Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mapa  (Przeczytany 2148 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • aka Korkoran
    Mapa
    « dnia: Lipca 25, 2010, 15:08:24 »
    Witam,

Zabieram się po mału do stworzenia własnego moda (nigdzie nie wyjeżdżam w wakacje i nie mam co robić :)). Modelowanie i teksturowanie już wcześniej obcykałem. MS to jeszcze dla mnie czarna magia, ale kilka poradników i też już załapie. Mój problem polega na tym, że nigdzie nie mogę znaleźć edytora mapy kampanii pod Warbanda. Co prawda tym z M&B da się tworzyć mapki, ale na pewno mapka nativ z warbanda ma więcej możliwości i jest ładniejsza. Jest może jakiś map editor pod Warbanda, albo chociaż sposób na wstawienie Warbandowych mapek do starego edytora? Jak istnieje ta 2 opcja to będzie można wstawiać obiekty znane jedynie z Warbanda (np. Jaskinie i inne kryjówki)?

Edit: Może macie jakiś pomysł na moda? Chciałbym zrobić coś oryginalnego , ale jako, że to mój pierwszy mod to coś z czasów gdzie nie używano jeszcze broni palnej. Myślę już na tym od kilku dni i nie mogę nic ciekawego wymyślić, czego jeszcze nie było :). 
    « Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2010, 16:39:10 wysłana przez korkoranek »

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    Odp: Mapa
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 25, 2010, 21:00:17 »
    Jest programik, który zamienia mapke w formacie .obj na mapkę do Warbanda, ale nie mam pojęcia jak to się sprawdza w praktyce, tym bardziej, że zamieniony zostaje sam model, a już ustawienie miast musisz kombinować sam.
    Co do pomysłu to, sorry, ale sam musisz się postarać. Jak ma to być TWÓJ oryginalny mod, to też i pomysł musi być TWÓJ. Poza tym jest tyle gier, filmów czy książek, na których można oprzeć moda, że naprawdę jest w czym wybierać.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 25, 2010, 22:05:38 »
    Thorgims Map Editor, czy jakoś tak. Ale mam poważne wątpliwości, czy wejdzie pod WB... Bo WB walczy z wszystkimi programami, którymi edytowałem zwykłego MB.Nie politycznie znaczy, nie że  autorzy je tępią, tylko po prostu jakoś nie grają.

Zrób moda o Chińcikach.

PS. Mam nową klawiaturę, i spacja jakoś dziwnie działa, czasem się nie wciśnie, czasem podwójnie, także jak mam jakieś błędy w  interpunkcji przez to, to mi wytknijcie.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 25, 2010, 22:20:44 »
    Próbowałem tym map editorem, ale nie szło cokolwiek zrobić. No cóż jeszcze pokombinuje. Myślałem o chinach w czasach przed dynastiami (chiny podzielone na kilka frakcji, a każda z nich będzie jakoś tam inna (spróbuje gdzieś wyczytać jak to wyglądało) )

Mam tylko pytanie czy taki mod już istnieje? Nie chce nikogo dublować, ani zżynać.

EDIT: Mam do Ciebie pytanie woyo-sensei. Czy mój pomysł nie jest za blisko twojego? Jak uważasz, że tak to pomyślę nad czymś innym. Wiem, że twój ma miejsce w Japonii, ale to i tak dość bliska styczność.

Poszukałem trochę informacji na temat chin z tamtego okresu i znalazłem to:

http://www.wushu.w8w.pl/bron.jpg
    http://www.wushu.w8w.pl/miecz.jpg
    http://www.wushu.w8w.pl/dao.jpg

http://gfx1.fdb.pl/czc7ds(screen z jakiegoś filmu więc źródło raczej mało wiarygodne)

Jakby ktoś kiedyś spotkał się z jakimiś stronami dotyczących uzbrojenia i broni Chińskiej z okresu ok. 300 r.p.n.e to byłbym bardzo wdzięczny za podzielenie się informacjami.

PS Jak uzyskałeś taki ładny metal oraz "wgniotki" na swoich modelach (katany, naginaty itd.)?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2010, 23:42:42 wysłana przez korkoranek »

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 26, 2010, 00:18:11 »
    EDIT: Mam do Ciebie pytanie woyo-sensei. Czy mój pomysł nie jest za blisko twojego? Jak uważasz, że tak to pomyślę nad czymś innym. Wiem, że twój ma miejsce w Japonii, ale to i tak dość bliska styczność.

PS Jak uzyskałeś taki ładny metal oraz "wgniotki" na swoich modelach (katany, naginaty itd.)?

Raczej nie za blisko. PO ZA TYM MÓJ! :p

Wgniotki uzyskał normal mapą a tekstury z kombinowania ze zdjęciami.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 26, 2010, 00:56:50 »
    No tak zwracam honory pomysł jest oczywiście użytkownika Zizka :).

Sprytne z tymi zdjęciami, muszę pokombinować :).

PS Wie może ktoś gdzie mogę znaleźć polski poradnik dotyczący normal mappingu? Jest kilka po angielsku. Znam ten język, ale są dość długie i zajmie mi to sporo więcej czasu :).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2010, 01:12:04 wysłana przez korkoranek »

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 26, 2010, 08:02:50 »
    To zależy o jakie "wgniotki" ci chodzi, bo część modelowałem ręcznie, a część jest po prostu zwykłą normal mapką o wysokim natężeniu (czy jak to się tam nazywa).
    A metal, faktycznie, ze zdjęć. Photoshop + ta stronka i można uzyskać podobne i lepsze efekty (wciąż się uczę nowych rozwiązań).
    Za blisko i nie za blisko. Japończycy przejęli część uzbrojenia od Chińczyków (wzory na Yari i Naginaty), a także, o ile dobrze pamiętam i nie pomyliło mi się z Koreą, jeden z ich pierwszych mieczy - Tachi. Mimo wszystko Chiny i Japonia to dwa różne światy o odmiennej kulturze i historii. Myślę, że nasze mody by świetnie ze sobą grały :)

Co do tutków o normalkach - polecam ten poradnik: http://www.cgtextures.com/content.php?action=tutorial&name=normalmap
    Jest krótki i bardzo łatwy do opanowania, a efekty, jak widać na załączonych do tutka zdjęciach, mogą być lepsze niż sie spodziewasz :)

Powodzenia w tworzeniu.

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 26, 2010, 09:33:24 »
    Dzięki za poradniki. Jak tylko skończę składać kompa to wezmę się za moda. Na pewno pokombinuje z normal mapką i zdjęciami bo efekt jest bardzo widoczny i sprawia, że broń wygląda jak prawdziwa, a nie jak miecz wystrugany z drewna :) .

Fajne tekstury na tej stronce na pewno się przydadzą.

Mógłbyś powiedzieć skąd wziąłeś tekstury rękojeści? Wszędzie szukam czegoś ciekawego , a zawsze efekt jest mierny ;/?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2010, 00:08:02 wysłana przez korkoranek »

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 28, 2010, 21:08:45 »
    Skąd? Hmm, google? Widocznie nie wszędzie szukałeś...
    Poczytaj najpierw o chińskim uzbrojeniu, na pewno będą wymienione chińskie nazwy części miecza i innego uzbrojenia.
    Jeśli chodzi o japońskie to rękojeść - tsuka, garda - tsuba, pochwa na miecz- saya i wiele, wiele innych.
    Wystarczy poczytać.