Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Brytenwalda  (Przeczytany 217771 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline podest6

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Brytenwalda
    « Odpowiedź #420 dnia: Września 23, 2011, 14:20:46 »
    Czytaj komunikaty, musisz mieć więcej renomy.
    (klik) (klik)

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #421 dnia: Września 23, 2011, 22:16:23 »
    Miał już kto problem z werbowaniem ochotników? Gdy jadę do wioski i próbuję wcisnąć werbuj ochotników nic się nie dzieje. Z rekrutowaniem przymusowym jest inaczej, ale jak 1-nym człowiekiem można ich zmusić?
    Wersja warband 1.134, najnowsza brytenwalda z bugfixem i spolszczeniem do 1.32

Tak za w czasu, abyś nie pytał, dlaczego coś Ci się krzaczy - mod jest pod wersję 1.143

Pozdrawiam!

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #422 dnia: Września 28, 2011, 12:08:31 »
    Została wydana nowa wersja moda oznaczona numerkiem 1.38

A w niej, efekty prac nad balansem, "bugfix" oraz dodatkowe przedmioty.
    Zapisany stan gry kompatybilny z poprzednią wersją(1.37) - całe szczęście :)
    Instalacja: Skasuj poprzednią wersję z /modules/, zainstaluj czystą 1.38

Więcej informacji pod:

http://www.novaregula.com/brytenwalda/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=36
    http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,196338.0.html

Tym razem Twórcy udostępnili moda na czterech rożnych serwerach, więc nie powinno być problemu z prędkością ściągania, serwery:
    1: Mbrepository: http://www.mbrepository.com/file.php?id=2115
    2: Moddb.com: http://www.moddb.com/mods/brytenwalda/downloads/brytenwalda-138 - osobiście polecam ten!
    3: Bayfiles http://bayfiles.com/file/151f/2PgcV9/brytenwalda138.exe
    4: RS https://www.rapidshare.com/files/1673536480/2011_09_26_brytenwalda138.exe

Alternatywne paczki graficzne:
    (WAŻNE:dla sinych "puszek" - PC)

ttp://www.mbrepository.com/file.php?id=3058
    W skład tego wchodzą:
    -POLISHED LANDSCAPES - autor: GUTEKFIUTEK
    -CALRADIA IN DARKNESS - autor CHUR
    (Rozpakować, skopiować do folderu modyfikacji)

Pozdrawiam i życzę miłe gry!

PS.Podaję informację o nowej wersji, stąd mój post pod postem - uważam to za uzasadnione działanie
    « Ostatnia zmiana: Września 28, 2011, 21:53:58 wysłana przez ałtsajder »

Offline Malson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #423 dnia: Września 28, 2011, 19:53:27 »
    W trakcie włączania tej nowej wersji wyskakuje mi komunikat: "The setup files are corrupted. Please obtain a new copy of the program."

EDIT: na początku ściągałem z pozycji nr 1 podanej przez Ciebie Ałtsajder - wtedy występował w/w błąd. Ponownie ściągnąłem z numerku 2 proponowanego przez Ciebie - nie dość że szybko pobrało to i bez problemu odpaliło moda. Dzięki Ałtsajder.

Pytanie do weteranów Brytenwaldy: jakie klawisze i za co odpowiadają (formacje, rozkazy, itp)
    « Ostatnia zmiana: Września 28, 2011, 23:22:03 wysłana przez Malson »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #424 dnia: Września 28, 2011, 21:47:34 »
    W trakcie włączania tej nowej wersji wyskakuje mi komunikat: "The setup files are corrupted. Please obtain a new copy of the program."
    Wygląda mi na wadliwy plik instalacyjny...;/
    Z jakiego źródła ściągałeś?
    Ja nie miałem żadnych problemów(moddb.com), plik działa, co do samego moda to jeszcze nie grałem....

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #425 dnia: Września 29, 2011, 01:19:17 »
    Jak ktoś ma problemy z kompatybilnością sejwu http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,196748.0.html

Pytanie do weteranów Brytenwaldy: jakie klawisze i za co odpowiadają (formacje, rozkazy, itp)
    Pewnie jest gdzieś na forum TW... ale nie chce mi się szukać, a weteranem nie jestem :P A nie ma tego przypadkiem gdzieś w Notes czy Reports w panelu na dole?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #426 dnia: Września 29, 2011, 10:52:01 »

EDIT: na początku ściągałem z pozycji nr 1 podanej przez Ciebie Ałtsajder - wtedy występował w/w błąd. Ponownie ściągnąłem z numerku 2 proponowanego przez Ciebie - nie dość że szybko pobrało to i bez problemu odpaliło moda. Dzięki Ałtsajder.

Z MBrepository musiałem ściągnąć paczkę grafiki(102MB), ale przy 25 zakończyło ściąganie(chyba zerwało połączenie)Za drugim razem pobrałem za pomocą Getright wraz ze segmentowaniem(prędkość podskoczyła z 40kb/s do 140kb/s, a plik pobrał się w całości) - możliwe, że miałeś ta samą awarię...

Klawisze od rozkazów często się zmieniają, ale w loadscreenie masz taką notkę "Very important:Read Notes Menu for new formations keys, fire keys or others" ;) chyba tłumaczyć nie muszę, co?:)
    Nie znam aktualnej klawiszologi, ale z tego co pamiętam to "U" dodawało morale oraz przywracało życie jednostką, kosztem naszego doświadczenia, "B" tylko morale, a od "J" do ";" odpowiadały za formację.
    W wersji 1.36 można było gwizdać na konia, ale jak?Nie pamiętam!
    Za weterana też się nie uważam :p

Offline radekxpl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #427 dnia: Września 29, 2011, 15:34:39 »
    a jest spolszczenie do najnowszej wersji 1.38

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #428 dnia: Września 29, 2011, 18:56:11 »
    a jest spolszczenie do najnowszej wersji 1.38
    Nie!Nie wiem czy będzie, ponieważ w modzie został użyta "staroangielszczyzna"
    Przed chwilą włączyłem moda i przjrzałem sobie notatki dotyczące samej modyfikacji....
    Zauważył ktoś z was słowniczek w grze?Nareszcie skumałem o co chodzi w tym nazewnictwie...Wbrew pozorom historia Starej Brytanii może być interesująca ;)

Offline huth

« Odpowiedź #429 dnia: Września 30, 2011, 19:28:47 »
    Słowniczek był już wcześniej :)
    Pisałem kiedyś na subforum na TW o to jak się wymawia te różne nazwy, bo mnie irytuje jak nie umiem czegoś normalnie przeczytać... szczególnie się to tyczyło tych celtyckich nazw.. i dowiedziałem się, że twócy sami nie wiedzą jak się to czyta i że mam sobie sam poszukać :P Coś tam znalazłem, ale i tak ten walijski jest taki śmieszny, że niektóre słowa można na dwa, trzy sposoby czytać i skapitulowałem :P

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #430 dnia: Września 30, 2011, 21:53:20 »
    Słowniczek był już wcześniej :)
    Pisałem kiedyś na subforum na TW o to jak się wymawia te różne nazwy, bo mnie irytuje jak nie umiem czegoś normalnie przeczytać... szczególnie się to tyczyło tych celtyckich nazw.. i dowiedziałem się, że twócy sami nie wiedzą jak się to czyta i że mam sobie sam poszukać :P Coś tam znalazłem, ale i tak ten walijski jest taki śmieszny, że niektóre słowa można na dwa, trzy sposoby czytać i skapitulowałem :P
    Miałem podobnie....zapamiętanie tych nazw obrazowo stwarza problem(w niektórych przypadkach to tylko literki, w którymś członie nazwiska i już inna osoba).I teraz wyobraź sobie frustrację   bo przez pół maty leciałem nie do tego kolesia...
    Zawziąłem się i spróbowałem na głos wypowiedzieć sobie, nazwę któregoś z lordów - tak jak Ty skapitulowałem - teraz korzystam z notatek oraz odnośników :]
    Szczerze - przy awansie jednostek jeszcze muszę do drzewka zajrzeć, aby przypadkiem czegoś nie pomieszać...

Grałeś w najnowszą wersję?Wiesz, że można po jaskiniach biegać?Albo....wymordować mnichów w świątyniach?Ćwiczyć w grodach łucznictwo :-D
    Już sobie wyobrażam zastosowanie tego w modzie ze świata Tolkiena - Moria :D
    Jak na razie mam problem z bitwami morskimi.Po ładowaniu bitwy pojawia się oddział, który od razu tonie, potem łódź i koniec bitwy ;-/

Offline Kostek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #431 dnia: Października 04, 2011, 13:41:20 »
    Witam mam mały problem z modem, po jakimś czasie wywala mnie do pulpitu i mam komunikat w stylu game.exe lub coś podobnego.

Offline Oswiecony

• Użytkownik
    « Odpowiedź #432 dnia: Października 04, 2011, 22:36:33 »
    Moim zdaniem mod jest po prostu świetny. Widać ,że było włożone w niego naprawdę wieeele pracy. Kawaleria nadal jest mocna choć nie jest już "prawie niezwyciężona" teren jest przeważnie górzysty a konie mają zmniejszoną ilość życia. Jednostki mogły by być tylko trochę łatwiejsze do wykoksania bo albo ma się garstkę jakiegoś chłopstwa  co przegra z grupą o połowę mniejszą Duńskich Najeźdźców albo jest tych chłopów za dużo by ich dogonić. Nie zbyt spodobało mi się niszczenie broni. Ja rozumiem, ma być realistycznie no ale właśnie nie za bardzo jest kiedy pierwsze uderzenie w walce może oznaczać utratę broni ( A miałem tak i to na początku gry zdążyłem porozmawiać z kupcem i zaatakować bandytów. Pierwszy cios i ... ups... gdzie jest moja włócznia ? nie posiadałem od początku innej broni. ) Ogólnie mod jeden z trudniejszych. Gratuluję człowiekowi który tutaj z włączonymi tymi wszystkimi "realizmami" typu niszczące się bronie, możliwość potknięcia się idąc tyłem, krwawiące rany, możliwość utraty statystyki po straceniu przytomności i innymi. doszedł do podbicia z 3 państwa swoim państwem w trybie realistycznym. Szczery szacun.
    Nie każdemu się mod spodoba zdaję sobie z tego sprawę ale na prawdę warto w niego zagrać. polecam.

Offline huth

« Odpowiedź #433 dnia: Października 04, 2011, 23:45:44 »
    Grałeś w najnowszą wersję?Wiesz, że można po jaskiniach biegać?Albo....wymordować mnichów w świątyniach?Ćwiczyć w grodach łucznictwo :-D
    Już sobie wyobrażam zastosowanie tego w modzie ze świata Tolkiena - Moria :D
    Jak na razie mam problem z bitwami morskimi.Po ładowaniu bitwy pojawia się oddział, który od razu tonie, potem łódź i koniec bitwy ;-/
    Nie gram prawie wcale w WB ostatnio, bo mimo całej swej "fajności" to znudziło mi się już dość dawno(wystarczająco dużo już od bety M&B pograłem...) i wolę sobie odświeżać klasyki, w które nie grałem(w ogóle to mam niezwykle niecny plan pogrania w najlepsze przygodówki, w które nie grałem i widzę teraz, że sporo straciłem, bo są bogatsze od tych wszystkich strategii/rpgów opartych na przemocy) :) Jedyne co skłania mnie do włączenia, to gdy nie mam co robić/nie chce mi się nic przed snem, wtedy trochę pomęczę PoPa albo gdy coś mi się wydaje naprawdę super i akurat mam czas, żeby to ściągać i sprawdzać - tak było jakiś już długi czas temu z Brytenwaldą oraz niedawno z Freelancerem - i właśnie czekam na to aż znów do Brytenwaldy wróci Freelancer, bo według mnie ten minimod pasuje do historycznych modów idealnie. A już w ogóle byłoby super, gdyby dodano Rigale, ale to chyba byłoby technicznie zbyt trudne(modyfikuje w zauważalnej części gameplay).
    W sumie to najbardziej by mnie interesował mod, który rozwija życie zwykłego człowieka, w którym nie byłoby konieczne bycie lordem i ciągła walka... ale coś takiego już mocno odbiega od konceptu samego M&B, więc ciężko... Brytenwalda trochę poszedł w tym kierunku, ale za mało. Robić nowego moda jest według mnie bez sensu, bo nie dorówna już tym wielkim, poza tym nie znam się na pythonie, a to co bym chciał wymagałoby właśnie pracy w kodzie... więc mogę tylko sugerować coś twórcom, ale oni mają swoje plany, co jest jasne i oczywiste.. albo ogarnąć robienie skryptów do WB, lol, czarno to widzę...

Jednostki mogły by być tylko trochę łatwiejsze do wykoksania bo albo ma się garstkę jakiegoś chłopstwa  co przegra z grupą o połowę mniejszą Duńskich Najeźdźców albo jest tych chłopów za dużo by ich dogonić.
    "wykoksania" znaczy level-up'owania czy pokonywania? Jak to pierwsze, to tylko pieniądze są przeszkodą, a jeśli to drugie, to oczywiste jest, że zawodowcy sobie szybko poradzą z motłochem :)
    Gratuluję człowiekowi który tutaj z włączonymi tymi wszystkimi "realizmami" typu niszczące się bronie, możliwość potknięcia się idąc tyłem, krwawiące rany, możliwość utraty statystyki po straceniu przytomności i innymi. doszedł do podbicia z 3 państwa swoim państwem w trybie realistycznym. Szczery szacun.
    Nie każdemu się mod spodoba zdaję sobie z tego sprawę ale na prawdę warto w niego zagrać. polecam.
    Na szczęście można te rzeczy wyłączyć. Sam nie wyobrażam sobie grania z łamaniem broni i przewracaniem przy chodzie do tyłu, ale reszta jest według mnie tak zbalansowana, że dodaje sporo realizmu koniecznego w takim modzie, a jednocześnie nie psuje gameplayu zbyt hardcorowym podejściem.
    Szczerze mówiąc to nie wiem jak wygląda gra w tym modzie będąc królem, bo w mojej najdłuższej grze, w której dotrwałem do bycia lordem, mężem(i ojcem chciałoby się ciągnąc dalej :P) i posiadaczem paru lenn, cała ta sfera strategiczno-dyplomatyczna wydawała mi się jednym wielkim losowaniem :P Nie mówiąc już o kosztach prowadzenia wojen, utrzymania wojska itp...(w PoPie wszystkie problemy rozwiązuje zakonna armia utrzymywana z miast...) Nie wiem jakby to było, gdyby w takiej hipotetycznej grze moje państwo zostałoby zaatakowane przez Pengwern, które w tamtej prawdziwej grze dość szybko i łatwo przetoczyło się przez środkową Anglię i było wręcz mocarstwem...

Edit: tak abstrahując... zazdroszczę ludziom z Wysp i tym, którzy się tym okresem interesują czy w ogóle coś na jego temat wiedzą, że przez tego moda mają dostępny taki wirtualny świat... nie pogardziłbym takim modem dziejącym się na terenach, może nie samej dzisiejszej Polski, ale wraz ze sporą częścią wybrzeża bałtyckiego(duża ilość kultur)... nawet z tego samego okresu co Brytenwalda, walki Słowian z Awarami byłyby ciekawe :P
    « Ostatnia zmiana: Października 05, 2011, 00:05:18 wysłana przez HUtH »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #434 dnia: Października 05, 2011, 19:11:31 »
    Huth!
    Wierz mi lub nie, ale Brytenwalda, to jedyny mod w którym straciłem swoje "Królestwo". Kampania braci brytów na moje małe Królestwo(jeszcze na etapie rebelii) na terenach Anglosasów padło pod gradem oszczepów i uderzeń miecza ok czterotysięcznej armii...
    Na nowej wersji jeszcze tak daleko nie zaszedłem....

Jeżeli chodzi o Ten realizm - to ustawienie wszystkiego na "enable" powoduje, że głupia walka na arenie stwarza ogromny kłopot, więc nie będę rozpisywał się nad walką podczas zasadzki, kiedy wróg ma przewagę liczebną...