytówka tej mapy powinien być zamek Chocimski który jest niesamowicie potężny i świetnie ulokowany.

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 28, 2011, 07:24:25 »
    Olewsk.

Nie wiem czy to błąd, ale nie da się wejść pod ten daszek.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 28, 2011, 08:09:23 »
    Hm, też to miałem zgłosić. Tu problemem są wszystkie tego typu domki. Wejść się da [przynajmniej na większość balkoników], ale zejść już nie. Daszki są za niskie.
    Druga sprawa na tej samej mapie.
    (click to show/hide)
    To było widać już jak zginąłem [drużyna atakująca]. Ja drzwi widziałem otwarte [zresztą podobnie na mapie Zbaraż, plus schrzanione drabiny tam], a osoby będące jeszcze w rozgrywce widziały je chyba normalnie. Nie wiem z czego to wynika, ale takie głupie trochę.

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 01, 2011, 21:02:55 »
    Brakuje małych map dla małej liczby graczy, a niestety obecnie tylko skromna grupa użytkowników gra w WFaS.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2011, 07:02:43 wysłana przez Ensis »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 02, 2011, 16:18:11 »
    Mam małą sugestię dla twórców map, mianowicie: z listy map została usunięta większość map nativowskich, zostały się dwie: Ruiny i Pole przy rzece. Co do ruin: jak dla mnie zupełnie nie pasuje do moda, a przerabianie jej nie za bardzo ma sens, łatwiej chyba zrobić nową mapę od początku do końca zgodną z realiami. Na polu przy rzece jedyne, co wymaga poprawki, to ruiny, zarówno te nieduże obok rzeki, jak i ogromny mur kilkadziesiąt metrów od niej. Moim zdaniem na użycie w WFaSie zasługuje jeszcze jedna mapa: Szturm na port, czyli Port Assault. Oczywiście nie w takiej formie jak teraz, trzeba by pozamieniać te nordyckie kamienice oraz piaszczyste uliczki na bardziej klimatyczne, ale pracowaliście sporo nad singlem, więc kamienic wam raczej nie brakuje :) To by wam oszczędziło pracy, a mapa moim zdaniem jak najbardziej się nadaje.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 02, 2011, 17:06:16 »
    Chciałbym żeby ludzie wiedzieli, że temat map jest nadal gorący. Na chwilę obecną usunąłem wszystkie znane mi błędy i niedociągnięcia z już gotowych. Pracuje również nad 3 nowymii-jedna duża mapa, która będzie obejmowała obwarowany obóz, dużą wolna przestrzeń i okopane wzgórze. Będzie to typowe pole bitwy tamtych czasów( ta mapę mam już w 80% gotową, jeszcze chce się nią pobawić). Kolejną będzie małe gospodarstwo, które rozmiarem będzie przypominało nativowskie ruiny( pracowałem nad nią dzisiaj, w zasadzie na Wasze życzenie) i  ostatnią mapą nad jaką pracuje jest centrum miasta. Brak jakiejkolwiek artylerii, gameplay opierający się głównie na strzelaniu z broni palnej, dużo krętych przejść i być może podziemia. Mam dość specyficzne podejście do robienia map, dlatego nie skupiam się nad jedną a tworzę kilka naraz.  

Zachęcam również wszystkich do samodzielnego Tworzenia map. Jeśli ktoś ma wizje, ale nie potrafi jej przenieść na "papier" to niech po prostu napiszę w tym temacie.

Mam małą sugestię dla twórców map, mianowicie: z listy map została usunięta większość map nativowskich, zostały się dwie: Ruiny i Pole przy rzece. Co do ruin: jak dla mnie zupełnie nie pasuje do moda, a przerabianie jej nie za bardzo ma sens, łatwiej chyba zrobić nową mapę od początku do końca zgodną z realiami. Na polu przy rzece jedyne, co wymaga poprawki, to ruiny, zarówno te nieduże obok rzeki, jak i ogromny mur kilkadziesiąt metrów od niej. Moim zdaniem na użycie w WFaSie zasługuje jeszcze jedna mapa: Szturm na port, czyli Port Assault. Oczywiście nie w takiej formie jak teraz, trzeba by pozamieniać te nordyckie kamienice oraz piaszczyste uliczki na bardziej klimatyczne, ale pracowaliście sporo nad singlem, więc kamienic wam raczej nie brakuje :) To by wam oszczędziło pracy, a mapa moim zdaniem jak najbardziej się nadaje.

Jeśli chodzi o mapy z native. Nie wiem jak rozwiązać sprawę z ruinam i nie wiem jak na tą sprawę zapatrują się twórcy WFaS ja jednak nie skreślałbym jej z listy. Tak czy inaczej edycji podlegać będzie lokacja, field by the river na której stare modele ustąpią miejsca nowym.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2011, 17:21:24 wysłana przez Oktawian »

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 03, 2011, 19:12:17 »

Jeszcze można by zrobić jakieś mapy stepowe i bitewne.

Offline marni12

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 05, 2011, 09:21:04 »
    Mam jedno pytanie dlaczego nie dam rady grać na singlu ?

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 05, 2011, 09:40:36 »
    Bo go nie ma, jest wyraźny komunikat w odpowiednim temacie.