Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Moje opowiadanko : )  (Przeczytany 1766 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Haller

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Ponad gór omglony szczyt...
    Moje opowiadanko : )
    « dnia: Stycznia 21, 2011, 17:56:26 »
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2013, 17:21:22 wysłana przez Haller »
    "Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
    Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
    Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite."

Offline Haller

• Użytkownik
    Odp: Moje opowiadanko : )
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 21, 2011, 17:58:32 »
    **
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2013, 17:21:33 wysłana przez Haller »

Offline Haller

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 21, 2011, 18:01:17 »
    **
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2013, 17:22:25 wysłana przez Haller »

Offline Theoden

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 21, 2011, 19:02:18 »
    Nawet dobrze to napisałeś ;] Po za małymi błędami, lecz wszystko jest wporządku. :)
    Proszę o zapoznanie się z moim opowiadaniem i o słuszną krytykę: ) http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6608.0

Dziękuję i pozdrawiam. :)
    Theoden.

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 24, 2011, 21:19:07 »
    W końcu słychać niewyraźne krzyki. Po chwili słychać je wyraźniej. Osłupienie mija, słychać dokładniej owe krzyki
    Powtórzenie
    Drzwi to wozu otworzyły się
    - Brać tych zamarzniętych - powiedział jeden z mężczyzn w długich czarnych włosach i koziej bródce, ubrany w biały płaszcz sięgający po kostki.
    - A to rudo dziewke tyż? – powiedział łysy, bezzębny mężczyzna, od którego śmierdziało zgnilizną.
    drzwi do wozu, brak kropki na końcu zdania. Powtórzenie przy "powiedział". Oraz dalej masz błąd - "A rudą dziewkę tyż", chyba, ze chciałeś zaznaczyć tutaj brak zdolnosci do artykuowanej mowy przy braku zębów, wtedy zwracam honor :) A w ogóle ładniej by było, gdybyś opis tych nikczemników wplótł tam, gdzie otwierały się drzwi, opis mówiącego przy kazdym wypowiedzeniu nie wygląda ładnie.

Było naprawdę zimno. Dziewczyna trzęsła się jak zarzynana koza. Bolał już tyłek od częstych podskoków wozu. Nie wiedziała jak się tu znalazła. Nie znała tych okolic i tych ludzi.
    Głowa bolała ją niemiłosiernie.
    Umkneło ci ją w "bolał już tyłek od czestych podskoków wozu".

Ogólnie jest tego dużo, przede wszystkim stosujesz krótkie zdania, spróbuj je rozbudowywać. Dlaczego? Spróbuj przeczytac na głos swoje opowiadanie, uwzględniając położenie kropek. Musiałbyś przerywać co pare słów, takie rzeczy robi się przecinkami, kropki nie sa konieczne, wręcz bardzo zaniżają styl. Inną sprawą są niezliczone ilości literówek, czasem zapominasz kropki, czasem brak ogonka, czasem mylą ci się wyrazy...takie rzeczy word powinien poprawiać, a nawet jesli nie, to wystarczy nawet samemu przeczytać swój tekst i łatwo można takie rzeczy wyłapać.
    Poprawiłbym wszystko co znajdę, ale niestety to forum jest jakieś dziwne i przy dłuższej wiadomości gdy pisze to mi co chwila tekst skacze do góry, co mnie niezmiernie irytuje, więc niestety. Jeśli zamierzasz zając się pisaniem w przyszłości, albo chociaż doskonalić pisanie dla przyjemności, spróbuj poszukać w pomocy na jednym z wielu forum literackich, których jest w bród. Rozbiją tam twoje opowiadanie na kawałeczki i złożą spowrotem, wytykając błędy, mi pomogło :)
    Pozdrawiam

Offline Haller

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 02, 2013, 16:24:02 »
    Ojejej... po napisaniu tego tekstu uciekłem na jakiś czas z forum i zapomniałem o tym. Głupio mi strasznie że nie podziękowałem za cenne rady i krytykę :/
    Dlatego robię to teraz i bardzo się one przydadzą Mortis, ponieważ poczułem znów przypływ weny i pomysłów na "kontynuację" :)
    To chyba ta pora roku na mnie tak działa. Początek również pisałem na przełomie roku :) Postaram się dostosować do porad i myślę że kolejne rozdziały wypadną o wiele lepiej, jeśli chodzi o estetykę i spójność całego tekstu :)