Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą frakcja grasz w Native?

Swadians
    51 (37.5%)
    Vaegirs
    41 (30.1%)
    Nords
    19 (14%)
    Khergits
    12 (8.8%)
    Rhodoks
    8 (5.9%)
    żadną
    5 (3.7%)

Głosów w sumie: 129

Autor Wątek: Swadians czy Vaegirs?  (Przeczytany 18178 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ivar the Boneless

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Swadians czy Vaegirs?
    « Odpowiedź #30 dnia: Marca 07, 2007, 17:58:13 »
    Teoretycznie to leżą mi bardziej Vaegirzy, jacyś tacy bardziej wschodni są, bardziej "nasi", no ale teoria teoria i trafiłem pierwszą postacią do Swadyjskiego miasta i od tamtej pory służę im wszystkimi postaciami.

A na szwedów to bardziej Vaegirzy wyglądają, taka Ruś Kijowska.
    Sku mod himlen Halvdane, vi vil fylde luften med spyd sa
    Denne kristne sol blivert sort - Ragnar Lodbrok

Offline Cwany_Rycerz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Rzeźnik i Brutal
    « Odpowiedź #31 dnia: Marca 07, 2007, 20:39:59 »
    Teoretycznie to leżą mi bardziej Vaegirzy, jacyś tacy bardziej wschodni są, bardziej "nasi", no ale teoria teoria i trafiłem pierwszą postacią do Swadyjskiego miasta i od tamtej pory służę im wszystkimi postaciami.

Ruś Kijowska to nie szwedy -.-... Ja się przyzwyczaiłem do Vaegirów i niemiał bym zamiaru wystąpić inną postacią przeciwko nim... Niewiem czemu naprawdę niecierpie swadian (chociaż w storymodzie im pomagałem bo chciałem wszystkie ścieszki wypróbować). Może poprostu niecierpie ich... egoizmu (?)... Sam niewiem...
    Mortal Kombat Rulezz!

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Marca 07, 2007, 21:25:06 »

Ruś Kijowska to nie szwedy -.-...

A jednak coś łączy Szwedów z Rusią Kijowską... np. to że ją stworzyli.

Offline Cwany_Rycerz

• Użytkownik
    • Rzeźnik i Brutal
    « Odpowiedź #33 dnia: Marca 07, 2007, 21:40:01 »

Ruś Kijowska to nie szwedy -.-...

A jednak coś łączy Szwedów z Rusią Kijowską... np. to że ją stworzyli.

Heh... Niewiedziałem o tym... ale oni niewyglądają na rusków bo by w czerwyncyh zbrojach chodzili xDxDxDxD pozatym nazwy miast i postaci Vaegirów niepasują do Rusków... Zwłaszcza imię króla... powiedzmy że mają oni coś ze Skandynawian (w końcu nordyckie hełmy noszą)... Mnie raczej się kojażą z... Uhhh... powiedzmy ze Calaradia to środkowa Europa w znacznym przybliżeniu na Polskę... Zendar to tak jakby gdańsk... Może dla tego lubię Vaegirów przezto że jestem ze wschodu Polski.
    Mortal Kombat Rulezz!

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Marca 07, 2007, 21:49:19 »
    http://www.totalwar.org.pl/gallery/Armies%20of%20Medieval%20Russia%20750-1250%20-02.JPG

http://www.totalwar.org.pl/gallery/Armies%20of%20Medieval%20Russia%20750-1250%20-01.JPG

Mi tam wygląd Waregów się bardzo kojarzy z Vaegirami, z resztą nie tylko wygląd, sama nazwa Vaegirowie - Waregowie

Offline Anonymous

• Użytkownik
    • Cheshire Cat
    « Odpowiedź #35 dnia: Marca 09, 2007, 22:47:44 »
    Czyli po prostu Vaegirowie = Wikingowie, Swiadianie = "Cuś bardziej...zaawansowanego? Hymmm..."

Zresztą szlag z obiema nacjami. Niech żyje słodki żywot rozbójnika i watażki, HURRRAAA!!! Haziaaa na karawany!
    - "But I don't want to go among mad people,"- Alice remarked.
    -"Oh, you can't help that," -said the Cat:"We're all mad here. I'm mad. You're mad."
    -"How do you know I'm mad?"-said Alice.
    - You must be," - said the Cat,"or you wouldn't have come here."

Lewis Caroll "Alice in the Wonderland

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Marca 10, 2007, 02:26:50 »
    Anonymous - wydaje mi się, że bardzo ogólnikowo przedstawiłeś ten problem.
    Teraz (w stanie błogosławionym, jakby to Jaskier powiedział) naszła mnie taka myśl - twórcy M&B niekoniecznie wzorowali się "od deski do deski" na realiach historycznych. Jednak Calradia jest krainą fikcyjną. A to dopuszcza stosowanie uproszczeń, lub mieszanie schematów.
    Jednak porównanie Vaegirów do Wikingów jest wg mojej osoby zbyt odległe - sea riderzy pasują znacznie lepiej do tego opisu. Synowie Północy z racji środków swego transportu zbyt często z tego co wiem nie posługiwali się końmi (przykład ich potomków z Normandii chyba można traktować jako wyjątek), więc np taka Vaengirska jazda nijak ma się do realiów.
    W końcu tej wiadomości napiszę coś zgoła innego - mimo pewnych smaczków historycznych, nie wiem, czy jest jakiś sens oszukiwać się pochodzenia jednostek w M&B. Najważniejsze jest chyba to, że twórcom udało sie stworzyć piękna grę.
    I tym optymistycznym akcentem zakończe swój post

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Marca 10, 2007, 13:12:07 »
    Vikingowie nie walczyli konno głównie dlatego że konie w skandynawii były może i szybkie ale bardzo małe, dlatego używali ich do przemieszczania się na lądzie, w walce z końmi z kontynentu (szczególnie z brytyjskimi gigantami) był by z nich niewielki użytek. Potem gdy rabowanie już im nie wystarczało i najeżdżali by ziemie zdobyć a nie złupić to ponoć formowali niewielkie oddziały konnicy używając koni zdobycznych.

A tutaj konny woj skandynawski, raczej nie Viking tylko coś sprzed epoki vikingów (epoka Vendelska chyba bo hełm wygląda jak Hełm Valsgärde 8)

http://img219.imageshack.us/img219/9677/konnyskandynawlj6.jpg
    « Ostatnia zmiana: Marca 10, 2007, 13:16:53 wysłana przez Ivar the Boneless »

Offline Cwany_Rycerz

• Użytkownik
    • Rzeźnik i Brutal
    « Odpowiedź #38 dnia: Marca 10, 2007, 16:16:56 »
    A tutaj konny woj skandynawski, raczej nie Viking tylko coś sprzed epoki vikingów (epoka Vendelska chyba bo hełm wygląda jak Hełm Valsgärde 8)
    Heh... Przecierz to nie koń tylko kucyk XD! Ja bym na takim niechciał w M&B jeździ bo strącili by mnie z niego nawet nożem XD. Tego woja nazwałbym kucykowcem XD.
    « Ostatnia zmiana: Marca 10, 2007, 16:18:30 wysłana przez Cwany_Rycerz »
    Mortal Kombat Rulezz!

Offline Beowulf

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Marca 14, 2007, 18:51:12 »
    Czyli po prostu Vaegirowie = Wikingowie, Swiadianie = "Cuś bardziej...zaawansowanego? Hymmm..."

Zresztą szlag z obiema nacjami. Niech żyje słodki żywot rozbójnika i watażki, HURRRAAA!!! Haziaaa na karawany!
    Swadianie= mi się kojarzą z Francuzami.
    "Angielscy łucznicy przeszywają strzałami zapuszkowanych Francuzów"
    Beowulf&Grendel...                                                         teraz                                                         Mount&Blade
    BEO AND OTHER
    VAEGIRS  RULEZZ!!!
    Your Blood! Oh no! I aimed at other knight! Sorry!

Offline Gedus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 03, 2007, 22:04:46 »
    Ja zagłosowałem na Vaegirów. I zgadzam się z Ivarem co do tych Waregów a swadianie to coś na rodzaj anglików.. ale to są tylko przypuszczenia (tylko twórcy wiedzą co poprzerabiali :D )

Offline Cwany_Rycerz

• Użytkownik
    • Rzeźnik i Brutal
    « Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 04, 2007, 07:05:49 »
    Ja zagłosowałem na Vaegirów. I zgadzam się z Ivarem co do tych Waregów a swadianie to coś na rodzaj anglików.. ale to są tylko przypuszczenia (tylko twórcy wiedzą co poprzerabiali :D )

Anglicy mają lepszych łuczników niż swadianie xD (jeśli wogule tych swadiańskich łuczników można nazwać łucznikami xD).

Powiem wam coś. Vaegirzy to nie Wikingowie. Mają większe konie niż Wikingowie, atakują w większych grupach...
    Mortal Kombat Rulezz!

Offline Jazzi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 04, 2007, 15:25:30 »
    Nie wiem jak wy ale po co wogóle takie sondy. Wszyscy z nas widzą zalety strony jednej z frakcji a inni wady. Ja osobiście zabijam wszystkich ( pieniądze na
    mnie tak działają)

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 04, 2007, 16:56:47 »
    ... a jeszcze inni nie pamietaja kiedy ostatnio grali w native;P no ale skoro chca sie spierac kto ma wiekszego niech im bedzie-.- takie mam skojarzenie, bo po to zostaly stowrzone 2 frakcje, zeby sie rownowazyly, zadna z nich nigdy nie bedzie lepsza od drugiej. To tak jakby sie spierac ktora bron w ET jest lepsza - thomson czy mp40 kiedy w rzeczywistosci roznia sie tylko modelem i odglosem;)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2007, 17:00:09 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline Quba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 04, 2007, 17:44:45 »
    Zagosowałem na Vaegirs, jakoś wolę wschodni typ wojska. Lubię też grać najemnikami, ale za mało mają roboty, ile można uganiać się za bandytami różnej maści ;)