Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Expansion of Macedonians  (Przeczytany 15559 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    Odp: Expansion of Macedonians (nowe screeny)
    « Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 19, 2010, 13:55:48 »
    Powiem szczerze, że screeny wyglądają baardzo ładnie :). Mają swój klimat. Modele też niezłe. Życzę powodzenia w pracach nad modem.

Offline Krash

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 19, 2010, 19:46:10 »
    Dzięki, staram się jak mogę :)

Co myślicie o łucznikach? W tamtych czasach nie odgrywali znacznej roli. Przynajmniej nie w Macedonii. Zwiększyć im DMG i obniżyć celność, czy na odwrót - zmniejszyć DMG a zwiększyć celność?
    Własne propozycje mile widziane :D

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 19, 2010, 19:47:41 »
    Mała celność i duże DMG. Fajnie by było, że garstka jajo zrobi, ale cała banda łuczników to już postrach.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 19, 2010, 19:50:03 »
    Popieram. Tylko nie przesadzaj z tą małą celnością. I nie kombinuj z itemami, tylko po prostu daj jednostkom baaardzo duży Power Draw a najlepsze jednostki niech mają około 100 łucznictwa.
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Krash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 19, 2010, 19:58:13 »
    Dzięki. Ostatnio dałem im dobry łuk, 130 posługiwanie się i duży power draw to mnie jeden ze 100m na hita wziął :)

Nadchodzi Zorro :D
    (click to show/hide)
    Nie wiem dlaczego mi się z nim kojarzą ;D

Offline WielkodusznyBezduszny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 20, 2010, 19:20:46 »
    Mod ciekawie się zapowiada ;D Fajnie byłoby pograć coś o starożytności przed Hegemon'ami. Z tymi łucznikami to nie przesadzaj daj im średnią celność i DMG, a z tymi sarissami to jak? Sarissa w tej grze powinna być szybka ze względu na to, że jak ktoś się zbliży bliżej niż końcówka ostrza to nie będzie ciekawie szczególnie, że sarissoforoi mieli małe tarcze i sztyleciki tym bardziej ,że nie da się zrobić falangi typu macedońskiego.

Offline Krash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 20, 2010, 20:34:10 »
    No właśnie nie wiem co z tym zrobić :/
    Gdyby tylko udało mi się zmienić położenie tarczy "w spoczynku" tak żeby była przewieszona przez rękę to dałbym im sarissy jako broń dwuręczną. Tak muszę dzielić na dwuręczną i taką z tarczami :( Jeszcze dokładnie nad tym nie myślałem - na razie skupiam się na itemach.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 20, 2010, 20:53:18 »
    Dałoby się, gdybyś zriggował tą tarczę, a raczej skopiował i zriggował, przypisując do jednej czy dwóch kości na ręcę i  dał tą zriggowaną tarczę jako mesh carry
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Krash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 20, 2010, 21:01:45 »
    Spróbuję :)

A oto pierwsze prototypowe drzewko rozwoju :D. Postaram się je trochę poprawić, szczególnie te dopiski "Veteran".

Macedonian Peasant
    |                          |
    |                          |
    Macedonian Irregular Infantryman                Macedonian Peltast             
    /                          |                                      |                |
    /                            |                                      |                |
        Macedonian Infantryman            Macedonian Lancer           Macedonian Archer             Macedonian Regular Peltast
    |                      |                                \                                                                                       
    |                      |                                 \                                                                                     
    Macedonian Veteran Infantryman     Macedonian Sarissofori         Macedonian Veteran Lancer                                                                                   
                           |                                  |                                                   |                                                                                                   
                           |                                  |                                                   |                                                                                                   
    Macedonian Hypaspist     Macedonian Veteran Sarissofori         Companion Cavalry                                                                                   
                           |                                  |                                                                                                                                                       
    Macedonian Argyraspid     Macedonian Elite Sarissofori                                                                                                                         

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 22, 2010, 22:22:17 »
    Chciałbym zaznaczyć, że zamiast argyraspidai powinno być chalkspidai(czy jakoś tak).

Offline Krash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 22, 2010, 22:49:22 »
    Nie. Argyraspides byli to elitarni hyspaści noszący srebrne tarcze. Chalakspides o których mówisz to także "elitarni hyspaści", ale nosili tarcze koloru brązu i jeżeli mnie pamięć nie myli byli sformowani już po śmierci Aleksandra a mój mod jest przeniesiony na początek jego panowania. Po za tym byli także Chrysaspides - złote tarcze i Leukaspides - białe tarcze :P
    Ale drzewko i tak jest już nieaktualne :)

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 24, 2010, 14:22:02 »
    Hypasista to hoplita walczący oczywiście w falandze greckiej, a Olek miał w swoim oddziale chalkspidai lub chyraspidai( to byli wraz z srebnymi tarczami sarisoforoi tyle, że ich chyba jeszcze nie było). O tych białych tarczach nic nie wiem O.o

Offline Krash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 24, 2010, 15:06:59 »

The Hypaspists ('shieldbearers') were the elite infantry force of Alexander the Great's army. It is widely believed that they utilised the traditional panoply and weapons of the Greek hoplite - thorax or linothorax, greaves, the dory (spear), and xiphos (shortsword). Their name is derived from the 'aspis', the hoplite shield they carried. In this they differed from the line infantry of Alexander's army, the phalangites, who used a smaller shield and carried a 16-18 foot pike into battle - but controversy exists as to whether this difference in equipment actually occurred.

Hypaspists were selected for their fitness, strength and courage. Three thousand Hypaspists accompanied Alexander's army when it crossed the Hellespont into Asia Minor. They were highly valued in sieges, close-combat, and missions requiring physical endurance. They were a versatile infantry force - ancient historians repeatedly emphasise their speed and mobility, even in rough terrain.

A portion of the Hypaspists served in the King's Royal Guard, and veteran soldiers were formed into the argyraspids (silver shields). In battle, the hypaspists were stationed between the regular infantry and the cavalry, and they often followed the cavalry into any breach they had created. They also provided guards for royal banquets and acted as a police force.

-------------------------------------------

The Chalkaspides ( "Bronze Shields"), made up one of the two probable corps of the Antigonid Macedonian phalanx in the Hellenistic period, with the Leukaspides ("White Shields") forming the other.

Antygonidzi panowali po Aleksandrze :P

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 24, 2010, 20:31:38 »
    Faktycznie moja wtopa ja głupi zapomniałem, że srebnymi tarczami podczas wyprawy( do Iranu, Indii??) dowodził Seleukos ;/

Offline Krash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 25, 2010, 12:34:17 »
    Nowe drzewko. Ale i tak nie jest pewne.

Macedonian Peasant
    /                                  \
    /                                    \
                         Macedonian Irregular                              Macedonian Peltastai             
    /                          |                                      |                          \
    /                            |                                      |                         \
                      Pezoi                     Macedonian Scout            Macedonian Archer             Macedonian Regular Peltastai
       /           \                                   |       \                                                                               
       /            \                                   |        \                                                                           
    Macedonian Hoplitai     Sarissofori       Sarissophoros        Prodromos                                                                                   
                           |                            |                       |                                                                                                                 
                           |                            |                       |                                                                                                               
    Macedonian Hypaspistai     Pezhetairos         Hetairos                                                                                                         
    Argyraspides          Asthetairos                                                                                                                           

Nie wiem co zrobić z tymi na niebiesko :/ Jeżeli macie jakieś pomysły zamiast nazwy Sarissofori (to tylko dla wypełnienia luki) to piszcie. Tak samo z kolejnością. Czy Pezoi jest w dobrym miejscu? Niektóre źródła mówią jakoby byli to lekkozbrojni falangici, inne że są uzbrojeni na wzór greckich hoplitów. Czy może zrobić tak, że najpierw jest hoplita, który awansuje później w Pezoi (ścieżka falangitów) lub jakiegoś piechura hoplito-podobnego(dla którego nie mam nazwy)?

Druga sprawa to "ludzie z gór",http://www.ancientbattles.com/MacPhotos/AlexAgrianiansjjonas00.htm którzy też służyli w armii macedońskiej już za czasów Filipa. Mimo gorszego uzbrojenia dorównywali elicie macedońskich żołnierzy. Nie chcę ich wstawiać bezpośrednio w drzewko macedońskie ani jako najemników ale wolałbym aby można ich było rekrutować tylko w niektórych macedońskich wioskach. Nie mam natomiast pojęcia jak się do tego zabrać, zresztą niezbyt znam się na MS (może oprócz modyfikacji danych itp.) dlatego chętnie przyjmę jakiegoś skryptera do pomocy przy pracy w modzie .