Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Hearts of Iron  (Przeczytany 6276 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Seria Hearts of Iron
    « dnia: Września 27, 2010, 16:43:23 »
    Druga część jednej z najlepszych gier strategicznych w historii jakie poruszały temat II Wojny Światowej w odniesieniu globalnym, tzn. symulujących nie tylko same działania militarne, ale także wszelkie zależności gospodarczo-ekonomiczne, polityczne i społeczne. Podobnie jak poprzednio mapa gry obejmuje cały obszar Kuli Ziemskiej, my możemy stanąć zaś na czele jednego z ponad 130 ówczesnych krajów, w tym największych potęg: Niemców, Wielkiej Brytanii, Rosji, czy też Włoch. „Hearts of Iron 2” umożliwia nie tylko odtworzenie wydarzeń, jakie miały miejsce w latach poprzedzających i w których toczyła się IIWŚ, ale także na całkowitą zmianę historii.

Gdyby ktoś był chętny na grę w tą grę to serdecznie polecem, możemy rozegrać nawet Kampanie potem można zapisać i grać od nowa, gdyby zebrało się z 7 ludzi chętnych którzy by zagrali np. Rosją, Niemcami itd. Było by naprawdę epicko gry można zapisyawć i wczytywać, no ale trzeba być cierpliwym ;p, i mieć pojęcie trochę o grze.

Gra rozgrywana jest na mapie.. ale to nie grafika w niej się liczy. Tutaj macie cały tekst z gry-online:

http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=3261
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2015, 09:48:24 wysłana przez Lew »

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • NIE dla ACTA!
    Odp: Hearts of Iron II
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 27, 2010, 16:45:37 »
    Grałem w pierwszą część pt. II wojna światowa. Fajnie by było jakby bitwę można oglądać w 3D. Grałeś może w dodatek Doomsday?

(click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 27, 2010, 16:53:31 »
    Mam wersję Hearts of Iron Doomsday  + Armageddon. Przy okazji gdyby ktoś był zainteresowany na wspólną kampanie multi zapraszam tutaj:

http://www.hetmanszczyzna.fora.pl/sprawy-organizacyjne,57/
    « Ostatnia zmiana: Września 27, 2010, 17:01:52 wysłana przez ^IvE »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 24, 2014, 12:50:19 »
    Zapowiedzieli 4 część już http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=82823

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 12, 2014, 22:54:15 »
    Nie ma to jak odkop :P Otóż tak, myślę, że skoro HUtH już napisał tu o 4, to nie będę tworzył dla niej specjalnego tematu, tylko napiszę tu.
    Na TEJ stronie (oczywiście jeśli macie konto na stronie Paradoxu) możecie mnie zarefować. Otrzymacie tam własny link, który inni mogą refować. A po co? W zależności od liczby refów, dostać można: 1)poradnik (lub czymkolwiek innym jest strategy guide) dowodzenia, tapetę i ikonę na forum
    2)DLC (pewnie jakieś ikonki, nic wielkiego :P)
    3)Spośród ludzi, których zarefowało 20 lub więcej osób, wylosowane będzie 10, które dostanie dostęp do zamkniętych betatestów (w sumie chyba najważniejsze :P)
    Dodatkowo, TU znajdziecie wszystkie Dev's Diary, a TU najnowszą, sprzed 4 dni.
    Z szokujących informacji, jeśli ktoś nie śledzi informacji autorów gry, to usunięci zostaną dowódcy dywizji, co więcej, gra będzie również generowała dowódców.
    W spoilerze mamy coś, co nazwałbym 'preview' rysowania battleplanów.
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2014, 23:05:30 wysłana przez lllew »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 31, 2014, 21:26:47 »
    Dodaję tutaj, bo nie znalazłem tematu poświęconego pierwszej części HoI, skoro jutro mamy 75. rocznicę wybuchu 2 wojny światowej:
    Na pierwszym skrinie macie ogólny pogląd na sytuację w Europie oraz "imperium" polskie (xD), którym kierowałem w grze.
    Na drugim przedstawiłem obecną sytuację na froncie Alianci - Oś w Europie.
    Na trzecim przedstawiłem wam mój rząd.
    Na czwartym widać ogólną liczbę wojsk i poszczególnych ich typów, kraje posortowane są wg ogólnej liczby wojsk.
    Na piątym widać ogólną liczbę sił morskich i poszczególnych rodzai statków, jednakże nie jest ona w pełni "poprawna", bo powinienem zajmować w nim 7 miejsce, lecz, wiedząc że w rozgrywce już nie czeka mnie żadna bitwa morska, posłałem 20 statków do naprawy.
    Na 6. mamy statystyki jeśli chodzi o samoloty.
    Na 7 widać sytuację w Azji i Oceanii, Japonia oczywiście jest w Osi.
    Na ostatnim obrazku widać liczbę punktów poszczególnych sojuszy. Dodam, że kiedy w maju 1947 kiedy dołączyłem do aliantów, punkty osi i aliantów były mniej więcej na odwrót.
    (click to show/hide)
    Taktyka na tą grę była taka, żeby oddać początkowo Niemcom Gdańsk (wcześniej zająłem się Litwą), i w spokoju rozwijać się technologicznie. Obecnie jestem jednym z bardziej zaawansowanych technologicznie państw. Co do wojny z Niemcami: skorzystałem z tego, że komuniści przejęli Węgry, Rumunię, Bułgarię i Słowację i mają front z Rzeszą, na który wpakowali masę armii. Dzięki temu na granicy ze mną były niewielkie siły, przez które z łatwością przebiłem się od północy dużymi siłami. Potem podzieliłem je, ok. 2/3 wysłałem do zamknięcia okrążenia, zaś reszta (głównie piechota i kawaleria) ruszyła wybrzeżem do Belgii i Francji, które to wyzwoliła, a potem ruszyła na południe, i to ona obecnie tworzy większość sił alianckich na północno-zachodnim odcinku frontu we Włoszech. Drugi odcinek to tylko i wyłącznie moje siły. Jak widać, siły Włochów są słabe, i z łatwością mógłbym ich pokonać, ale gra mi się znudziła.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 31, 2014, 23:04:48 »
    Niemców można zcisnąć w 36. Co do reszty to miałeś farta ziom xD Normalnie się ZSRR na mnie wbijało nawet jak oddałem Gdańsk.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 31, 2014, 23:14:27 »
    Pewnie, że dałoby radę tak wcześnie, ale potem się mało dzieje, poza walką z Sowietami, która nuży, bo jest strasznie długa. Co do ataku ZSRR: też się tego obawiałem, nawet w pewnym momencie zabralem wszystkie jednostki z granicy z Niemcami i ustawiłem je na granicy z ZSRR, ale miałem szczęście, bo najpierw byli zajęci Finlandią, a potem dosyć długo Japonią, Niemcami zajęli się na sam koniec i skupili tam większość ich sił, ale nie mogli się przebić, front tak stał z 2 lata, a ja rosłem w siłę, i samo pokonanie Niemców poszło o wiele łatwiej, niż się spodziewałem.

Offline Wondrey

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • ''Życie dostaje się za darmo, ale jest bezcenne''
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 16, 2015, 15:31:03 »
    Świetna gra, chociaż na dzisiejsze systemy to po prostu pogrom... Ósemka wprost powiedziała mi, że program nie był zbyt długo aktualizowany i nie zostanie odtworzony, na szczęście sobie poradziłem :-).

Od niedawna znowu zacząłem przygodę z HOI-em 2, jedyne co mogę powiedzieć o tej grze to to, że takiej dobrej gry o takiej tematyce nie miałem przyjemności ograć, masa opcji, duża ilość scenariuszy, dokładność historyczna - naprawdę piszę to z uśmiechem na ustach, dzisiaj takich gier (Poza Paradoxem) już nie produkują, chodzi mi może nie o dokładność czy stylistykę ale o masę opcji. Paradox świetnie pokazuje, że jak się chce to można :-).
    ''Piekło jest na ziemi''

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 16, 2015, 19:43:39 »
    HOI 4 już niedługo, to będzie dopiero gra!
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 16, 2015, 22:16:54 »
    Owszem, bardzo miło wspominam grę faszystowskimi USA czy aliancką Finlandią ledwo co odpierającą niemieckie desanty pancerne Guderiana, a potem podbijająca Wenezuelę dla ropy :)

Offline Wondrey

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • ''Życie dostaje się za darmo, ale jest bezcenne''
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 17, 2015, 15:48:14 »
    Widzę huth, że jesteś nie lada strategiem :). Dobre plany są najważniejsze! :D
    ''Piekło jest na ziemi''

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    « Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 17, 2015, 16:18:39 »
    Ja lubiłem grać Polską i tłuc razem z Rzeszą państwa alianckie i ZSRR.
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    Odp: Seria Hearts of Iron
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 30, 2016, 11:13:25 »
    Premiera HoI IV już 6 czerwca. Można zamawiać preordery 3 wersji: Cadet Edition (grę, tapetę, ikonę na forum Paradoxu i uwaga: polskie DLC z różnymi smaczkami takimi jak dodatkowe portrety, skiny dla polskich samolotów i czołgów itp. i unique focus tree for Poland, cokolwiek to jest) za 40$, Colonel Edition (to co wyżej plus kolejną ikonę na forum Paradoxu i skiny czołgów oraz krążowników dla Sowietów, Amerykanów, Niemców, Francuzów i Brytyjczyków) za 50$ i Field Marshal Edition (to co w poprzednich plus kolejna ikona forumowa, art book, awatary i Expansion Pass #1: Includes the first 2 expansion and its related content, to an estimated value of $49.99) za 90$.
    Do tego, jeśli kupimy którąkolwiek z tych wersji w preorderze (czyżby były dostępne również po premierze?), otrzymamy dodatkową muzykę dla państw Osi i Aliantów oraz Game Book, którego opis:
    Hearts of Iron: War Stories is a Gamebook, a branching narrative where the player’s choices matter. Your decisions influence which skills you learn, your relationships with other characters and even the story’s outcome. The first of these War stories is written by Aaron Rosenburg and features a young British RAF pilot during the Battle of Britain.
    brzmi jak gra paragrafowa. Ktoś zamówił już preorder, a może planuje dopiero lub czeka na premierę?

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    Odp: Seria Hearts of Iron
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 30, 2016, 12:35:43 »
    HoI 3 najlepsze.

Poczekam na patche, dlc i na jesień kupię.
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.