Skuszony wieloma screenami zainstalowałem parę graficznych modów i co moim oczom się ukazało :((

Ściągnąłem i zainstalowałem tekstury GutkaFiutka "
Mipmap fading [new version of Light Mipmap Mod"
http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,37173.0.html Ten efekt w jego modzie nie działa u mnie jak powinien. Poza tym jeszcze parę modów zmieniających tekstury i było ich całkiem sporo w dużej przestrzeni czasu. To nieistotne. Gdybym coś zmieniał na gwałt wszystkie mody przestałby mi działać.
Tych powyższych efektów chce się pozbyć za wszelką cenę. Reinstalacją gry i podobnym spamowaniem proszę mi nie zawracać głowy, bo nie mogę wszystkiego zrobić od nowa.
Czy ktoś wie dlaczego wiele obiektów jest białych? Bo to chyba nie wina tekstur? A jeśli tak to jakich? Do tego mimo usunięcia HDrów które u mnie były zbyt jasne gra nadal jest zbyt rozjaśniona pomimo braku blooma i choć jego samego w grze już nie widać to zostało coś podobnego po nim. Nie jest to coś co można zmienić w ustawieniach jasności gry. Po paru próbach wykluczam kolidowanie ze sobą modów. Tu po prostu coś się spiepszyło lub jest niekompletne, albo coś zgoła innego...
Pomóżcie :(