W końcu słychać niewyraźne krzyki. Po chwili słychać je wyraźniej. Osłupienie mija, słychać dokładniej owe krzyki
Powtórzenie
Drzwi to wozu otworzyły się
- Brać tych zamarzniętych - powiedział jeden z mężczyzn w długich czarnych włosach i koziej bródce, ubrany w biały płaszcz sięgający po kostki.
- A to rudo dziewke tyż? – powiedział łysy, bezzębny mężczyzna, od którego śmierdziało zgnilizną.
drzwi
do wozu, brak kropki na końcu zdania. Powtórzenie przy "powiedział". Oraz dalej masz błąd - "A
tą rud
ą dziewk
ę tyż", chyba, ze chciałeś zaznaczyć tutaj brak zdolnosci do artykuowanej mowy przy braku zębów, wtedy zwracam honor :) A w ogóle ładniej by było, gdybyś opis tych nikczemników wplótł tam, gdzie otwierały się drzwi, opis mówiącego przy kazdym wypowiedzeniu nie wygląda ładnie.
Było naprawdę zimno. Dziewczyna trzęsła się jak zarzynana koza. Bolał już tyłek od częstych podskoków wozu. Nie wiedziała jak się tu znalazła. Nie znała tych okolic i tych ludzi.
Głowa bolała ją niemiłosiernie.
Umkneło ci ją w "bolał już tyłek od czestych podskoków wozu".
Ogólnie jest tego dużo, przede wszystkim stosujesz krótkie zdania, spróbuj je rozbudowywać. Dlaczego? Spróbuj przeczytac na głos swoje opowiadanie, uwzględniając położenie kropek. Musiałbyś przerywać co pare słów, takie rzeczy robi się przecinkami, kropki nie sa konieczne, wręcz bardzo zaniżają styl. Inną sprawą są niezliczone ilości literówek, czasem zapominasz kropki, czasem brak ogonka, czasem mylą ci się wyrazy...takie rzeczy word powinien poprawiać, a nawet jesli nie, to wystarczy nawet samemu przeczytać swój tekst i łatwo można takie rzeczy wyłapać.
Poprawiłbym wszystko co znajdę, ale niestety to forum jest jakieś dziwne i przy dłuższej wiadomości gdy pisze to mi co chwila tekst skacze do góry, co mnie niezmiernie irytuje, więc niestety. Jeśli zamierzasz zając się pisaniem w przyszłości, albo chociaż doskonalić pisanie dla przyjemności, spróbuj poszukać w pomocy na jednym z wielu forum literackich, których jest w bród. Rozbiją tam twoje opowiadanie na kawałeczki i złożą spowrotem, wytykając błędy, mi pomogło :)
Pozdrawiam