Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Potrzebny tutek/poradnik do Gimpa  (Przeczytany 1945 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Potrzebny tutek/poradnik do Gimpa
    « dnia: Listopada 27, 2010, 00:29:32 »
    Witajcie!

Czy znacie może jakieś dobre poradniki/tutoriale traktujące o teksturowaniu/obrabianiu tekstór w Gimpie? To będzie moja kolejna próba ogarnięcia tego tematu.

Pozdrawiam!
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    Odp: Potrzebny tutek/poradnik do Gimpa
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 27, 2010, 22:37:09 »
    A nakładać umiesz tekstury? Bo duży nacisk jest na odpowiednie mapowanie w sofcie.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 27, 2010, 22:43:29 »
    W sensie: na teksture porozcinanego przedmiotu nałożyć teksturkę ze zdjęcia? Nie do końca ogarniam, jak przesuwać i zmniejszać/zwiększać wielkość wklejonych teksturek. O reszcie nie wspomnę ;)

Nie ogarniam też warstw. Nie wiem, jak zrobic, zeby warstwa mojej "czystej" tekstury byla zawsze na wierzchu, bym wiedział, na jaki przedmiot wklejam właśnie teksturę. Itp., itd.
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Tapase

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 28, 2010, 11:54:22 »
    Hej. Masz cały pasek boczny który jest dośc intuicyjny. A warstwy... Każda to oddzielna kartka. Możesz je na sobie układać, wycinać i sklejać a nawet robić daną warstwę (działa też dla zasnaczenia) przezroczystą (taki suwak nad warstwami), co pozwala dokładnie widzieć przedmiot na który nakładasz nową skórkę. Ale tutka żadnego nie spotkałem/nie szukałem. Jak coś to pisz tu czy na PW to mogę Ci w pomóc. Pozdrawiam serdecznie.
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 28, 2010, 12:17:15 »
    You Tube parę ciekawych rzeczy tam jest.