Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki  (Przeczytany 108285 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aqshy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki
    « Odpowiedź #105 dnia: Lutego 21, 2011, 19:45:07 »
    Czasy ładowania są dobre, rozgrywka jest płynna i taka powinna pozostać, a po Twoich wypowiedziach mogę stwierdzić, że najzwyczajniej w świecie grałeś dużo w mm i teraz na siłę próbujesz przenieść jego mechanikę do WFaS'a.
    Szczerze mówiąc nie grałem jakoś szczególnie dużo w M&M, nie odpowiada mi okres w którym umiejscowiony jest mod, z wypowiedzi na forum można wywnioskować, że nie tylko według mnie czasy ładowania są zbyt krótkie, myślę, że stosunek do tego problemu zależy od tego, co kto woli - osobiście preferuję walkę wręcz, są jednak osoby które skłaniają się bardziej w kierunku strzelania, nie wypada mi oceniać gustów, jakkolwiek muszę dodać, że to właśnie system walki wręcz jest najbardziej wyróżniającym się elementem w M&B(obok jazdy konnej).
    A propos kopiowania rozwiązań z M&M, jestem przeciwny mechanicznemu kopiowaniu elementów, warto jednak, według mnie, zwrócić uwagę na pewne fragmenty mechaniki, pasujące do WFAS, nie powinny być one ignorowane wyłącznie z powodu pragnienia bycia oryginalnym za wszelką cenę.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 19:54:40 wysłana przez Aqshy »

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #106 dnia: Lutego 21, 2011, 23:59:26 »
    Aktualne przeładowywanie podczas jazdy jest też "przegięte" jeżeli chodzi o walkę konny vs piechota, walcząc z 1 piechociarzem w otwartym polu jestem w stanie, dysponując pistoletem i szablą na koniu, uniemożliwić podjęcie jakiejkolwiek akcji przez przeciwnika może poza próbą ucieczki w stronę jakichś zabudowań, wszystko to umożliwia przeładowywanie podczas jazdy konnej, podczas gdy wszelkie próby przeciwnika mogą zostać przerwane przeze mnie poprzez ''potrącenie go''.
    I tak powinno być. Przede wszystkim piechociarz nie powinien znaleźć się na otwartym polu, po drugie po to ma sojuszników by ściągnęli wrogiego kawalerzystę, nie grasz sam.
    Szczerze mówiąc nie grałem jakoś szczególnie dużo w M&M, nie odpowiada mi okres w którym umiejscowiony jest mod,
    Okres napoleoński może ci nie odpowiada ale mod ci się spodobał dlatego chcesz M&M w siedemnastym wieku. Na globalu zawsze będą dominowali strzelcy bo to klasa prostsza co nie znaczy że zwykły piechociarz nie ma szans. Ja gram w Dzikie Pola i mimo że piechociarzy jest mniej to w szczególności gdy mają najlepszą zbroje zasuwają jak czołgi przez strzelców.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #107 dnia: Lutego 22, 2011, 00:14:38 »
    Dzikie Pola? Weź mi nic o nich nie mów, odinstalowałem ten badziew a płytka poleciała przez okno. Realizmu toto ma mniej niż......... niż......... ma go bardzo mało. Strzelcy są niesamowicie silni, a piechota ma jakiekolwiek szanse wyłącznie na TDM. Poza tym klimatu też za grosz, wesoła, cukierkowa grafika, kolorowo i słitaśnie, BLE. W dodatku zdzierają kasę, podczas gdy gdyby wydali to na TW jako moda, pies z kulawą nogą by o nim nie usłyszał.

EDIT: Choliera, wyszedł kawał offtopu, przepraszam :< Ale powiem tylko, że jeżeli swoje genialne pomysły podpatrujesz w DP, to się tu (PROOOOSZĘ) nie wypowiadaj, bo byłbym bardzo zawiedziony (i myślę że dziesiątki innych graczy też) gdyby zamiast zbalansowanego, klimatycznego moda, jakim jest WFaS, urodził nam się taki drugi szajs jak nowy OiM.

EDIT DOWN:
    W odróżnieniu od ciebie ja gram w DP i lepiej się orientuję co w nim jest złego.
    Czytanie ze zrozumieniem to fajna umiejętność, spróbuj kiedyś jej użyć. A na resztę posta nie odpowiem, bo jest po prostu śmieszna.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2011, 13:15:33 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Araden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #108 dnia: Lutego 22, 2011, 13:04:38 »
    Dzikie Pola? Weź mi nic o nich nie mów, odinstalowałem ten badziew a płytka poleciała przez okno. Realizmu toto ma mniej niż......... niż......... ma go bardzo mało. Strzelcy są niesamowicie silni, a piechota ma jakiekolwiek szanse wyłącznie na TDM. Poza tym klimatu też za grosz, wesoła, cukierkowa grafika, kolorowo i słitaśnie, BLE. W dodatku zdzierają kasę, podczas gdy gdyby wydali to na TW jako moda, pies z kulawą nogą by o nim nie usłyszał.
    W odróżnieniu od ciebie ja gram w DP i lepiej się orientuję co w nim jest złego. Największymi czołgami jest piechota i jazda polska, szwedzka i moskiewska. Tatarzy i Kozacy mają gorsze zbroje ale za to większy wybór broni strzeleckich. Obserwacje opieram na oblężeniach bo w tym trybie najczęściej gram.
    EDIT: Choliera, wyszedł kawał offtopu, przepraszam :< Ale powiem tylko, że jeżeli swoje genialne pomysły podpatrujesz w DP, to się tu (PROOOOSZĘ) nie wypowiadaj, bo byłbym bardzo zawiedziony (i myślę że dziesiątki innych graczy też) gdyby zamiast zbalansowanego, klimatycznego moda, jakim jest WFaS, urodził nam się taki drugi szajs jak nowy OiM.
    Jeśli uważasz że zablokowanie możliwości noszenia dwóch tarcz, skakania jak żabka podczas walki  i spowolnienie ruchu podczas ładowanie pistoletu (ta propozycja na razie przeszła choć zmieniona na całkowitą blokadę ruchu) oraz celowania (te wszystkie propozycje były moje) to psucie realizmu to chyba znamy inne pojęcia realizmu.
    Jak byś spojrzał trochę dalej niż tylko na swój ukochany mod wiedział byś że twórcy DP też borykali się z problemem spamowania granatami i logiczne jest że w WFAS to też by wystąpiło,można było zaradzić temu dużo wcześniej to samo dotyczyło dwóch muszkietów na plecach. Dodam że w DP od samego początku nie można było się ruszać w czasie ładowania muszkietu a w modzie to dopiero później wprowadzono. Żabki występują w Warbandzie, Dzikich Polach i w WFAS też już widziałem. Najlepiej widać wady rozgrywki jak na serwerze gra dużo ludzi zupełnie dla siebie obcych w WFAS gra za mało i większość się zna choćby z forum. Lepiej uczyć się na czyiś błędach niż na swoich a DP dobrze się do tego nadają bo ta sama epoka, miejsce i uzbrojenie.

I na koniec by wkurzyć Hofiko i napisać na temat powiem że w DP najbardziej przegięte są kopie husarskie, najlepszy koń, kopia i koleś wymiata jak masz gorszego konia od husarza to możesz się zająć pisaniem testamentu  bo co nie zrobisz kopia i tak ciebie dopadnie. Nawet boty w trybie kapitańskim są zabójcze. Oczywiście spowodowane jest to połączeniem dobrego konia z dłuuugą kopią. W WFAS już spotkałem się z kopią husarską i właściwie tak jak w DP nic nie mogłem zrobić, strącany byłem dosyć szybko. Husarz wyróżniał się dobrym opancerzeniem i umiejętnościami walki wręcz, kopia to dodatek do przełamywania pozycji wroga bardzo dobry, ale się łamał i w zwarciu mało przydatny. Dlaczego w modzie się nie łamie, wiem że skrypt już jest. Kawaleria przeciwko Husarii nie ma żadnych szans chyba że ma lepszych strzelców i po prostu husarzy powystrzela.

EDIT UP:
    W odróżnieniu od ciebie ja gram w DP i lepiej się orientuję co w nim jest złego.
    Czytanie ze zrozumieniem to fajna umiejętność, spróbuj kiedyś jej użyć.
    Ja jej użyłem a ty nie za bardzo. Moja wypowiedź świadczy że nie uznaję twoich argumentów a grafika to rzecz gustu.
    A na resztę posta nie odpowiem, bo jest po prostu śmieszna.
    Zabawne, obrażanie mnie przyszło ci bez trudu ale jak ci odpowiedziałem argumentami to nagle język straciłeś.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2011, 16:11:27 wysłana przez Araden »
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #109 dnia: Lutego 24, 2011, 11:58:04 »
    Witam wszystkich,
    Poruszyliśmy dzisiaj temat wzbogacenia trochę rozgrywki w multi i chcemy zapytać was o zdanie co o tym sadzicie:

Zastanawiamy się nad wprowadzeniem kapitana do gry, wybieranego przez losowanie. Była by to oddzielna jednostka która miała by dostęp do kilku rodzajów ekwipunku. Od ekwipunku dla dowódcy piechoty po dowódcę husarii.

Zastanawiamy się też nad udostępnieniem kapitanowi przedmiotu(trąbki lub gwizdka w przypadku tatarów) który umożliwi skoordynowanie ataku odwrotu itd...

Co o tym sadzicie? 

Po głowie chodzi mi też dobosz, ale nie wiem czy się przyda...

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #110 dnia: Lutego 24, 2011, 12:01:58 »
    Jak dla mnie bardzo słaby pomysł. W Vikingrze też jest jednostka dowodzenia. A różni się tylko tym, że ma lepszy armor i broń od innych, ale nikt się jej nie słucha. Tak samo w mm modzie: możesz sobie być oficerem, ba, nawet Napoleonem, ale co z tego? Masz tylko fajniejszy mundur, nikt nie odbiera od ciebie rozkazów. Jestem na nie.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Araden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #111 dnia: Lutego 24, 2011, 12:46:19 »
    W teorii fajny pomysł, w praktyce będzie tak jak Hofiko mówi.

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #112 dnia: Lutego 24, 2011, 13:38:20 »
    Jak to w mm modzie kapitan nic nie robi? Może jak gracie tylko na publicu to tak się wam wydaje. Ja jak gram w pułku, to wiem, że sama różnica uzbrojenia i munduru jest nieoceniona przy zorganizowaniu oddziału. Ekwipunek niekoniecznie musi być jakiś "lepszy", wystarczy aby był po prostu inny. Ta opcja kapitana powinna być także opcją możliwą do wyłączenie, bo w normalnej, codziennej grze jest całkowicie nieprzydatna.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #113 dnia: Lutego 24, 2011, 14:24:33 »
    Ekwipunek niekoniecznie musi być jakiś "lepszy", wystarczy aby był po prostu inny. Ta opcja kapitana powinna być także opcją możliwą do wyłączenie, bo w normalnej, codziennej grze jest całkowicie nieprzydatna.
    To było by najlepsze wyjście.
    Opcja może być bardzo przydatna przy różnego rodzaju eventach itd... przy normalnej grze raczej do niczego, bo zawsze trafi się gracz który wszystko zepsuje.

ps. Oficer powinien mieć możliwość rozstrzelania dezerterów lub nie posłusznych żołnierzy bez konsekwencji dla samego siebie hehe...

Offline Clexane

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    • Chorągiew Gończa Zakonu Krwi I Miecza
      • CGZKM
    « Odpowiedź #114 dnia: Lutego 24, 2011, 14:57:25 »
    Jak dla mnie bardzo słaby pomysł. W Vikingrze też jest jednostka dowodzenia. A różni się tylko tym, że ma lepszy armor i broń od innych, ale nikt się jej nie słucha. Tak samo w mm modzie: możesz sobie być oficerem, ba, nawet Napoleonem, ale co z tego? Masz tylko fajniejszy mundur, nikt nie odbiera od ciebie rozkazów. Jestem na nie.

Ale cokolwiek się nie zrobi, to na public będzie nie przydatne. Chodzi głównie o jakieś eventy/mixy, a wtedy taka jednostka dodaje pikanterii. Pomysł świetny według mnie ;]

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #115 dnia: Lutego 24, 2011, 15:30:36 »
    A co sądzicie o dodaniu sygnałów dźwiękowych, tzn np sygnał do ataku za pomocą trąbki, lub np gwizdka w przypadku tatarów. Co o tym sądzicie?

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #116 dnia: Lutego 24, 2011, 15:44:35 »
    Przecież teoretycznie są już rokazy, które są bardziej zrozumiałe niż gwizdek. Tylko trzeba je podgłośnić i ułatwić dostęp do nich. Lepszym pomysłem byłoby chyba połączenie owych rozkazów z menu kołowego z normalnymi rozkazami (F1, F2, itp). Dzięki temu łatwiej będzie je obsługiwać, a podczas gry z botami wszystko będzie ładnie wyglądało (dowódcy jeżdżący między szeregami i krzycący rozkazy, boty słuchające tych rozkazów...).

Przy okazji przydałoby się nagrać na nowo rozkazy. Bo aktualne brzmią... kiepsko. Już nie mówiąc o okrzykach typu "Bij! Zabij!', bo te są po prostu straszne.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #117 dnia: Lutego 24, 2011, 16:34:08 »
    Apropo rozkazów głosowych... dodajcie do menu kołowego jakiś kursor. Po raz kolejny porównując do vikingra: na koniec rundy wszyscy wydają z siebie okrzyki wojenne, ,,victory!" itp. a w WFaS jest to praktycznie niemożliwe, bo nie dość że muszę przejrzeć wszystkie ikonki (na pamięć ich nie znam i nie mam zamiaru się ich uczyć), to jeszcze muszę to robić na ślepo, bo nie wiem gdzie jest wskaźnik. Byłoby to wielkie ułatwienie :)

Offline |Swordsman|

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Po prostu Jędruś
    « Odpowiedź #118 dnia: Lutego 24, 2011, 16:40:52 »
    Ja jestem jak najbardziej za trąbkami/gwizdkami. Można by je dodać do ekwipunku każdej jednostki do kupienia.
    W grze o tron wygrywasz, albo dostajesz 2-8.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Lutego 24, 2011, 16:42:50 »
    To już absurd. Będzie niesamowity spam głosowy, poza tym- po co?

No cóż, im więcej różnorodności w modzie, tym lepiej... :> W związku z tym rozważcie dodanie tego: http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,157494.0.html :D Niby niewiele, ale co wam szkodzi? Moda można dodać za darmo, autor prosi tylko o dodanie go do creditsów.

Jak dla mnie, brzmi okropnie. Póki MS jest w moich łapskach, nie ma mowy o dodaniu takich dźwięków.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2011, 12:30:19 wysłana przez Daedalus »