Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Zbroja - problem  (Przeczytany 2875 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ranalf

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Zbroja - problem
    « dnia: Października 15, 2010, 20:26:48 »
    Mam taki problem, zrobiłem zbroję, tekstury są (normalna na zbroję, normalmap, specular), wszystko spakowane w brf-ie. Zapisuję pliki w items_kinds i module.ini (sposób Prouda).
    Gdy włączam gre w połowie ładowania się gry wyskakuję mi crash typu "Runtime Error":

Ps. Używam Wingsa do modelowania i Fragmontiona do animacji.

Offline acoaco122

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Zbroja - problem
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 15, 2010, 20:36:58 »
    Jaką wersje gry masz?(xD)
    I spróbuj uruchomić inny moduł.
    "Aut inveniam viam aut faciam"

Offline Ranalf

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 15, 2010, 20:42:23 »
    Mam najnowszą 1.132, moduły inne wchodzą jak miło ;)
    Tylko mam problem właśnie z moją zbroją, bo inne przedmioty np: przerzucenie z innego moda na obecny Natinowski, to nie ma żadnych problemów.

Offline jabko

• Użytkownik
      • MyYouTube
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 24, 2010, 09:45:54 »
    Ja miałem ten błąd jak model nie miał zaznaczonej tekstury i materiału w OpenBRF. Może to sprawdź.

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 24, 2010, 13:46:48 »
    Tak swoją drogą. Riggowałeś pancerz?

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Ranalf

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 26, 2010, 18:29:33 »
    Powiedzmy że jest to połączenie dwóch pancerzy (czyt: części) i akurat tak się złożyło że nie zmieniałem ringging (sory za błąd) tych kilku części tylko połączyłem i zapisałem jako jeden plik smd.

PS. Tekstura i model teks. jest więc akurat nie w tym problem.

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 26, 2010, 18:51:06 »
    Jak to zapisałeś jako jeden model? Możesz mi wytłumaczyć to sprawdzę u siebie. Przecież wtedy powstaje multi mesh a ten na odzienie/zbroje do gry nie przejdzie...
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 26, 2010, 19:34:03 »
    Multimeshe świetnie działają po zriggowaniu, sprawdzałem u siebie nie raz. Masz zwykły pancerz, dodajesz do niego elementy dodatkowe (powiedzmy jakieś skrzydła) i podpinasz je pod kości już istniejącego modelu. Działa bez zarzutów, a sposobów na multimesh w pancerzach też jest kilka.
    Chyba, że nie o to chodzi, to się nie wtrącam :P

Offline Ranalf

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 26, 2010, 20:35:04 »
    Fajnie że teraz wiem jak nazwać taki przypadek :P
    Bo znalazłem fajną zbroję, tak se myślę że coś dodam, więc dałem se naramienniki z innej oczywiście po obróbce w fragmentionie miałem same naramienniki nie naruszając riggingu.
    Dodałem do zbroji (wszystko fragmontionie) zapisałem, w openBRF wszystko ładnie działa tektury fajnie wyglądają, animacja bez zarzutu. Pakuję wszystko do brf ze wszystkimi co trzeba i d..a :/  

Multimeshe świetnie działają po zriggowaniu, sprawdzałem u siebie nie raz. Masz zwykły pancerz, dodajesz do niego elementy dodatkowe (powiedzmy jakieś skrzydła) i podpinasz je pod kości już istniejącego modelu. Działa bez zarzutów, a sposobów na multimesh w pancerzach też jest kilka.
    Chyba, że nie o to chodzi, to się nie wtrącam :P

PS.Chyba o to chodzi ;)
    « Ostatnia zmiana: Października 26, 2010, 20:41:36 wysłana przez Ranalf »

Offline Ranalf

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Października 27, 2010, 16:54:00 »
    Tylko jak tworzy się multimeshe by przy zapisie ładnie gra odczytywała?
    Próbowałem chyba wszystkiego i z tego co słyszałem to fragmotion powoduje jakieś komplikacje przy zapisie w formacie smd.
    Byłby wdzięczny za odpowiedź.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Października 27, 2010, 22:05:16 »
    Ja osobiście używam 3ds maxa i pluginu do importu/exportu formatu .smd i nie ma z tym żadnych problemów. Jedyny problem jaki mam z riggowaniem to kiedy robię zupełnie nową zbroję i chcę ją podpiąć pod kości, wtedy dziwnie model się rozciąga podczas gry. Z tego też powodu nie rigguje od nowa pancerzy, a jedynie dorabiam niezbędne elementy do już gotowych i zmieniam teksturkę. Dzięki temu unikam problemów związanych z dziwnym riggowaniem dla Warbanda.

A multimeshe tworzy się w bardzo prosty sposób.
    Masz pancerz zapisany w pliku brf pod nazwą nowy_mega_armor.
    Tworzysz sobie do niego skrzydełka, podpinasz pod ten sam szkielet(!), jednak bez reszty pancerza, same skrzydła. Znajdujesz dwie kości, np na ramionach i skrzydełko każde oddzielnie podpinasz pod ramię lewe i prawe.
    Następnie eksportujesz do smd.
    Po eksporcie wrzucasz model do brf z pancerze i nadajesz mu nazwę nowy_mega_armor.1 (ta "kropka" i cyfra 1 są koniecznie, aby model działał jako całość). W module system dodajesz pancerz pod nazwą oryginału, czyli nowy_mega_armor
    Kompilujesz i tyle. Musi działać!
    « Ostatnia zmiana: Października 27, 2010, 22:08:53 wysłana przez woyo-sensei »

Offline Ranalf

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Października 28, 2010, 08:19:57 »
    Za bardzo nie wiem co masz na myśli...
    A multimeshe tworzy się w bardzo prosty sposób.
    Masz pancerz zapisany w pliku brf pod nazwą nowy_mega_armor.
    Tworzysz sobie do niego skrzydełka, podpinasz pod ten sam szkielet(!), jednak bez reszty pancerza, same skrzydła. Znajdujesz dwie kości, np na ramionach i skrzydełko każde oddzielnie podpinasz pod ramię lewe i prawe.
    Następnie eksportujesz do smd.
    Po eksporcie wrzucasz model do brf z pancerze i nadajesz mu nazwę nowy_mega_armor.1 (ta "kropka" i cyfra 1 są koniecznie, aby model działał jako całość). W module system dodajesz pancerz pod nazwą oryginału, czyli nowy_mega_armor
    Kompilujesz i tyle. Musi działać!
    Więc jak byś mógł bardziej szczegółowo to opisać ten proces.
    Bo jak wczytywałem zbroję już przerobioną i na nią te naramienniki (same oczywiście) to niby wszystko ładnie wygląda i działa w openBRF (animacja).

PS. 3ds max za bardzo nie kapuję :P I czy mógłyś przesłać pliki do otwierania smd i zapisywania smd?

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Października 28, 2010, 09:38:39 »
    Jak maxa nie kapujesz to ja ci nic na to nie poradzę, a plugin importu/eksportu smd jest właśnie pod maxa. Obcykaj więc co i jak w maxie, plugin znajdziesz na googlach.

Offline Ranalf

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Października 28, 2010, 15:33:39 »
    Może źle się wyraziłem.
    Chodziło mi co masz na myśli: "Znajdujesz dwie kości, np na ramionach i skrzydełko każde oddzielnie podpinasz pod ramię lewe i prawe...".
    Tylko to.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Października 28, 2010, 19:59:40 »
    Podczas importu pliku smd z pancerzem masz model pancerza oraz jego szkielet, uniwersalmy dla wszystkich pancerzy, części ciała, itd. Wywalasz model pancerza zostawiając sam szkielet. Teraz jak już widzisz tylko kości, podpinasz skrzydełko (przykładowy model multimesha, to może być cokolwiek, od skrzydełek po dodatkowe jądra, twój wybór) pod jedno ramię, drugie skrzydełko pod drugie, po to, aby podczas poruszania się modelu skrzydełka poruszały się tak jak powinny, czyli tak, jakby były przytwierdzone do pleców. Nie wiem, jak można to jeszcze inaczej wyjaśnić.