Modele - czyli np. broń - edytuje się w programach 3D, np. w WING-sie (WINGS-3D) (do którego osobiście nie miałem cierpliwości).
Co do zbroi, koni itp. - tu jest gorzej, bo nawet jak je zrobisz, to nie mają swojego riggingu (czyli roboczo mówiąc - animacji), a bez tego wychodzą takie rzeczy, jak bodajże na 2 stronie tematu (po prostu wycina postaci tułów itp).
Teoretycznie jest tu na forum temat o riggingu, ale bardzo stary i nawet zdjęcia są już usunięte, więc nie idzie się połapać, bo programu również powychodziły już nowsze wersje.
Jeśli chcesz tylko pobawić się kolorami/podmienić tła itp.:
- potrzebujesz fajnego pgr. - DXTBmp. Za jego pomocą będziesz otwierał tekstury - trochę jak GoManem w Gothicu, jeśli Ci to coś mówi - z tym, że jest to o wiele mniej skomplikowane i prostsze w obsłudze - w zasadzie jak zwykły pgr. do otwierania zdjęć (jeśli nie znajdziesz instalki, to mogę ją ewentualnie wrzucić),
- znajdujesz następnie teksturę (otwierając powyższym programem) podanym przeze mnie w poprzednim poście sposobem (lub metodą prób i błędów),
- eksportujesz ją jako .bmp (lewy górny róg - file/save as/i format),
- no i masz teksturkę. Teraz otwierasz ją jakimś fajnym pgr. typu Photoshop/Gimp (ja korzystam z Gimpa 2) lub nawet głupiego Painta (choć nie polecam) i bawisz się "w małego artystę",
- zapisujesz (rada - pamiętaj, żeby anulować zaznaczenie, jeśli z niego korzystałeś, np. wklejając/wycinając, bo z jakiegoś powodu później otwiera się na niebiesko)
- znów otwierasz naszego DXTBmp. Następnie File/Open - szukasz swojej nówki i klikasz "otwórz",
- następnie musimy podmienić teksturki - File/Save as/*nazwa teksturki bazowej, z której wyciągnąłeś tą przerobioną*,
- nadpisujesz,
- cieszysz się jakością pracy (jeśli przeniosłeś to gdzieś indziej, niż do tekstures MODUŁU (czyli moda), to oczywiście zmian nie zobaczysz).
A tak w ogóle, powiedz - nad czym pracujesz? Łatwiej będzie pomóc :-) A przede wszystkim - do Warbanda czy podstawki?
A co do TroopEditora - gdzieś tu przecież jest wszystko ładnie wyjaśnione