Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [EVENT] 1410 Grunwald 2010 (29 Sierpnia!) Dołącz do nas!  (Przeczytany 58216 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: 1410 Grunwald 2010 (29 Sierpnia!) Dołącz do nas!
    « Odpowiedź #255 dnia: Września 26, 2010, 13:33:14 »
    Filmik, który pokazałeś, utwierdził mnie w przekonaniu, że to bez sęsu. Szwedzi dają ognia w Rusów, i vice versa; Rusowie idą na bagnety, Szwedzi ich biorą artylerią, i vice versa. :( Koniec, więcej w to nie włożysz wyobraźni.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Duczek

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • http://www.youtube.com/watch?v=k8TMWODv6OI
    « Odpowiedź #256 dnia: Września 26, 2010, 13:34:08 »
    Ja popieram, Lygrysa. Z chęcią bym zagrał bitwę na MM. Jedyne co się boję to nie karności graczy...

EDIT Ale to dobrze wygląda, formacje, strzelające do siebie.  Z boku atakuję lekka piechota, chce ona zaatakować od flanki, konnica wroga im to uniemożliwia.
    Następuję walka, piechota w okręgu się broni, ci w środku, strzelają, ci na zewnątrz bronią się bagnetami, przed konnymi.

Klimat aż wypływa z ekranu. Przynajmniej według mnie może dlatego, że lubię ten okres, szczególnie napoleona.

PS. Najbardziej, mnie śmieszy, że mod w którym twórcy nic nie zrobili (MM mod, bronie są z innych modów) cieszy się większym powodzeniem, niż genialny według mnie Western `mod, który niestety umarł.
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2010, 13:41:43 wysłana przez Duczek »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #257 dnia: Września 26, 2010, 13:35:57 »
    Mnie nie bawi stanie w szeregu i patrzenie jak moi towarzysze padają od kul. A strzelanie w mm to kwestia farta.... Przynajmniej z dużej odległości.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #258 dnia: Września 26, 2010, 13:47:31 »
    el.macioro dlatego nei będzie dużych odległości dowódcy będą musieli po prostu w pewnym momencie wydadzą serie rozkazów : Stój! Celuj! Ognia!
    i po prostu posypią  się kule...następnie możemy albo ładować i strzelać aż jeden z szeregów po prostu się posypie lub iść na bagnety..ujmę to tak dla dowódców byłoby to ogromne pole do popisu...grunwald to tylko rozmieszczenie chorągwi tutaj każdy etap bitwy byłby zależny od decyzji wodza...Przecież jednostki nie padną w 10 sekund to trochę potrwa a w tym czasie można dosłać rezerwe a kawaleria może już flankować...
    Co do nie karności trzeba po pierwsze dzielić się na tsa i wyznaczyć gońców którzy po prostu musieli by podjechać do oficera i napisać mu na steamie  lub w grze (lepiej) rozkaz...Byłoby to nawet bardziej realistyczne ponieważ w prawdziwej bitwie dowódca nie siedział na tsie i nie przekazywał na nim informacji do ataku tylko wysyłał kogoś by mu to przekazano..
    Karność także musi wzmocnić fakt że oficerem powinien być przywódca klanu i po prostu jego działką będzie zachowanie jego ludzi...mówiąc wprost to on ma wydawać rozkaz "stać" gdy oddział chce wiać do swoich.

W Lipsku  ciekawy mógłby być tryb Napoleon vs Dowódcy Koalicji...Typu że, po pierwszej bitwie (etapie) ten kto wygra wybiera nastepne posunięcie...czyli Napoleon może kazać przejść do ataku i zmienimy historię bo to Francuzi będą atakować liczniejszego wroga..

Można też równie dobrze próbować robić to historycznie i etap za etapem aż do wycofanie się i śmierci Księcia Poniatowskiego
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2010, 13:54:23 wysłana przez lygrys »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #259 dnia: Września 26, 2010, 13:49:40 »
    Fakt, nie padną w dziesięć sekund, bo tyle to się muszkiet ładuje. :P Ogromne pole do popisu??????? Stój! Celuj! Ognia! Fakt, trzy rozkazy to cała kampania normalnie.....

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #260 dnia: Września 26, 2010, 13:57:27 »
    Macioro ale nie zapominaj że, dowódca nie musi ustawiać wojska w jeden szereg...może posłać np 2  oddziały do przodu a z trzecim iśc w prawo i bagnetami rozerwać flankę wroga...
    Tutaj jest jak w Napoleonie Total War niby tylko strzelają ale jest w tym wszystkim plan który te szeregi realizują...

Napoleon opracował plan mający na celu zniszczenie armii czeskiej gen. Karla Schwarzenberga. Po związaniu Austriaków i Rosjan przez 40 tys. żołnierzy Murata, na jej prawe skrzydło uderzyć miało ok. 50 tys. Marmonta i Macdonalda (XI korpus), a centrum miało zaatakować 45 tys. żołnierzy Oudinota i Bertranda. Cały plan zniszczył pruski gen. Blucher, który już 15 października starł się z Marmontem

Widzisz niby ci wszyscy żołnierze tylko strzelali ale plan był i jeśli udałoby się go zrealizować to kto wie czy naszym zachodnim sąsiadem nie byłaby Francja
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2010, 14:06:47 wysłana przez lygrys »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #261 dnia: Września 26, 2010, 14:04:47 »
    Lygrys, nie zapominaj, że Napoleonem nie jesteś i choćbyś chciał i starał się tak samo, to wodzem nie będziesz. Sam zobaczysz, że o takich wspaniałych i zaawansowanych manewrach wypływających z czyjegoś rozkazu można tylko pomarzyć biorąc pod uwagę komunikację i zachowanie wielu ludzi, a także zwykłe czynniki jak niedyspozycja, hałas, zamieszanie, czy znudzenie. Spróbuj sterować w ten sposób 15 ludźmi, a potem uświadom sobie co będzie przy setce.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #262 dnia: Września 26, 2010, 14:05:55 »
    MM mod wymaga jednej zmiany jeśli chcecie taki event. Zmniejszyć celność muszkietów, bo teraz jest porównywalna do karabinów z gwintowaną lufą a nie głatkolufowych muszkietów, które celnie strzelały na dystansie góra 50 metrów...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #263 dnia: Września 26, 2010, 14:15:12 »
    Alkhadias jeśli myślałeś że chciałem dowodzić armią to jesteś w błędzie :) Ja tam talentu do dowodzenia nie mam ale myślę że, bitwa ta nie sprowadziłaby się do durnego strzelania...a wystarczyłoby dać większą swobodę a ludzie sami by wpadali na proste rzeczy- to taka moja uwaga na temat Grunwaldu ( chodzi o te lance z tego co widziałem ci którzy łamali zasady w dużym procencie nie mieli jak znaleźć w początkowej fazie bitwy miejsca do pchnięcia tak długą rzeczą...tak samo tutaj można kazać iść od razu na bagnety jednak ludzie raczej szybko się skapną że, jeśli oni będą stali i ładowali  a wróg na nich od razu uderzy to mają mniejsze szansę)...Poza tym trzeba od razu spisać zasady i każdemu wyjaśnić...
    np. Nie pisz jeśli nie masz takiego rozkazu bo ktoś to nakręci i będziesz na filmie ze swym durnym komentarzem (a także po prostu przeszkodzisz temu co go kręci )
     Nie atakuj bez sygnału bo narażasz cały szereg na rozsypkę a chyba chcesz wygrać ( no niby jak jesteś niezrzeszony to się reklamujesz a jeśli jesteś w klanie to im lepiej się zachowasz tym lepsza jego reputacja)
     Dowódcy mają słuchać się rozkazów generałów bo to oni mają plan i tyle.

Tak naprawdę ludziom trzeba wyjaśnić że, od nich zależy kolejny event i tyle

Co do luf to racja... ale lepiej nie osłabiać ich za mocno żeby nie było czegoś takiego ze stoją 2 linie naprzeciwko i same pudła...
    Myslę że może powoli czas podpytać twórców MM moda czy wyrażają zgodę, a jeśli tak to szybko można dokonać podziału na chorągwie ( jeśli się zgodzą to można by też zrobić 2 frakcje Cesarstwo i Koalicja tak by na raz na mapie mógł być Francuski żołnierz starej gwardii (np. Refowiec) Polak pod dowództwem Poniatowskiego (np. to mógłby być IPL ) Francuska piechota liniowa (SZ i chętni niezrzeszeni by walczyć po jej stronie) a po drugiej Prusacy (SRT na przykład) Rosjanie (JZ i CG) Szwedzi(ZKM i inne polskie klany) i Austriacy ( tutaj można dać gości z zagranicy)
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2010, 14:19:13 wysłana przez lygrys »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #264 dnia: Września 26, 2010, 14:30:07 »
    A event Waterloo? Organizują go już kupe czasu. Zobaczymy jak im wyjdzie, biorąc pod uwagę że przygotowują się od sierpnia.
    Sława!

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #265 dnia: Września 26, 2010, 14:36:54 »
    Moim zdaniem nie ma co czekać... bo sama organizacja zajmie sporo czasu więc trzeba się sprecyzować i powoli realizować plany...
    więc póki co rzucone przeze mnie propozycje to
    Warna
    Lipsk
    Legnica

można jeszcze próbować Orszę zrobić...
    Tak naprawdę jednak Lipsk byłby najłatwiejszy i najciekawszy...w końcu mieliśmy jednego eventa związanego z rycerstwem to może teraz czas na broń palną...

Moim zdaniem należy szybko się określić i wybrać osobę która zna
    1) Kogoś z 22nd i może dogadać serwer
    2) Twórców MM moda i może z nimi dogadać zgodę na wykorzystanie moda

Poza tym trzeba szybko  jeśli się zgodzą zrobić test moda na 64 slotowcu.
    Potem szybko zrobić zapis niezrzeszonych i polaków z  innych klanów. Podzielić się na jednostki itd - w tym mogę pomóc, ale że, oni nie znam nikogo z 22nd ani żadnego modera to raczej w punkcie 1 i 2 nie dam rady coś wnieść...

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Ingwar
    « Odpowiedź #266 dnia: Września 26, 2010, 15:36:39 »
    Ja jestem za Lipskiem. Chętnie wziołbym udział w bitwie z tego okresu.

Ja jeszcze proponuje bitwe pod Sommą :]

http://www.youtube.com/watch?v=0KzqzIR8x4U

To była by piękna bitwa :D

http://www.youtube.com/watch?v=zJZttzblHFQ&feature=related
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2010, 15:42:07 wysłana przez dzigi »
    I ty staw sie na polu bitwy !!! : http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #267 dnia: Września 26, 2010, 15:48:29 »
    Człowieku, czy ty wiesz o czym mówisz? Nawet nie ma moda na Sommę, poza tym, jak sam widziałeś, polegałaby ona na szarży na CKM-y...............

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #268 dnia: Września 26, 2010, 15:58:20 »
    Irqwan to bitwa byłaby wspaniała gdyby na serwie było z mnóstwo wręcz tysiące osób...jednak 5 ckmów na 222 slotowców zmieniłby ją w bezsensowną jatkę...to byłoby strzelanie na oślep i tyle.
    Lipsk zaś jesli nie bedzie armat(przysłuży się to eventowi- nie będzie padania połowy graczy w idiotyczny sposób od kul armatnich- to ma byc zabawa przypomnę) będzie ciekawą bitwą i to bardzo.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #269 dnia: Września 26, 2010, 15:59:43 »
    Nudną obrzydliwie. Dwie godziny co rundę będziemy stali i losowo ginęli.
    Sława!