Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Star Wars D12  (Przeczytany 813 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Star Wars D12
    « dnia: Września 18, 2010, 13:00:39 »
    Niedawno wpadliśmy z kumplami na pomysł żeby pograć w RPGa w klimatach Gwiezdnych Wojen. Pożyczyliśmy od znajomego Star Wars D20 Revised Core Rulebook, niestety odrzuciła nas zbyt duża liczba tabelek i drobne przeszkody językowe. Wobec tego postanowiłem zrobić nowy system opierając się zarówno na Core Rulebook jak i pierwszym KotORze. Jego efekt jest dostępny na moim chomiku http://chomikuj.pl/Roxenheimme. Czy osoby znające się na RPGach mogłyby go sprawdzić i ewentualnie wytknąć błędy, braki i dać jakieś sugestie co do dalszego rozwoju podręcznika?

Offline BelegPz

• Użytkownik
    • Dulce et decorum est pro patria mori.
    Odp: Star Wars D12
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 18, 2010, 18:43:41 »
    Podręcznik wygląda ciekawie widać że włożyłeś weń dużo pracy. Kilka zasad jest dla mnie dziwnych np siedmiokrotne powtórzenie rzutów, przywykłem do warhammerowych 2k6 i o tyle wzrastają statystyki w przypadku twojej książki atrybuty. Co do samego świata gwiezdnych wojen nie jestem w nim zorientowany więc nie mogę wypowiedzieć się o rasach oraz pojazdach. Trochę mało klas postaci. Może zrobisz klasy które mogą być używane tylko przez jedną rasę ? urozmaiciło by to rozgrywkę. Najlepiej abyś rozegrał kilka sesji i sam się przekonasz czy te zasady są dobrze skonstruowane.  Jeśli coś źle zinterpretowałem z książki to napisz :P

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 18, 2010, 18:47:58 »
    Co do postaci, ich cech itp to mogę wam pomóc. Tak samo jak do uzbrojenia itp itd.
    Przejrzałem ten twój podręcznik i naprawdę godny pochwały :D Oby tak dalej

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 21, 2010, 10:58:39 »
    Siedmiokrotne powtórzenie rzutów początkowych jest po to żeby gracz miał szansę na trochę wyższe statystyki. Klasy podane są przykładowe, nic nie stoi na przeszkodzie żeby dobrać sobie umiejętności z listy i stworzyć sobie nową klasę. Jak na razie rozegraliśmy jedną sesję na tym systemie i doszliśmy do wniosku że jest za mało dynamiczna, ale to pewnie dlatego że jeszcze gracze nie przywykli do nowego systemu. Uniwersum nie opisywałem dokładnie z tego prostego powodu że sam opis świata zajmował by co najmniej trzy razy tyle co sam podręcznik, a zresztą moi gracze znają mniej więcej świat Gwiezdnych Wojen na tyle żeby nie pytać się co chwilę kto jest kim i tak dalej.