Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jaki rodzaj broni?  (Przeczytany 6735 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Jaki rodzaj broni?
    « Odpowiedź #30 dnia: Lutego 08, 2011, 14:31:45 »

Co do używania lanc, to pojęcie względne. Często mimo iż moi rycerze przeprowadzili pierwsze uderzenie, to często nadal używali lancy lub kopii.

Obecnie jestem totalnie zafascynowana moden, który mam zainstalowany a mianowicie Floris Expanded Mod Pack. Wcześniej narzekałam, że kawaleria niepodzielnie rządzi na polu bitwy :D Mod dodaje kilka nowych jednostek, zwłaszcza sporo halabardników i pikinierów ( piechórów) NIe wiem dlaczego, ale teraz 80% szarży jaką przeprowadzam, to mój koń automatycznie zostaje zabity przez nich. Generalnie podoba mi się to. Pytanie tylko dlaczego mój koń, gdy kilkukrotnie zostanie powalony, zostaje okaleczony, a moich herosów nie. Co dziwniejsze widzę, że zazwyczaj przy przeprowadzaniu szarży tylko ja padam na "glębę". Moi rycerze sukcesywnie przełamują  ich szyki, a mamy takie same konie wojenne opancerzone w metalowe płachty dla koni :(

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Lutego 10, 2011, 13:35:12 »
    Przyznam się że ja wyposażam siebie i moich towarzyszy tylko w dwie bronie Lance i buławę, no i oczywiście tarcze. Zwłaszcza buława sieje totalne spustoszenie w szeregach wroga, a moim ulubionym ciosem jest zamach z prawego boku gracza :D Nawet ciężko zbrojni padają już od jednego machnięcia taką buławą :D Lance zazwyczaj używam tylko w pierwszej szarszy lub dobijając uciekającego wroga, o ile zależy mi na tym, by zabić ich jak najwięcej. A buława z tarczą idealnie sprawdza się w starciu. Wręcz uwielbiam korygować zgryz buławą na polu bitwy i "smyrać" przeciwnika lancą po żebrach :D Mieczy w ogóle nie używam. Swego czasu, bawiłam się takim dwuręcznym 160 cm :D Faaajna zabawa, ale nie bawi i nie daje mi tyle frajdy co 95 cm buława kawalerzysty :D  A jeszcze przyjemniej używa się jej na wieśniakach :D (Czasem przerażam samą siebie, te moje sadystyczne myśli.....) 

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #32 dnia: Lutego 18, 2011, 18:24:07 »
    Odświeżę nieco temat gdyż grając ostatnio w Floris Expanded Mod Pack 2.3 zauważyłem że moi towarzysze zaczęli używać wszystkich rodzajów broni jakie mają na wyposażeniu. Aż miło popatrzeć jak nasz pupilek wbija się szarżą w szeregi wroga a potem wywija dwuręcznym mieczem kładąc trupem kilku żołnierzy. Natomiast gdy pędzi na łuczników używa tarczy i miecza. Nie wiem czy to jakiś cud czy coś innego ale fajnie że wreszcie zaczęli walczyć wszystkim co mają :)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline piot2rek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • No dobra. Następnym razem zrobię Ci lepszy hełm.
    « Odpowiedź #33 dnia: Lutego 20, 2011, 20:40:02 »
    Wracając do sedna tematu, to:
    Walka w polu - 1,5h mistrzowskiej ręki, rycerska tarcza, łuk wojenny mistrzowskiej ręki, khergickie strzały (ze strzelaniem z siodła na 7 i skillem w łuku wbitym dzisiaj na okrągłe 400 - miód majonez :D)
    Oblężenie - buława/topór jednoręczny, tarcza huskarla, łuk i strzały jak wyżej. Ktoś wcześniej pisał żeby nie brać łuku na oblężenia - za nic bym nie zamienił na kuszę czy rzucajki - przy dobrym celowaniu i odrobinie farta w pierwszych 10 sekundach oblężenia zabijam 5-7 wrogów. A ile razy strzeli się wtedy z kuszy? Dwa?

edit: @up - to się ciesz... Dodanych przeze mnie do native'a swadiańskich pikinierów za nic nie mogę zmusić do używania pik jeśli tylko mają na stanie inną broń, nawet najsłabszy sztylet. Żeby faktycznie byli pikinierami, musiałem ustawić pikę jako jedyną broń w ich ekwipunku... Szczęście w nieszczęściu - w polu zatrzymają każdą szarżę, ale w trakcie oblężenia czy każdego innego starcia w tłumie zabije ich nawet rekrut, bo nie mogą zamachnąć się swoją bronią (stworzyłem wątek w dziale moddingu gdzie proszę o pomoc z tym problemem, nikt się jakoś nie kwapi, niestety :P)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2011, 20:46:16 wysłana przez piot2rek »

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #34 dnia: Lutego 23, 2011, 15:47:10 »
    Ja będę oryginalny bo do walki w polu używam włóczni tej samej którą zdobywa się na górskich rozbójnikach. Szybkość i długość to jej zaleta. Wystarczająco długa by bez szkody wygrać z piechociarzem nie uzbrojonym w broń drzewcową i na tyle krótka by w zwarciu sobie w miarę radzić gdy zaklinuję się w grupie przeciwników. Do obrony oczywiście tarcza. Broń jednoręczną używam jak jestem bez konia przy walce w kryjówkach rozbójników lub w obronie przed zbójami w mieście lub wsi. Ostatnią częścią uzbrojenia są rzucajki które rzucam gdy czekam na atakującego przeciwnika.
    Do oblężeń jak większość stosuję dwuręczny topór, kuszę i dwie paczki bełtów.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #35 dnia: Lutego 24, 2011, 09:47:42 »
    Walcząc 1,5 h jej "właściwości" spadają: obrażenia -30% i szybkość -50%
    (click to show/hide)

Offline TheVlikeQs

• Użytkownik
    • :P
    « Odpowiedź #36 dnia: Lutego 24, 2011, 17:10:22 »
    ja używan "Wielki topór " czy jakoś:D 52h i premia przeciwko tarczom ;D  i oczywiście łuk :)
    I <3 M&B :P

Offline Alandar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Lutego 26, 2011, 19:59:44 »
    Ja ogólnie walczę 1,5h ,łuk wojenny i 2 kołczany do tego oczywiście

Offline Tyraxor

• Użytkownik
    • Aka Marnid
    « Odpowiedź #38 dnia: Lutego 26, 2011, 20:39:15 »
    Trololo , jakby w multi to było takie banalne nie :D?
    Cóż , ja się ograniczam do elitarnego bułatu, nomandzkiego mistrzowskiej ręki i 2 kołczanów ząbkowanych.Zawsze na rumaku.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #39 dnia: Marca 03, 2011, 14:07:31 »
    Ja bardziej wczuwam się w postać (kosztem skuteczności)
    Moja broń:
    - wyważona ciężka lanca
    - długi miecz wojskowy z hart. stali
    - wyważony miecz dwuręczny
    - tarcza rycerska.
    Ogółem wyglądam jak Swadian Knight (hehe).

PROBLEM?

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Marca 03, 2011, 22:41:50 »
    Jakoś się grało, a za to ile ludzi się traciło, nie ^^?
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #41 dnia: Marca 04, 2011, 10:16:05 »
    Na oblężeniach to lancą macham,bo duży zasięg i mnie nie tkną...

PROBLEM?

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #42 dnia: Marca 07, 2011, 23:56:32 »
    1h topor, tarcza, luk lub 2h i 3x oszczepy
    (click to show/hide)