Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Parę pytań odnośnie modingu  (Przeczytany 1345 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mateo_95_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Parę pytań odnośnie modingu
    « dnia: Września 07, 2010, 18:11:32 »
    Mam kilka pytań, jak już wcześniej pisałem pracuję nad pewnym modem, i potrzebuje informacji i paru rad. Jak zrobić żeby w moim modzie była muzyka którą ściągnąłem z internetu, bo włożyłem muzykę do folderu music w modzie i włączam grę a tam dalej muza z podstawki, usunąłem muzykę z podstawki i włożyłem moją muzę oczywiście mp3 i teraz nie ma żadnej muzy. Następnie jak poszerzyć mapę, bo chce wejść na kawałek ziemi w modzie europe 1200 w okolicach Jerozolimy i staje na pagórku kawałek nad nią i staje nie mogąc iść dalej, i a propo jak zabrać innemu państwu 3 zamki i miasto żeby stworzyć Jerozolimę i okoliczne zamki i dać je seldżukom (oczywiście dla przyjemności odzyskiwania jej) ?
    Bardzo proszę o odpowiedź i możliwie jak najprostsze wyjaśnienie ,z góry serdecznie dziękuję :)

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Parę pytań odnośnie modingu
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 07, 2010, 18:45:11 »
    Mogłeś zadać pytanie w temacie odnośnie pomocy w moddingu ;x

Nie wystarczy wrzucić pliki muzyczne do katalogu gry, by usłyszeć je w grze. Musisz wyedytować plik music.txt (module_music.py, jeśli używasz module system) i podmienić tam nazwy utworów na te, które wstawiasz (pamiętaj o rozszerzeniach). Więcej info w tym temacie: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=281.0

Nie jestem pewien, co do mapy świata, ale w pliku module.ini (...\Mount&Blade\Modules\<nazwa moda>\...) odnajdź lnijki:
    map_min_x   = -180
    map_max_x   =  180
    map_min_y   = -145
    map_max_y   =  145
    Edytując wartości po wpisach zwiększysz zasięg pola widzenia kamerą... ale nie samej mapy.

Uf...  Co do ostatniego, to nie pamiętam, jak dokładnie się to robiło...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 07, 2010, 18:52:24 wysłana przez NIFN »

Offline Mateo_95_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 07, 2010, 18:59:59 »
    Dzięki za odpowiedź NIFN, ale mam jeszcze jedno pytanko, czy jest możliwe segregowanie muzyki np. jedna melodia do menu, część takich brzmiących groźnie do bitwy, a spokojnych na mapę?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 07, 2010, 19:13:28 »
    Dzięki za odpowiedź NIFN, ale mam jeszcze jedno pytanko, czy jest możliwe segregowanie muzyki np. jedna melodia do menu, część takich brzmiących groźnie do bitwy, a spokojnych na mapę?
    Oczywiście, musisz tylko podmienić plik w danym wpisie, dla przykładu:
     ("ambushed_by_khergit", "ambushed_by_khergit.ogg", mtf_culture_3|mtf_sit_ambushed|mtf_sit_siege, mtf_sit_fight|mtf_sit_multiplayer_fight|mtf_culture_all),
    Pierwszy wpis to ID utworu, drugi, to nazwa pliku, trzeci określa przynależność do frakcji, kolejne wpisy odpowiadają za sytuacje, w których ten utwór ma być odgrywany i na końcu "flaga" odpowiedzialna za kontynouwanie utworu.

Łopatologicznie wygląda to tak:
    ambushed_by_khergit - ID utworu
    ambushed_by_khergit.ogg - nazwa pliku utworu
    mtf_culture_3 - frakcja, do której utwór należy (w tym przypadku khergit)
    mtf_sit_ambushed - sytuacja w których odgrywany jest utwór (gdy zaatakują nas khergici)
    mtf_sit_siege, mtf_sit_fight - j.w. tylko w czasie oblężenia
    mtf_sit_multiplayer_fight - utwór odgrywany jest w trybie multiplayer (Warband only)
    mtf_culture_all - dodatkowa flaga, która odtworzy inny plik muzyczny, jeśli ten się skończy

Najprościej jest podmienić istniejące już pliki... ale należy pamiętać o rozszerzeniach (chyba, ze to utwory *.ogg).

Pozdrawiam!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 07, 2010, 19:26:54 »