Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jaki rodzaj broni?  (Przeczytany 6729 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Syrjan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Jaki rodzaj broni?
    « dnia: Stycznia 16, 2011, 01:24:42 »
    Witam! Pytanie z czystej ciekawości. Jaki rodzaj broni preferujecie? Ja używam najczęściej broni 1.5h, choć cały czas waham się czy nie zakupić szabli. I tu rodzi się moje pytanie. Czy używając broni półtora-ręcznej z tarczą (czyli kiedy nasz wojak dzierży tę broń w jednej ręce) tracimy dużo z jej "właściwości" w stosunku do statystyk podanych przy podglądzie przedmiotu? Co za tym idzie- czy używając tej broni z tarczą/bez tarczy na koniu również mamy jakieś "ujemne punkty"?

I z innej beczki: gdzie kupić lance? Szukam i szukam i znaleźć nie mogę. A może trzeba coś odblokować, np. uzyskać większą reputację w danym mieście?
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci sku*wiele umierali za swoją."

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: Jaki rodzaj broni?
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 16, 2011, 10:48:44 »
    Nie wiem jaki styl walki preferujesz, więc chyba nie mogę ci pomóc :) A lance są w każdym państwie, w którym się ich używa, i jedyna rzecz, jakiej musisz mieć wystarczająco dużo, to pieniądze.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Syrjan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:13:06 »
    Ależ Hofiko, ja pomocy nie potrzebuję;) Spytałem jaki rodzaj broni preferują użytkownicy, ot taki temat gdzie każdy może się wymienić spostrzeżeniami.

A wracając do tematu lanc. Sam już nie wiem jak to robić, czy kiedy szarżuję na wroga i trzymam LPM, to będąc już przy przeciwniku mam puścić czy trzymać dalej? Automatyczna kontrola lancy w ustawieniach wyłączona.
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci sku*wiele umierali za swoją."

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:23:34 »
    Kiedy szarżujesz, kliknij x aby pochylić lancę do ataku (nie klikaj LPM lub PPM, bo szarża zostanie przerwana!). Musisz jechać po względnie równej nawierzchni, z odpowiednią prędkością. Myszką naceluj lancę we wroga i.... właściwie tyle wystarczy, by zabić, atak z nachylonej zabiera kilkaset HP, żadna zbroja nie pomoże. A co do pchnięć: musisz wyczuć prędkość lancy. Im jest cięższa, tym wcześniej musisz pchnąć, im krótsza, tym później. Jednak gdy tylko masz miejsce i czas do szarży z nachylonej, zrób to.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:29:29 »
    Podobno walcząc 1,5h używając jednej ręki tracisz 30% z jej mocy (nie wiem na ile sprawdzone są te informacje, gdzieś o tym słyszałem, ale stuprocentowej pewności nie mam. Natomiast zmniejszone obrażenia są na pewno.). To samo tyczy się walki 2h na koniu.

Jeśli nie nadstawiasz lancy przez wciskanie "x", tylko używając LPM, to musisz puścić kilka, kilkanaście metrów przed przeciwnikiem.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:32:10 »
    Kilkanaście? Może galopując na rumaku z kopią ;p Normalnie jest to nie więcej niż 5-6 metrów.

Offline Syrjan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:34:43 »
    Rozumiem, czyli sprawa lancy i strat w używaniu broni 1.5 kub 2h jedną ręką już wyjaśniona. Wielkie dzięki. Więc teraz proszę Was abyście podzielili się własnymi upodobaniami odnośnie używanych broni. Chętnie dowiem się co kto lubi;)

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:38:25 »
    Oblężenia/walka w mieście: Kusza oblężnicza i stalowe bełty x1; Do tego tarcza huskarla i Wielki Tasak (2h).

Walka w polu: Łowca, Ciężka lanca, Łuk Nomada i Strzały ząbkowane.

Offline Soul DS

• Użytkownik
    • Ja tu tylko nabijam posty :O
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:40:20 »
    Bitwa na polu : Konny,ciężka lanca,tarcza i 1 h

Oblężenie: średnia kusza,stalowe bełty,tarcza, 2 h lub 1h
    Nie ma boga , jest Grzewit !

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:48:57 »
    @Hofiko: Kopią na Rumaku potrzeba  z 10 metrów wcześniej uderzać ;) Odległość podaję "na oko", bo nie mierzyłem :P

Oblężenia: Łuk Wojenny + Strzały Ząbkowane + Elitarny Bułat (moja ulubiona broń ;P) lub Morgenstern (na Nordów, czy Rhodoków) + Trójkątna Tarcza Rycerza.

W polu: Ciężka Lanca + Trójkątna Tarcza Rycerza + Łowca lub Ciężki Koń Bojowy + Elitarny Bułat.

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:50:28 »
    głownie piechur

bułat tarcza i Berdysz ale lubie sie pobawic łucznikiem

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:51:55 »
    Łuku na oblężenia nie polecam, tam potrzeba precyzji i skuteczności, a nie prędkości.

@milicja: piechur na walkę w polu? Fatalny wybór.... Nie możesz ścigać wroga, nie możesz dowodzić, jesteś bardzo mało mobilny...

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:55:36 »
    Oblężenia: Kusza oblężnicza i stalowe bełty, tarcza huskarla i miecz półtoraręczny.
    Bitwa: Ciężka szabla, tarcza jeździecka, jakaś lanca, Szabla Khergicka (2h)

Offline sheep6665

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 16, 2011, 14:15:53 »
    @milicja: piechur na walkę w polu? Fatalny wybór.... Nie możesz ścigać wroga, nie możesz dowodzić, jesteś bardzo mało mobilny...

Bajki jakieś z tym dowodzeniem opowiadasz, owszem, mało mobilny ale gra takim jest cholernie satysfakcjonująca, nie można np. pakować tyle w pancerz(chyba że chcesz być żółwiem) a walcząc warto mieć jakichś żołnierzy obok siebie. Konnym grałem bardzo długo na podstawce(żeby nie było na warbandzie też sporo, ale mniej), i powiem tyle - łatwizna, jak widzisz że masz kłopoty możesz w każdej chwili odbiec, można walczyć w stylu 'podjedź zdejmij jednego ucieknij' i postacią na 1 lvl zabijać każdego za pomocą lancy. Piechur przy tym to ciężka robota, taka postać nie osiąga aż tyle co kawalerzysta dlatego jest rzadziej wybierana przez graczy, nie można wpakować się w bandę wrogów bo któryś przecież padnie i zwiać bo się wywalą, dobrym pomysłem jest oddelegowanie jakichś żołnierzy do innej grupy która będzie zawsze za tobą podążać, jednym słowem - trudny kawałek chleba, wolniejszy exp ale KLIMAT! :D

Jeśli chodzi o wybór broni, na początku gry jak najszybsza, później polecam topory każdego typu jeśli chodzi o broń melee a ranged - kusza/rzucanie - piechur łuk - kawaleria(imo.oszczepy itd. dla kawalerii to żart, po prostu za szybko kończy się amunicja a broń ranged przydaje/przydawała mi się głównie do krążenia wokół linii przeciwnika i strzelanie do nieosłoniętych celi co oznaczało że trzeba dużej celności i zasięgu a tego throwny nie mają).

« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2011, 14:34:53 wysłana przez sheep6665 »

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 16, 2011, 14:17:40 »
    Ja jak grałem u Rhodoków to z buta ganiałem (hardkorowa gra :D), przyznam grało się świetnie ;D Miałem oblężniczą kuszę, ciężki pawęż sporej grubości i długi miecz średniowieczny o dobrym wyważeniu, jakoś się grało :D
    Pozdro!