Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warband a XP  (Przeczytany 1594 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Warband a XP
    « dnia: Grudnia 28, 2010, 23:49:08 »
    Osobiście uważam że rozmieszczanie XP czyli Experience Points (punkty doświadczenia) powinno wyglądać zupełnie inaczej. Za każdy XP gracz powinien dodać 1 punkt do interesującej go profesji. Przykładowo, gdy nasza postać awansuje otrzymujemy jeden punkt, który możemy "ulokować" w Sile, Zręczności, Inteligencji lub Charyzmie. Gdy zainwestujemy punkt w interesującą nasz dziedzinę możemy zainwestować punkt w interesującą nas profesję. Osobiście uważam że obecny system powoduje że nasza postać jest  nad wyraz ułomna. Ponieważ gracz nie ma możliwości inwestowania tylko w interesujące go profesje. Przykładowo co 3 poziom możemy zwiększyć Przywództwo lub inną interesującą nas profesję. I teraz, gdy awansujemy, a nie możemy dodać punktu, musimy zainwestować gdzieś gdzie nam te punkty nie są potrzebne. Przykładowo możemy zainwestować w orientacja w terenie i owszem, z początku gry może nam się przydać lub nie, zależy jak prędko znajdziemy "naszego" towarzysza, który dysponuje zdolnościami tropiciela jak BORCHA czy DESHAVI. Ale gdy już posiadamy takiego tropiciela, to nasze punkty przypisujemy profesjom które nie są nam potrzebne. Gdy chcemy bawić się w przywódce to inwestujemy tylko w Przywództwo, Perswazje lub inne profesje, których nie mogą nam zapewnić spotkani w tawernach NPC.
    A jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Warband a XP
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 29, 2010, 02:20:13 »
    Czy ktoś Cię zmusza aby punkty "profesji" rozdawać zaraz po awansie? Można spokojnie poczekać dopóty nie zdobędziemy 3 poziomów, dzięki którym będziemy mogli zwiększyć intereującą nas profesję o jeden punkt. Mi to zawsze leżało gdyż inwestując w siłę, czekając cierpliwie 3 poziomy po jednm punkcie dawałem w skille:
    Wytrzymałość
    Silne Uderzenie
    Silny Naciąg
    Następnie zręczność:
    Jazda Konna
    Łucznictwo konne
    i tu jeden punkt dla pomniejszych profesji :)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 29, 2010, 15:30:59 »
    No wiesz, zdaję sobie z tego sprawę, że da rade tak zrobić, ale jak dla mnie to troszku dziwne. Znacznie ogranicza zdolności naszego bohatera. Nie chodzi mi o to by ułatwić grę, ale kierować wyszkolenie naszego bohatera we właściwym kierunku.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 29, 2010, 16:23:49 »
    Szkolimy go jak chcemy, tylko czas pomiędzy tymi 3 poziomami jest trochę "jałowy" w oczekiwaniu na polepszenie statystyk, ale pierwsze, 15-20 poziomów to mrugnięcie oka, zależy od poziomu trudności.
    Nie ogranicza tylko nieco spowalnia proces ich przyswajania, mi pasuje taki model w którym trzeba co nieco poświęcić czasu.

P.S W końcu normalny avatar masz :)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Syrjan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 15, 2011, 17:54:55 »
    A mi się system rozdzielania punktów bardzo podoba, i uważam że jest to jeden z lepszych z jakimi miałem styczność w grach cRPG. Dużo opcji do wyboru i stosunkowo mało punktów sprawia że trzeba trochę pomyśleć nad tym w jakim kierunku chcemy kształcić naszego herosa.
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci sku*wiele umierali za swoją."

Offline VirusWSW

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 23, 2011, 08:39:41 »
    A ja bym powiedział że to kit z tym wszystkim . Mam siłę 8, renomę 1400 przeszło, 27 poziom,  i mam zdobyte trzy miasta, zamków i wsi nie pamiętam. Problem jest w tym że nie abgrejdowałem ani władania broni, ani siły. Teraz zabijam jednym ciosem. To jest trochę nudne. Mogę walczyć z przeciwnikami ¼ do 1/5 i wygrywam bitwy. Ale jest jeszcze jeden problem. Walczę z frakcją i mam -109 relacji z wrogiem. A on usieka prze de mną. No i największy problem to morale. Pomimo że walczę to mam cały czas mam na poziomie 30 lub niżej. żołnierze wciąż odchodzą. Nie mając na to wpływu. Przestałem już sam walczyć ponieważ stało się to nudne. Więc walczą tylko żołnierze.

Offline raga

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 23, 2011, 17:08:14 »
    Jagoda, nie zgadzam się z tobą, bo gdyby zrobić tak jak ty mówisz to było by ... dokładnie tak samo tylko, że postać była by nieproporcjonalnie rozwinięta.

Obecny system "zmusza" do rozwijania 3 (6 przy inteligencji) zdolności równomiernie (lub czekania co 3 punkty statystyk jak już ktoś wspomniał). Czyli na 12 poziomie powinienem mieć podciągnięte maksymalnie 3 umiejętności na 4 poziom, lub większą ilość skilli na mniejszą wartość.
    Zmiana, którą proponujesz pozwoliła by aby na 10 levelu postać miała 10 dowodzenia .... i nic poza tym (niedorozwinięty genialny dowódca?)

Obecnie żeby mieć 10 w czymkolwiek muszę postać "dopchać" do około 20 levelu (a wtedy 3 zdolności mogę mieć równomiernie rozwinięte), a jak by mi zależało tylko na "dowodzeniu" to przy twojej propozycji mógł bym zadać pytanie "po co mam rozwijać postać poza 10 level"?
    Let us drink to the power drink to the sound
    Thunder and metal are shaking the ground
    Drink to your brothers who are never to fall
    We're brothers of metal here in the hall