Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jakie czołgi są według was najlepsze ( Którymi się wam najlepiej gra )

Niemieckie
    15 (44.1%)
    GP
    4 (11.8%)
    Chińskie
    0 (0%)
    Japońskie
    0 (0%)
    Amerykańskie
    5 (14.7%)
    ZSSR
    9 (26.5%)
    Francja
    1 (2.9%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: World of Tanks  (Przeczytany 191007 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: World of Tanks
    « Odpowiedź #810 dnia: Lipca 29, 2012, 15:33:36 »
    Czasami T34 nie bije lepiej od Lowe'a? Z tego co gdzieś czytałem to właśnie hamburger ma lepsze działo (X tieru?) od niemca.

Offline Theoden

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #811 dnia: Lipca 29, 2012, 15:44:41 »
    Wy o takich rzeczach gadacie, a ja trafiam na takie dzieci, że na każdym z moich 3 tanków, przegrałem chyba już ze dwadzieścia razy pod rząd. Człowiek chce tu sobie zarobić na DB, a tu takie gamonie się trafiają i człowiek denerwuje się. Już mam milion...

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #812 dnia: Lipca 29, 2012, 15:56:03 »
    Co do działa w T34. Mam kolegę, miłośnika amerykańskiej myśli pancernej, więc T34 ma w garażu (shame on me!, że nie zdążyłem nabić T34 przed patchem z amerykańcami). Miałem okazję nim zagrać i celownik schodzi się tragicznie. Dodatkowo ma parę sekund przeładowania więcej, coś od 2-4. Jedynie obrażenia ma większe. Osobiście wolę Leona.

Offline sheep6665

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #813 dnia: Lipca 29, 2012, 16:37:45 »
    Co jest skrajną głupotą, gdyż podstawiając dane pancerza do rzekomej mechaniki gry, taka dolna płyta Maus'a powinna być niemal niemożliwa do penetracji - uwzględniając płaski teren i jej kąt w stosunku do strzelającego. Tam powinno być 200 mm, czyli po doliczeniu stosownego kąta będzie to blisko 300 milimetrowy pancerz...
    Zapomniałeś o kilkustopniowej normalizacji z AP/APCR, z tego powodu działa ~240 penetracji wbijają się tam bez problemów.

Czasami T34 nie bije lepiej od Lowe'a? Z tego co gdzieś czytałem to właśnie hamburger ma lepsze działo (X tieru?) od niemca.
    W teorii tak.
    W praktyce to "zabawa" z tym podobna jak z najlepszą 90mm w ARLu44, czytaj - penetracja/dmg są niezłe/dobre ale wszystko inne ssie(w wypadku T34, bo arl jak już się skuuuuupi to jest dość celny).

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #814 dnia: Lipca 30, 2012, 09:02:18 »
    Wiecie co? Podoba mi się taki event. W ciągu tych dni (a jeszcze jutro będzie), uzbieram dziś całą sumę na DB. ^^ I dziś pierwszy raz udało mi się uwalić 2010 expa, za first battle. Może i było 3x, ale przynajmniej jest satysfakcja, że się tyle ubiło. :D

EDIT: Kupiłem w końcu DB. ^^ Pierwszy battle... na stockowym, wiele nie osiągnąłem, jednego załatwiłem. :P Ale zaraz mnie też. :D Dobra, teraz trzeba zbierać money and experience... Tylko teraz muszę kolejne 900 tysi zbierać na JagdPzIV... -.-
    « Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2012, 12:12:56 wysłana przez Theoden »

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #815 dnia: Lipca 30, 2012, 20:39:38 »
    Zastanów się czy chcesz pakować się w JagdPzIV, bo to chyba najtragiczniejszy tedek w niemieckim drzewku (a może w ogóle?). Gdyby był na tierze V zamiast świetnego StuG'a to byłoby super, ale trafiamy na tę padakę właśnie po jego bardzo przyjemnym poprzedniku i pierwszy kontakt to po prostu szok... Nie dość, że notorycznie rzuca go na IX tiery, gdzie kierowca tego "cuda", może co najwyżej zakończyć bitwę rage quitem, to jeszcze nawet topowe działo jest bardzo przeciętne jak na ten tier. O ile w VK3601H się sprawdzało i uważam ten czołg za jeden z fajniejszych, którymi przyszło mi grać, tak na niszczycielu krótka 8.8cm nijak nie pasuje. Kupiłem JagdPz IV gdy była na niego przecena za 50% kwoty i do tej pory rzadko kiedy go tykam (wygrindowałem moduły, ale nie mam dość zaparcia by odblokować - ponoć - świetną Jagodę Pancerną).

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #816 dnia: Lipca 30, 2012, 21:00:46 »
    Zastanów się czy chcesz pakować się w JagdPzIV, bo to chyba najtragiczniejszy tedek w niemieckim drzewku (a może w ogóle?). Gdyby był na tierze V zamiast świetnego StuG'a to byłoby super, ale trafiamy na tę padakę właśnie po jego bardzo przyjemnym poprzedniku i pierwszy kontakt to po prostu szok... Nie dość, że notorycznie rzuca go na IX tiery, gdzie kierowca tego "cuda", może co najwyżej zakończyć bitwę rage quitem, to jeszcze nawet topowe działo jest bardzo przeciętne jak na ten tier. O ile w VK3601H się sprawdzało i uważam ten czołg za jeden z fajniejszych, którymi przyszło mi grać, tak na niszczycielu krótka 8.8cm nijak nie pasuje. Kupiłem JagdPz IV gdy była na niego przecena za 50% kwoty i do tej pory rzadko kiedy go tykam (wygrindowałem moduły, ale nie mam dość zaparcia by odblokować - ponoć - świetną Jagodę Pancerną).

:( Zniechęciłeś mnie do tego czołgu... Czyli chyba moja kariera niszczycieli zakończy się na StuGu... szkoda, że nie wprowadzili do gry StuGa IV. ^^
    Ja na swoim SturmGeshutz, jeżdżę z działem 105mm plus pociski burzące. Jakikolwiek czołg 5 tieru nastawi mi tył (oczywiście tanki średnie), schodzi na hita. ^^ A niższe tiery, to już obojętnie która strona pojazdu. :P

Offline sheep6665

• Użytkownik
    « Odpowiedź #817 dnia: Lipca 30, 2012, 21:41:19 »
    Nie przesadzaj Proud, Jpz4 ma swoją "niszę" w której jest świetny - mianowicie DPM i camo, co prawda ciężko je wykorzystać(co mi z dpm jak nie przebijam? co mi z camo, jak i tak cośtam?), ale dać - da się. W przeciwieństwie do np. tego francuza na tierze 4(S40 się nazywał?) - to samo co hetzer, tylko większe i gorzej opancerzone, albo T43* - jpz4 ma coś co daje mu przewagę nad resztą td tego tieru, więc nie pisałbym go z góry na straty.

Na pewno nie jest to pojazd który spodoba się każdemu, z drugiej strony zaraz po nim jest Jagdpantera, dla której warto się przemęczyć(osobiście poczekałbym jednak do 7.5, bo MM na obecnych tierach 6 wykańcza...).

*czy te 15mm penetracji są warte grania tym totalnie bylejakim i cierpiącym na wieeeele wad czołgiem, podczas gdy T20 oferuje o wieeele więcej w każdym aspekcie poza penetracją? Pomijam tu oczywiście chęć przejścia dalej w dół drzewka.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #818 dnia: Lipca 30, 2012, 23:10:37 »

Wszystko pięknie ładnie, lecz:
    1.Mają wprowadzić mm, który będzie losował do max. 2+ większego trieru niż ty.
    2.Działo "to samo" na Niszczycielu niż innym czołgu zawsze jest lepsze. Szybkość przeładowania, celność i szybkość celowania - a to dużo.
    3.Jak już przebolejesz nawet wygrindowaneg PZIV i stock JagdPanther i będziesz już miał to przed ostatnie na nim działo [nie mówie o ostatnim] - miód... Dla takich chwil warto się męczyć... Choć podobno JagdTiger to gó*no, ale nie chce się zrażać...

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #819 dnia: Lipca 31, 2012, 00:37:21 »
    Moim zdaniem z całej linii najgorszy jest JgPzIV. I to za losowania. Myślę, że w nadchodzącym patchu stanie się ciekawą maszyną, bo walka takim kartoflanym działkiem z tierami IX to droga przez mękę. Po JagdPz IV masz Jagdpantherę, czołg wg. mnie genialny. Zwinność Panthery, działo niebiańskie, a pancerz, choć wydaje się miękki, to jego kąt pozwala na całkiem przyjemne odbijanie pocisków z dział, które potencjalnie powinny zmieść nasz czołg z powierzchni ziemi. Ferdek jest kontrowersyjny - jedni narzekają, drudzy chwalą - działko jest przyjemne chociaż celność czasami powala na kolana. Dmg jest ok jak na ten poziom, ale ma jedną wadę - miękką dolną część pancerza. Jeżeli nauczysz się go chować to Ferdek jest trudną do wygryzienia maszyną. A JT? JagdTiger ma fajne działo (12,8 kaliber przy przeładowaniu niecałe 10 sekund, co przy tej celności i prędkości schodzenia się celownika - tworzy z tego istne narzędzie mordu). Co prawda nie ma on powalającego kamuflażu, a sytuacja z pancerzem jest taka sama jak w Ferdku - dolny pancerz jest papierowy - chowasz go i jesteś praktycznie nieśmiertelny. ;)

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #820 dnia: Lipca 31, 2012, 00:51:11 »
    Trochę irytujące, gdy wrzuca mnie na bitwę z czołgami o znacznie wyższym tierze. Albo wtedy muszę uciekać pół mapy przed ciężkimi, albo nie mogę przebić pancerza wroga. Po prostu nie idzie cokolwiek zdziałać. Czy to ja jeszcze nie umiem w to grać czy to już tak jest?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2012, 00:54:45 wysłana przez Ephedrinum »

Offline sheep6665

• Użytkownik
    « Odpowiedź #821 dnia: Lipca 31, 2012, 08:40:11 »
    Napisz z czym się tak siłujesz to spróbujemy pomóc.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #822 dnia: Lipca 31, 2012, 08:44:49 »
    Mam pytanie - głównie to starych wyjadaczy. ;) Jako, że niemal (zostało mi tylko działo 100 mm) skończyłem grind francuskich średnich, zastanawiam się nad kolejnym drzewkiem i nie mogę się zdecydować. Moja uwaga skupia się na dwóch (może 3) liniach i nie wiem za którą się zabrać. Jako osoba uwielbiająca czołgi średnie zastanawiam się nad trzema wariantami:

1) Mam odblokowanego KV-1s, z którego mogę iść przez KV-13 do T-54 (a później T-62);
    2) Również przez KV-1s mogę iść dalej w drogę ciężkich IS'ów, które są takimi "ciężkimi medami", gdyż są w miarę dynamiczne, ale mają gorszy pancerz od linii KV;
    3) Dawno temu dobiłem do M4 w drzewku amerykańskim i myślę nad przejściem przez M4A1E2 (mógłbym jednocześnie na nim odblokować M6) do amerykańskich średnich z nowym Pattonem jako wisienką na torcie. ;)

Którą drogę ewentualnie byście byli w stanie mi polecić? Takie stricte ciężkie raczej odrzucam, ponieważ nie lubię tak do końca brać na siebie głównego uderzenia i spełniam się w roli czołgu wspomagania - dlatego ubóstwiam medium tanki. :)

P.S. Niestety nie biorę pod uwagę (chyba, że się mylę) niemieckich czołgów średnich, ponieważ Pantera daje mi przedsmak tego czym charakteryzują się te maszyny - czyli tego, czego w czołgu średnim nie szukam. Dla mnie istotniejsza jest: a)prędkość, zwinność, manewrowość; b)"partyzant-game style"; c) walka kołowa; d) niekoniecznie wybitna celność działa, gdyż i tak nie lubię bawić się w snajpera w czołgu średnim. :)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #823 dnia: Lipca 31, 2012, 09:18:38 »
    A więc JagdPzIV jest do niczego? Super. Skutecznie mnie zniechęciliście. Powiedzcie mi chociaż, ma dość celne działo? Lubię robić za snajpera, dlatego też poszedłem w Niemców, bo słyszałem, że na ogół są najcelniejsi.

Przy okazji. Co sądzicie o PzIV? Warto męczyć się na stockowym crapie, by odblokować tę gigantyczną wieżyczkę z mocnym działem?
    Póki co czuje się w nim jak czołg lekki minus prędkość. Pancerz słaby i penetracja nie lepsza.

Offline sheep6665

• Użytkownik
    « Odpowiedź #824 dnia: Lipca 31, 2012, 09:32:15 »
    @Proud:Idź z M4 dalej, nie zawiedziesz się.
    Z 6-to tierowych shermanów bliższy twoim preferencjom będzie jednak E8, więc po E2 nie spodziewaj się fajerwerków(to coś jakby VK3601), T20 już będzie normalnym medem(w sumie to najlepszym na swoim tierze), pershing do bycia normalnym medem doda jeszcze mocny mantlet, pierwszy patton go straci(za to zyska na ruchliwości) a drugi ponownie odzyska, wszystkie są świetne do partyzantowania(wieża na przodzie pojazdu, można nisko opuszczać armatę, duża celność w ruchu), jedyne czego im brakuje do bycia idealnymi czołgami to top speed(poza T20) - 47km/h a w M48 45, rozpędzają się jednak szybko, więc mobilność nie jest jakimś szczególnym problemem i pancerz, który z jednej strony istnieje(mantlet, reszta zapewnia ochronę przed niskotierowymi czołgami) ale lepiej na niego nie liczyć.

@up: od następnego patcha będzie dało się w nim dość komfortowo grać, załóż po prostu, że front top tierowych tanków jest poza twoim zasięgiem, a działo jest nieco mniej celne od L70 ze stuga, ale nadrabia dmg/dpm.