Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Napoleonic Wars][L'Aigle][4pp_XW] Pułk 4. Piechoty Xięstwa Warszawskiego  (Przeczytany 143448 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hubal

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    Odp: [Napoleonic Wars][L'Aigle][4pp_XW] Pułk 4. Piechoty Xięstwa Warszawskiego
    « Odpowiedź #180 dnia: Sierpnia 21, 2013, 23:26:21 »
    Dziwne dlaczego nie ma żadnych informacji o umundurowaniu 11pp XW..
    (click to show/hide)

Świetna robota Veinrus. Grenadierów i woltyżerkę też będziesz robił? :3
    PS: Mundury 13'stki the best.

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #181 dnia: Sierpnia 21, 2013, 23:43:50 »
    Tu myślę, że nie muszę robić^^
    Jak wiemy... wystarczy dodać do jednostki zielony epolet... żółtą lub zieloną kitę... i mamy woltyżera. Z grenadierami jest troszkę inaczej. Nie wystarczy dać pąsowy epolet i bermycę. Każda bermyca była inna. 4. pułk posiadał blachę naczelną... a natomiast 5. pułk już owej blachy nie miał, a tylko gorejący granat na czole bermycy itd.^^

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #182 dnia: Sierpnia 22, 2013, 12:10:43 »
    Musze się pochwalić jaki prezent mi kochana Czwóreczka sprawiła:

(click to show/hide)

Wybacz Saddam, że odrobinę go ulepszyłem ale i w pierwotnej wersji bardzo mnie wzruszył. Od dziś możecie się do mnie zwracać per "Panie Marszałku".

;-P
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Hubal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #183 dnia: Sierpnia 22, 2013, 12:34:09 »
    Prowadź naszą dywizje wodzu niczym Poniat na bagnety pod Raszynem!

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #184 dnia: Sierpnia 22, 2013, 12:39:10 »
    Prowadź naszą dywizje wodzu niczym Poniat na bagnety pod Raszynem!
    ... tylko nie na celowniku... ciskaj "x"

ah hah hhahaa ;D

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    « Odpowiedź #185 dnia: Sierpnia 22, 2013, 13:31:16 »
    PAINT :3
    Widzę kult Wodza praktykowany :D
    Twoje akcje idą w górę Luco.
    Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
    Chociaż się przyznam nie zasługuję.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #186 dnia: Sierpnia 22, 2013, 13:32:40 »
    PAINT :3
    (...)
    Wypraszam sobie, toż to Gimp jest!!!

(...)
    Twoje akcje idą w górę Luco.
    Czuję się zaszczycony ;-P

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #187 dnia: Sierpnia 22, 2013, 14:37:19 »
    Jak gimp to mogłeś wyciąć białą otoczkę wokół włosów ;p Zwykłe zaznaczenie według koloru i ciach. Ew. duże przybliżenie i mały rozmiar gumki.

"-Luca? Luca!
    - Jaki Luca?! Napoleon, ku**!"
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #188 dnia: Sierpnia 22, 2013, 15:01:40 »
    Wiem, wiem... W domu jeszcze popracujemy nad tym portretem. Jeszcze szczena wam opadnie i nie odróżnicie który to oryginał;-P

Offline Hubal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #189 dnia: Sierpnia 22, 2013, 16:15:59 »
    Umieszczę go w temacie DXW zamiast loga xD

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #190 dnia: Sierpnia 24, 2013, 14:56:39 »
    Dla zainteresowanych:

Pułk 1.-22. Piechoty Xięstwa Warszawskiego przed 1808 rokiem.
    http://vistulalegion.cba.pl/forum/index.php?topic=981.0

Hmm? W końcu przed 1808 czy po 1809 te mundury? Szczerze mówiąc, bez względu na datowanie, kolory tych mundurów wydają mi się co najmniej dziwne. Nie żebym był jakimś specjalistą, ale gdzie znalazłeś tak nietypowe mundury? Nie mówiąc już o tym, że nie widzę sensu w datowaniu ich na okres przed 1808 czy po 1809. Przecież w tych latach nie było żadnych oficjalnych zmian w mundurach, więc dlaczego miałyby nagle zmieniać się w praktyce? Regulaminy były z 1807 i 1810 przecież. Sam próbowałem w swoim czasie odtworzyć mundury z 1809 to problemy były nawet ze znalezieniem jakichś pewnych informacji o kroju munduru, nie mówiąc nawet o kolorystyce. A tutaj pokazujesz stroje kompletnie niezgodne ze znanymi fragmentami rozkazu z 1807 i datujesz je na okolice 1808/1809. Od razu wyprzedzając wszelkie ataki, nie krytykuję tego co zrobiłeś, tylko dziwię się skąd to wziąłeś :)
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #191 dnia: Sierpnia 24, 2013, 16:02:41 »
    Pierwszą zasadniczą widomością jest, że chciałem pokazać mundury Woyska Xięstwa Warszawskiego nie futrowane przez polską historię. Pułki 1.-4. pochodziły z I Legii, 5.-8. z Legii II, natomiast 9.-12. z Legii III. Do roku 1809 nie było mowy o indywidualnych barwach, każda Legia posiadała swoje barwy. Pułk 13. w górę do roku 1809 jeszcze nie było. Kolejne pułki powstały po wojnie z Austrią, a pułk 18.-22. powstały w czasie wyprawy na Rosję. Tak, postawiłem na okres z roku 1809 po wojnie z Austrią. Lata 1807-08 to okres, kiedy Woysko Xięstwa Warszawskiego początkowo było kształtowane z umundurowania pruskiego lub francuskiego. Pierwsze kroje kurtek, które znamy lub możemy porównać do Woyska XW jest Legia Poznańska, dlatego okres 1807-08 jest ryzykowny. Pierwszy przypis mundurowy, pozwolił nam wyróżnić owe 3 legie. Z drugim przypisem idą indywidualne barwy pułkowe, które był wzorowane na pomysłach sztabu poszczególnych pułków. Pierwszy przypis brał nam pod uwagę legie. Pułki coraz bardziej chciały indywidualnych barw wyróżniające je nie tylko numerem blachy naczelnej. Moje plansze to owe pomysły pierwszych kolorów, które w małej części weszły w życie drugiego przypisu, co za tym idzie prawnie je podkreślając. Barwy pułkowe były wzorowane miedzy innymi na wojsku dawnych państw, które przyczyniły się do rozbioru. Charakterystycznym umundurowaniem może pochwalić się pułk 13. Piechoty, który powstał z dawnego pułku 1. piechoty galicyjsko-francuskiego, dlatego jego barwy bardzo się różniły od pozostałych pułków polskich, a jednak nie było jeszcze drugiego przypisu. Drugi przypis pozwolił „pisemnie na papierku” opisać nam (wykrojone i podporządkowane przed wydaniem przypisu) każdy z pułków. Zmiany, które wyszły w raz z tym przypisem w dużej części ostatecznie zmieniono przed wydaniem. Ograniczono do maksimum każdy indywidualny kolor, ważniejsze było ujednolicenie piechoty. Kilka regimentów powstało po drugim przypisie, dlatego tak bardzo od siebie już się nie różnią. Całkowite ujednolicenie dotknęło pułk 18.-22., które powstały na ziemiach dawnej Litwy dla kampanii rosyjskiej. W tym całym zamęcie dochodziło do (umyślnego lub przypadkowego) nie podporządkowania się przypisom. Było to spowodowane złą komunikacją. Przykładem może być pułk 4. 7. i 9., które zostały wysłane do Hiszpanii. Brak mundurów, czy samych rogatywek powodował zacieranie samego przypisu. Dlatego możemy zauważyć, u niektórych francuskie chako. Trzeba pamiętać, że przypisy to prawne i ostateczne zamysły. Ale dla regimentów, które śmiało mogły pozwolić sobie na zmiany, albo wiedziały, że takowe są :P

Offline Raddeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #192 dnia: Sierpnia 24, 2013, 16:24:10 »
    Nadal nie rozumiem Twojego rozumowania. Po pierwsze - pisząc "przypis" masz na myśli przepis, czy faktyczny "przypis"? Z tego co pamiętam, do przepisów wydawano także przypisy, dlatego też to pytanie jest tak ważne. A z samego tekstu ciężko określić o czym konkretnie pisałeś. Z tego co piszesz, wnioskuję więc, że przedstawione przez Ciebie mundury nigdy nie były w praktyce używane, a stanowiły jedynie rodzaj pomysłu jak pułki miały wyglądać?
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #193 dnia: Sierpnia 24, 2013, 16:50:42 »
    Więc rozumiesz dobrze. Zamieszczone plansze pokazują jak mogły wyglądać proponowane barwy pułkowe. Używając przepisu z 1807 lub 1810 roku też możemy tylko domyślać się jak wyglądały barwy :P Tylko 80% Woyska XW miało w 100% zgodne umundurowanie. W najbliższym czasie zakończę plansze z przepisu z 1810 roku oraz przepis (który dla mnie jest tylko dodatkiem) z roku 1812.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #194 dnia: Sierpnia 24, 2013, 17:40:17 »
    Mogłeś gdzieś napisać, że to były tylko proponowane barwy. Łatwo możesz teraz kogoś wprowadzić w błąd :)
    "Nasz malarz Orłowski -