Dodaję tutaj, bo nie znalazłem tematu poświęconego pierwszej części HoI, skoro jutro mamy 75. rocznicę wybuchu 2 wojny światowej:
Na pierwszym skrinie macie ogólny pogląd na sytuację w Europie oraz "imperium" polskie (xD), którym kierowałem w grze.
Na drugim przedstawiłem obecną sytuację na froncie Alianci - Oś w Europie.
Na trzecim przedstawiłem wam mój rząd.
Na czwartym widać ogólną liczbę wojsk i poszczególnych ich typów, kraje posortowane są wg ogólnej liczby wojsk.
Na piątym widać ogólną liczbę sił morskich i poszczególnych rodzai statków, jednakże nie jest ona w pełni "poprawna", bo powinienem zajmować w nim 7 miejsce, lecz, wiedząc że w rozgrywce już nie czeka mnie żadna bitwa morska, posłałem 20 statków do naprawy.
Na 6. mamy statystyki jeśli chodzi o samoloty.
Na 7 widać sytuację w Azji i Oceanii, Japonia oczywiście jest w Osi.
Na ostatnim obrazku widać liczbę punktów poszczególnych sojuszy. Dodam, że kiedy w maju 1947 kiedy dołączyłem do aliantów, punkty osi i aliantów były mniej więcej na odwrót.
Taktyka na tą grę była taka, żeby oddać początkowo Niemcom Gdańsk (wcześniej zająłem się Litwą), i w spokoju rozwijać się technologicznie. Obecnie jestem jednym z bardziej zaawansowanych technologicznie państw. Co do wojny z Niemcami: skorzystałem z tego, że komuniści przejęli Węgry, Rumunię, Bułgarię i Słowację i mają front z Rzeszą, na który wpakowali masę armii. Dzięki temu na granicy ze mną były niewielkie siły, przez które z łatwością przebiłem się od północy dużymi siłami. Potem podzieliłem je, ok. 2/3 wysłałem do zamknięcia okrążenia, zaś reszta (głównie piechota i kawaleria) ruszyła wybrzeżem do Belgii i Francji, które to wyzwoliła, a potem ruszyła na południe, i to ona obecnie tworzy większość sił alianckich na północno-zachodnim odcinku frontu we Włoszech. Drugi odcinek to tylko i wyłącznie moje siły. Jak widać, siły Włochów są słabe, i z łatwością mógłbym ich pokonać, ale gra mi się znudziła.