Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Który król XVI lub XVII ci się najbardziej podoba?

Stefan Batory
    7 (31.8%)
    Zygmunt III Waza
    0 (0%)
    Władysław IV Waza
    2 (9.1%)
    Jan II Kazimierz Waza
    1 (4.5%)
    Michał Korybut Wiśniowiecki
    0 (0%)
    Jan III Sobieski
    12 (54.5%)

Głosów w sumie: 22

Głosowanie skończone: Listopada 22, 2010, 14:20:42

Autor Wątek: Historia - dyskusje.  (Przeczytany 7591 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Historia - dyskusje.
    « Odpowiedź #30 dnia: Października 29, 2010, 15:59:30 »
    A ja czepię się jednego. Kto ci nagadał głupot, że Polskie miasta i zamki nie były ufortyfikowane w XV wieku? Toż to wierutna bzdura... Może nie był na skalę Malborku ale na pewno mogły się długo opierać oblężeniu Krzyżackiemu. To, że większość murów do dzisiaj nie dotrwało to nie znaczy, że nigdy ich nie było.
    Reszty nie będę komentował bo sam temat jest jawną zachętą do spekulacji więc im więcej różnych hipotez tym chyba lepiej.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #31 dnia: Października 29, 2010, 18:00:43 »
    Były ale słabo ufortyfikowane w poruwnaniu z zamkami krzyżackimi.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #32 dnia: Października 29, 2010, 18:16:56 »
    Naprawdę najpierw poczytajcie, pouczcie się na ten temat a potem udawajcie mądrych... Bo taka dyskusja bez podstaw nie ma sensu.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Moczymord

• Użytkownik
    Dyskusje o XVI-XVII wieku.
    « Odpowiedź #33 dnia: Listopada 12, 2010, 14:20:42 »
    Rzeczpospolita Obojga Narodów (Unia Polsko-Litewska) w XVI wieku była jednym z największych i najbogatszych państw. Po złotym wieku Rzeczpospolitą zaczęły nawiedzać liczne wojny między innymi: Powstanie Chmielnickiego gdy Polscy magnaci kresowi chcieli obciążyć Kozaków pańszczyzną a Kozacy zajęli pół Rzeczpospolitej a bunty wybuchały także w Wielkopolsce i Podhalu, w następnej kolejności Potop Szwedzki gdy Szwedzi niczym Biblijny  potop zajęli większość miast (ale udało się ich wypędzić).Po Potopię  Szwedzkim Jan Kazimierz chciał przeprowadzić reformy ale szlachta się zbuntowała i wybuchł Rokosz Lubomirskiego gdzie w bitwie pod Mątwami Jan Kazimierz poniósł klęskę a potem abdykował i wyjechał do Francji. Na następnej elekcji wybrano syna sławnego wodza Jeremiego Wiśniowieckiego i jednego z książąt kresowych Michała Korybuta Wiśniowieckiego był to władca nieudolny a Turcy wykorzystali słabość Korony i zajęli całe Podole a Polacy zgodzili się płacić haracz. Po śmierci wcześniejszego króla szlachta obwołała królem Jana III Sobieskiego (za to że zwyciężył pod Chocimiem) który poprowadził wojsko polskie na odsiecz stolicy Austrii Wiedniowi gdzie odniósł ostatnie wielkie zwycięstwo, za niespełna wiek trzej rozbiorcy (w tym Austria tak nam podziękowała za odsiecz Wiedeńską)  podpisali ostatni rozbiór Polski.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2010, 15:20:09 wysłana przez kacperro »
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Dyskusje o XVI-XVII wieku.
    « Odpowiedź #34 dnia: Listopada 12, 2010, 15:03:52 »
    1. Walezjusz powinieneś wyrzucić z tej ankiety! Zdrajcę, Polskę w akrty przegrał, sypiał ze swoi bratem...
    2. Wybrałem Sobieskiego za odsiecz wiedeńską :)

P.S Skąd skopiowałeś opis ;p
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Moczymord

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Listopada 12, 2010, 15:13:21 »
    Zajrzałem do Wikipedii i napisałem a Walezjusza usunę.

Offline Moczymord

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Listopada 12, 2010, 15:28:37 »
    Słusznie Wesch ,że mi przypomniałeś o Walezjuszu bo już go usunąłem a fajni królowie to Stefan Batory,Zygmunt i Władysław Waza oraz Jan III Sobieski.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #37 dnia: Listopada 12, 2010, 15:58:19 »
    Po primo: multiposting.
    Po duo: Jest już temat poruszający dyskusje historyczne.
    Jakby tego było mało... Może Ci się nie podobać Henryk Walezy, ale nie zmienisz tego że był królem I RP. W ankiecie napisałeś że dotyczy monarchów z XVI i XVII w. a o ile mi wiadomo Walezy łapię się pod te wymagania... Damnatio memoriae niczym u Orwella bądź Stalina...

"I never risk my own skin if I don't have to."

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    « Odpowiedź #38 dnia: Listopada 12, 2010, 22:09:05 »
    Ja najbardziej lubię Sobieskiego. Głównie ze względu na to, że moje liceum jest nazwane jego imieniem ;) Ale i bez tego myśle, że był jednym z lepszych polskich królów. Znakomity dowódca.

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #39 dnia: Listopada 13, 2010, 22:22:18 »
    Batory był prawdziwym królem, Sobieski tylko wspaniałym dowódcą, ale jako władca i człowiek to był malutki:) Forsę lubił chyba tak samo jak obecni nasi "władcy", a i sposoby zdobywania jej miał podobne...
     Łapóweczka od Francuza, Łapóweczka od Austriaka, sprzedamy sobie urząd, ohyda.
    No i syfa podłapał od tej swojej Marysieńki.
    Imho powinien pozostać hetmanem, inna rzecz że kandydata na króla w tym czasie nie widzę...
    A reszta, eeech... Trzeba było nam tych Waz:)... jak zającowi gwizdka.

Grievous : " Po primo,Po duo" po jakiemu to?
    « Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2010, 22:25:44 wysłana przez Agis »
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Danio432

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #40 dnia: Listopada 14, 2010, 15:35:50 »
    Ja również wybrałem Batorego, ale na drugim miejscu jest Sobieski. Co prawda Sobieski stoczył dwie czy tam więcej bitew kładąc na kolana Turków, ale Batory u mnie ma wyższą ocene.
    Grievous : " Po primo,Po duo" po jakiemu to?

Łacina lub Włoski

Edit : Dzięki, ale nie musiałeś się starać.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2010, 18:24:47 wysłana przez Danio432 »
    Celem wojny nie jest śmierć za swoją ojczyznę, ale pozwolenie by dranie z drugiej strony umierali za swoją.

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #41 dnia: Listopada 14, 2010, 16:13:29 »
    To nie wrodzona złośliwość, ale dla nauki:
    - nie Po primo, po duo
    tylko po łacinie:
    1o =  primo - po pierwsze 
    2o = secundo - po drugie
    3o = tertio - po trzecie itd.
    4o = quarto
    5o = quinto
    6o = sexto
    7o = septimo
    8o = octavo
    9o = nono
    10o = decimo
    11o = undecimo
    12o = duodecimo
    A po włosku jak chce Danio :
    primo
    secondo
    terzo
    quarto
    quinto
    sesto
    settimo
    ottavo
    nono
    decimo
    undicesimo
    dodicesimo
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline TakiJedenTyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 14, 2010, 16:04:17 »
    Jan III Sobieski. Wspaniały dowódca, wychowywany w duchu rycerstwa i patriotyzmu. Zygmunt III Waza z kolei przez swój fanatyzm religijny zaprzepaścił możliwość złączenia Polski ze Szwecją i zajęcia Rosji. Gdyby nie to, dzisiaj bylibyśmy mocarstwem nieporównywalnym z żadnym innym.

Offline Elowrzud

• Użytkownik
    Husytyzm
    « Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 28, 2010, 21:05:29 »
    Mam temat związany z Historią czy ktoś posiada mapę Czech z okresu wojen Husycki (1419-1436r.) za link byłbym wdzięczny.

Offline Caell

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Marca 11, 2011, 22:04:31 »
    Jan III Sobieski. Wspaniały dowódca, wychowywany w duchu rycerstwa i patriotyzmu. Zygmunt III Waza z kolei przez swój fanatyzm religijny zaprzepaścił możliwość złączenia Polski ze Szwecją i zajęcia Rosji. Gdyby nie to, dzisiaj bylibyśmy mocarstwem nieporównywalnym z żadnym innym.

Tylko, że Szwedzi byli przeciwni unii polsko-szwedzkiej od samego początku. Przypominam, że "Orły na Kremlu" z 1605-1612, były wyprawą "Samozwańca". Nie uczestniczyła w niej armia koronna, tylko Dymitr "Samozwaniec" oraz rody Mniszchów i Wiśniowieckich. Ten pierwszy nawet wydał za niego swoją córkę.