Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Miasto / wieś  (Przeczytany 28701 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Miasto / wieś
    « Odpowiedź #45 dnia: Marca 22, 2011, 17:18:50 »
    Miałem na myśli fakt, że Halmar jest jednym z pierwszych miast obleganych przez Swadię/Sarranidów w wojnie z Chanatem, wiec...;)

Offline Shakyor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #46 dnia: Marca 22, 2011, 19:31:52 »
    Ja mam Veluca i Halmar (oba bardzo bogate a jakoś zbytnie im nie pomagam w rozwoju :D).
    PS Mam w tych miastach po 600 wojaków szkolonych i jakoś mało kto koło nich przechodzi :D
    Pozdro!

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Marca 22, 2011, 20:59:06 »
    matigeo mi się wydaję, że to przez to że jest najbliżej ich terytoriów, a w wojnie przejmują od tych najbliżej zazwyczaj. Trudno się więc dziwić, że idą ataki tam najwcześniej :D
    « Ostatnia zmiana: Marca 23, 2011, 14:33:22 wysłana przez Shagrath »
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #48 dnia: Marca 23, 2011, 14:26:45 »
    Shagrath nasz kolega ma nick "matigeo" a nie matiego ( nie żebym był zgryźliwy czy coś w tym stylu, na pewno tylko się pomyliłeś )!

A teraz na temat: Tak wiec to które miasto jest oblegane w pierwszej kolejności to chyba czysty przypadek. Przynajmniej u mnie na różnych zapisach wygląda to prawie zawsze inaczej. Raz oblegają najpierw wspomniane Halmar innym razem na pierwszy ogień idzie Tulga czy Ichnamur.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Marca 23, 2011, 14:33:03 »
    Pewnie przez do napisałem źle nick, bo za szybko pisałem, ale nie ma co płakać, poprawię :D
    A co do zamku no to dobrze mówisz, atakują w dwóch kategoriach - najbliższy przypadkowy zamek czy miasto .
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Marca 23, 2011, 14:34:26 »
    mati...ego... o kurczę, dopiero teraz zauważyłem :D Dobre, muszę zmienić :D Co do Halmar: u mnie zawsze jest to pierwsze miasto kchergickie atakowane przez Swadię, Sarranidzi zwykle biorą się za Narrę (ale potem i tak podchodzą pod H.). Jednymi z najrzadziej obleganych są Praven, Tihr i Bariiye (to na samym końcu Sarranidów, chyba tak się nazywa).

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Marca 23, 2011, 17:51:05 »
    Mam nadzieję, że się przez te poprzestawiane litery nie obraziłeś :D?
    A co do twojego posta Matigeo XD no to sam sobie właśnie potwierdziłeś, że atakują głównie losowo najbliższe miasta, bo po co mają zdobywać w środku, skoro za chwilę im by przejęli, z zewnątrz jest na pewno łatwiej świeżo przejęte terytorium wybronić.
    Może i mi to nie sprawia kłopotu nawet w środku na max pz. trudności ale inni mogą mieć problem.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Marca 23, 2011, 18:35:06 »
    No właśnie nie koniecznie musi być to najbliższe miasto. Na jednym z save'ów mam tak, że rodhokowie bez ustanku oblegają Praven a przecież bliżej jest Uxkhal czy Suno tak wiec z tymi najazdami to chyba jest zupełna losowość.

PS. Wybaczcie to zwrócenie uwagi na pisownię, kiepski dzień dziś mam ;)
    « Ostatnia zmiana: Marca 23, 2011, 19:13:56 wysłana przez adamk23 »
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Marca 23, 2011, 23:30:33 »
    A dobra, już nie czaję jak tam z tymi oblężeniami, ale u mnie nie było jeszcze ataku na zamek, który zaczynałby się głębiej we frakcji. Chyba że o Rhodoków chodzi to u nich na wszystko bo oni są mali i słabi a co najważniejsze to są rozmieszczeni tak, że większość i tak styka się ze Swadią :)

Co do upomnienia to spoko, mi tam nie robi. Nawet powiem szczerze, że dzięki, że mi to napisałeś :)

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Marca 24, 2011, 12:21:34 »
    Widocznie każdy ma trochę inaczej oblężenia bo u mnie bardzo często oblegane są zamki i miasta w centrum a nawet na przeciwległym końcu frakcji. Niekiedy wróg wręcz desperacko próbuje zdobyć twierdze daleko od swych granic która jest bardzo dobrze chroniona i nawet po kilku porażkach dalej przypuszcza szturmy mimo iż po drodze mija kiepsko obsadzone zamki ( a niby AI ustawione mam na max ).

PS. Dzięki za wyrozumiałość! Jakby co służę uprzejmie ;)

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Marca 24, 2011, 14:10:47 »
    Przy okazji: ktoś wie, jaka jest różnica miedzy AI minimalnym, średnim a maksymalnym? Chodzi mi o praktykę, bo w teorii to powinno być coraz inteligentniejsze, ale jak to się przejawia, to nie wiem...

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Marca 24, 2011, 14:56:49 »
    W bitwie bronią się bardzo często kiedy np. na najłatwiejszym w ogóle albo raz czy dwa. Strzelcy walą bardzo celnie, a wojacy atakują hmm... uciekło mi słowo, ale lepszy czas na atak wybierają.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Marca 24, 2011, 15:18:00 »
    Fakt w bitwie jest tak jak pisze Shagrath ale na mapie ogólnej to różnicy raczej nie zauważyłem (tym bardziej te ich ataki na najlepiej bronione i odległe miasta przeczą ich lepszej inteligencji) no może poza tym że trudniej pokój się zawiera.

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #58 dnia: Marca 28, 2011, 21:47:25 »
    Co wy mówicie, u mnie nie atakują, najbliższego miasta, bo ja mówię sultanowi co ma robić a jak idzie sam to losowo, ostatnio był pod zamek uhn ale podjechało ponad 500 wrogów i nie chciało mi sie mu pomagac
    (click to show/hide)

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Marca 29, 2011, 12:21:32 »
    Tak oczywiście można wskazać potencjalna zdobycz naszemu władcy czy innym lordom z naszej frakcji ale my mówimy o frakcjach sterowanych przez AI. No chyba że ktoś potrafi przekonać wroga aby ten zaatakował sąsiada a nie nas :) A ja przecież pisałem, że u mnie to też jest losowo.