Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: katapulta.net - serwery do gry  (Przeczytany 10807 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline inco

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    katapulta.net - serwery do gry
    « dnia: Grudnia 13, 2010, 01:43:00 »
    Witam, za zgodą administracji mountblade.info zamieszczam temat który będzie miejscem wymiany opinii o serwerach hostowanych przez katapulta.net

Serwery powstały z powodu braku do tej pory na polskim rynku firmy która hostowała by serwery do Mount & Blade Warband. Serwerownia z której jest wzięty serwer znajduje się w Centralnej Polsce, przez co większość polskich graczy może grać tam na niskim pingu, (jak niski najlepiej sprawdzić samemu, sam widziałem gracza który miał ping 13ms).

Serwery które są hostowane to:
    1_Katapulta_net      (tryb gry battle | max 64 graczy)
    1_Katapulta_net_2  (tryb gry TDM   | max 32 graczy)
    1_Katapulta_net_3  (tryb gry Duel   | max 16 graczy)
    Oraz kilka serwerów które wykupiły od nas klany.

W przypadkach w których wymagana jest interwencja administratora proszę o kontakt ze mną przez PW (najlepiej spisać godzinę zajścia)

Serwery które udostępniamy klanom są ich własnością i nie udostępniamy osobą trzecim logów z serwera, ani też nie rozstrzygamy ew sporów z nimi związanych.

Nie długo powinien pojawić się serwer do gry Mount & Blade Ogniem i Mieczem: Dzikie Pola (jesteśmy w trakcie szukania plików serwera dedykowanego)
    Szukamy też administratorów do tego serwera, jeżeli myślisz, że jesteś w stanie poradzić sobie z administracją serwerem obraz nie jesteś osobą anonimową na Polskiej Scenie Mount & Blade to zapraszam na PW.

Jeżeli uważacie, że brakuje dobrego serwera do któregoś z modów to zapraszam do dyskusji w tym temacie - wszystkie propozycje przeanalizujemy.

Jeżeli masz w planach organizacje jakiegoś eventu i jest potrzebny Tobie serwer to zapraszam do przedstawienia propozycji na PW, jest duże prawdopodobieństwo że na taką okazję serwer udostępnimy.

Pozdrawiam
    Inco (HITMEN_INCO_PL)

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    Odp: katapulta.net - serwery do gry
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 13, 2010, 07:25:03 »
    Miałem przyjemność grać na jednym z serwerów katapulty. Pingi rzeczywiście bardzo dobre- 10-40ms. Jest (przynajmniej był) tam taki błąd, że czas odrodzenia wynosił teoretycznie 60000000 sekund. Co prawda praktycznie odradzaliśmy się po 5 sekundach, ale duży licznik na środku ekranu pozostawał i był nieco frustrujący.

Bardzo dziwne, że pomimo wielu slotów i dobrych pingów na tych serwerach gra bardzo mało ludzi.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 13, 2010, 10:50:14 »
    Inco wysłałem do ciebie 2 PW jakbyś miał czas odpisz:) Co do serwerów to oczywiście potwierdzam zdanie Ivo są one bardzo dobre. Niski ping i brak lagów to spora zaleta. Dla klanów zapewne będzie się liczyć to że podczas meczy w końcu będzie jakaś rzeczywista przewaga nad wrogiem. Myślę że serwery szybko się sprzedadzą:)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 13, 2010, 10:53:56 »
    Miałem przyjemność grać na jednym z serwerów katapulty. Pingi rzeczywiście bardzo dobre- 10-40ms. Jest (przynajmniej był) tam taki błąd, że czas odrodzenia wynosił teoretycznie 60000000 sekund. Co prawda praktycznie odradzaliśmy się po 5 sekundach, ale duży licznik na środku ekranu pozostawał i był nieco frustrujący.

Bardzo dziwne, że pomimo wielu slotów i dobrych pingów na tych serwerach gra bardzo mało ludzi.
    Jest na to jedno wytłumaczenie, ping... Serwer w naszym kraju będzie służył właściwie tylko polakom, niestety nasi koledzy z zagranicy mają na tych serwerach spore pingi a co za przyjemność grać cały czas z tymi samymi ludźmi. Skoro oni nie przyjdą do nas, my przenosimy się na serwery lokowane w Niemczech czy Skandynawii, gdzie zarówno oni jak i my mamy pingi znośne i na porównywalnym poziomie.
    I tu właśnie pojawia się pewien paradoks... Zbyt dobry ping staje się przeszkodą dla rozwoju serwera.

Inco wysłałem do ciebie 2 PW jakbyś miał czas odpisz:) Co do serwerów to oczywiście potwierdzam zdanie Ivo są one bardzo dobre. Niski ping i brak lagów to spora zaleta. Dla klanów zapewne będzie się liczyć to że podczas meczy w końcu będzie jakaś rzeczywista przewaga nad wrogiem. Myślę że serwery szybko się sprzedadzą:)
    Muszę cię zmartwić Argalebie, właśnie przez te dobre pingi, mało, który klan z zagranicy będzie chciał z nami grać na tych serwerach...
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2010, 10:56:57 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 13, 2010, 11:13:22 »
    Czas respownu na serwerze z TDM chyba jest naprawiony.

Czy gra mało ludzi, czy dużo to już od Was zależy ;-) zwykle jest, że jak się wejdzie nawet na pusty serwer, to szybko jakieś osoby nowe dochodzą.
    Mam nadzieje, że wątek na Tawernie trochę pomoże w zapełnieniu serwerów.

No niestety, nie da się postawić serwera gdzie cała Europa będzie miała niski ping, ktoś musi mieć wyższy ktoś niższy, choć staramy się robić jak najlepsze warunki do gry jak i dla nas jak i dla osób z zagranicy.

Pozdrawiam
    Inco

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 13, 2010, 11:23:40 »
    (...)
    No niestety, nie da się postawić serwera gdzie cała Europa będzie miała niski ping, ktoś musi mieć wyższy ktoś niższy, choć staramy się robić jak najlepsze warunki do gry jak i dla nas jak i dla osób z zagranicy.
    (...)
    Doskonale to rozumiem... I mam nadzieję, że na polskiej scenie serwery się przyjmą. Chciałbym tylko uprzedzić przed zbytnim optymizmem dotyczącym meczy z zagranicznymi klanami.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 13, 2010, 11:33:14 »
    Wiesz...w rozgrywkach naprawdę ważnych (jak Native Pro League) oba klany mają chyba w miarę równe szanse i mecze rozgrywają się na dwóch serwerach jeżeli obydwie strony to akceptują. To daje Polskim klanom przewagę.

EDIT: Cóż...SRT również grało z Turkami cały mecz był rozgrywany na naszym serwerze (badź IG_ENPL nie pamiętam) i połowa ich składu miała pingi powyżej 100 narzekali ale sędzia nie zgodził się na rozegranie meczu gdzieś indziej. Cóż jeżeli mimo wszystko taka zasada jest, to mój błąd:)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2010, 11:53:53 wysłana przez Argaleb »

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 13, 2010, 11:42:40 »
    I tu akurat się mylisz. Najlepszym przykładem nasze mecze w ENPL. Pierwszy mieliśmy z Turkami, graliśmy na serwerze neutralnym, żaden z klanów nie chciał mieć pingów ponad 150 na którejkolwiek mapie, podobny problem był z 22. Co z tego, że mieliśmy porządne pingi (w granicach 50- 70) na ich serwerze, skoro oni mieli dużo mniejsze )to samo było na naszym serwerze, który zlokalizowany jest w Szwecji. Dlatego graliśmy na serwerze neutralnym. W ważnych rozgrywkach wszyscy będą starali się wypracować sobie jakąś przewagę co zazwyczaj kończy się właśnie szukaniem serwera neutralnego z porównywalnymi szansami dla obu drużyn...
    Ale już chyba zbytnio odbiegamy od tematu...

Z ciekawości spytam, gdzie dokładnie jest zlokalizowany serwer? I czy możecie podać jego specyfikację?

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 13, 2010, 13:04:04 »
    Potwierdzam że są to doskonałe serwery,pingi w niektórych momentach są wręcz zadziwiająco niskie  - czego doskonałym przykładem jest także HITMEN_ClanServer...

Offline Clexane

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    • Chorągiew Gończa Zakonu Krwi I Miecza
      • CGZKM
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 13, 2010, 16:43:21 »
    Dziękujemy za host dla _CG_

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 13, 2010, 17:47:03 »
    Jeżeli uważacie, że brakuje dobrego serwera do któregoś z modów to zapraszam do dyskusji w tym temacie - wszystkie propozycje przeanalizujemy.
    Inco (HITMEN_INCO_PL)

To może jest możliwość postawienia moda cRPG na serwerze dla polskich graczy(a jest nas całkiem sporo)?
    Tylko nie wiem, czy w tej sprawie nie trzeba by było skontaktować się z chadzem(twórca moda) via TaleWorlds  w sprawie autoryzacji serwera.

Pozdrawiam

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 13, 2010, 18:23:29 »
    Jeżeli mogę - chciałbym wyjaśnić jedną sprawę dot. serwera cRPG. Przy zakładaniu takiego serwa koniecznie trzeba mieć połączenie z serwerem cRPG (komputerem), bo to właśnie on steruje tym wszystkim - pieniędzmi i ekwipunkiem. Odnosząc się do "hostowni" wygląda całkiem przyjemnie. Bardzo miło gra mi się na Waszych serwerach. Polecam! :d

Ps. Nie żeby mnie zmusili, żebym z tego posta reklamę zrobił xD

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 15, 2010, 22:17:54 »
    Hej,

z cRPG chyba było by zbyt wiele problemów i trudności.

Chciałbym prosić osoby które znają dobrze takie mody:
    # Fantasy Persistent World [M]
    # Persistent World [M]
    # Persistent World [M] : War

Proszę o wysłanie na PW jakiegoś kontaktu typu GG, steam czy innego komunikatora gdzie mógłbym pogadać z taką osobą live.

Pozdrawiam
    Inco

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 18, 2010, 15:15:04 »
    Pograłem troszke i musze powiedziec, że fajne servery, dobre pingi :)
    Polecam !

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 20, 2010, 22:34:29 »
    Hmm generalnie absolutnie sie nie zgadzam z wypowiedzią
    "Jest na to jedno wytłumaczenie, ping... Serwer w naszym kraju będzie służył właściwie tylko polakom, niestety nasi koledzy z zagranicy mają na tych serwerach spore pingi a co za przyjemność grać cały czas z tymi samymi ludźmi. Skoro oni nie przyjdą do nas, my przenosimy się na serwery lokowane w Niemczech czy Skandynawii, gdzie zarówno oni jak i my mamy pingi znośne i na porównywalnym poziomie."

I dodatkowo uważam że serwery w Szwecji itp nie mają wyższości nad dobrymi Polskimi
    Mam na to jeden prosty dowód (i ten fakt mnie natchnął do napisania tego postu)
    Jeden z nas HITMEN_Sir Duda mieszka na stałe w Szkocji (i to w mały mieście otoczonym polami dość oddalonym od centrum) - gra z nami bardzo często i ma zarówno na HITMEN Clanserver jak serwerach KATAPULTA pingi w granicach -uwaga- 40-50  ... Więc wygląda na to że cała teoria obalona, liczy się jakość połączenia i serwera- miejsce to dalsza sprawa (chyba że to USA lub Chiny).Szkocja jest w Europie praktycznie najdalej od Polski...Często grają z nami Niemcy czy Czesi i mają pingi jeszcze lepsze od nas...Mit o cudowności Szweckich/Norweskich/Duńskich  tylko dlatego że są zagraniczne raczej nie ma racji bytu..Nie mam zamiaru niczego reklamowac ale ta wypowiedz i fakt jakie pingi ma Duda mnie skłoniły do napisania.Pozdrawiam