Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Tłumaczenie Modów  (Przeczytany 2834 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Tłumaczenie Modów
    « dnia: Stycznia 01, 2011, 16:31:48 »
    Witam.
    Mam mały problem przy tłumaczeniu jednego z modów. Generalnie na co dzień używam programu Notepad++, aczkolwiek on nie posiada polskiej czcionki. Gdy używam programu WordPad to w grze zamiast polskiej czcionki jak ą,ć,ż mam w tych miejscach znak zapytania "?". Tak więc, chciałbym się zapytać, jakimi programami tłumaczycie mody. Generalnie przydałyby mi się wszelkie informacje na ten temat.
    Pozdrawiam.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Tłumaczenie Modów
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 01, 2011, 17:20:34 »
    Ja od czasów wczesnych wersji beta M&B tłumaczę za pomocą Notepada++ i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów. Ba, nie wyobrażam sobie, bym mógł tłumaczyć w innym programie. W ogóle nie rozumiem o co chodzi w zdaniu "on nie posiada polskiej czcionki".

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 01, 2011, 17:35:57 »
    Zapewne chodzi o to że nie ma ą, ę i innych liter typowo polskich.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 01, 2011, 17:36:14 »
    Rozchodzi mi się o to, że nie mogę pisać literek z polskimi znakami(ż,ą,ź,ó). Wiem że to się gdzieś zmieniało, ale ja już nie pamiętam.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 01, 2011, 17:43:50 »
    Przecież standardowo powinien obsługiwać język polski (jak i wszystkie inne języki, z chińskim włącznie). Po prostu ściągnij najnowszą wersję i problem zniknie. Jeśli program po zainstalowaniu i uruchomieniu jakimś cudem nie będzie miał polskiego menu i nie będzie obsługiwał polskich znaków, to w Opcje->Preferencje zmień mu język na polski.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 01, 2011, 17:52:18 »
    Pobrałam ze strony Notepad++ PL, ale w trakcie instalacji przy wyborze języka nie ma polskiego. A to że w opcjach zmieniłam na polski, to dalej nic nie daje, bo jak nacisnę prawy alt to zamiast Ó pisze mi O.
    Jakiś inny pomysł masz ?

Edit:
    Posiadam wersje NotePad++ 5.8.6 PL

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 01, 2011, 18:47:46 »
    A OpenOffice? Mi na Linuxie działało.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 01, 2011, 21:28:12 »
    Ja pobieram zawsze ze strony programu, nie jakieś tam PL. Paradoksalnie, nawet podczas instalacji jest język polski. Spróbuj więc pobrać prosto stąd - http://download.tuxfamily.org/notepadplus/5.8.6/npp.5.8.6.Installer.exe

Jak nadal nie będzie działać, to masz coś w systemie operacyjnym namieszane. Upewnij się, że podczas pisania w N++ masz język systemowy ustawiony na polski. Więcej raczej nic poradzić nie mogę.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 01, 2011, 21:58:47 »
    A więc pobrałam z tego linka co mi podałeś. w Opcji przy instalacji oprogramowania nie mam polskiego języka. Natomiast po zainstalowaniu programu mogę ustawić język polski. Mimo to nadal nie mam polskiej czcionki. System mam dobry, od 3 miesięcy instalka systemu. Posiadam win7 ale wersji angielskiej. Oczywiście ze strony Microsoft ściągnęłam sobie polską czcionkę. Może to dziwne ale moim zdaniem może to że mam Win7 angielski z polską nakładką powoduje taki konflikt. W sumie po Microsoft to już wszystkiego mogłabym się spodziewać, bo obecnie uważam że to jest najbardziej dziadowata firma na świecie, która bierze tak kolosalne pieniądze za tak marny program jak windows.
    Za przykład może posłużyć to żźe czasami podłączając tel przez usb, nie mogłam naładować telefonu bo nie były zainstalowane sterowniki. Na  Linuxie nigdy nie miałam z tym problemów. Oczywiście takie przypadki nie przytrafiały mi się tylko na moim PC ale u znajomych również.
    Tak wiec co do tłumaczenia, to dajcie mi znać czy chcecie mieć to przetłumaczone, ale bez polskiej czcionki.
    Cóż ja mogę rzec – Przyroda.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 01, 2011, 22:09:35 »
    Z polską nakładką na Win7 też nie powinno być problemów. Ostatnia szansa - wejdź do Panelu Sterowania, wybierz "Rejon i Język" i zobacz co masz w pierwszych trzech zakładkach. Wszędzie (format, lokalizacja, język) powinno być ustawione Polska/polski.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 01, 2011, 22:17:34 »
    No, to też nie pomogło :/ Zmieniałam wszystko na polski i nic.

Edit:
    Chyba że istnieje jakiś inny równie dobry program. Tylko nie taki jak WordPad ;p, który nie zmienia polskiej czcionki w znaki zapytania :D

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 01, 2011, 22:24:58 »
    Znalazłem jeszcze jedną opcję w ostatniej zakładce "Administracyjne". Ustaw więc jeszcze raz wszystko na polski, także w tej ostatniej zakładce. Sprawdź ponadto jakie masz ustawienia klawiatury (zakłada "klawiatury i języki"->"zmień klawiatury"), domyślna powinna być "Polska programisty". Zapisz zmiany i uruchom Windowsa ponownie. Jak to nie pomoże, to już chyba nic się nie da zrobić. ;)

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 01, 2011, 22:29:13 »
    OK, ale to już jutro dobrze ? Bo teraz chciałabym troszku pozabijać ;p

Offline raven18

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 02, 2011, 08:29:32 »
    Zmieniłaś/sprawdziłaś kodowanie? czasami generuje w iso
    Naprzód do boju, gdzie walka wre wściekła, razem do nieba lub razem do piekła!

Offline mikid95

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 02, 2011, 15:41:41 »
    Sprawdź Format>Koduj w UTF-8, ja nie mam problemów z czcionką, domyślnym formatem jest ANSI, i po zapisaniu w takowym zamiast ą,ę itp. wyksakują różne dziwactwa.