Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Przydał by sie update!  (Przeczytany 15642 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MrocznyBaton

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Śrama
      • pasztetowa-probably the best in the world
    Odp: Przydał by sie update!
    « Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 02, 2008, 14:24:55 »
    karczmarz by mogl byc. to sie kojarzy z takim wesolym kolesiem co lubi sobie wypic :D komu mam zaplacic zeby miec taka range? :D

drunken masta

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 02, 2008, 14:26:24 »
    Zmienianiem rang zajmują się Kolba i Jason. Powodzenia

Offline Gedus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 02, 2008, 14:34:07 »
    Ja osobiście jestem za tym aby updejt zrobić na wersje 1.0 bo jeżeli teraz zrobimy kilka rzeczy to mogą one się stać nieaktualne w przyszłości.. takie jest moje zdanie

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 02, 2008, 21:01:00 »
    Zaczęło się bardzo niewinnie,przypadkowy filmik na YouTube. Pierwszy kontakt z tytułem Mount & Blade i...
    Wakacje!Wakacje,bardzo leniwy poranek. Za zimno aby spać przy otwartym oknie,ale też zbyt ciepło aby spać opatulonym w kołderkę. Ta myśl uderzyła mnie tym bardziej że okno było otwarte a ja przebudziłem sie odkryty. Podwójna dawka zimnych dreszczy.Na pół przytomny podniosłem swoje obolałe ciało i w tym samym czasie pomyślałem:prawdziwemu wojownikowi nie może być zimno. Tak wyglądał poranek po nocy która dla mnie zaczynała się coś koło pierwszego piania koguta.Co doprowadziło do takiej kolei rzeczy?Wspomniany już wcześniej tytuł gry Mount & Blade.Pierwsze wrażenia z gry były bardzo pozytywne.Gracz zostaje rzucony w w sam środek średniowiecza!Zamki,turnieje,rycerze na koniach,tarcze...długo by wymieniać. Po prostu czyste średniowiecze.Nie znajdziemy w grze magii,smoków czy innych stworów. Tu nasuwa się pierwszy z plusów-realizm. Gracz zostaje rzucony do świata fikcyjnego ,ale nie fantastycznego.Tego było mi trzeba-rozwiązywania problemów  przy pomocy zweihandera, kuszy albo całkiem zgrabnej, niby- ormiańskiej-szabelki.

Po aktywowaniu wersji shareware od razu rzuciłem się w wir walki. I co się odznacza, hm, grafika prawdę mówiąc jest niezła choć tekstury - widziałem lepsze, postaci - no tutaj mały plusik, ładnie zrobione, realistyczne. Ekwipunek również jest odwzorowany bardzo dobrze.Cienie, tutaj twórcy się wyraźnie postarali, widzimy np. słoneczko przed sobą a cień mamy za sobą, miły szczegół. Jeśli już mówimy o tym co działa na zmysły, to dźwięki oręża zatapiającego się w trzewia wrogów- miodzio, poprawia to nastrój i zachęca do podjechania z lewej strony kolejnego bandyty i zmuszenia programu do otworzenia konkretnego pliku dźwiękowego. No tętent kopyt też sympatyczny, ale czego mi brakuje- odgłosów przyrody, ptaszków ćwierkających, gdy zapada noc- cykania świerszczy, efekt byłby niesamowity.

Gracz może wcielić sie w rolę syna szlachcica,syna dobrze prosperującego kupca,oraz może zostać nieznanym wędrowcem.Dobra wiadomość dla Pań.Można wybrać płeć naszej postaci.Najłatwiejszy "start" ma kupiec który ma dużo pieniędzy oraz bogaty ekwipunek.Syn szlachcica ma za to  wysoką reputacje,o której wspomnę później.Najtrudniej a zarazem najciekawiej gra się wędrowcem.Zaczynamy jako biedny facet który startuje od zera.Ma słaby ekwipunek oraz jest nie znany w świecie Calradii.W świetle zasady "Im gorzej tym lepiej"Polecał był  właśnie tą klasę.Po wyborze pochodzenia naszego bohatera czas na wybór specjalizacji w jakiej będzie się szkolił.Do wyboru mamy trzy jakże odmienne specjalizacje:Władanie mieczem,łucznictwo oraz medycyna.Nie muszę chyba tłumaczyć na czym polega władanie mieczem...Jest to najprostsze rozwiązanie z podanych wyżej.Dobrze wyszkolony piechur może przesądzić o wygraniu bitwy!Łucznik będzie oczywiście szybszy od piechura oraz sprawniejszy.Jednak gra łucznikiem  na początku jest bardzo trudna.Masz cierpliwość i determinacje?Jeśli tak  polecam tą klasę.Dobrze wymierzone headshot'y  dają wiele radości:)Wspomnieć wypadało by też o medyku który jest dość ciekawą postacią.Nie jest dobry w boju,jednak ma wysokie umiejętności chirurgiczne oraz leczenie ran.Wydawać by sie dało że jest bezbronny,ale nic mylnego.Medyk za zwyczaj porusza sie w eskorcie swoich wiernych towarzyszy broni.Jego zadanie jest oczywiste.Ma opatrywać zranionych  podczas bitwy.
       Akcja zaczyna się  w mieście Zendar,W jedynym neutralnym mieście.W tle rozgrywa się wojna pomiędzy 5 państwami: Swadii,Veagirów,Khergitów,Nordów oraz Rhodoków.Nie będę zagłębiał sie w specyfikę państw gdyż jest od tego osoby dział na stronie.Od gracza zależy dla jakiego państwa będzie przynależeć.I tu pojawia się wzmianka o reputacji.Daje ona  możliwość dołączenia do danego państwa.Po za tym im większa reputacja tym większy respekt wzbudza twoja osoba.Kiedy uzyskasz wysoką reputacje oraz wykonasz kilka misji możesz liczyć na przywileje.Takie jak np.własna wioska a nawet zamek.Kiedy już jesteśmy w tym temacie to warto powiedzieć ,że można rozbudować wioskę nad którą dzierży się władzę.
    Przez całą grę oczywiście rozwijamy swoje umiejętności, podnosimy współczynniki siły, zwinności, inteligencji, charyzmy i poziom władania różnymi rodzajami broni (jednoręczna, dwuręczna, łuki, kusze i broń miotana - noże, oszczepy,… topory). Umiejętności są różnorodne i o nich najlepiej poczytać sobie w osobnym dziale na stronce, ja powiem tylko, że jest ich sporo i każda bardzo ułatwia grę- ale ze mnie odkrywca…
    Dynamika walki przyprawia o pozytywną palpitację serca i jest piękna do granic. Gdy staje naprzeciw siebie po 20 chłopa by za chwilę biec na siebie wrzeszcząc i wydając inne straszliwe dźwięki, każdy włosek na ciele ma prawo stanąć dęba. Mamy też do wyboru szereg ciosów bronią białą- pchnięcie, sztych, cięcie, co wzbogaca jeszcze realizm bitwy. I potem to całe pole bitwy zasłane trupami… niesamowite wrażenie.

No i kwestia towarzyszy podróży, których rekrutujemy w karczmach,zbieramy chętnych z wsi nad którą trzymamy pieczę lub odbijamy wrogom którzy prowadzą ze sobą korowód jeńców. Na początku gry mamy określoną ilość możliwych do rekrutacji towarzyszy, każdemu musimy płacić żołd, a górną granicę ilości możliwych kompanów podnosimy wraz z charyzmą i umiejętnością przywództwa (leadership). W karczmach zazwyczaj możemy rekrutować jedynie słabe jednostki od farmerów, chłopów do jakiś tam milicjantów miejskich, którzy w starciu z grupą np jeźdźców  Swadniańskich  nie   mogą im  zagrozić. Ale na szczęście każdy z maluczkich ma możliwość awansu-wszelkie drabinki rozwoju znajdują sie na stronie. Powiedziałem o możliwości odbicia jeńców np. idzie sobie patrol Swadianów prowadzących w charakterze jeńców 4 Vaegirskich rycerzy, rozgramiamy patrol (co nie będzie łatwe przy pomocy wieśniaków, ale może się udać, czemu nie…) i wcielamy do naszego oddziału za darmo (w karczmach należy opłacać  każdego nowozatrudnionego wojaka, chociaż oczywiście żołd trzeba będzie rycerzom płacić- 39 denarów na tydzień, dla porównania wieśniak dostaje 2 denary.Ale jest za co płacić, szczególnie polecam opcję sformowania kompanii jeźdźców i rycerzy, wtedy bardzo szybko będzie się można przemieszczać i bez problemu nękać nieprzyjaciela.

Mamy przed sobą grę kompletną, z bardzo elastycznym enginem, który przy pomocy odpowiedniego moda potrafi przenieść nas do Śródziemia, wojen napoleońskich czy nawet… II ŚW (!). Poza tym, grafika jest dobra, dźwięki piękne, realizm niesamowity, wybitna gra jak się patrzy. Wszystko to składa się na całość, przy której człowieka dupa boli od siedzenia 8 h przed kompem i to jeszcze w pozytywnym stresie, czy aby wrogi magnat, którego mieliśmy złapać nie obrał innej drogi do punktu X. I to jest siłą tejże gry, grywalność, niesamowite przyssanie do kompa na spory okres czasu.

Sporą cześć tekstu zostawiłem z poprzedniej recenzji.Teksty typu:"Dynamika walki przyprawia o pozytywną palpitację serca"są genialne...Ma ktoś może gg do Mendy?
    Niech ktoś skomentuje...!:P
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2008, 22:58:59 wysłana przez Oktawian »

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 02, 2008, 21:18:05 »
    Dla mnie ta wersja moglaby juz sie znalezc na stronie bo raczej jest kompletna nic dodac nic ujac. No tylko nie za bardzo wiem skad sie te turnieje wziely ale niech juz zostanie bo klimat tworzy ;P

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 02, 2008, 21:27:14 »
    Grunt to dobra bajera xD Widać że mało lasek bajerowałeś.Bo to w sumie to samo xD A tak na serio chodziło mi o Areny...

Offline Gedus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 02, 2008, 21:28:50 »
    No tylko nie za bardzo wiem skad sie te turnieje wziely ale niech juz zostanie bo klimat tworzy ;P

Może chodzić o arene ;p

EDIT: Zanim to napisałem to oktawian tez wysłał ;p

Offline Misiumen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 02, 2008, 21:31:55 »
    Grunt to dobra bajera xD Widać że mało lasek bajerowałeś.Bo to w sumie to samo xD A tak na serio chodziło mi o Areny...

Ze tak zaooftopuje to ci powiem tyle ze JA nie musze ich bajerowac, one same do mnie lgna xD A zamiast tych turniejow wpisz moze lepiej Arene bo ktos sie obrazi za wprowadzanie w blad, a tak w sumie to odwaliles kawal dobrej roboty. Obiecuje ze ja od piatku zaczne pisac moj poradnik xD
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2008, 21:35:56 wysłana przez Misiumen »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 03, 2008, 16:22:07 »
    Myślę jednak żeby zostawić te turnieje.Jeśli ktoś będzie miał pretensje to wezmę to na siebie:P
    Dobrze że bierzesz się do pracy...ale nie spiesz sie.Zbieranie wszystkich materiałów będzie trwało dość długo.
    Naszym zadaniem nie jest już tylko update ,ale również rozwój zakresu informacji. Myślę że nasza inicjatywa będzie dobrze odebrana przez Webmastera:P Jak wiecie gra się ciągle rozwija.Prace nad którymi teraz siedzimy mogą w przyszłości okazać sie nie aktualne.Jednak ułatwią nam pracę przy update wszystkich informacji na wersję 1.0. Czy jest sens? Oczywiście że jest.Dołącza do nas coraz więcej userów.Wejść na główną stone też jest na pewno więcej.Wszyscy chcą sie czegoś dowiedzieć o Mount Blade.Nie wiemy kiedy będzie wydana finalna wersja gry.A informacje które obecnie są na stronie nie dość że są nie zmienne od wieków(;p) to jeszcze są nieaktualne.Co z resztą każdy z Was wie:P
    Jakie kontrargumenty?:P

Ps.Pewnie łapiesz je na tego szczuropieska...One lubią takie zwierzaczki:P
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2008, 16:46:47 wysłana przez Oktawian »

Offline Gedus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 03, 2008, 17:50:33 »
    Aktualnie szukam ochotnika który zrobi mi screeny wszystkich itemów..
    jeżeli ktoś chętny proszę na pw..

Offline Misiumen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 04, 2008, 14:01:22 »
    Niestety nie napisze pewnie tego poradnika z powodu zajobu w szkole wiec proponuje aby wykorzystac ten poradnik co napisal SX1 bo po lekkich przerobkach nadawal by sie do umieszczenia na stronie (oczywiscie przydalyby sie do niego jakies screeny ale na mnie nie liczcie).

Offline Ihtior

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 04, 2008, 19:52:39 »
    Witam. czytałem w temacie update nr 3 [24.02.2007]||Potrzebny redaktor - newsmen! że można pomóc w aktualizowaniu strony czy czegoś podobnego.... jeśli jest to jeszcze aktualne to ja mogę podjąć sie tego zadania

Offline Gedus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 07, 2008, 16:53:28 »
    Witam. czytałem w temacie update nr 3 [24.02.2007]||Potrzebny redaktor - newsmen! że można pomóc w aktualizowaniu strony czy czegoś podobnego.... jeśli jest to jeszcze aktualne to ja mogę podjąć sie tego zadania

Musisz poczekać na instrukcje od Oktawiana on rozdziela zadania..

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 09, 2008, 16:48:32 »
    Witam Ihtior-nie mieliśmy jeszcze okazji się poznać.

Przepraszam że dopiero teraz odpisuję.Serwis ma obsadzone wszystkie stanowiska,ale to nie znaczy że nie możemy pomagać  w jego rozwoju.Jeśli chcesz możesz pisać recenzje modów.Po sprawdzeniu i drobnych zmianach twoja praca zostanie nagrodzona umieszczeniem recenzji na stronie.
    Osobiście podjąłem się przygotowania update.Podawałem już informacje co jest do zrobienia i kto co robi.Podam jeszcze raz:
    -Opis Mount Blade-Oktawian Ukończone
    -Opis frakcji-Kolba
    -Opis klas-Kolba
    -Opis nowych przedmiotów-Gedus
    -Porady-?
    Jeśli chcesz jakoś pomóc...nie będziemy Ci w tym przeszkadzali:)

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 16, 2008, 21:06:24 »
    Temat już nie aktualny.Powodem jest tworzenie nowej strony:

http://mountblade.info/forum/index.php?topic=730.msg9214#new

Jeśli chcesz pomóc w rozwoju serwisu:
    http://mountblade.info/forum/index.php?topic=70.0

« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2008, 21:11:07 wysłana przez Oktawian »