Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Expansion of Macedonians  (Przeczytany 15540 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WielkodusznyBezduszny

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Expansion of Macedonians (nowe screeny)
    « Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 25, 2010, 16:51:35 »
    Mam pytanie srebnych dajesz jako sarissoforoi? Sarrisophoros i Asthetairos jak mają wyglądać? Zamiast Sarissoforoi daj Phalangitai Deuteroi z Pezoi poszukam, z tymi hoplitami to możesz dać Thureophoroi( nie jestem pewin czy walczyli z Olkiem) potem Hypaspistai, ale argyra mi nie pasi ;/ Prodromos to raczej Prodromoi, a Hetairos to Hetairoi. Jak chcesz mieć nazwy greckie to daj wszystkie, a nie połowę ;)
    PS. Przeczytaj to co zaznaczyłem na skrinie jeśli dobrze rozumiem to miałem rację ;D:
    http://img10.imageshack.us/f/beztytuugt.png/
    Edit:Ja znalazłem Trackich Pezoi nie byli to ani lekkozbrojni falangici, hoplici tylko oszczepnicy. Lekki falangita był z poboru więc można go nazwać Phalangitai Deuteroi.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2010, 17:12:17 wysłana przez WielkodusznyBezduszny »

Offline Krash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 25, 2010, 17:25:07 »
    Sarissofori (nazwa przykładowa) miała to być najsłabsza jednostka typowej macedońskiej falangi.
    Sarissophoros to lekka jazda używająca krótkich sariss.
    Asthetairos to elitarni falangici, wybierani spośród pezhetairos. Chronili króla.
    Argyraspides to srebrne tarcze.

Thureophoroi o ile pamiętam byli ciężcy peltaści, którzy dobrze walczyli w zwarciu(połączenie hoplity i peltasta).
    Z tymi nazwami -oi, -os. "Oi" to liczba mnoga jednostek, a "os" lub "es" pojedyncza :) Nie za bardzo się znam na odmianie więc niektóre wstawiłem tak jak mi pasowało XD

PS: Jeżeli mój angielski mnie nie zwodzi to pisze tam że ich nazwa miała ich upodabniać do elitarnego oddziału Aleksandra. Zaraz po końcu zaznaczenia pisze, że nie byli już tacy silni :P
    A i nie wzoruj się na modzie do Rome :) Skąd wiesz, że są tam pewne informacje? :)

Offline WielkodusznyBezduszny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 25, 2010, 18:07:47 »
    No ale jednak sie nie myliłem co do brązowych tarcz że byli elitą u aleksa.Jak masz Rome to pobierz EB masz tam masę informacji o starożytności, a wzoruję się na nim bo robili go ludzie z nie byle jakim wykształceniem z historii ;D Z tą l.mn to różnie bo mnie wszystkie mają zakończenia na "os" "es" itp. ;) Hypasista będzie u ciebie walczył jako hoplita, a po zmianie w argyra jako falangita mimo tego, że masz już drzewko dla falangitów?
    Z Thureophoroi masz rację, ale dałem ich bo nie znam jakiś macedońskich hoplitów xD

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 25, 2010, 18:27:38 »
    A i nie wzoruj się na modzie do Rome :) Skąd wiesz, że są tam pewne informacje? :)

Ogólnie popieram to twierdzenie, gdyby nie... było to Europa Barbarorum. :) To jest po prostu mod legenda, którym możesz bez obaw się podpierać, ponieważ zrobili go naprawdę ludzie z głową i jest niesamowicie zgodny z realiami historycznymi.

Offline Krash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 25, 2010, 18:46:10 »
    No właśnie nie jestem pewien. Póki co Argyraspid będzie walczył jak hoplita ale będzie miał dłuższe włócznie co częściowo upodobni go do falangi. Wszystko zależy od tego czy kiedyś wykombinuję coś z tym ułożeniem tarczy. Jak nie to cały mod pójdzie w łeb :/

Asthetairos też byli dobrzy i nie wiem jak to ułożyć.
    The Asthetairoi (singular Asthetairos) were the elite of the Macedonian Infantry. They were chosen Pezhetairoi (Foot Companions), equipped with sarissa (21 feet long pike), argive shield, and short sword. They had mail-plate and bronze helmet. The Asthetairoi were the elite bodyguards of the Macedonian kings.

Zresztą jakoś się to jeszcze ułoży. Na razie zajmę się oprawą graficzną :)

Póki co trochę nowych screenów:
    Właściwie same tarcze, ale jest też poprawiona koszulka :)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Wie ktoś co zaradzić na to że dłonie mają inny kolor  od ręki?

PS: Nie patrzcie na miecze XD

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 25, 2010, 19:20:16 »
    Skopiować teksturę ręki :P
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Krash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 11, 2011, 19:45:39 »
    No dobra. Dwa nowe screeny, żeby nie było że zakończyłem prace ;)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Nie zwracajcie uwagi na nachodzące się części :) Poprawi się

A i co myślicie o tych sandałach? Są kanciate bo robiłem je bezpośrednio na nodze. Myślę że nie ma potrzeby dodatkowo obciążać gry a na takie szczegóły nikt nie patrzy.

Offline Gragon

• Użytkownik
    • Piwa: 34
    • Możesz ze mną dyskutować, ale i tak nie masz racji
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Expansion of Macedonians
    « Odpowiedź #37 dnia: Marca 17, 2011, 12:30:38 »
    Co z tym modem? Zakończyłeś pracę czy po cichu coś tam skrobiesz? Szkoda by było jakby upadł :-(

Offline Krash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Września 26, 2011, 22:24:35 »
    Wróciłem do pracy! xD
    Jakiś czas temu znowu zacząłem robić mojego starego moda. Jest lepszy skill i chęć do pracy.
    Trochę screenów:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Ale chciałem spytać o radę: kontynuować pracę nad modem(ktoś zagra?), czy może lepiej dołączyć do kogoś i pomóc przy pracy nad innym modem?

EDIT: działają wam screeny (mi nie xD). Można je zobaczyć poprzez "otwórz w nowej karcie/oknie"
    « Ostatnia zmiana: Września 27, 2011, 19:47:17 wysłana przez Krash »

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #39 dnia: Września 27, 2011, 16:34:40 »
    Źle je wstawiłeś, powinieneś dawać linki bezpośrednio do obrazka, czyli np zamiast http://imageshack.us/photo/my-images/190/mb34.jpg dać http://img190.imageshack.us/img190/7590/mb34.jpg, oczywiście pamiętając o tych spoilerach i imgach.

A moda kontynuuj, nie masz zbyt dużej konkurencji w tym okresie historycznym na WB, bo te o których było wspominane na początku tematu odpadły i zostały już zapomniane.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #40 dnia: Września 27, 2011, 16:42:07 »
    Potwierdzam, mod wygląda obiecująco. Tak trzymaj a będzie ok.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Krash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Września 27, 2011, 16:56:20 »
    Może i nie ma konkurencji, ale czy będzie jakieś zainteresowanie modem? Bo co z tego, że ja będę robił moda, skoro nikt w niego nie zagra?  Po za tym będzie bardzo mała różnica jeżeli chodzi o rozgrywkę pomiędzy nativem a moim modem. Na tą chwilę mam zaimplementowane formacje i pracuje nad rekrutacją w mieście ale moja znajomość MS nie jest zbyt wielka.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Września 27, 2011, 17:39:21 »
    Przeglądałem sobie zdjęcia i uświadomiłem sobie, że silnik Warbanda nie pozwala ukazać w pełni zastosowań sarissy ;)

Offline Krash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Września 27, 2011, 18:15:35 »
    To prawda... Boleśnie się o tym przekonałem gdy 200 falangitów przegrało ze 120 kawalerzystami xD Jedynym sposobem jest ustawienie falangi jak najciaśniej i czekanie aż przeciwnik zaatakuje i się rozsypie. Ale i tak gdy kawaleria uderzy to cała falanga ginie :/ Problem tkwi w tym, że na odległość, sarissa daje radę, ale gdy dojdzie do walki na odległość miecza, to wygrywa zwykła piechota. Ja nic na to nie poradzę, a nie mogę dać im mieczy bo wtedy walczyli by nimi.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #44 dnia: Września 27, 2011, 18:27:24 »
    Pamiętam że do Warbanda(niestety tylko do niego) jest skrypt który pozwalał na posiadanie mieczy i włóczni tak aby normalnie walczył z włóczni chyba że ktoś by podszedł na odległość ustaloną przez modera po czym by zmieniał na miecz dopóki wrogowie są w jego zasięgu.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii