Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Przekabacanie wrogich lordów na swoją stronę.  (Przeczytany 7937 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline karols11

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Z przyjemnością pomagam
    Przekabacanie wrogich lordów na swoją stronę.
    « dnia: Września 22, 2010, 18:12:20 »
    Ja mam takie pytanie. Jak najskuteczniej przekabacić wrogich lordów na swoją strone. Wiem że gdy pytam się czy chcą przejść na moją strone liczy się:

- Ilość wojska (zawsze mówią mi że nie był bym wstanie obronić ich)
    - Jakość kompanów (mówią że obecnie jest im lepiej)
    - I coś w stylu prawa do rządzenia

I co mam zrobić żeby częściej przechodzili na moją stronę? Od czego to zależy?

Pozdrawiam!
    "Sięgnij pochwy swej, i miecz dobądź z niej. Ugodź w serce wroga nim, niech pamięta kim tyś był. Niech przemilczy tysiąc lat, niech z popiołow wstanie znów, by zemsty zaznać słodki smak i pokonać wielki ból."

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Przekabacanie wrogich lordów na swoją stronę.
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 22, 2010, 18:30:04 »
    Duży:
    -honor
    -renoma
    -stosunki
    -wysoka perswazja
    -stosunki danego lorda z władcą
    -siła twojego państwa (terytoria, ilość lordów)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 22, 2010, 18:46:35 »
    No i prawko też się liczy bądź co bądź... Przecież nie przystąpią do kogoś o kim nie wiedzą.

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 22, 2010, 19:21:08 »
    I siłą ich włąsnego państwa - kraj na skraju upadku łatwiej traci lordów niż np potęga, która włąśnie wygrałą wojnę.

Offline karols11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 22, 2010, 19:45:17 »
    Więc co mam zrobić, gdy mam 4 towarzyszy. Dać im ich własne zamki (przemienićich w lordów), czy poczekać i najpierw rozsyłać ich po innych królestwach aby głosili że jestem królem?

Pozdrawiam!
    "Sięgnij pochwy swej, i miecz dobądź z niej. Ugodź w serce wroga nim, niech pamięta kim tyś był. Niech przemilczy tysiąc lat, niech z popiołow wstanie znów, by zemsty zaznać słodki smak i pokonać wielki ból."

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 22, 2010, 19:59:20 »
    Nie polecam 1. opcji gdyż nie będą oni gromadzić armii i niezbyt się wtedy tobie przydadzą, lepiej niech głoszą twoją chwałę- narazie.

Kormo: Przecież o prawku sam pisał karols11...

www.pustamiska.pl

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 22, 2010, 20:19:36 »
    Tzn. moi towarzysze to różnie, zależy od rozgrywki, ale każdy wlecze z sobą setke luda (co prawda wcześniej podbijam im przywództwo i szkolenie). Radziłbym szlachciców brać jako lordów (Matheld, Lezalit, Alayen i Firentis), to cudzoziemscy lordowie nie będą sie boczyc (a moze sie zdarzyć, że ułątwi to przekonywanie ich do Twojej sprawy).

Offline karols11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 23, 2010, 12:11:51 »
    A jak najskuteczniej zawierać sojusze? Ponieważ mam wojne z Nordami i nie chce mi się ich podbijać tzn. podbiłem im już 1 miasto i 3 zamki bo mnie zaczeli wkurzać. Wybiłem im  prawie calą armie, lecz nadal nie chcą pokoju z moim królestwem. Czekać aż sami mi zaproponują, czy nie da rady i jedynym wyjściem jest ich podbić?

Pozdrawiam!

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 23, 2010, 12:21:10 »
    Jesli maja tylko zo Tobą, to bedziesz musiał ich chyba zmiazdżyć. A jeśli walczą z np Vaegirami, Tobą i Swadią (zauważyłem, że komp działą schematycznie, inaczej niz w normalnym MB - teraz Nordowie walczą kolejno z vaegirami, potem ze Swadią, a potem... nie sprawdzałem dalej.), to jest szansa, że podpiszą pokój (ale i tak potem wypowiedzą Ci wojnę). Masz 2 wyjścia - przeciagac tę wojnę, jak długo się da (z czasem im się znudzi) lub dokonać ich anichilacji, co jakiś czas (np po każdej rozbitej nordyckiej armii/zdobytym zamku lub mieście) wysyłac propozycję pokojową.

Offline karols11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 23, 2010, 15:33:54 »
    Czy jest jakaś granica, przy której lordowie zaczną mi mówić że mam wystarczająco dużo wojska? Czy może oni zawsze mówią że nie zdołałbym ich obronić?

Pozdrawiam!

Edit: Jeszcze jedno. Co siębardziej opłaca po zakończeniu bitwy. Wypuszczać lordów czy brać ich do niewoli ?

Offline nod18

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #10 dnia: Września 23, 2010, 16:27:43 »
    Mam takie pytanie poniekąd tez na temat ;]

Wiem że jesli podbijemy wrogą frakcje to potem lordowie z podbitej frakcji nie dojdą do naszego królestwa, ale ja miałem taka sytuację że ostatni zamek Swadii podbili nordowie i wtedy nastał koniec swadii, czy w takim wypadku ktoś z lordów dojdzie do mnie ?

Offline karols11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 23, 2010, 16:50:33 »
    Z tego co wiem to nie. Porozchodzą się jedynie do innych frakcji.

A ja odświeżam swoje pytanie:

Czy jest jakaś granica, przy której lordowie zaczną mi mówić że mam wystarczająco dużo wojska? Czy może oni zawsze mówią że nie zdołałbym ich obronić?

Pozdrawiam!

Edit: Jeszcze jedno. Co siębardziej opłaca po zakończeniu bitwy. Wypuszczać lordów czy brać ich do niewoli ?

Offline bensik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Września 23, 2010, 17:35:29 »
    mam pytanie... musze przeprowadzic zwiad 2 wiosek i zamku, jak mam to zrobic ???

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 23, 2010, 18:15:07 »
    Podjedż do nich po prostu.
    Jeżeli jakis lord po złapaniu mówi "niech ten dzień będzie przeklęty" lub w inny sposób sie wkurza, to go biorę do niewoli; tak samo więże każdego chorobliwie lojalnego lorda (na wstępie - o ile przybył sam mozesz sie go spytac, co sądzi o... no i jak odpowie, że nie zdradza i nie chce gadać, to bierz do niewoli, bo nie przekabacisz takiego lojalisty. Ponadto - jeśli jesteś kawalerem - to wypuiszczenie lorda ułatwi Ci potem przekabacenie go na swoja stronę i dobranei sie do jego siostry/córki; tak samo wypiszczaj lordów łasych na ziemie - tez w opcji "pogadania na osobności", wtedy powie, na czym mu zależy. Jeśli na włościach i nei zechce dołączyc, to pokonaj i wypuść, za jakis czas, jeśli będziesz mocniejszy, to sie przyłączy. Szczerze mówiac ja wolę brać lordów z NPC-ów typu Lezalit, Matheld itp. Jesli biorę jakiegoś z innego panstwa, to tylko na początku, aby sobie ułątwic bunt, lub by mieć szwagra/teścia w tym lordzie. Im mniej lordów, tym łatwiej utrzymać w całosci swoje państwo.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 24, 2010, 15:53:44 »
    1. Co do przejęcia państwa, losowo raczej się rozchdzą lordowie i to bzudra że nie przechodządo frakcji która zniszczyła dane państwo.
    2. W kwestii "Zostałbym otoczony przez wrogów/Nie dasz mi schornienia" itd. to zależy nie tyle od ilości wojska ale ogólnej ilości jednostek względem innych królestw.
    3. Jeżeli potrzebujesz pieniędzy bierz :), Jeżeli chcesz mieć z nimi dobre stosunki co prawdopodobnie w przyszłości pomoże Ci ich przekabacić, zostaw. UWAGA: Niektórzy lordowie, gdy puszczasz ich wolno, przy nastepnej rozmowie są na Ciebie zdenerowani i dostajesz duży minus u nich.

www.pustamiska.pl