Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ogniem i Mieczem: Dzikie Pola  (Przeczytany 163722 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Ogniem i Mieczem: Dzikie Pola
    « Odpowiedź #210 dnia: Grudnia 21, 2010, 18:13:36 »
    Pytacie czy dużo osób na serwerach... Powiem tak, w godzinach, w których ja zazwyczaj mam czas na grę, jak spotkam 2- 3 graczy to jest cud... Serwerów jest mało i z tego co wiem dużo więcej nie będzie bo twórcy nie udostępnili plików do stawiania serwerów dedykowanych. Porażka...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #211 dnia: Grudnia 21, 2010, 18:28:26 »
    Pytacie czy dużo osób na serwerach... Powiem tak, w godzinach, w których ja zazwyczaj mam czas na grę, jak spotkam 2- 3 graczy to jest cud... Serwerów jest mało i z tego co wiem dużo więcej nie będzie bo twórcy nie udostępnili plików do stawiania serwerów dedykowanych. Porażka...
    To o której Ty grasz? O 4-5 rano? :O

Najwięcej ludzi jest w godzinach 17:00 - 23:00. Często widzę 20 graczy podzielonych najczęściej na dwa serwery (na jednym dużo, na drugim 2-3 ludzi). Właśnie, też się dziwiłem że nie ma żadnych innych serwerów dedykowanych... może jeszcze twórcy to udostępnią... :| Narazie najwięcej osób ile widziałem na jednym serwerze to coś ok. 40 luda. A gdzie ludzie grają? Najczęściej oblężenia i bitwę, czasem też grają "kapitanów", a reszta (duele,...) zwykle stoją puste. Ogólnie to ludzi jest tyle ile jak na jakimś dobrym modzie, czyli nie to co WB ale pograć można.

EDIT: ... Inco - dzięki za info. :D
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2010, 22:15:17 wysłana przez MikiBar »

Offline Kamiloss

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #212 dnia: Grudnia 21, 2010, 19:11:04 »
    Ze strony cdp, która nawiasem mówiąc mi się wysypała w przeglądarce wyczytałem takiego newsa ze wczoraj : Bitwa Narodów zbliża się wielkimi krokami! Wrogowie Rzeczypospolitej mobilizują siły do ostatecznego ataku. Specjalnie dla dzielnych polskich rycerzy przygotowano patch, który pozwoli bezstresowo potrenować przed nadchodzącą bitwą! czytaj dalej »

Gdzie można przeczytać konkrety o tym patchu ? Bo nie mogę " czytać dalej" ? :D

Edit: a już widzę :

http://www.cdprojekt.pl/news/5512/Dzikie_Pola_polatane

Poniżej prezentujemy listę poprawek jakie wprowadza najnowsze uaktualnienie - 1.134:
    Usunięto błędy skryptowe pojawiające się podczas bitwy o Częstochowę.
    Usunięto błędy skryptowe pojawiające się po bitwie o Częstochowę.
    Usunięto błędy skryptowe pojawiające się podczas wykonywania zadania związanego z pojmaniem tatarskiego przywódcy.
    Usunięto błędy skryptowe pojawiające się w momencie pojmania Radziwiłła.
    Usunięto błąd, który powodował, iż Radziwiłł pozostawał w oddziale bohatera jako jeniec nawet po śmierci.
    Zmieniono ikonę broni palnej (gra wieloosobowa).
    Wprowadzono aktualizację zasobów gry wieloosobowej.
    Przywrócono odtwarzanie animacji wprowadzającej do gry.
    Rozgrywka w trybie dla wielu graczy na serwerach CD Projektu jest możliwa tylko po zaktualizowaniu gry do najnowszej wersji 1.134.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2010, 19:19:24 wysłana przez Kamiloss »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #213 dnia: Grudnia 21, 2010, 19:21:31 »
    (...)Ogólnie to ludzi jest tyle ile na jakimś dobrym modzie, (...)

Musket mod- średnio w ciągu dnia gra ok. 100 osób.
    cRPG- nie cierpię tego dziadostwa, ale gra też sporo osób, myślę, że porównywalnie do MM Moda.

To są dobre mody do Warbanda, reszta pojawia się na serwerach sporadycznie. Z twojej wypowiedzi wynika, że 40= 100...

EDIT: Możliwe, ze i 100- 200, nie gram, uważam, że szkoda czasu, wiec szacowałem...
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2010, 21:49:31 wysłana przez sir Luca »

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #214 dnia: Grudnia 21, 2010, 19:42:33 »
    Pytanie kieruję do Was mości panowie :) :

1.Jakie jest AI W Dzikich Polach,  takie jak w zwykłym m&b czy do warbanda?
    2.Gra jest warta ceny, posiada jakieś bugi?
    3.Jak idzie rozgrywka "wszystko jest z góry obstawiane" (np. że dane miasto ma zostać przejęte przez kogoś tam?)
    Pozdrawiam!

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #215 dnia: Grudnia 21, 2010, 21:47:33 »
    Dla sprostowania w CRPG'a gra około 200~300 graczy (sic!).

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #216 dnia: Grudnia 21, 2010, 22:09:55 »

Rozmawiałem telefonicznie parę dobrych minut przez telefon z osobą z obsługi technicznej CDProjektu, zapewniał mnie, że pliki serwera dedykowanego zostaną udostępnione (nawet i na stronach CDProjektu, obok patcha), ale termin jest zależny od twórców gry (Rosjan?). Można wnioskować, że będzie to termin zaraz po bitwie.

Pozdrawiam
    Inco

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #217 dnia: Grudnia 21, 2010, 22:14:39 »
    W końcu jakaś radosna nowina związana z OiM...

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #218 dnia: Grudnia 22, 2010, 00:13:33 »
    Nadal to najdroższy mod na świecie:D

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #219 dnia: Grudnia 22, 2010, 07:33:13 »
    I nie wart swojej ceny. Shakyor-ja ci jej zdecydowanie nie polecam. Wszystko ma równo zerżnięte z WB, tylko modele z OiM. Tak jak mówi Ignatus-to po prostu słaby mod, a każą sobie za niego płacić kilkadziesiąt złotych. Jest też absolutnie pozbawiony klimatu: grafika jest zbyt ,,cukierkowa'', modele za jasne (ładne, ale nie pasują w ogóle do gry), a sama gra także jest pozbawiona jakiejkolwiek klimatyczności przez niesamowicie niezbalansowane muszkiety (ogólnie-broń palną). Ładuje się kilka (małe kilka) sekund, zawsze zabija, i ma celność zbliżoną do kuszy. W ten sposób skutecznie uniemożliwia granie kawalerią, która byłą przecież główną siłą na XVII-wiecznych polach bitew! Jedynym plusem jest....ładna animacja ładowania muszkietów. W multi występują lagi i częste krasze, choć ping jest rzadko większy niż 20. Szkoda pieniędzy.

Ah, a co do twych pytań- AI jest słabiutkie, choć niewiele słabsze od WB. Bugi? Nie, nie ma, co jest zaskakujące (mimo tego i tak grywalność jest niska). A co do rozgrywki-jest identyczna jak w OiM, jeżeli tam było ustawiane to tu też jest.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2010, 07:40:13 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #220 dnia: Grudnia 22, 2010, 07:43:47 »
    Hofiko o to mi chodziło , wszystko było na temat, wielkie dzięki :) (może kupię DP ja stanieje do 15-25 zł ;D)

Offline Zagorix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #221 dnia: Grudnia 22, 2010, 14:06:10 »
    dalej wywala wyskakuje error OiM.exe cos takiego... ja juz pare fajnych bugów znalazłem w tej wersji..
    Jak można ukraść konia zabranego przez Doroszenke? Misja Koniokrad:) < wiem, że mogę nie w tym temacie o tym pisać no ale wkońcu chodzi tu o DP :) >
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2010, 15:53:36 wysłana przez Zagorix »

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #222 dnia: Grudnia 22, 2010, 18:09:47 »
    Śmieszy mnie argument Hofiko:
    Wszystko ma równo zerżnięte z WB.
    Dzikie pola są na tym samym silniku i mają takie same założenia co Warband więc muszą być podobne ale mają też własne rozwiązania których w Warband nie ma. Grafika jest ładna choć faktycznie przy cukrzona,  tekstury lepiej wyglądają niż w Warbandzie bo są bardziej wyraźne. Muszkiety, ja chyba w inną grę gram niż Hofiko bo dla mnie to co pisze to totalna bzdura, chyba że dotyczy multi w które nie gram. Muszkiety strasznie długo się ładują i rozrzut pocisku jest bardzo duży, daleko im do kuszy i nawet do łuku z Warbanda. Dodatkowo nie widać gdzie spadnie kula, więc jest problem z ocenianiem odległości. Muszkiety faktycznie są potężne i trzeba na nie uważać, jedna kula spokojnie zabija żołnierzy bez zbroi lub w jakiejś lżejszej, ale jeśli chodzi o cięższe jednostki to kul potrzeba trochę więcej. Inteligencja komputera jest taka sama jak w Warbandzie ale jednostki w bitwie lepiej walczą. Jeśli nie zdecydowałeś się na główny wątek fabularny to jest losowe zajmowanie twierdz. Błędów nie zauważyłem. Jeśli chodzi o zakup mówiąc obiektywnie jeśli nie masz pierwszej części, warto kupić. Jeśli grałeś w jedynkę to z tego co czytałem (w jedynkę nie grałem) oprócz grafiki, dodania multiplejera i poprawienia błędów  nie wiele się zmieniło więc ja bym nie kupił.
    W ten sposób skutecznie uniemożliwia granie kawalerią, która byłą przecież główną siłą na XVII-wiecznych polach bitew!
    Akurat w XVIIw w Polsce i na wschodzie faktycznie dominowała kawaleria, ale na zachodzie w tym Szwecji, piechota była liczniejsza w armiach i wypierała jazdę właśnie dzięki muszkietom i umiejętnej obronie przeciw kawalerii np. Pod Kircholmem Szwedzi mieli trzy razy więcej piechoty niż kawalerii dodatkowo kawaleria osłaniała skrzydła a nie była główną jednostką przełamującą. Husaria była najlepszą jednostką kawalerii, bo na zachodzie stwierdzono że po co tworzyć drogi czołg na koniu skoro można za tą samą cenę mieć kilku muszkieterów.

Edit: W multi faktycznie muszkiet strzela szybciej i celniej niż w singlu
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2010, 18:50:31 wysłana przez Araden »
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #223 dnia: Grudnia 22, 2010, 18:18:59 »
    Między M&B a WB była kolosalna różnica, a miedzy OiM a WB nie ma prawie żadnej, jak dla mnie to po prostu mod. Chodzi mi bardziej o multi. Multi, w którym mając muszkiet, szablę i pancerz możesz już sobie darować. A singiel? Identyczny jak w starym OiM.

No fakt, w Szwecji kawaleria nie była główną siłą. No i co z tego, że w pozostałych czterech frakcjach stanowi trzon armii.......

Właściwie powiedziałeś tak mało i tak od rzeczy że nie mam czego zbijać :P
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2010, 18:27:51 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #224 dnia: Grudnia 22, 2010, 18:34:15 »
    A ja baaardzo prosiłbym o więcej screenów, z głównego menu, z ekranu ekwipunku, z bitew itd. Prosiłbym też o pokazanie pełnego pancerza husarskiego (w singlu). Proszę... :)