Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mount&Blade version 0.903 is out!  (Przeczytany 10934 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Mount&Blade version 0.903 is out!
    « dnia: Listopada 28, 2007, 13:12:58 »
    Patche z wersji 0.9x do 0.903

Filefront
    http://files.filefront.com/mb+upgrade+0894+to+0903exe/;9242998;/fileinfo.html
    Filecloud
    http://www.filecloud.com/files/file.php?user_file_id=646534

Pełna instalka:

Filefront
    http://files.filefront.com/mountandblade+0903+setupexe/;9242921;/fileinfo.html
    Filecloud
    http://www.filecloud.com/files/file.php?user_file_id=646540

Przypominam ,że można skorzystać ze specjalnie utworzonego konta na Filecloud, dla użytkowników naszego forum:

Login: mountblade_info
    Hasło: kolba12
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2007, 20:35:18 wysłana przez Kolba »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    Odp: Mount&Blade version 0.900 is out!
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 28, 2007, 13:57:10 »
    Grałem powiem tyle zmiany widac gołym okiem np:
    -drogi
    -misje (nie testowałem ich jeszcze pożądnie
    -nowa mapa (wygląda niesamowicie)
    -raporty wojenne u lordów czyli prawdopodobnie da się zniszczyc frankcje
    -i wiele innych
    największym minujem jest wywalanie gry dałem sobie spokój gdy poistanowiłem zaatakowac bandytów i gra się wykrzaczyła.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 28, 2007, 14:16:05 »
    Jason mnie też zaskoczyło że w terminie...
    Grałem powiem tyle zmiany widac gołym okiem np:
    -drogi
    -misje (nie testowałem ich jeszcze pożądnie
    -nowa mapa (wygląda niesamowicie)
    -raporty wojenne u lordów czyli prawdopodobnie da się zniszczyc frankcje
    -i wiele innych
    największym minujem jest wywalanie gry dałem sobie spokój gdy poistanowiłem zaatakowac bandytów i gra się wykrzaczyła.
    Mogę dodać od siebie:
    -nowe zamki które wyglądają naprawdę imponująco(te stare wyglądają ubogo w porównaniu z nowymi)

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 28, 2007, 14:31:02 »
    Ale nie przesadzajcie z ta 'nowa mapa' - zwykly marketing:/ Po prostu to stara mapa ale troche bardziej urozmaicona z dodatkowymi miejcami. Drog nie zauwazylem, jednak przez dluzszy czas staralem sie logicznie wyjasnic co to za drobne kreski na mapie wygladajace jak jakies strumyki, jednak nie widzialem brazowych strumykow jeszcze...

PS: zauwazyliscie jak teraz lucznicy zajadle walcza? ja sie zdziwilem na arenie, jak podlazlem wesoly do lucznika, myslac ze zacznie sie nawalac na piesci, a on dalej prul ze swoich strzal w zawrotnym tempie... i padlem. Zauwazyliscie jakies inne zmiany?
    « Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2007, 14:37:34 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 28, 2007, 15:07:19 »
    A mnie wydanie nowej wersji tak nie cieszy, same z tym problemy, muszę "wyportować" dwa mody z 894 :/

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 28, 2007, 15:16:06 »
    Prędzej czy później musiało to nastąpić...W tym przypadku prędzej.

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 28, 2007, 15:22:34 »
    Wreszcie zagrałem w nową wersję. Zmiany są OGROMNE, opiszę poniżej moje wrażenia z gry:

Podczas tworzenia postaci nie zauważyłem wielu nowości. Jest nowy skill (Persuation) ,który umożliwia wyperswadowanie czegoś od rozmówcy. Oprócz tego jest poprawiona mała literówka w opisie jednego ze skilli (tak, takie małe rzeczy dostrzegłem :D). Po pojawieniu się na mapie, zauważyłem duże zmiany. Nie, nie jest to nowa mapa - jest to mapa z Native ale bardzo urozmaicona. Nie che mi sie wymieniać wszystkich zmian - powiem tylko ,że wyostrzono nieco góry, dodane wąskie paski między miastami (które miały być drogami ale chyba coś nie wyszło), pozmieniano większość nazw zamków i wsi, zrobiono też cienie punktów na mapie co jest wielkim krokiem na przód w rozwoju gry. Kliknąłem na Zendar i spenetrowałem je, ale nie zauważyłem żadnych zmian. Pogalopowałem do Sargoth aby przyłączyć sie do Nordów i spotkała mnie miła niespodzianka. Otóż wprowadzono naprawdę wiele opcji dialogowych - można dostać questa, przysiąc władcy wierność, spytać się o aktualny stan wojny i dowiedzieć się coś o liczebności wrogich armii. Wybrałem drugą opcję i zdziwiłem się, bo King Ragnar nie chciał mnie przyjąć na wasala. Okazało się ,że trzeba wykonać kilka zadań dla niego. Pierwsze zadanie które dostałem polegało na zabiciu pewnego złoczyńcy w jednej z wiosek. Po wejściu do wioski zauważyłem też że wprowadzono tam chodzących ludzi. Gdy odnalazłem go po chwili i porozmawiałem z nim, nagle on wyciągnął miecz i zaatakował mnie. Ale nie zmienił się ekran gry - nadal chłopi chodzili po okolicy, po prostu tylko ten złoczyńca stał się moim wrogiem. Gdy zabiłem go, wychodząc z wioski zauważyłem nową postać - Starca. Od niego można dostać questy (dowóz przenicy do wioski, pozbycie się bandytów etc.), kupić zapasy i uwaga... bydło! Ale o tym później. Wróciłem do Sargoth i zostałem sowicie wynagrodzony, ale to nie starczyło na zdobycie zaufania u lorda. Zdegustowany podjąłem się zadania dostarczenia wiadomości do lorda z Tihr. Wiadomość dostarczyłem i poprosiłem przy okazji o nowe zadanie od lorda Tihr - Aedina. Poprosił mnie abym zebrał... podatki od ludu z wioski Mechin. Pogalapowałem tamże i pojawiła się nowa opcja w menu - ściągnij podatki od ludzi. Wybrałem ją i przez dwa dni czekałem aż uzbiera się wystarczająca ilość pieniędzy. Jednak mniej więcej w połowie zbierania podatków, uzyskałem nowe opcje w menu - kontynuuj łupienie oraz zmniejsze o połoweę ściągane podatki. Wybrałem tą pierwszą i niemile się zaskoczyłem gdy za jakiś czas kilkanaście chłopów zdenerwowanych ilością pobieranych podatków ruszyli na mnie z widłami. Bunt stłumiłem i po jakimś czasie uzbierałem sumę 5000 denarów. Ucieszony ruszyłem do Aedina - wynagrodził mnie dając połowę z zebranych podatków. Potem wykonywałem jeszcze kilka podobnych zadań i trochę już znużony poszedłem do Wercheg i co ciekawe lord tego miasta zabrał z mojej drużyny Rolfa (wynająłem go wcześniej w karczmie) mówiąc ,że jest bardzo inteligentny i pomoże mu w kilku pracach. Z jednym człowiekiem mniej wkroczyłem do tawerny, tam zauważyłem nową postać - sprzedawcę książek. Gość sprzedaje nam po przesadnej cenie (ceny wachają się od 5000 do nawet 12000 denarów) różne księgi zwiększające skille i atrybuty. Jednak nie miałem tyle kasy więc wyruszyłem do wioski Fearichen aby kupić sobie krowę. Po kupieniu jej u starca, po wyjściu na mapę i kliknięciu na zwierzę uzyskałem szereg nowych opcji - zawołaj krowę aby poszła za tobą, nakarm zwierzę i zarżnij je (lol). Nakazałem jej aby poszła za mną, ale po kilku dniach mi się znudziła, więc po prostu ją zarżąłem. Dowiedziałem się potem że jest quest, który ma na celu kupienie kilku krów ale było już za późno. Potem szwędałem się po mapie przez kilkanaście dni gry i wyłupiłem chyba całą Calradię :) Zwiedziłem kilka wiosek, miast i zamków które radykalnie się zmieniły, zdobyłem parę zamków, wykonałem kilka questów i gdy już miałem naprawdę dużo pieniędzy - kupiłem kilka ksiąg. One dodały mi kilka punktów do skilli i na tym zaprzestałem dalszą grę. Nie z powodu znużenia tylko z obowiązki oderwania się od komputera :). Ta wersja ma trochę bugów, ale myślę ,że zostaną szybko wyeliminowane i gra będzie jeszcze lepsza. Na tym kończę mój przydługawy post...
    « Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2007, 17:42:11 wysłana przez Kolba »

Offline Gedus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 28, 2007, 17:36:41 »
    Mapa robi wrażenie, choć drogi mogłyby być troche lepsze :p
    Mnie tez wywalilo :(

Widział ktoś jak działają księgi?

Offline Drayon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 29, 2007, 07:36:25 »
    ooo fajnie, będe miał w co grać jak wróce ze szkoły :)

i mam nadzieje że da sie brać generałów na więźniów tak jak oni mnie
    « Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2007, 07:45:06 wysłana przez Drayon »
    podpis...

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 29, 2007, 18:30:40 »
    Już ponoć dzisiaj nowy bugfix będzie, heh ciekawe czy sie wyrobia.... Poniżej cytat ze świeżego postu Armagana.

Thank for all the warm comments (and sorry for the various bugs.) We'll try to release a bug-fix version today.

OK wspomniany bugifix wyszedł bardzo szybko, proszę oto linki:

Patch z 0.900 do 0.901 (działa też z 0.894).

http://files.filefront.com/mb+upgrade+0894+to+0901exe/;9148080;/fileinfo.html    ->>> Głowny link z filefront

http://www.filecloud.com/files/file.php?user_file_id=639166      ->>> Mirror z Filecloud

Pełna instalacja:

http://files.filefront.com/mountandblade+0901+setupexe/;9148482;/fileinfo.html
    « Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2007, 18:55:56 wysłana przez Kolba »

Offline Gedus

• Użytkownik
    Odp: Mount&Blade version 0.901 is out!
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 30, 2007, 19:14:27 »
    Nareszcie może naprawią te błędy :P

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 04, 2007, 21:21:33 »
    Dopiero wczoraj zauwazylem - mianowicie w nowej wersji da sie juz calkiem legalnie nie tylko oblegac miasta, ale takze je szturmowac. Wiec od tej pory teoretycznie sytuacja na mapie moze sie z czasem powaznie zmieniac. Dzisiaj tkniety ciekawoscia, nie zrazilem sie slaba druzyna (54 ludzi) i sprobowalem zdobyc szturmem jedno miasto (curlaw). Garnizon wynosil, jak na miasta, niewiele - troche ponad 200 ludzi jednak mimo to moja druzyna zostala szybko odeslana w zaswiaty. Wygrala ciekawosc, i przy pomocy niesmiertelnego ctr+h wyrznalem 200 wojakow. Po zdobyciu miasta mialem oczywiscie mozliwosc zapytania krola czy by mi przypadkiem go nie dal (cham nie dal, bo posiadam juz jeden zamek i 2 wioski:/). Ogolnie samo zdobycie miasta jest latwiejsze niz szturmowanie zamkow, bo sa mniej ufortyfikowane i wystarczaja trapy do wejscia na mury, oczywiscie jesli liczebnosc garnizonu nie stwarza problmu.

I tutaj wychodzi wg mnie najgorszy bug/niedopracowanie tej wersji - czesto, o wiele bardziej liczni sojusznicy nie chca pomagac w szturmach na zamki/miasta... ani tez sami nie szturmuja. Przez co zdobyc takie jedno miasto to na prawde spore osiagniecie, albo uzycie kodow - gdyby nie to, gra nabrala by wkoncu tej dlugo oczekiwanej sensownosci, jeszcze tylko porzadna dyplomacja i nic mi wiecej nie potrzeba...

Offline rzodkiew

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 07, 2007, 00:02:00 »
    Szczesliwy i wesoly zaczalem grac (unknown adventurer) i pare godzin zajelo mi zdobywanie renomy i przychylnosci nordyckich lordow. W koncu udalo mi sie zostac wasalem nordyckiego krola i ku mojemu zdziwieniu jedyna wojna toczyla sie pomiedzy Swiadianami i Vaegirami - Nordowie, Khergitowie i Rhodokowie mieli ze wszystkimi pokoj. Pozostalo mi zabijanie mordercow po wioskach i noszenie wiadomosci.. Nie rozumiem. Czy tak powinno byc?

Offline Sebastian1015

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    • [ctrl]+[alt]+[delete]...I Życie Staje Się Prostsze
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 07, 2007, 07:13:06 »
    Chyba sojusze od ostatniej wersji się pozmieniały bo grając rhodokami miałem w sojuszu swadianów i kerghitów ale i oni nawzajem ze sobą toczyli wojnę

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 07, 2007, 07:34:54 »
    Wojny i sojusze są chyba losowane na początku gry. U mnie każda nacja miała wojnę z dwiema innymi, oprócz jednej, która prowadziła jedną wojnę. Dołączyłem do Rhodoków i zdobyłem wszystkie miasta i zamki Vaegirów. Połowe tego + okoliczne wioski dostałem z czasem na własność stając się najbogatszym i najpotężniejszym panem w całej Calradii. A po pokonaniu większości armii Vaegirów podpisali oni pokój z Rhodokami.