Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Potrzebne pomysły na questy  (Przeczytany 10346 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    Potrzebne pomysły na questy
    « dnia: Października 06, 2010, 16:46:38 »
    Tak jak w nazwie tematu. Zostałem poproszony przez developerów The Last Days o oskryptowanie kilkunastu questów (jako że wcześniej z nimi współpracowałem i chyba docenili moją pomoc), które mogę sam wymyśleć. Mam mnóstwo pomysłów, bo niedawno zrobiłem sobie maraton z twórczości Tolkiena, ale zawsze przyda się dodatkowo pomoc. Dlatego proszę was abyście wypisywali wszystkie sugestie na temat questów, które chcielibyście zobaczyć w modzie. Starajcie się unikać zadań losowych (typu dostarcz wiadomość, zabij kupca itp.), które zlecają nam lordowie czy wójtowie w miastach, bo właśnie unikalne questy będą esencją moda. Ale znowu bez przesady, nie ma tu miejsca na epickie poszukiwanie artefaktów ukrytych w ruinach.
    « Ostatnia zmiana: Października 13, 2010, 15:17:36 wysłana przez Kolba »

Offline arek818

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Potrzebne pomysły na questy
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 06, 2010, 16:56:11 »
    Może mapa w lesie a wokół niej krążą duże grupy potworów(silniejszych) i ta mapa prowadzi do skarbu np 10tyś dukatów ale po drodze do skaru są ataki stworów bossy itp
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline |Swordsman|

• Użytkownik
    • Po prostu Jędruś
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 06, 2010, 20:18:31 »
    Mój pomysł na questa. Te zadania będą obowiązywały jedynie sił dobra. W trakcie podróży po mapie z drużyną liczącą minimum 40 chłopa, ale nie byle jakich, to zostawalibyśmy zaatakowani. Walka będzie wyglądała podobnie jak obrona zamku, z tym, że bronimy się za drzewami lub na wysepce na rzece. Ze wszystkich stron będą nacierali wrogowie i nieważne jak długo będziesz się opierał to i tak zostaniesz pokonany, ponieważ to taka misja bez końca. Gdy zostaniemy pokonani, to wtedy przybywają nam na odsiecz jakieś jednostki państwa sojuszniczego, na którego terenie nas zaatakowano np. Rohirimowie, lub Rangersi z Ithillien. Wyraże się jaśniej, że jeśli zostaniemy pokonani, to tak jak wrogowie się spawnowali, tak teraz będą się sojusznicy. A my będziemy mogli w zależności od Siły i umiejętności Ironflesh, oglądać bitwę (im mniejsze owe współczynniki, tym krócej pooglądamy bitwę zza kamery jednego z sojuszników lub z czubku drzewa). Wiem, że to niemożliwe, ale jak mówi znane przysłowie "Polak Potrafi", to może uda się dla Kolby to wykonać.

Pozdrawiam
    W grze o tron wygrywasz, albo dostajesz 2-8.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 06, 2010, 21:43:23 »
    Ale gdzie tutaj quest? Bardziej brzmi jak jakiś event, lub coś w tym rodzaju. Co prawda przeczytałem kiedyś Władcę pierścieni, ale mało co już pamiętam, więc takie pytanie do Kolby: Jak bardzo te quest mają być związane z książkowym kanonem? Możliwe są jakieś odstępstwa, czy też wszystko musi być całkowicie zgodne z literackim pierwowzorem?   
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 07, 2010, 00:10:16 »
    A co myślicie o pościgu?(a'la Pościg za Urkukami, Aragorna Gimliego i Legolasa)Na pewnym poziomie gry, kiedy gracz ma już dostateczne doświadczenie oraz grupę żołnierz, zostaje zaatakowany przez oddział wrogich jednostek-tutaj przydałoby się oskryptowanie(im silniejszy gracz tym silniejszy wróg, tak aby bitwa była naprawdę ciężka - brak opcji ucieczki, itp.).Po ciężkiej i krwawej bitwie, tracimy praktycznie cały dochód,a nasi najlepsi bohaterowie trafiają do niewoli, prowadzeni do wrogiej bazy na pewną śmierć.W tej chwili mamy do wyboru:
    -odpuścić(brak możliwości odzyskania bohaterów, złota, spadek honoru, renomy)
    -Podążać za grupą żołnierzy.
    Tutaj można troszkę urozmaicić.Podczas pościgu, wróg wypuszczał by pojedyncze patrole, tak aby gracz mógł z tego skorzystać, nabijając sobie punktów doświadczenia, zgarniając troszkę złota, i wyciągać z niewoli wyszkolone jednostki, które będą przydatne w finalnej bitwie!Jak macie jakieś ale, pisać!

Aha!Nie mam tutaj na myśli, umożliwienia graczowi stworzenia super armii, ponieważ poprzez balans walczących stron, wszyscy, których zwerbowaliśmy podczas pościgu, polegli by w finalnej bitwie...no prawie wszyscy, niech trzech zostanie...rekompensatą za to będzie pokaźna sumka,honor, renoma no i może jakiś  unikalny "item"(mieczyk, łuk - opcja wyboru?)

PS.Tak tylko głośno myślę i przez przypadek na klawiaturze się oparłem...no napisało się, tak samo z siebie ;)

Dobranoc!
    « Ostatnia zmiana: Października 07, 2010, 00:30:37 wysłana przez ałtsajder »

Offline Krystian10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 07, 2010, 08:12:37 »
    Może atak golema???

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 07, 2010, 09:43:43 »
    Nie wiem na ile sam mod będzie miał rozwinięte wątki  literacko/fabularne(niestety,nie grałem w poprzednią wersję), ale tego typu quest/ misja myśle ,że nieźle wkomponuje się  w The Last Day(wcale bym się nie zdziwił, gdyby już ktoś na to wpadł).
    Powiedzmy, że tytuł  questa :Eskorta

Dostajemy misję(od Gandalfa, władcy Elfów{zależnie od czasów i realiów jakich ta wersja ma dotyczyć} ?)  "przetransportowania" kilku hobbitów z miejsa X do miejsca Y.
    Warunki: Udajemy się w misję tylko z własnymi NPC i żaden z hobbitów podczas podróży nie może zginąć.
    Ataków na eskortę może być, powiedzmy, że 3, i przewaga wroga wynosi "10 do 1". Bonus to + 1 do zdolności przywódczych.

2 quest : Per aspera ad astra
    Również tylko dla drużyny złożonej z NPC.
    Zleceniodawca: władca Krasnoludów.
    Potrzebna by była mapa  khazadyjskiej kopalni/sztolni(wiadomo Moria)
    Mamy określony czas na odnalezienie tam jakiegoś cennego artefaktu(np "megatopór") i ucieczkę stamtąd na powierzchnię/do światła, oczywiście za nami goni horda Orków(ewentualnie, jesli to wykonalne, pojawia się nękający drużynę  "boss"(wiadomo Barlog)
    Bonus to +1 do atletyki/ lub sam item, jeśli go nie zwrócimy Krasnoludom

Pzdr
    « Ostatnia zmiana: Października 07, 2010, 10:26:40 wysłana przez Liveon »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 07, 2010, 10:13:54 »
    akurat hobbitów, bym w to nie mieszał...To muszą być bohaterowie, których szkoda tracić(doświadczenie i umiejętności).
    W tym przypadku można by było skierować to zadanie do każdego gracz - dobrego i złego.
    Zły podjąłby się zadania ze względu na złoto, renomę, i potrzebę zemsty, a dobry, Honor, potrzeba uratowania bohaterów. - można by było te współczynniki odpowiednio podnieść(w zależności od stron).Odrzucenie zadania wiązałoby się ze spadkiem poparcia wśród pozostałych bohaterów.

Przy ostatniej bitwie, można by było dodać jakieś wsparcie ze strony pobliskich sojuszników generowanych, również za pomocą skryptu(balans).

Kolejnym zadaniem może być, zebranie armii.
    Gracz w pewnym czasie dostaje zadanie od najbardziej zaprzyjaźnionego królestwa, dotyczące zebrania armii wśród, wszystkich sił dobra(zła).ponieważ spodziewany jest atak ze strony wroga.Proste, nie?
    Niekoniecznie!Już przy pierwszym sojuszniku zaczynają się problemy.Jak się okazuje, Królestwa bardziej wolą bronić swoich granic, niż granic, Królestwa z Którym są pewne niewyjaśnione spory.
    -problem pierwszy - wydobycie informacji od danego Królestwa: o co chodzi?(nie chcą mówić, trzeba trafić do odpowiedniego lorda, ale stosunki z nim muszą być >25(?))
    -Problem drugi - pokierowanie tak rozmowami, aby inni poszli na ustępstwa(wsparcie podczas bitem, zadania, przy tym by pomogły)
    -Problem trzeci - otrzymanie zgody od danego Królestwa, dotyczącej wsparcia
    -problem czwarty - eskorta wojska do punktu zbiórki,(kiedy sojusznik nie dotrze sam na miejsce; niewola, utrata więcej niż 75% sił, itp., zadanie szlak trafi)
    -problem piąty - obrona ziem(opcjonalnie), z co dostalibyśmy większą nagrodę!
    « Ostatnia zmiana: Października 07, 2010, 10:18:37 wysłana przez ałtsajder »

Offline Fandril

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 09, 2010, 17:57:10 »
    albo odbicie danego miasta w służbie jakiejś frakcji.
    np. przyłączyliśmy się do gondoru, ale mordor zają ostilgiath,
     my mama odbić to miasto, a w nagrodę dostajemy 5 k i 2 k za pokrycie kosztów.

Offline TheSpecialOne

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #9 dnia: Października 14, 2010, 00:56:58 »
    może zadanie typu: szef danej frakcji zleca nam odbicie jeńca z jakiejś potężnej armii. W nagrodę otrzymujemy oczywiście odpowiednio wysokie honorarium i/lub ten jeniec okazuje się NPC z wysokimi statami i możemy go zarekrutować.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Października 14, 2010, 01:15:18 »
    albo odbicie danego miasta w służbie jakiejś frakcji.
    np. przyłączyliśmy się do gondoru, ale mordor zają ostilgiath,
     my mama odbić to miasto, a w nagrodę dostajemy 5 k i 2 k za pokrycie kosztów.

tia ....ten wątek w całym M&B mnie rozwala!Zdobywasz miasto, jesteś najsilniejszym i najbardziej aktywnym wasalem i dostajesz 900 sztuk złota na pokrycie kosztów, ku...a na waciki!

Sorka za offtop, ale musiałem to skomentować :]

Ale, żeby nie było, to może wykorzystacie, to co napisałem w tym -> http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=5840.0 temacie, o użyciu pierścienia w grze!
    « Ostatnia zmiana: Października 14, 2010, 01:20:38 wysłana przez ałtsajder »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #11 dnia: Października 14, 2010, 07:02:47 »
    Nie znam dobrze Tolkienowskich realiów, ale zawsze gdzie są jakieś państwa są jacyś separatyści. Nie wiem jak mogłoby to wyglądać w przypadku Mordoru i sił zła, ale w przypadku ludzi/elfów itd. zawsze znajdzie się jakiś książę skoligacony z rodem, lecz pozbawiony większych szans na objęcie władzy. Wspieranie separatystów nie powinno się równać z wspieraniem pretendenta. Nasza rola polegała by na dostarczaniu rebeliantom broni, materiałów, wierzchowców i żywności, a także na szkoleniu ich wojsk. W odpowiednim momencie rebelia przejmowała by parę zamków i wiosek, a także otrzymywała by paru lordów. Najciekawsze było by gdybyśmy wspierali rebelię na polecenie państwa, które nie prowadzi wojny z krajem w którym chce wywołać secesję. Wówczas podczas walk z rebeliantami, bądź po ich stłamszeniu frakcja, której dotyczyła rebelia mogłaby na podstawie zgromadzonych dowodów wszcząć wojnę z wichrzycielami.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Brodaty_AS

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Października 14, 2010, 09:08:59 »
    Może... gdy grasz siłami zła i wjeżdżasz do lasu w pobliżu zamku elfickiego włącza się pole bitwy i dostajesz notkę "las taki i taki-strzeż się to ziemie elfów takich i takich pod władaniem tego i tego" i tu 2 opcje albo jedziesz dolinką i setki łuczników elfickckich ostrzeliwuje tę dolinkę, a ty nie możesz włączyć mapki backspacem i nie wiesz gdzie koniec lub wjeżdżasz z lasku na polankę i wywala 2 notkę "drzewa się chyba ruszają"(niby taka myśl bohatera) i na polankę nacierają drzewce i trochę elfickiej piechoty i konnych łuczników, ale tutaj w przeciwieństwie do 1 nie musiał byś uciekać, żeby przeżyć lecz zgładzić otaczającego wroga, który jest nieliczny, ale potężne drzewce i otaczający cię konni łucznicy elfów i ich piechota to był by potężny wróg, a to wszystko zamknęło by cię w 1 małym kółku na polance.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Października 14, 2010, 10:49:35 »
    Może... gdy grasz siłami zła i wjeżdżasz do lasu w pobliżu zamku elfickiego włącza się pole bitwy i dostajesz notkę "las taki i taki-strzeż się to ziemie elfów takich i takich pod władaniem tego i tego" i tu 2 opcje albo jedziesz dolinką i setki łuczników elfickckich ostrzeliwuje tę dolinkę, a ty nie możesz włączyć mapki backspacem i nie wiesz gdzie koniec lub wjeżdżasz z lasku na polankę i wywala 2 notkę "drzewa się chyba ruszają"(niby taka myśl bohatera) i na polankę nacierają drzewce i trochę elfickiej piechoty i konnych łuczników, ale tutaj w przeciwieństwie do 1 nie musiał byś uciekać, żeby przeżyć lecz zgładzić otaczającego wroga, który jest nieliczny, ale potężne drzewce i otaczający cię konni łucznicy elfów i ich piechota to był by potężny wróg, a to wszystko zamknęło by cię w 1 małym kółku na polance.

No właśnie!Tego mi brakuje w M&B!Zasadzki!Jeżeli ktokolwiek wpadłby w naszą zasadzkę, ładuje się mapa.Ustawiasz wojska wokół nieświadomego wroga!ładuje się mapa i Atak! yumy ,yumy! :D

Offline Brodaty_AS

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Października 15, 2010, 08:52:35 »
    xD a może jeszcze większe wyzwanie. Zostawiamy wojo w jakimśmieście co nam dali misję lub w najbliższym mieście jak dostajemy ją okolicznie w czasie gry i wyruszamy sami w podróż. Latamy po sojuszniczych państwach i zbieramy grópkę npc taką jak drużyna pierscienia(nie w sensie imion lecz postaci człowiek hobbit,itd.) po czym mamy misję przedrzeć się do najgłębszego miasta i zrobić jakąś dywersję. Na przykład lecimy ze swoimi npc przez te miasto i musimy dobiec do konkretnego miejsca np rozpadlina i musi tam dobiec konkretny członek na przykład hobbit mamy wtedy krótki filmik jak nasi towarzysze się poświęcają, by ten członek to wykonał np wrzucił pierścień lub wyburzył jakieś koszary, a my dostajemy się na kilka dni w niewolę. Problem by był, że były by wzmożone patrole w mieście i na mapie podczas podróży, musili dojść ty  minimum 1 bochater z misji konkretny do colu(im więcej tym łatwiej przez miasto), a na koniec przybywają jakieś siły i nas odbijają a my wydostajemy się z więzienia i pomagamy w oblężeniu, potem idziemy z wojskami co oblegały miasto po własne wojsko i nagrodę, a przeciwnik któremu wykonaliśmy misję ma mniejsze wojska i rzadziej chodzące przez np. 50 dni. Przepraszam za olbrzymią ilość np.