Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bractwo Rycerskie  (Przeczytany 1323 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Smok

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Bractwo Rycerskie
    « dnia: Listopada 28, 2010, 22:52:50 »
    Czy znalazłby się ktoś kto mógłby udzielić mi informacji na temat jakiegoś Bractwa/Zespołu Rycerskiego na okręgu województwa Lubelskiego??
    Konkretnie chodzi mi o okres XIII-XV wiek.
    Wiem że wybrzydzam :), ale też takie które jeździłoby na różne tego typu i okresy turnieje i rekonstrukcje np. Grunwald.
    Szukałem w jakimś spisie, ale jakoś nie znalazłem.

Offline Balian

• Użytkownik
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    Odp: Bractwo Rycerskie
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 28, 2010, 23:28:51 »
    Wiesz z okresami to może być różnie, bractw działających w okresie XIII i XV wieku można najwięcej znaleźć na północy i północnym-wschodzie kraju, a konkretnie kujawsko-pomorskie, pomorskie i warmińsko-mazurskie, wiem bo sam aktualnie szukam podobnego bractwa w mazowieckim i wszędzie piszą, że w tamtych województwach jest najwięcej. W lubelskim to nie wiem czy są, ale w stolicy województwa - Lublinie jest pięć bractw. "Bractwo Rycerskie Ziemi Lubelskiej", "Chorągiew Rycerska Ziemi Lubelskiej", "Lubelski Dom Zakonny", "Cives Lublinenses A.D. 1474" oraz bractwo wczesne, którego nazwy nie znam. Możesz wpisać te nazwy w google i poczytać co nie co o nich. Problemem w lubelskim jest spora ilość bractw z okresu XVII i XVIII wieku, ma na to wpływ bliskość Ukrainy i lekki zaczynający się stepowy klimat w tamtych regionach.

Offline Smok

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 29, 2010, 19:11:50 »
    dzięki ;)

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 29, 2010, 20:12:41 »
    Ja jestem z pomorskiego i od stycznia będę w bractwie :). Mam dobre położenie. Między Kwidzynem, Malborkiem i Sztumem. 3 Zamki :D.
    Btw. Ktoś z tutejszych forumowiczów jest w bractwie?

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 29, 2010, 20:52:01 »
    Jest temat o rekonstrukcji historycznej i możecie tam o tym rozmawiać. Do tego został stworzony. :-)
    Sława!

Offline Smok

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 30, 2010, 18:06:40 »
    ok :)