Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co waszym zdaniem powinno być priorytetem?

Nowe skrypty(jeśli tak to jakie)
    Modele ubrań dla kobiet i mieszkańców
    Nowe sceny miast wsi i grodów
    Dokończenie i dopracowanie elementów mapy(ikonki, góry)

Autor Wątek: [M&B][SP]Mroczne Wieki  (Przeczytany 125254 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: Mroczne Wieki- Kiedy słońce bylo bogiem
    « Odpowiedź #225 dnia: Grudnia 12, 2010, 21:28:31 »
    Wikingów na bałtyku? Nie sądzę, oni grasowali na morzu północnym. A nawet jeśli, to podróże morskie i tak nie były znaczącym aspektem życia prasłowian, więc są zbędne. Więcej pracy włóżcie lepiej w nowe modele.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #226 dnia: Grudnia 12, 2010, 21:30:41 »
    Żadna przesada. Jomsborg np. był miastem zamieszkałym przez wikingów i słowian, mający swoją flotę. Byli oni ponoć najlepszymi wojownikami tamtych czasów. Bitwy morskie to dobry pomysł, tak jak najazdy wikingów. Niech nie będą oni jednak jedynie tymi złymi ponieważ często słowianie żyli z nimi w zgodzie.
    A wikingowie na bałtyku grasowali bardzo dużo. Myślicie że kto stworzył państwo na Rusi? Wikingowie. Pływali wszędzie, zapuszczając się nawet na rzeki.
    Od modeli jest odpowiednia osoba. A rybopiotr ma inne zadanie, między innymi mechanika gry. Także jedno nie oznacza wykluczenia czegoś innego :-)
    Sława!

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #227 dnia: Grudnia 12, 2010, 21:34:18 »
    Polanie zupełnie mi się nie kojarzą z bitwami morskimi, taki zgrzyt :) Jednak nie zaprzeczysz, że gdy poświęcicie dużo czasu na jeden aspekt moda, to inne ucierpią. A mod nie powinien być naładowany rzeczami tylko luźno związanymi z rozgrywką :]

PS. Tak z innej beczki: konie weźmiecie z nativa?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline TakiJedenTyp

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #228 dnia: Grudnia 12, 2010, 21:39:12 »
    Dawni słowianie raczej nie toczyli bitew na morzu, ale wprowadzenie ich do rozgrywki na pewno nie zrobi uszczerbku na grywalności. A co do wikingów - słyszałem, że kiedyś napadli Paryż, płynąc rzeką, zgarnęli łupy i zabrali się z powrotem.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #229 dnia: Grudnia 12, 2010, 21:42:59 »
    Spokojnie, jeśli uważacie że mod na tym ucierpi to się mylicie.
    ja na razie tworzę bitwy bo z pewnych powodów Plopp nie wysyła mi modeli, a mapa będzie zupełnie inne niż na screenach które dałem więc nie robię wsi. Te bitwy morskie są mojego autorstwa ale jeszcze nie wiem czy uda mi się je zrobić.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #230 dnia: Grudnia 12, 2010, 22:31:29 »
    Ludzie ogarnijcie się. ^^' wikingowie na naszych ziemiach to bajka - a wy ją tylko rozpowszechniacie. Co innego plemiona Waregów. Waregowie czasem napadali sobie na jakąś przybrzeżną osadę (rzadziej wpływali na rzeki z zamiarem wojowania) wysiadając sobie z łódeczki przechodząc max kilka kilometrów w głąb lądu i wracając na swą "łajbę" z jakimiś tam dziewicami czy innymi towarami (każdy czasem miał taki kaprys), ale przede wszystkim byli to kupcy. Pewnego rodzaju "gildia kupiecka", niektórzy mówią nawet o Waregach jako rodzicach Hanzy. Ale bitwy morskie to bardzo fajna sprawa dla moda. Bardzo go urozmaica. Choć na morzach (w zasadzie jednym) u nas raczej nikt się nie bił (co się działo na jeziorach to już nie wiem) a jeśli już to raczej "dość małe" jednostki pływające tworzyły sobie z dwu łodzi zwykłe "pole bitwy" dla piechoty. Zatapianie raczej nie wchodziło w grę bo nie było łatwo i tanio zbić takie kilka desek, poza tym łajba wroga była załadowana łupami i po co je przenosić skoro można je holować na drugim "stateczku". Innego powodu dla morskich potyczek niż łupy na drugim "okręcie" nie było. Mało które znaleziska łodzi mają dziób przeznaczony do "wbijania się" w statek wroga.

Odtwarzam trochę późniejszy okres historyczny, ale z wcześniakami też mam ostatnio coraz więcej do czynienia. Przydał by się jednak ktoś kto głównie skupia się na tym okresie historycznych naszych ziem.

Pozdrawiam.  Ja.

PS. Rybo jeszcze raz dzięki za pomoc z tym teksturowym errorem. (:
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #231 dnia: Grudnia 12, 2010, 22:39:04 »
    Na razie dam tylko opcję pływania statkiem.
    O bitwach może później się pomyśli.

Jomsborg był osadą o której wiemy z sagi z XIII wieku. Według niej Jomsborg istniał w pod koniec X wieku.
    Zamierzam dać wikingów jako kupców. I będzie się można wybrać do miasta(miast?) wikingów.

Powtarzam prośbe z pomysłem na Noc Kupały.
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline TakiJedenTyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #232 dnia: Grudnia 12, 2010, 22:42:07 »
    Waregowie to TEŻ wikingowie. A Hanza niemiecka WALCZYŁA z Danią, która była de facto krajem dawnych wikingów, czy, jak wolisz, waregów. A co do bitew morskich - jak już mówiłem, nie wiem czy rozgrywka na tym zyska, ale na pewno nie ucierpi.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #233 dnia: Grudnia 12, 2010, 22:46:48 »
    Zgadzam się z przedmówcą. U mnie nie będzie podziałów wśród wikingów.

Które z miast wikingów chcielibyście ujrzeć w modzie?

Offline NiiQ

• Użytkownik
    « Odpowiedź #234 dnia: Grudnia 13, 2010, 00:28:43 »
    Mozna by zrobic jak mowisz ze wikingowie są kupcami i mają dobre itemy typu byrnie i 2h topory 40 + to by dodawało klimatu.

I jak ktoś wyżej wspomniał specjalne lokacje typu lysa góra...
    A i jeszcze coś lokacja ruin coś jak zamek tylko ruiny taki jakby obóz to by fajne było.

Offline TakiJedenTyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #235 dnia: Grudnia 13, 2010, 07:14:36 »
    Słyszałem tylko jednym mieście wikingów na naszych ziemiach: Jomsbergu.

Myślałeś o umieszczeniu dzikich zwierząt w grze? W tamtych czasach częściej niż z ludźmi walczyło się ze zwierzętami.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #236 dnia: Grudnia 13, 2010, 08:19:57 »
    W Danii żyli Waregowie? Nieprawda D: Moim zdaniem jedynym wikingiem na rusi był król rusinów, wybrany przez tamte plemiona by nimi rządził. Równie dobrze można powiedzieć że ZSRR powstało na gruzach wikińskiego państwa ;d Ale jako kupcy jak najbardziej, zapuszczali się nawet na półwysep arabski, więc musieli po drodze nas mijać :)

Offline Gocio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #237 dnia: Grudnia 13, 2010, 15:43:36 »
    Do wikińskich  miast na naszych terenach to można jeszcze dodać Truso nad jez. Drużno. Jeśli chcesz zrobić taki event jak kupalnocka, to bym dodał reszte słowiańskich świąt z obu przesileń i równonocy. Tylko mam nadzieje że to będzie dobrze przemyślane.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #238 dnia: Grudnia 13, 2010, 15:48:47 »
    NiiQ nie kupisz sobie byrnii u normalnego kupca bo by było za łatwo.
    Co do dzikich zwierząt to może zrobię polowania.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #239 dnia: Grudnia 13, 2010, 16:18:48 »
    Rozdzielanie na wikingów i waregów według mnie jest błędne. Waregowie to nazwa nadana przez rusinów na przybyszów z północy. Można uznać że Ci pływający po bałtyku mieszkali nad nim, jednak nie było wtedy tak silnie wyodrębnionych narodowości między szwedami, finami, norwegami, duńczykami. Bo uzbrojenie i kultura była ta sama.
    Sława!