Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Własna frakcja  (Przeczytany 13412 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nixxx

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Własna frakcja
    « dnia: Października 31, 2010, 21:27:53 »
    Siema! Mam pytanie, jak stworzyć własną frakcję? I jak to wszystko wygląda?

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Własna frakcja
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 01, 2010, 10:21:32 »
    Jeżeli jesteś wasalem w jakiejś frakcji musisz ją opuścić, a jeżeli masz w niej lenna, to najlepiej abyś poczekał do takiej sytuacji:
    Zdobywasz zamek/miasto
    Prosisz o nadanie Ci go
    Jeżeli król będzie chciał go oddać komu innemu możesz
    a) Zostać z królem i otrzymać 900 denarów zadośćuczynienia
    b) Zostawić obecnego władcę i zabrać swoje lenna, które zdobyłeśwalcząc u niego, uwaga jeżeli tak zrobisz- automatyczna wojna
    c) Zostawić obecnego władcę i zostawić mu zdobyte lenna- brak wojny
    Następnie zakładając frakcję musisz posiadać jeden zamek/miasto wtedy możesz niektórych lordów zwerbować, takich którzy mająswje włości i nadal zostają w ch posiadaniu, ale już w twoim królestwie, ale większość lordów chcę otrzymaćlenna od Ciebie, tak więc lepiej zdobyć 3, 4 dodatkowe aby moć swobodnie zwerbować nowych.
    Jak to wygląda...
    Na początku kiedy królestwo jest jeszcze słabe, jesteśnarażony na wojnę z innymi królestwami, z góry Ci mówię przy założeniu własnego panśtwa nie możesz tworzyć własnych jednostek :) Potem musisz uważac aby twoi lordowie byli zadowolenia, czyli musisz rozdzielać lenno równo, a przynajmniej staraj się. W miarę rośnięcia potęgi twojego królestwa, możesz wysłać wiadomość do innych władócw, aby podporządkowali się tobie, wypowiedzieć wojnę.
    Ogólnie rzecz biorąc nie jest to łatwa droga, lecz jakaż to wtedy satysfakcja!
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Nixxx

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 01, 2010, 15:21:43 »
    trochę nie rozumie początku... a dokładnie to tak ( przedstawie na moim zapisie ) jestem u sarrandzik, mam już 1 zamek i 1 stolice ( ja to tak nazywam :D - Barriye czy jakoś tak, ) dobre relacje z innymi i co muszę zrobić dalej? podbić jakikolwiek zamek, poprosić o niego i ...?

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 01, 2010, 15:47:28 »
    I jak król ci go nie da to wypowiadasz mu posłuszeństwo, zatrzymujesz swoje lenna, stajesz się królem sam sobie i automatycznie masz wojnę ze swoim dawnym władcą.

Offline adamoo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 01, 2010, 23:22:07 »
    Która opcja jest lepsza, bardziej opłacalna?

"b) Zostawić obecnego władcę i zabrać swoje lenna, które zdobyłeś walcząc u niego, uwaga jeżeli tak zrobisz- automatyczna wojna
    c) Zostawić obecnego władcę i zostawić mu zdobyte lenna- brak wojny"

Jestem aktualnie wasalem Królestwa Nordów, które podbiło sporo miast i zamków.
    Wybierając opcję 'b' pozostałoby mi  Dhirim, w której stacjonuje około 250 jednostek, ale byłbym w stanie wojny z silnymi Nordami.
    Z kolei wybierając 'c' zostałbym tylko z tymi jednostkami co mam przy sobie (~125), ale za to mógłbym sobie wybrać słabszego wroga do zaatakowania.

Co myślicie? Jakieś Wasze doświadczenia?

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 01, 2010, 23:25:30 »
    Wybierz opcję "b. Tak czy tak by mieć własne królestwo musisz coś zdobyć, więc lepiej nie zostawiać miasta z 250 żołnieżami na pastwę losu. Warto również przedtem pozyskać sobie sprzymierzeńców.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2010, 06:15:28 wysłana przez Kormo »
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline adamoo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 03, 2010, 21:52:17 »
    Po zdobyciu trochę renomy i honoru można spotkać w swoim mieście/zamku lordów którzy pragną służyć mojemu królestwu. 3 już przyjąłem. Nie mają oni co prawda własnych włości, jak lordowie którzy przechodzą z innego królestwa, ale zawsze można im coś zdobyć.

SI posiada jakieś ograniczenia jeśli chodzi o wielkość oddziału? Czy np szkolenie wojsk prze zemnie (jako, ze mam całkiem niezłe umiejętności szkolenia) i rozdawaniu ich moim lordom to dobry pomysł?

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 03, 2010, 22:57:20 »
    moim zdaniem tak... Co do najbardziej opłacalnych lordów jest : Alayen, Lezalit i Bunduk :) (jak będzie kampania dowiecie się dlaczego:P)

Podam przykład:

Król (ty) ciśniesz na przód
    Bunduk za tobą (pomoże Ci zawsze taka Katie? ucieknie jak będzie +200 :P )
    Lezalit tak w odstępie małym
    Alayen pilnuje żeby obca kampania nie wyjechała na nasz tyłeczek :)

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 04, 2010, 05:57:14 »
    Tia... Jednak warto zdecydowaną większość lordów mieć od innych frakcji, gdyż oni nie lubią "tych z tawern", a zwłaszcza jeśli są niskiego pochodzenia.
    Odp: Jak nie masz co robić to tak, ale jak masz dużo kłopotów królestwa to lepiej się tym zająć dopiero jak sytuacja się ureguluje. No a czy mają limit oddziału to można sprawdzić jak się im daje wojsko. Jak dajesz garnizonowi to nie ma napisanych żadnych cyferek, więc jak będą mieli limit to będzie on napisany.

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline money555

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 16, 2014, 18:11:32 »
    Witam.

A co mogę jeszcze zrobić, bo podbiłem wszystkie miasta i zamki dla Nordów (wyeliminowałem wszystkie wrogie frakcje) i jak król stwierdził, że mi nie da ostatniej podbitej przeze mnie miejscowości to ja wziąłem od niego kasę. Teraz chcę odejść od tej frakcji i założyć swoją ale król straszy mnie, że nie dostanę, żadnych moich ziem. Co mogę zrobić by moje ziemie zachować???

Proszę o szybką odp.

Offline Elektro ziom

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 16, 2014, 19:32:46 »
    Wczytaj poprzedniego sejwa i kiedy król nie odda ci tego miasta czy zamku , wybierz opcję buntu. Wtedy odłączysz się od jego frakcji i zachowasz ziemię.

Offline money555

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 16, 2014, 19:44:44 »
    A jak wczytać poprzedni save??? W opcji "Wczytaj" mam tylko mój zapis (chociaż gra robi automatyczne zapisy, to nie wiem czy mogę do nich jakoś dojść)...

A co jeżeli nie mogę wrócić do wcześniejszych zapisów, wtedy stracę wszystkie zimie??? A co z moimi ludźmi w zamkach itd.???

Offline Frugo xD

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    • "im alive"
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 16, 2014, 21:23:46 »
    A jak wczytać poprzedni save??? W opcji "Wczytaj" mam tylko mój zapis (chociaż gra robi automatyczne zapisy, to nie wiem czy mogę do nich jakoś dojść)...

A co jeżeli nie mogę wrócić do wcześniejszych zapisów, wtedy stracę wszystkie zimie??? A co z moimi ludźmi w zamkach itd.???

Trzeba było myśleć jak się rozpoczynało grę i dać opcję żeby pozwalało ci wychodzić bez zapisu z gry, wtedy masz opcję Zapisz jako i robisz więcej sav'ów a nie tylko ten jeden jedyny ;P.

(click to show/hide)

Offline money555

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 16, 2014, 22:39:23 »
    Fakt mogłem pomyśleć i porobić więcej saveów ale nie spodziewałem się, że rezygnacja z posłuszeństwa może być tak negatywna w skutkach dla mnie.

Nie martwię się tym jakoś specjalnie ale lubię przechodzić gry w pełni, a stanie się władca wszystkich ziem niejako byłoby miłym zakończeniem gry, zwłaszcza, że gram w nią już 3 miesiące i mam już naprawdę duże osiągnięcia itd. Szkoda, że muszę to wszystko powtórzyć praktycznie zaczynając od zera. Nie lubię przechodzić jednej gry zbyt długo, bo po prostu taka gra mi się nudzi, a w zaistniałej sytuacji czuje, że na dłuższy czas zrobię sobie znowu przerwę od tej gry. No nic musiałem sobie utrudnić grę i trzeba będzie jakoś ja "przejść"...

Dzięki za szybką odp.
    Pozdrawiam.

Offline Frugo xD

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    • "im alive"
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 17, 2014, 20:44:45 »

Nie martwię się tym jakoś specjalnie ale lubię przechodzić gry w pełni, a stanie się władca wszystkich ziem niejako byłoby miłym zakończeniem gry, zwłaszcza, że gram w nią już 3 miesiące i mam już naprawdę duże osiągnięcia itd. Szkoda, że muszę to wszystko powtórzyć praktycznie zaczynając od zera. Nie lubię przechodzić jednej gry zbyt długo, bo po prostu taka gra mi się nudzi, a w zaistniałej sytuacji czuje, że na dłuższy czas zrobię sobie znowu przerwę od tej gry. No nic musiałem sobie utrudnić grę i trzeba będzie jakoś ja "przejść"...

Wiesz, jak podstawowy moduł się znudził to można pobrać inny, który zupełnie zmieni rozgrywkę np. nowe królestwa, nowe zamki, nowa mapa, nowe postacie. Na tej tawernie znajdziesz wszystko ;d