Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Dodawanie nowych przedmiotów do gry  (Przeczytany 64715 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mathew19951

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    Odp: Dodawanie nowych przedmiotów do gry
    « Odpowiedź #210 dnia: Sierpnia 11, 2013, 11:54:20 »
    Koledzy - JESTEŚCIE WIELCY!!!!!

Dzięki ogromne WSZYSTKIM, którzy w jakikolwiek sposób mi pomogli :D

Wszystko działa!

Nie wiem jak dziękować :-) Jak mi tylko powiecie, jak się dodaje to całe "piwo", to macie u mnie jak w banku, a jak Was w realu spotkam, to postawie jakieś z górnej półki ;-) Dzięki wszystkim raz jeszcze - husaria wkracza do Calradii, piechota Rhodocka traci swój fenomen, a rycerze Swadiańscy - do lamusa :-)

Pozdro i po raz n-ty - dzięki!!!

Offline Mathew19951

• Użytkownik
    « Odpowiedź #211 dnia: Sierpnia 11, 2013, 13:40:25 »
    Eee... Znów problem :P

Wydaje mi się, że czyta samą teksturę, ale źle ją podkłada (jakby np. podłożyć miecz pod zbroję). Sprawdziłem w brf-ie, ale wg niego wszystko jest w porządku, bo podkłada się dobrze... Z góry dzięki za dalszą cierpliwość i pomoc

EDIT: Działa :-) Trzeba było usunąć model z .brf w oim_armors tak czy siak - dzięki wszystkim raz jeszcze :-)

A wygląda to tak (muszę się pochwalić ;-) ):

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2013, 17:08:15 wysłana przez Mathew19951 »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #212 dnia: Sierpnia 12, 2013, 08:12:46 »
    dziwne, bo przynajmniej w plikach, które Mathew wysłał, gdy sprawdzałem openBrfem wszystko (jeśli chodzi o nazwy) wyglądało dobrze

EDIT: Sory, niezauważyłem strony 15 i odpowiadałem na to co było na 14 :D

Offline Morsiu

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #213 dnia: Listopada 16, 2013, 11:24:40 »
    Witam, mam dziwny problem ze specular shaderem:
    Gdy wrzucam nową zbroję (gotową, nie moją) do Warbanda (z shaderem specular) to w grze światło odbija się od tej zbroi tak, jakby był powiedzmy iron shader a nie specular. Co ciekawe ten sam model z identycznymi ustawieniami w OpenBrf wrzucony do M&B podstawki odbija światło właściwie (zgodnie ze specular shaderem). Również w OpenBrf na View gdy zaznaczam SpecMap wygląd modelu jest właściwy. Próbowałem różnych ustawień w Warbandzie (identycznych i innych niż w M&B podstawce) ale ciągle nie działa ten specular poprawnie (np. kolczuga w M&B odbija światło od każdego oczka kolczugi zgodnie ze specularem, a w Warband ta sama kolczuga odbija swiatło jakby była z plastiku lub metalu - przy tych samych ustawieniach oczywiście, bez BumpMap). Zmiana w opcjach graficznych w grze też nie pomaga. Czy Warband mniej dokładnie niż M&B podstawka czyta specular, a twórcy nastawili się na efekt BumpMap, czy w OpenBrf trzeba dla Warbanda innych ustawień?

Offline Pawian

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -7
    « Odpowiedź #214 dnia: Stycznia 11, 2014, 16:19:25 »
    niczego nie rozumiem z tego poradnika......niby skąd mam miec juz swoj model?

Offline Mathew19951

• Użytkownik
    « Odpowiedź #215 dnia: Stycznia 11, 2014, 17:32:30 »
    Wcześniej ja miałem problemy, teraz się pomądrzę :P

Wchodzisz do folderu Resource (lub CommonRes - zależy, skąd bierzesz model). Tam znajdujesz interesujący Cię model (otwierasz OpenBrf-em).

Następnie patrzysz w lewy, prawie górny róg. Masz tam 3 zakładki:
    -Mes   -   (tu powinieneś być)
    -Tex   -   (tu musisz przejść)
    -Mat

W zakładce Tex masz podane nazwy zakończone skrótem ".dds". W moim przypadku wygląda to tak:
    (click to show/hide)

Ten tekst to nic innego, jak nazwa tekstury z folderu tekstures :-)

Tak więc wchodzisz teraz do folderu tekstures (wcześniej kopiując w wybrane miejsce - np. na pulpit plik.brf (ten, z którego przed chwilą korzystałeś)) i znajdujesz interesującą Cię teksturkę. Również kopiujesz na pulpit. Dla przejrzystości pracy, możesz potem pousuwać z brf-a inne obiekty-  nie będą tam już potrzebne. Dalej - postępuj z instrukcją :-)
    Powodzenia ;-)

P.S. PAMIĘTAJ O ZMIANIE NAZWY .brf-a NA KOŃCU!!! Bo może Ci to nadpisać i będzie problem. Ale jak nie trzeba, to już nawet nie kombinuj.

Offline Pawian

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #216 dnia: Stycznia 11, 2014, 19:33:11 »
    z czasem dopiero pojołem że są osobne tuturiale na stworzenie modeli (oczywiscię nie działają linki do filmów). Matthew, to o czym mi mówisz to będzie edycja już istniejącego modelu, poprzez nałożenie textur?? (np. pokolorowanie zbroji)??

2. Czy da radę edytować model włocznii w ten sposob ze dodam np drugie ostrze obok??? chodzi mi oto bym nie musiał sam modelu robic, tylko edytować istniejący

ps. mam tylko zakładę Mesh i obok nic nie ma...

Offline Pawian

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #217 dnia: Stycznia 11, 2014, 19:50:35 »
    da radę edytować gotową zbroją, bronią itp warbanda?? Ja się bawię troops editorem i teraz po prostu chcę zrobić by moje wojsko wyglądało jak ja chcę: własne kolory zbroji, halbardy zamiast włoczni itp

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #218 dnia: Stycznia 11, 2014, 20:10:51 »
    OpenBRF-em nie da rady w ten sposób edytować modeli (mam na myśli zrobienie z włóczni halabardy). A jeśli chodzi o różne zakładki, to nie zawsze jest zakładka Textures, to zależy co wybierzesz. Do edycji polecam:
    a) wejść na tę stronę http://forums.taleworlds.com/index.php/board,229.30.html
    Są tam przedmioty w ramach OSP, czyli udostępnione przez twórców i możesz wykorzystać je do czego chcesz, jest tam wiele broni i pancerzy do użycia.
    b) Blendera.

Jeśli chodzi o inne tekstury, to nie potrzebujesz tak naprawdę OpenBRF. Kopiujesz do folderu moda interesujące cię pliki .brf (te w których są potrzebne ci modele) i tekstury z pliku gry, potem edytujesz tekstury (jak Mathew napisał, pliki .dds), np. Paint.NET-em, jest darmowy. Na koniec wprowadzasz małą zmianę, tzn. w module.ini w twoim modzie wpisujesz tak:
    Jeśli założymy, że ten plik .brf, który edytowałeś nazywa się 1234567.brf, to zamień:
    load_resource = 1234567,
    na:
    load_module_resource = 1234567.

Co prawda trochę skomplikowane, ale mam nadzieję, że coś zrozumiałeś :D

Offline Pawian

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #219 dnia: Stycznia 11, 2014, 20:17:11 »
    mam te wszytskie programy co w 1 poście kolega każe, ale coś lipa.
    Mi po prostu chodzi by edytować modele i jedynie nadpisać je, abym widział je tak jak je zedytowałem. Ten tuturial chyba jest od tego ze dodajesz własne modele do sklepu a to dla mnie bez sens.....ja sobie edytowałem rhodockich chłopow w troop editor a teraz bym chciał jedynie zmienic np; dałem im zbroję khergicką i tearz bym chciał by ta zbroja była w kropki czarne, albo dodać dodatkowo ostrze do włoczni....a nie nowe modele dorzucać. Ktoś da mi poradnik do tego co chcę?

ps. rozumiem narazie tyle, że gdybym chciał coś dodać np: narramienniki do zbroji, piroka do kapelusza, ostrze do włoczni to bym musiał w wings3d kombinować, natomiast jeśli chce np tylko pokolorować zbroję, nic nie dodając, to wings3d niepotrzebny. Zgadza sie?

Offline Mathew19951

• Użytkownik
    « Odpowiedź #220 dnia: Stycznia 11, 2014, 22:43:09 »
    Modele - czyli np. broń - edytuje się w programach 3D, np. w WING-sie (WINGS-3D) (do którego osobiście nie miałem cierpliwości).

Co do zbroi, koni itp. - tu jest gorzej, bo nawet jak je zrobisz, to nie mają swojego riggingu (czyli roboczo mówiąc - animacji), a bez tego wychodzą takie rzeczy, jak bodajże na 2 stronie tematu (po prostu wycina postaci tułów itp).
    Teoretycznie jest tu na forum temat o riggingu, ale bardzo stary i nawet zdjęcia są już usunięte, więc nie idzie się połapać, bo programu również powychodziły już nowsze wersje.

Jeśli chcesz tylko pobawić się kolorami/podmienić tła itp.:

- potrzebujesz fajnego pgr. - DXTBmp. Za jego pomocą będziesz otwierał tekstury - trochę jak GoManem w Gothicu, jeśli Ci to coś mówi - z tym, że jest to o wiele mniej skomplikowane i prostsze w obsłudze - w zasadzie jak zwykły pgr. do otwierania zdjęć (jeśli nie znajdziesz instalki, to mogę ją ewentualnie wrzucić),
    - znajdujesz następnie teksturę (otwierając powyższym programem) podanym przeze mnie w poprzednim poście sposobem (lub metodą prób i błędów),
    - eksportujesz ją jako .bmp (lewy górny róg - file/save as/i format),
    - no i masz teksturkę. Teraz otwierasz ją jakimś fajnym pgr. typu Photoshop/Gimp (ja korzystam z Gimpa 2) lub nawet głupiego Painta (choć nie polecam) i bawisz się "w małego artystę",
    - zapisujesz (rada - pamiętaj, żeby anulować zaznaczenie, jeśli z niego korzystałeś, np. wklejając/wycinając, bo z jakiegoś powodu później otwiera się na niebiesko)
    - znów otwierasz naszego DXTBmp. Następnie File/Open - szukasz swojej nówki i klikasz "otwórz",
    - następnie musimy podmienić teksturki - File/Save as/*nazwa teksturki bazowej, z której wyciągnąłeś tą przerobioną*,
    - nadpisujesz,
    - cieszysz się jakością pracy (jeśli przeniosłeś to gdzieś indziej, niż do tekstures MODUŁU (czyli moda), to oczywiście zmian nie zobaczysz).

A tak w ogóle, powiedz - nad czym pracujesz? Łatwiej będzie pomóc :-) A przede wszystkim - do Warbanda czy podstawki?

A co do TroopEditora - gdzieś tu przecież jest wszystko ładnie wyjaśnione

Offline Pawian

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #221 dnia: Stycznia 12, 2014, 12:06:48 »
    matthew, jest tak jak mówisz, tylko wczoraj już to odkryłem jak to działa ;p, tzn nim to napisałeś :)

Tak więc umiem już textury podmieniać np zbroji i teraz mam ważne pytanie:

Robię takie coś że, robię kopię jakiejś zbroi i jej tekstury(które następnie pokoloruję) i nazywam to: moja_zbroja i kolor_mojej_zbroi.
    I chciałbym to teraz dodać do gry i do troop editora (bym mógł swoje wojsko w to uzbroić), jak tego dokonać?
    Po prostu by warband czytał to jako nowy item, a nie nadpisany

Mówię o warbandzie i chciałbym jeszcze prosic o pomoc przy edycji modeli broni (np z włoczni zrobic halabarde itp), ale o tym pozniej.

Narazie to co wyżej pomożcie ;p.
    Thx za pomoc w ostatnich postach, dzięki Wam ogarnołem już to texturowanie - banał...

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #222 dnia: Stycznia 12, 2014, 14:51:32 »
    Do dodawania nowych itemów potrzebujesz MS lub jakiegoś edytora (ja polecam Morgh's WB/WFaS Editor, bo można nim edytować też inne rzeczy).
    Żeby stworzyć taki item to w edytorze Morgha robisz tak:
    1.Wprowadzasz ścieżkę do folderu moda
    2.Klikasz Item Editor
    3.Wybierasz item o podobnym typie co nowy (np. jak dodajesz zbroję kliknij na zbroję)
    4. Kliknij 'Add'. Pojawi się komunikat, że nowy przedmiot będzie miał staty tego, który wybrałeś. Potwierdź.
    5. Po prawej stronie od listy przedmiotów widać: "Item ID", "Single", "Plural". Pierwszy to nazwa przedmiotu, jaką M&B będzie widziało. MUSI być niepowtarzalna! Następne 2 pozycje to nazwy przedmiotu, jakie będzie widział gracz, w l.poj., a druga w mnogiej*
    6. Bardziej na prawo od nazw masz meshe. Wpisz nazwę mesha (w twoim wypadku to moja_zbroja). Jeżeli to pancerz, to w pozycji MeshIDs (0) powinno być ixmesh_none. ixmesh_carry odnosi się do szabel w scabbardzie (pochwie), flying_ammo do pocisku, który leci.
    7. Resztę rzeczy ustawisz sobie jak chcesz, myślę, że nie trudno jest domyśleć się, co poszczególne statystyki znaczą. Na koniec kliknij u góry Add item #nr itemu.

* - tak można to przetłumaczyć, ale cholera wie, np. nazwy lordów i królów są w pluralu, gdy zostaną wygnani/zdradzą)
    Jeżeli dodasz item, będziesz mógł go dać jednostkom w Troop Editorze.

EDIT:
    Zapomniałem jeszcze o jednym:
    1. Tworzysz plik .brf, np za pomocą OpenBRF-a.
    2. Mają być tam: moja_zbroja i kolor_mojej_zbroi
    3. Do module.ini wprowadzasz:
    load_module_resource = (nazwa pliku.brf)

Offline Mathew19951

• Użytkownik
    « Odpowiedź #223 dnia: Stycznia 12, 2014, 16:11:48 »
    O dodawaniu do gry, masz napisane przez zakładającego temat, jest tak jak napisał lllew i można to w zasadzie robić bez MS (do tego też cierpliwości nie miałem - żaden Python nie chciał mi współpracować).

Jeśli mam coś pomóc - wrzuciłem kiedyś dla kolegi, bo nie miał akurat pendrive'a coś takiego:
    (click to show/hide)

Ma to tutaj posłużyć TYLKO za prosty przykład i samouczek dodawania rzeczy na przedmiotach, z których zapewne nie skorzystasz i nie żal zepsuć.

Skopiuj Nativa, nazwij go np. "Kucyki Ponny" i tam popróbuj :-) Dodana jest tam również właśnie broń (dokładniej kopia husarska - "OiM", włócznia gondorska i tarcze z "Blood in the West"). Jeśli na tym sobie poćwiczysz z łopatologicznym tłumaczeniem, to będziesz potem śmigać :-)

Notka:
    Napisałem to 100 000 razy i napiszę raz jeszcze - TEKSTURY NIEMOJE - NIE UMIEM ROBIĆ WŁASNYCH, WIĘC DODAJĘ TE TYLKO i WYŁĄCZNIE W CELACH ĆWICZEBNYCH. Nigdzie nie napisałem, że są moje i nigdy tego nie powiem - chodzi o to, by w przejrzysty sposób to wytłumaczyć. I tyle. Myślę, że autorzy by to zrozumieli, a cel nie jest prywatą.
    (mam nadzieję, że Moderatorzy wybaczą mi kolor, ale chciałem to jak najwyraźniej zaznaczyć :-) )

Offline Pawian

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #224 dnia: Stycznia 12, 2014, 21:17:05 »
    nic nie rozumiem...