Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Błędy, bugi - link do systemu raportowania błędów w pierwszym poście!  (Przeczytany 117752 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: Błędy, bugi(modyfikacja nie działa na oficjalnym OiM, tylko na M&B Warband)
    « Odpowiedź #135 dnia: Sierpnia 01, 2011, 11:15:10 »
    Dzisiaj zrobię listę, szczególnie rzeczy, które znalazł NIFN, bo dobrze wszystko wyszukał. Nie wiem czemu, ale z przedmiotami zrobił się większy bałagan niż w ostatniej wersji. Pewnie to przez zamieszanie przy dodawaniu przedmiotów z OTTO MODA...
    W pierwszym poście pojawi się lista błędów i to co jest poprawione, ewentualnie jakieś wyjaśnienia czemu coś nie będzie poprawione.
    Pozdrawiam
    Bartek

Edit:
    zastanawiam się czy lepiej nie dać takich samych statystyk ciuchom, które różnią się tylko kolorami(ktoś o tym pisał), co wy na to?
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2011, 12:22:23 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Odp: Błędy, bugi(modyfikacja nie działa na oficjalnym OiM, tylko na M&B Warband)
    « Odpowiedź #136 dnia: Sierpnia 01, 2011, 12:40:59 »
    Kolor nie daje lepszej obrony, dlatego jestem za.

autor: EMOsek
    Nie wiem, czy to zadziała, ale chciałbym przypomnieć, że w 1866 v.05 jest takie cuś, dzięki czemu Indianie mogą sobie generować tatuaże/malunki. Może dałoby się kolor żupanu wybierać w podobny sposób?
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6529.165

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #137 dnia: Sierpnia 01, 2011, 12:43:12 »
    Jak dla mnie może być, sugestia Kuroia też.

Poważny bug. Na mapie Mountains skrypt śmierci od upadku paskudnie szwankuje. Nieraz zdarza się, że facet po prostu idzie po schodkach na ruinach, staje na krawędzi, i nagle umiera. Zdarzało się to wielu osobom (mi akurat nie), mogą potwierdzić.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Szyder

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #138 dnia: Sierpnia 01, 2011, 13:00:18 »
    Faktycznie, jest takie coś.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #139 dnia: Sierpnia 01, 2011, 13:37:12 »
    Ja jestem za wyłączeniem tego skryptu. W module.ini jest pewna ciekawa linijka
    fall_damage_multiplier                = 1.0
    Wystarczy zwiększyć 1.0 do powiedzmy 8.0 i obrażenia od spadania będą ośmiokrotnie większe. Prosta bezinwazyjna sprawa, śmierć będzie też naturalniejsza bo gracz umrze dopiero po trafieniu w ziemie. Innym pytaniem jest dlaczego TW zostawiło tą wartość jako 1.0? Przecież poczynili wszystkie przygotowania by wyeliminować bawienie się w ninja na village a w ostatniej chwili z tego nie skorzystali.
    PS. Przy okazji można też aktywować to(multiplayer_walk_enabled = 1), pozwoli przy pomocy shifta chodzić. Nie jest to jakaś strasznie przydatna sprawa ale przy taaaaaak ogromnym (:] ) nakładzie pracy mozna się pofatygować i dodać.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #140 dnia: Sierpnia 01, 2011, 14:02:38 »
    PS. Przy okazji można też aktywować to(multiplayer_walk_enabled = 1), pozwoli przy pomocy shifta chodzić. Nie jest to jakaś strasznie przydatna sprawa ale przy taaaaaak ogromnym (:] ) nakładzie pracy mozna się pofatygować i dodać.

Idealnym rozwiązaniem byłoby takie powolne chodzenie i przesuwanie się podczas celowania z muszkietu. Nie byłoby counter strika a dużo wygodniej by się celowało u stawiało do strzału.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #141 dnia: Sierpnia 01, 2011, 16:09:33 »
    Idealnym rozwiązaniem byłoby takie powolne chodzenie i przesuwanie się podczas celowania z muszkietu. Nie byłoby counter strika a dużo wygodniej by się celowało u stawiało do strzału.
    jak najbardziej popieram, bardzo powolny ruch podczas celowania to dobry pomysł, czasem człowiek troszkę za szybko zacznie celować zanim dobrze sie ustawi, to musi przerwać,(blokiem O.o) przesunąć się i zacząć celować jeszcze raz.
    Dodatkowo umożliwiłbym na powrót chodzenie podczas ładowania pistoletu, ale bardzo powoli. Tak, żeby nie dało się uciec, ale za to schować za przeszkodą jak najbardziej.

Jeśli umiecie to wprowadzić, to macie moje błogosławieństwo. ;P Ja bowiem nie mam żadnego pomysłu jak za pomocą obecnych operacji można by było zmniejszyć szybkość poruszania się gracza. //Daedalus
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2011, 16:54:47 wysłana przez Daedalus »

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    « Odpowiedź #142 dnia: Sierpnia 01, 2011, 16:50:31 »
    Witam na mapie Kraków na 1 respie jak się idzie dalej to jest wejście w ścianę , liczę że to naprawicie pozdrawiam.
    Ps glitch/błąd zademonstrowany przez ZBJ_INI_drozdzu .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2011, 16:58:45 wysłana przez Krystian80 »
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #143 dnia: Sierpnia 01, 2011, 17:15:26 »
    Odnośnie tego poruszania się w czasie celowania i przeładowania - nie lepiej iść pograć w DP? Tam takie bajery są i dzięki temu gra się całkiem przyjemnie :P
    Celowanie zostawić tak jak jest - postać w czasie celowania jest w stanie przejść parę kroków w bok, więc z wychylaniem problemów nie ma - kwestia przyzwyczajenia.

Natomiast wnerwia mnie te przeładowanie. Gdyby można było podzielić animację na kilka - kolejno odtwarzanych (jak podałem w... pierwszym moim zgłoszeniu), można by było pomyśleć nad umożliwieniem ruchu, który przerywałby jeden etap przeładowywania.
    Dla przykładu: Przeładowaliśmy broń w połowie (tj. przeczyściliśmy lufę, umieściliśmy kulę) i nagle musimy przemieścić się, by się ukryć (aktualna czynność - zasypanie prochem - oczywiście zostaje przerwana). Gra jednak zapamiętałaby ostatnią czynność, jaką gracz wykonał i postać miałaby możliwość dokończenia przeładowania (tj zasypania prochem, ugniecenia i przygotowania do wystrzału) po zatrzymaniu się i wciśnięciu odpowiedniego klawisza.

Z góry uprzedzam: Nie, nie potrafiłbym czegoś takiego wykonać - daję tylko luźne sugestie, które mogłyby umilić (przynajmniej mnie - osobie, która grała w to z innymi może 4 razy) grę. :P

Taki mały apel do osób zgłaszających błędy na mapach - SCREENY!
    Co prawda - nie ja się poprawianiem poziomów zajmuję, ale łatwiej jest zlokalizować błąd widząc go, niż kierować się wskazówkami podanymi przez usera...

Pozdrawiam!

Offline Krystian80

• Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Sierpnia 01, 2011, 19:40:42 »

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #145 dnia: Sierpnia 01, 2011, 20:05:50 »
    Oktawian coś dla ciebie bug z mapą port http://imageshack.us/photo/my-images/153/2011080100015.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/684/2011080100002.jpg/ jak statek zatonie resp w wodzie.
    Mapa nie jest dokończona a Ci się dziwią, że źle działa...?

Offline Krystian80

• Użytkownik
    « Odpowiedź #146 dnia: Sierpnia 01, 2011, 20:06:41 »
    Oktawian powiedział że można testować bo niby naprawił xd . Waży ona trochę teraz  .

Offline Michał Warszawiak

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • 4pp_XW_KprGr_WarszawiaK
    « Odpowiedź #147 dnia: Sierpnia 02, 2011, 16:20:22 »
    Nie wiem czy to błąd czy nie ale przy strzale z muszkietu tureckiego wszystko jest ok ale po chwili jakby kula trafia 5 metrów przed tobą i tak ciągle przy każdym strzale

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #148 dnia: Sierpnia 02, 2011, 18:44:21 »
    Znalazłem mały bug w ekwipunku. Tańszy puffer jest de facto lepszy od tego droższego.
    Tańszy ma o 2 dmg mniej, ale o 7 celności więcej.
    (click to show/hide)
    Dodam tez, że "kamizelka" Szwedzkiego rajtara kosztuje "jedyne" 8000.

EDIT1:
    Chciałbym dodatkowo zauważyć, że tryb duel nie działa. Gdy się chce z kimś walczyć i przyjmie wyzwanie to i tak szabelka przechodzi przez ciało przeciwnika jak przez ducha.

EDIT2:
    Statystyki jednostek, które uważam za niepoprawne/wątpliwe:
    Rzeczpospolita.
    Szlachcic, Pancerny i Rajtar. Ten pierwszy pomimo braku konia w domyśle ma lepszą zdolność strzelania z jego grzbietu niż pancerniak. (odpowiednio 3 i 1) Sugerowałbym to zamienić, by to Pancerny lepiej strzelał z siodła niż szlachcic. (za to jemu dałbym dodatkowy punkt do atletyki) Rajtar również ma 3 do zdolności HA, co moim zdaniem jest zbyt mało jak na jednostkę nastawiona w 100% na taką walkę. (w porównaniu do innych jednostek). Tutaj zwiększyłbym tę zdolność do 4, ale zmniejszył atletykę z 2 do 1.(to samo u Szwedzkiego odpowiednika)
    Husarz, Hajduk i pikinier mają tyle samo ironflesh(4). Sugerowałbym wzmocnić trochę te statystykę u Husarza, by był trochę twardszy niż jakiś tam strzelec.

Tatarzy
    Rich tatar warrior ma jedynie 2 pkt w HA, więc jest słabszy niż polski szlachcic w dziedzinie strzelania z siodła. Uważam to za dość oczywisty błąd.
    tatar Warrior ma tylko 3 w HA, powinien mieć troszkę więcej. (4?)

Szwecja
    Jager i Muszkieter Jager jest lepszy we... wszystkim od muszkietera, oprócz walki wręcz(umiejętności szermierki). Lepiej strzela, szybciej biega, silniej uderza i ma pistolety. Tak jest dobrze, czy powinno być odwrotnie? (tj. muszkieter lepszy na dystans, a jager w zwarciu)
    Arkebuzer i Rajtar. Ten pierwszy jest nastawiony na walkę pieszą(arkebuz, gorsze umiejętności jazdy konnej, lepsza atletyka) ale mimo to ma gorsze zdolności szermiercze niż rajtar.(różnica jest dość znaczna)

Turcja
    Solak, Sipahi i Azab. Solak ma takie same zdolności jeździeckie, ale lepiej strzela z łuku w siodle niż Sipahi pomimo, że jest piechociarzem. (HA 3 i 2. Co ciekawe, nawet piechociarz Azab lepiej strzela konno niż Sipahi.

Kozacy
    Inzynier jest podejrzanie dobrym jeźdźcem, oraz łucznikiem konnym. (3 i 3) A w tym samym czasie...
    Semen ma statystyki 4 jazdy i 2 strzelania konno.

To chyba wszystko co na chwile obecną wyłapałem.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2011, 21:11:44 wysłana przez EMOsek »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #149 dnia: Sierpnia 04, 2011, 19:49:18 »
    Co do itemów to jestem w trakcie pisania "systemu" obliczania cech przedmiotów,co ułatwi wpisywanie ich do gry i nie powinno być dziwnych błędów z wpisanie. Dodatkowo przedmioty wyglądające tak samo będą miały te same staty.

Jednostkom przyjrzę się jeszcze raz.
    Pozdrawiam.
    Bartek