Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Lipsk 1813  (Przeczytany 14184 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    Odp: Lipsk 1813
    « Odpowiedź #15 dnia: Września 26, 2010, 21:23:10 »
    Generalnie mi to wisi, ale jednak te Twoje wywody Lygrysie są utopijne.

To działa na zasadzie: Tu podzielimy tych na grupy, do grupy damy dowódców, generał sobie steruje i przygotowuje wymyślne manewry, po czym wydaje rozkaz i wszystko działa jak w zegarku.

Ale prawda jest taka, że nic nie będzie działało jak w zegarku, bo albo ludzie nie będą się potrafili uspokoić, albo się pogubią te oddziały, na TS będzie hałas, ludzi nie dosłyszą rozkazów i z tych wyobrażeń wielkiego, epickiego Waterloo zostanie jedna wielka strzelanina, gdzie nie będzie jednej linii tylko poszczególne grupki graczy starające się upolować kapitana czy innego wroga.
    Może i łatwiej takie coś przygotować technicznie, ale w praktyce wszystko się posypie i to nie będzie przypominało, tych wspaniałych dwuszeregów, które oddają równe salwy i na jeden wspólny okrzyk, rzucają się do wroga, a konnica flankuje od boku... Do tego nie da rady się zbliżyć w najmniejszym stopniu.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #16 dnia: Września 26, 2010, 21:23:13 »
    Właśnie walczą, więc nie liczyłbym na filmiki. Może późno w nocy wrzucą screeny.
    Btw. wydali nową wersje MM pod waterloo. Ciekawy jestem jak wygląda :d
    Sława!

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #17 dnia: Września 26, 2010, 21:28:41 »
    ehhh, ta to więc widzę tak, kolejnych eventów nie będzie bo
    a) W modzie z Rzymianami niezrzeszeni nie sformują jakiejś tam formacji
    b) Mod o podbojach Aleksandra- no nieee przecież falangi to oni w życiu nie zrobią...
    c) Warna - ok damy sygnał nawalać się może zrozumieją....o f*** będą się team killować
    d) Mod o czasach napoleońskich - o nieee przecież oni nie sformują lini i nie zrozumieją rozkazu strzelać jak dowódca powie, i atakować na komendę...
    itd itd itd

Dla mnie to nie jest trudne do zrozumienia może dlatego że, pod Grunwaldem walczyłem w zorganizowanej chorągwi..?

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Września 26, 2010, 21:31:45 »
    To chyba na grunwie oglądałeś tylko swoją chorągiew. Niektórzy lecieli po prostu kupą, jak już się rozpędzili to docierali to obozu zakonnego. Sformować zwykły szyk jest łatwiej niż sformować szyk, strzelać na zawołanie robiąc dziwne podjazdy i taktyki. Jeśli jesteś taki wyrywny chętnie widziałbym Cię w roli głównego dowódcy. :-)
    Sława!

Offline Krzpl

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #19 dnia: Września 26, 2010, 21:33:20 »
    A ja mam pomysł zróbmy eventa o krucjatach! :D
    -Bitwa o Jerozolimę
    -Albo oblężenie Akki

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Września 26, 2010, 21:34:20 »
    Dużo osób negujących pomysł chyba nie doczytała, że propozycje 'chorągwi' są takie, by tworzyły je klany,
    Jeżeli klany nie będą potrafiły utworzyć prostej w miare lini, oraz nie będa potrafiły słuchać dowódcy to znaczy, że mamy klany do dupy...
    Trzeba dać tylko jakąs formację dla graczy niezrzeszonych, by mieli trochę więcej luzu.

lygrys - jesteś w stanie napisać statystyki ile jakich żołnierzy walczyło pod Lipskiem?
    tzn, ile konnych, ile muszkietów ile czego...? - dla każdej ze stron z osobna

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Września 26, 2010, 21:35:54 »
    Blitzwing heh ja dowódcą nigdy nie będe bo talentu do tego nie mam ;] Oddziałem mojego klanu mogę podowodzić, ale uważam że ktoś z REFu powinien dowodzić po stronie Francji a z SRT po stronie Koalicji ;)
    Dla mnie to wygląda tak że, dyscyplinę da się utrzymać trzeba tylko chcieć. Ludziom trzeba rozkazać aby stali w linii nieważne co się będzie działo...nie zapominajmy też o morale w prawdziwej bitwie też się żołnierze cofali, bez komendy...Trzeba nad tym po prostu panować :)

Wiesz co Inco tak jeśli doszłoby do eventu to po prostu marsz do biblioteki mnie czeka wypożyczę kilka książek dobrych autorów i tam odnajdę wiarygodne informacje.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Września 26, 2010, 21:37:13 »
    Czyli mam rozumieć że klany będą tworzyły trzon, a reszta do jednego wora? To ja dziękuję, nie mam zamiaru grać z tłumem ludzi nie grających wcześniej w MP.
    Bo w prawdziwej bitwie walczono na śmierć i życie. Tutaj każdy może rajdować mówiąc "A może się uda"
    Sława!

Offline Klopotek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Września 26, 2010, 21:40:20 »
    Lygrys nie przejmuj się, nigdy wszystkim nie dogodzisz.

Napisz przebieg bitwy,regulamin,kiedy itd. Zrobimy zapisy i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Blitzwing osoby które będą psuły zabawę dostanę kicka i skończy się. Na grunwaldzie daliśmy radę bez TSa, to z TSem powinniśmy spokojnie dać radę.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Września 26, 2010, 21:40:40 »
    Moim zdaniem niezrzeszeni powinni być potraktowani priorytetowo względem wszykolenia...Oni pierwsi muszą dowiedzieć się z kim będą grali i kto nimi będzie dowodził, trzeba im zapewnić mocnego tsa by nie padł  w czasie gry (jak padnie refowi to da on sobie radę jednak niezrzeszeni stracą zapewne głowę).

Jeśli doszłoby do bitwy to może być wstępny zarys regulaminu (wiecie trudno wymyślić porządny w 10 minut o 22)
    1) Na czele każdej z armii stoi głównodowodzący, każdy oficer ma rozkaz słuchać się jego rozkazów. niewypełnienie rozkazu może skutkować zakazem gry w kolejnym evencie.
    2) Oficerowie odpowiadają za swój oddział, ich obowiązkiem jest wypełniać rozkazy wodza, oraz dawać sygnały swym żołnierzom (stój, celuj, ognia, czworobok, atak itd itd)
    3) Każdy żołnierz ma obowiązek słuchać oficera i glównodowodzącego, żołnierze muszą trzymać przede wszystkim formację, zabronione jest rozpraszanie się i skakanie w czasie salw przeciwnika bieganie jak debil po mapie itd itd.
    4)nie wolno strzelać bez komendy oficera, oraz z respa na resp (trzeba wyznaczyć minimalną odległość na pierwszą salwę)
    5)W czasie bitwy żołnierzom nie wolno odzywać się na tsie ani pisać wiadomości w grze.

Moim zdaniem to najważniejsze zasady resztę trzeba jutro wspólnie sforumłować
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2010, 21:47:14 wysłana przez lygrys »

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Września 26, 2010, 21:41:07 »
    Blitzwing - do ewentualnej bitwy będzie przynajmniej kilka mixów,
    można je traktować jako trening gry dla graczy nie zrzeszonych,

Może uda się dogadać, że rozdzieli się niezrzeszonych do klanów, tak że do pod każdy klan będzie przypadać jakaś grupka niezrzeszonych.

Możliwości jest sporo (tak mi się wydaje), problemów na pewno trochę będzie ale trzeba szukać możliwości ich rozwiązywania a nie negowania pomysłów.  

Offline Krzpl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Września 26, 2010, 21:45:06 »
    lygrys sory ale na grunwaldzie większość zachowała spokój(tylko zaczęli pisać)

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Września 26, 2010, 21:49:04 »
    Edytowałem poprzedni post  zawarłem w nim  taki zarys regulaminu, moim zdaniem bitwe warto by robić etapami...i albo historyczny etap po historycznym etapie albo pobawimy się, historią i ten kto wygra dany etap decyduje o kolejnym.
    Co do niezrzeszonych to można albo dać im oddzielny oddział albo po klanach mniej licznych rozesłać...to byłoby nawet dobrym wyjściem ponieważ ustawiłoby się ich w środku aby nie nabroili (w razie gdyby komuś odwaliło i wybiegł  z lini to po prostu reszta wyrówna zamknie linie a on zostanie roztrzelany przez wroga...)
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2010, 21:53:30 wysłana przez lygrys »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #28 dnia: Września 26, 2010, 22:09:33 »
    Na TS powinni być wszyscy zmutowani prócz oficerów. Inaczej-chaos.

PS. Mogę pomóc w weryfikacji historycznej. ;)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline rara

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #29 dnia: Września 26, 2010, 22:16:45 »
    Panowie dalibyście sobie spokój z wyszukiwaniem na siłe bitwy, którą można by inscenizować . Zrozumcie, że jeśli będziemy organizować taki event co miesiąc to straci swój urok, z czasem spowszednieje i będzie sie zjawiało coraz mniej osób zdając sobie sprawe, że jak w tym miesiącu nie wezme udziału to następnym zagramy inną bitwe"specjalną".
    Taki event powinien być organizowany raz na pare miesięcy albo jeszcze rzadziej, wtedy będzie to wydarzenie, które zapamiętamy na długo, tak jak Grunwald.