Fakt, zbroje były drogimi zabawkami, a co do kilku ich kompletów, to taki rycerz musiałby posiadać przynajmniej jednego giermka, który by to za nim dźwigał i oczywiście czyścił, bo żelazo ma to do siebie, że zżera je rdza i o taką zbroję należało dbać.
Mam pomysł: Spadające statystyki zbroi...chyba,że ją wyczyścisz. lub komuś za to zapłacisz, zbrojmistrzowi np. Rycerz w przeżartej rdzą zbroi, to nie to samo co w nowiutkiej, zadbanej. Wprawdzie w grze są rożne rodzaje pancerzy typu: zardzewiała zbroja płytowa, kiepska zbroja płytowa itp. Rzecz w tym, że ten stan jest nienaruszalny. Kupujesz i nigdy się nie psuje, ale gdyby trzeba ją było czasem samodzielnie, lub poprzez kogoś naprawić, bo nie wiesz czy wytrzyma kolejną bitwę, (o jeden most za daleko;)) Mogłaby zostać roztrzaskana tak jak tarcza?
Co do ciężaru i zwinności, wciąż uważam że 30kg. zbroi rycerze nie poruszali się jak baletnice. Owszem powinni mieć potężną szarżę konną, ale na pieszo...Hmmm..."Królestwo Niebieskie" oglądaliście? Ile da się przejść w takim pancerzu z bronią. Pomińmy aspekt upału na pustyni i wróćmy na własne podwórko. Jagiełło podobno przetrzymał ciężkozbrojne rycerstwo Zakonu Krzyżackiego na słońcu i zwlekał z bitwą, aż "skruszeją", czyli zmęczą się od ciężaru zbroi, ekwipunku i upału. Ciężka jazda została stworzona do zadania jednego decydującego uderzenia. Przełamania linii. Jak husarze pod Wiedniem np. I albo im się udało, albo nie... Mogę się mylić, ale sięgając do swoich zasobów wiedzy historycznej,nie przypominam sobie częstej powtarzalności szarż konnicy.
Mam następujące sugestie co do poprawy realizmu:
- Rycerze nie biegają, w każdym razie nie szybciej od nieopancerzonych.
- Zbroja rdzewieje, miecze itp. tez oczywiście mogą.
- Trzeba ją czyścić samemu, lub płacić za to.
- Zwiększone obrażenia w zależności od stanu pancerza
- Rozpad zbroi na polu walki? A wtedy...No cóż, trzeba się dwoić, troić i przepoczwarzać do sześcianu, albo jakoś tak;)
- Zwykłe zrzucenie zbroi, przecież można było, a wtedy znowu biegasz i skaczesz zwinnie niczym baletnica
- Ostrzenie miecza (broni) , tępy= mniejsze obrażenia
- Złamanie miecza (broni) w trakcie walki... Ojjj...nie dobrze !;)
- Po upadku z konia, nie zrywasz się w jedną sekundę
- Możliwość wożenia ze sobą tylko jednej zapasowej zbroi, lub wynajęcie giermka do dźwigania ekwipunku. Giermków widziałem w modzie Europe 1080, mieli ich rycerze werbowani w miastach, ale nie sprawdziłem do czego w nim służą. Mam za słaby sprzęt jak na mapę tego moda.
- specjalizacja niektórych jednostek, dająca im przewagę w konkretnych sytuacjach np. szybsze wspinanie się na mury? Oprócz oczywiście istniejącej specjalizacji zgodnej z duchem danej frakcji. Jakieś specjalistyczne jednostki w grze, do wynajęcia, lub dla każdej frakcji ?
- Za DrapiChrustem: kary za obciążenie powyżej pewnego standardowego poziomu balansu. Całkiem ciekawe rozwiązanie problemu, znane jest z wielu gier. Tylko, że nie mówimy o o sobie jednym, jako graczu, ale o całym rycerstwie w grze. Nie wiem w jaki sposób zmienić cały system, aby wyliczał ciężar dla każdego rycerza z osobna. Jednak wprowadzenie tego elementu nawet tylko dla gracza, lub dodatkowo jego towarzyszy, także zmienia podejście do strategii w grze.
Nie wiem, czy istnieje możliwość wprowadzenia którejkolwiek z tych opcji, ale byłoby nad czym myśleć i kombinować w grze...oj byłoby;)