Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Słabi przeciwnicy  (Przeczytany 2279 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czubi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Słabi przeciwnicy
    « dnia: Października 13, 2007, 15:15:07 »
    A więc tak. Gram na wersji 0.892,wybrałem Swadianów.Na początku nie było łatwo,pełno rhodoków itd. Ale odkąd mam oddział złożony z rycerzy i zbrojnych to jakiś easy mode :( I właśnie tak sobie gram,i doszedłem do wniosku że wrogowie nie mają najsilniejszych jednostek ;/ np. Rhodokowie mają max sierżantów,Nordowie zaź wojowników... Czemu tak jest?
    I drugie pytanie : Przejąłem wszystkie zamki Rhodoków,Vaegirów,Nordów (Khergitów nie bo sojusznicy) Jak rozpocząć oblężenie Miast?  Czy muszę sie dołączyć do kogoś kto prowadzi takie.

Offline WarCrow

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Słabi przeciwnicy
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 13, 2007, 16:51:22 »
    A więc tak. Gram na wersji 0.892,wybrałem Swadianów.Na początku nie było łatwo,pełno rhodoków itd. Ale odkąd mam oddział złożony z rycerzy i zbrojnych to jakiś easy mode :( I właśnie tak sobie gram,i doszedłem do wniosku że wrogowie nie mają najsilniejszych jednostek ;/ np. Rhodokowie mają max sierżantów,Nordowie zaź wojowników... Czemu tak jest?
    I drugie pytanie : Przejąłem wszystkie zamki Rhodoków,Vaegirów,Nordów (Khergitów nie bo sojusznicy) Jak rozpocząć oblężenie Miast?  Czy muszę sie dołączyć do kogoś kto prowadzi takie.
    Jeżeli są za łatwi to możesz sobie w opcjach ustawic ich 'intelignecje' i jakie bedziesz otrzymywac obrażenia (jeśli dotychczas tego nie zrobiłeś)
    A z tymi miastami to pytanie już było zadawane można było poszukac... Ale sam nie możesz atakowac miast możesz tylko dołacac do twoich sojuszników kiedy oni oblężają.

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 13, 2007, 17:13:02 »
    Co do wyważenia jednostek, to należy zwrócić uwagę, że własnie w wersji .89x wprowadzono prócz sławetnych już Swadian I Vaegirów inne frakcje (pomijam tutaj np Storymoda czy inne dodatki). Więc wyważenie pomiędzy nimi nie jest zbyt dobre.
    Mam jednak nadzieję, ze do twórców dojdą słuchy o tym i poprawi ten czynnik.
    Dodatkowo zauważyłem w armiach  2 "najważniejszych" frakcji brak zbyt wielkiej liczby zbrojnych/jeźdźców czy rycerzy.

Jednak największą wadą jest wg mnie brak konnych jednostek u Nordów. Ta frakcja jest połączeniem normanów z wikingami, a jak wiadomo Ci pierwsi mieli dość dobrą jazde.
    A już 1066 mod pokazał, ze frakcje bez jazdy ustępują innym.

Offline Czubi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 13, 2007, 21:57:28 »
    Warrior,ustawiłem alto to mało daje

Chodzi mi oto że ja mam grupe rycerzy przeciwko niewyszkolonym wojsku przeciwnika.W wersji 0.808 od początku byli rycerze w party,a tu co? max veteran czy wojownilk :/

Offline WarCrow

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 13, 2007, 22:28:45 »
    Warrior,ustawiłem alto to mało daje

Chodzi mi oto że ja mam grupe rycerzy przeciwko niewyszkolonym wojsku przeciwnika.W wersji 0.808 od początku byli rycerze w party,a tu co? max veteran czy wojownilk :/

To też zależy od czasu gry... np. u mnie aktualnie po mapie biegają grupy liczące 600żołnierzy :> Ale fakt gra staje sie łatwa i w pewnym sensie monotona -musimy poczekac na nowszą wersje :P

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 13, 2007, 22:59:56 »
    Jednak największą wadą jest wg mnie brak konnych jednostek u Nordów. Ta frakcja jest połączeniem normanów z wikingami, a jak wiadomo Ci pierwsi mieli dość dobrą jazde.
    A już 1066 mod pokazał, ze frakcje bez jazdy ustępują innym.

Nie zgodze sie, nordowie wydaja mi sie wlasnie frakcja, ktora ma najlepsze jednostki. A brak jazdy ma wytlumaczenie w tym, ze odgrywaja role "najezdzcow z za morza" czyli wikingow wlasnie, tak samo chanat cechuje lekka jazda stepowa - i dzieki temu kazda frakcja jest inna, w przeciwienstwie do poprzednich wersji. Mimo to zgadzam sie ze ta wersja jest mocno niekosekwentna i wymaga sporego dopracowania, mam nadzieje ze nie bedzie to trwalo znowu tak dlugo...

ale do rozmow o nacjach jest inny topic.

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 13, 2007, 23:56:34 »
    Panie Podjason - możliwe, ze jest inny temat ku tego typu dyskusjom (choć niestety moje oczy go nie zauwazyły), jednak zgodzic się nie mogę. Wyważenie jednostek nie jest zbyt dobre.
    Co prawda - Nordowie maują najlepszą piechotę, jednak przy odpowiednim wyborze terenu walki, na równinnych terenech ich piechota jest miażdżona atakami wrogiej jazdy. W górzystym terenie zadają jakies straty, jednak łatwo to zmienić.

Natomiast odnośnie jazdy stepowej - w pierwszym kontakcie Khegickich kopijników ginie wielu innych jeźdżców, więc po wgraiu wersji 0.893 istnieje możliwość, że to właśnie ta fracja po uzupełnieniu skutecznymi jednostkami konnych strzelców bedzie stanowic realne zagrożenie dla gracze.
    Jednak nadal czekam na czoćby jedna jednostke konną u Nordów. Bez takich jednostek Willhelm I Zdobywca (Bękart) mógłbby sobie pomarzyćo podbiciu Wlk Brytanii.

Offline AdamSBN ( Selorin )

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 14, 2007, 10:06:52 »
    UP @
    Kolega ma racje, z samego początku gry w wersję .892 ( po przyłączeniu się do Vaegir ) mając nieliczną grupę 8 Mercenary, niepostrzeżenie zaatakowała mnie licząca ponad 60 osobników armia Nordów. Co prawda wszyscy moi pobratymcy polegli ale przed śmiercią potrafili ugodzić po 4 rycerzy na klatę, a resztą się już zająłem i po wygranej bitwie wskoczyłem z 5 na 11 level, co mnie bardzo zirytowało.
    *** ANTY ŻAL !!! ***